Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Οκτ-2020 11:57

  Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

  Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η αποβολή, η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης και ο πρόωρος τοκετός συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στο μέλλον, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη δεδομένων για την πορεία της υγείας χιλιάδων γυναικών μετά την εγκυμοσύνη.

  Αρκετοί άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη φαίνεται επίσης ότι σχετίζονται με επακόλουθη καρδιαγγειακή νόσο, μεταξύ των οποίων η εμφάνιση της περιόδου σε μικρή ηλικία, η χρήση συνδυαστικών αντισυλληπτικών χαπιών, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η πρώιμη εμμηνόπαυση.

  Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι όσο περισσότερο θηλάζει μία γυναίκα το μωρό της, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να πάθει καρδιαγγειακή νόσο στο μέλλον.

  Καθώς έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες, οι Βρετανοί ερευνητές θέλησαν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία από όλες τις δημοσιευμένες έρευνες και τις μετα-αναλύσεις (32 με μέσο όρο παρακολούθησης των γυναικών 7-10 χρόνια) για να διαπιστώσουν πως συνδέονται παράγοντες που σχετίζονται με τη γονιμότητα των γυναικών με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων στο μέλλον.

  Οι Βρετανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παράγοντες όπως η ηλικία που ξεκίνησε η περίοδος μίας γυναίκας, η χρήση συνδυασμένων αντισυλληπτικών, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η γέννηση μη ζώντος βρέφους, η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης, ο πρόωρος τοκετός, το μικρό βάρος γέννησης του μωρού και η πρώιμη εμμηνόπαυση συνδέονται όντως με έως και διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων στις γυναίκες.

  Η προεκλαμψία συσχετίστηκε με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

  Στις πιθανές εξηγήσεις για αυτούς τους συσχετισμούς περιλαμβάνονται το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, γενετικοί παράγοντες, το βάρος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και διαταραχές του κύκλου που αντιμετωπίζονται με τη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών.

  Δεν διαπιστώθηκε πάντως ότι η εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου σχετίζεται με αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη και συνδυασμένα αντισυλληπτικά που δεν λαμβάνονται από το στόμα (πχ επιθέματα, κολπικός δακτύλιος) ή με τις θεραπείες γονιμότητας.

  Επιπλέον, ο θηλασμός συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

  Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι η ανάλυσή τους έχει ορισμένους περιορισμούς, εξαιτίας ελλιπών δεδομένων, αλλά και του γεγονότος ότι πολλές έρευνες βασίστηκαν σε παρατηρήσεις. 

  Οι Βρετανοί ερευνητές πάντως τονίζουν ότι φαίνεται καθαρά πως από τη στιγμή που αρχίζει να έχει μία γυναίκα να έχει περίοδο μέχρι την εμμηνόπαυση, το "αναπαραγωγικό προφίλ” της συνδέεται με τον κίνδυνο να πάθει καρδιαγγειακό νόσημα στο μέλλον. 

  Η άποψή μου
  Η μεγάλη αυτή ανάλυση δεδομένων δείχνει πως ορισμένες επιπλοκές της κύησης αποτελούν "καμπανάκι” ότι συγκεκριμένες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες να πάθουν καρδιαγγειακά νοσήματα στο μέλλον. 

  Τα συμπεράσματα αυτά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενδείξεις για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ώστε οι γυναίκες να βρίσκονται υπό καρδιολογική παρακολούθηση στο μέλλον. 

  Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:41 27/05

  Εξελίξεις στην παρακολούθηση και θεραπεία του κληρονομικού καρκίνου του νεφρού VHL

  Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με θέμα τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στην παρακολούθηση και τη θεραπεία του κληρονομικού καρκίνου του νεφρού.

  11:54 27/05

  Τα "μωρά της πανδημίας": Πώς μπορεί να επηρέασε τα μωρά το άγχος της εγκύου μητέρας

  Το στρες της εγκύου μητέρας λόγω πανδημίας μπορεί να είχε αρνητική επίπτωση στον εγκέφαλο του αγέννητου μωρού, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  09:05 27/05

  4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν: 28 και 29 Μαΐου 2022

  Βασικό θέμα του συνεδρίου, "Η επόμενη μέρα στην περίθαλψη των ρευματοπαθών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους".

  08:30 27/05

  Μελέτη σύγκρισης δύο θεραπειών για την COVID-19: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

  Βαρισιτινίμπη έναντι δεξαμεθαζόνης για νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένης, διπλά-τυφλής κλινικής μελέτης.

  08:20 27/05

  Ευλογιά των πιθήκων ή ανεμοβλογιά: Πώς θα τα ξεχωρίσουμε

  Οι δύο αυτές ασθένειες παρουσιάζουν ομοιότητες που μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση.

  12:18 26/05

  Καρκίνος του προστάτη και θρόμβωση

  Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές θρομβώσεις στο αίμα, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη.

  12:05 26/05

  Πανελλαδικό Συνέδριο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

  Με θέμα "Ο ρόλος των συνδέσεων στο Ταξίδι του Ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση: Nέα δεδομένα - προκλήσεις – προοπτικές" θα πραγματοποιηθεί το πανελλαδικό συνέδριο για τη νόσο στις 28 και 29 Μαΐου.

  12:00 26/05

  Η Αγγελική Καραβά Γενική Διευθύντρια στο ISLE Academy του Ομίλου  SOFMEDICA

  Ο Όμιλος έχει ήδη επενδύσει 6 εκατ. ευρώ στην εκπαίδευση των Επαγγελματιών Υγείας, ενώ προγραμματίζει να διπλασιάσει το ύψος της επένδυσής του, εντός της επόμενης τριετίας.

  08:28 26/05

  Ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να εμφανίσουν μακρά Covid-19

  Το παραπάνω συμπέρασμα αναφορικά με την long covid προκύπτει από νέα αμερικανική έρευνα.

  08:26 26/05

  Οι ηλικιακές ομάδες που μπορεί να έχουν προστασία από την ευλογιά των πιθήκων

  Τι αναφέρει σχετικά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση όπου εξέτασε τα υπάρχοντα δεδομένα αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων.

  15:50 25/05

  Γιατί δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε με την ευλογιά των πιθήκων

  Ίσως η πανδημία που έχουμε βιώσει μας έχει επηρεάσει, οι επιστήμονες όμως είναι καθησυχαστικοί αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και...

  10:57 25/05

  Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς: Άνοδο παρουσιάζουν μορφές θυρεοειδοπάθειας

  Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση ως επακόλουθο της συνεχούς επιρροής διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων στη γενετική προδιάθεση των ασθενών.

  08:45 25/05

  Αρτηριακή υπέρταση: Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία

  Σύμφωνα με στοιχεία, το 40% των ενηλίκων έχουν υπέρταση, με το 32% των υπερτασικών να είναι αδιάγνωστοι και 35% να είναι διