Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Οκτ-2020 08:53

  Rapid test για τον κορονοϊό: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους

  Rapid test για τον κορονοϊό: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η δημοσιογράφος για θέματα υγείας Rita Rubin, ανέλυσε πρόσφατα στο περιοδικό JAMA τη χρησιμότητα των γρήγορων τεστ που ανιχνεύουν αντιγόνα του νέου κορονοϊού, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, και προτείνοντας τρόπους για την ορθολογική χρήση τους. Οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ουρανία Τσιτσιλώνη (Τμήμα Βιολογίας) , Εύη Λιανίδου (Τμήμα Χημείας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), παρουσιάζουν τα κυριότερα σημεία του άρθρου. 

  Αποτέλεσμα rapid test μέχρι να πιούμε τον καφέ μας

  Η Rita Rubin θεωρεί ότι αν υπήρχε διαθέσιμο το κατάλληλο τεστ, η διαδικασία ελέγχου ενός ατόμου για λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 θα ήταν τόσο απλή όσο το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών! Ιδανικά το τεστ θα κόστιζε περίπου ένα δολάριο και θα έδειχνε το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα μέχρι κάποιος να φτιάξει τον καφέ του! Αρνητικό τεστ θα σήμαινε ότι ο ελεγχθείς μπορεί να πάει με ασφάλεια στη δουλειά του ή στο σχολείο, προφανώς τηρώντας και τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της λοίμωξης, δηλ. χρήση μάσκας, τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και πλύσιμο των χεριών. Θετικό τεστ θα σήμαινε αυτο-απομόνωση στο σπίτι και επιβεβαίωση του αποτελέσματος με ένα δεύτερο, διαφορετικό από το γρήγορο, τεστ.

  Σε υποστήριξη των δηλώσεων της Rita Rubin, o Καθηγητής Michael Mina, παθολόγος και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Harvard, τόνισε ότι η σημερινή εκτίμηση είναι ότι το 40% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, αλλά εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό. Συνεπώς η χρησιμότητα του γρήγορου ελέγχου των προσυμπτωματικών και ασυμπτωματικών ατόμων θα μπορούσε να τερματίσει την εκθετική εξάπλωση του ιού και της νόσου COVID-19.  

  Σήμερα, περίπου 24 εταιρείες ενδιαφέρονται να αναπτύξουν γρήγορα τεστ για τον SARS-CoV-2 που θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι, όπως αυτά που ανιχνεύουν τον  HIV ή τα τεστ εγκυμοσύνης. Προς το παρόν όμως, παρόλο που πολλά παρόμοια τεστ χρησιμοποιούνται ευρέως στις ΗΠΑ, ένα αξιόπιστο και εύκολο στη χρήση γρήγορο τεστ για τον κορoνοϊό δεν υπάρχει. Επιπλέον προβλήματα είναι εάν μπορεί το κόστος αυτών των τεστ να μειωθεί στο 1 δολάριο, ποιος θα πληρώνει αυτό το κόστος και πώς θα διανεμηθούν στον πληθυσμό.  

  Μέχρι σήμερα έξι γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου έχουν λάβει έγκριση έκτακτης χρήσης (EUA) από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις 26 Αυγούστου. 

  Τα γρήγορα τεστ αντιγόνων του νέου κορωνοϊού πρόσφατως σχολιάστηκαν πολύ αρνητικά, ως αποτέλεσμα μιας εκδήλωσης που διέσπειρε ταχύτατα τον κορoνοϊό: της εκδήλωσης Rose Garden στις 26 Σεπτεμβρίου για την ανακοίνωση του διορισμού της Amy Coney Barrett στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Προέδρο Donald Trump. Τουλάχιστον 12 άτομα που παρακολούθησαν την εκδήλωση Rose Garden, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Trump και της Πρώτης Κυρίας Melania Trump, διαγνώστηκαν με COVID-19, παρόλο που ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιούσε για έλεγχο των επισκεπτών και του προσωπικού που ερχόταν σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο, γρήγορο τεστ ανίχνευσης αντιγόνου. Μάλιστα, στις 12 Οκτωβρίου, ο γιατρός του Λευκού Οίκου Sean Conley δήλωσε ότι μετά την ανάρρωσή του από COVID-19, ο Πρόεδρος Trump είχε δύο φορές ελεγχθεί με το γρήγορο τεστ και ήταν αρνητικός!

  Τα προβλήματα με τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνων του SARS-CoV-2 

  (1) Σε αντίθεση με τα μοριακά τεστ (PCR) που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του SARS-CoV-2, τα τεστ αντιγόνων ανιχνεύουν μόρια στην επιφάνεια του ιού. Έτσι, είναι μεν πολύ συγκεκριμένα τεστ για τον ιό, αλλά δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο τα μοριακά τεστ,  δηλ. έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ψευδώς αρνητικών και ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Γι' αυτό το λόγο ο FDA συστήνει στα συμπτωματικά άτομα με αρνητικό τεστ αντιγόνου να επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματά τους και με PCR. 

  (2) Κανένα από τα 6 τεστ δεν είναι τόσο φθηνό όσο 1 δολάριο ανά τεμάχιο. Στοιχίζουν από 5 έως 23 δολάρια ανά τεμάχιο. Παρόλα αυτά, είναι σαφώς φθηνότερα από την PCR, η οποία στοιχίζει περίπου 75 δολάρια. 

  (3) Τα τεστ αντιγόνων δεν εμποδίζουν κάποιον να μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, και ένα αρνητικό τεστ σήμερα δεν σημαίνει ότι το ίδιο άτομο δεν μπορεί να είναι θετικό αύριο. Σαφώς, ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν υποκαθιστά τη χρήση μάσκας, την αποφυγή συνωστισμού ή το πλύσιμο των χεριών. Προς επιβεβαίωση, φωτογραφίες και βίντεο της εκδήλωσης Rose Garden έδειξαν ότι ούτε ο Πρόεδρος Trump ούτε οι άλλοι προσκεκλημένοι που μολύνθηκαν φορούσαν μάσκες ή τηρούσαν τις κοινωνικές αποστάσεις. 

  (4) Επειδή μπορούν να γίνουν στο σπίτι, μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπορεί να αγνοήσουν το αποτέλεσμα του τεστ, αποφεύγοντας τον αυτο-περιορισμό. Συνεπώς χρειάζεται εντατική ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τη σημασία της αξιολόγησης του τεστ μέσω του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. 
  Από τα παραπάνω το κυριότερο είναι το πρόβλημα της ευαισθησίας. Παρόλο που σημαντικοί ερευνητές όπως οι Michael Mina (Harvard), Rochelle Walensky (Massachusetts General Hospital) και Bobby Herrera (Cambridge, Massachusetts) υποστηρίζουν ότι στην αρχική φάση της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, όπου και το ιικό φορτίο και η μολυσματικότητα είναι υψηλότερα, τα γρήγορα τεστ αντιγόνων είναι εξίσου αξιόπιστα με την PCR, προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα συσχέτισης μολυσματικότητας-ιικού φορτίου.

  Σοβαρότερο είναι το πρόβλημα των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων από τα γρήγορα τεστ. Στην πολιτεία της Νεβάδα, από τα 39 θετικά τεστ που έγιναν σε γηροκομεία τα 23 βρέθηκαν αρνητικά στον μοριακό έλεγχο με PCR, από τα 30 θετικά με γρήγορο τεστ αντιγόνων τα μισά ήταν επίσης αρνητικά με PCR, ενώ από τα 9 θετικά με γρήγορο τεστ μόνο το 1 ήταν θετικό με PCR. Η συγκεκριμένη πολιτεία μάλιστα χαρακτήρισε ακατάλληλα τα γρήγορα τεστ και χρησιμοποιεί πλέον μόνο μοριακά τεστ.

  Προφανώς ένα γρήγορο τεστ με ευαισθησία 90% θα ήταν καλύτερο από το 70% των διαθέσιμων γρήγορων τεστ αντιγόνου, όμως ακόμα και η 70% ευαισθησία ενός γρήγορου και φθηνού τεστ μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το άνοιγμα για παράδειγμα των σχολείων ή των κολλεγίων. Στις ΗΠΑ ήδη έχουν χρησιμοποιήσει τα γρήγορα τεστ για την επιστροφή φοιτητών σε αθλητικά κυρίως κολλέγια και τη διοργάνωση πρωταθλημάτων δια ζώσης. Το Ίδρυμα Rockefeller, σε πιλοτικό πρόγραμμα στις πολιτείες Louisville, Kentucky, Los Angeles, New Orleans, Tulsa, Oklahoma και Rhode Island θα χρησιμοποιήσει 120.000 γρήγορα τεστ για την ασφαλή επιστροφή υπαλλήλων στην εργασία τους, μαθητών στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία, και ηλικιωμένων ατόμων στις οικογένειές τους.       

  Το επόμενο πρόβλημα για τις εταιρείες διάθεσης των γρήγορων τεστ είναι εάν έχουν την ικανότητα να παράγουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια τεστ που θα χρειαστούν για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση. Όπως υπολόγισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Rockefeller Rajiv Shah "για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας απαιτείται μαζική αύξηση των γρήγορων τεστ σε 200 εκατομμύρια το μήνα. Αυτή τη στιγμή... δεν είμαστε ούτε στα 25 εκατομμύρια το μήνα”. Η πρόταση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ότι έχοντας επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη εμβολίων, θα πρέπει επίσης να επενδύσει παρόμοια ποσά για να βελτιώσει τη διάγνωση. Γιατί όπως καταλήγει το άρθρο "ένα εμβόλιο δεν είναι το χρυσό εισιτήριο για μια υγιή ανθρωπότητα”. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:11 27/11

  Εξέλιξη: Έγκριση θεραπείας για ασθενείς με COVID-19

  Το FDA εγκρίνει το συνδυασμό baricitinib και remdesivir για νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

  09:02 27/11

  Η σιδηροπενία επηρεάζει το ένα τρίτο του πληθυσμού: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

  Παρόλο που επηρεάζει το ένα τρίτο του πληθυσμού παγκοσμίως, η σιδηροπενία (ανεπάρκεια σιδήρου) υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται.

  08:36 27/11

  Πανδημία κορονοϊού: Ζωτικής σημασίας η υγεία των αγγείων

  Το ερώτημα που κυριαρχεί στην εποχή του κορονοϊού: Είστε σίγουροι ότι τα αγγεία σας είναι υγιή;

  09:08 26/11

  Έχετε ομάδα αίματος 0 ή αρνητικό ρέζους; Μπορεί να έχετε μικρότερο κίνδυνο να κολλήσετε κορονοϊό

  Μειωμένος ο κίνδυνος για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο ή αρνητικό ρέζους να κολλήσουν κορονοϊό ή να περάσουν σοβαρή Covid-19, δείχνει καναδική μελέτη. Ωστόσο, κανείς ας μην επαναπαύεται!

  09:00 26/11

  Τα πιο σημαντικά 150 λεπτά της εβδομάδας μας

  Η πανδημία του κορονοϊού δεν αποτελεί δικαιολογία, πρέπει να κινούμαστε, συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

  08:42 26/11

  Φλεβική θρομβοεμβολή στα παιδιά: Θετική γνωμοδότηση για θεραπεία με ριβαροξαμπάνη

  Η πάθηση παρουσιάζεται συχνότερα σε παιδιά που νοσηλεύονται και ο πιο συνηθισμένος παράγοντας κινδύνου για ΦΘΕ στα παιδιά είναι ο φλεβικός καθετηριασμός.

  08:13 25/11

  Αποφασίζετε μόνοι σας να πάρετε ή να διακόψετε ένα φάρμακο; Δείτε τους σοβαρούς κινδύνους

  Αυξημένος ο κίνδυνος για την υγεία όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν σωστά ή τροποποιούν την αγωγή τους.

  07:54 25/11

  Οι συνέπειες της COVID-19 στον οργανισμό

  Οι πολυεπίπεδες εκφάνσεις της νόσου COVID-19 στην υγεία των ατόμων και τη δημόσια υγεία.

  08:38 24/11

  Εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca: Aποτελέσματα και προβληματισμοί

  Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του EKΠΑ συνοψίζουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca.

  08:27 24/11

  Εμβόλια για τον κορονοϊό: Ανάγκη για επιστημονική εγκυρότητα και κοινωνική αξία

  Ηθικές και επιστημονικές θεωρήσεις σχετικά με την πρώιμη έγκριση και ευρεία διάθεση εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2.

  08:15 24/11

  Σημαντική έγκριση νέας θεραπείας για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

  Πρόκειται για την πρώτη φορά που εγκρίνεται διπλή ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με περιορισμένης διάρκειας χημειοθεραπεία για ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα στην ΕΕ.

  11:27 23/11

  Σε ποιες περιοχές γίνονται δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ

  Μέσα από το αυτοκίνητο η διενέργεια των τεστ.

  08:53 23/11

  Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος απαντά για τα εμβόλια για τον κορονοϊο

  Πόσα αποτελεσματικά εμβόλια για τον κορονοϊό θα έχουμε; Θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολισμός; Θα είναι ασφαλή τα εμβόλια και γιατί δημιουργήθηκαν τόσο γρήγορα;

  08:26 23/11

  Διαβήτης: Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα

  Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα σχετίζεται άμεσα με αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν επιπλοκές από τα μεγάλα αγγεία, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

  08:10 23/11

  COVID-19: Ασφαλείς οι κυήσεις και οι τοκετοί εν μέσω πανδημίας στην Ελλάδα

  Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί στο ΠΓΝ "Αττικόν", 25 κυήσεις από μητέρες θετικές στον SARS-CoV-2, με άριστη έκβαση.

  07:00 23/11

  Έφτασαν τα νέα παραδοσιακά γιαούρτια ΔΩΔΩΝΗ - Από 100% ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα

  Δύο νέα παραδοσιακά γιαούρτια από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ για νέες, περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές.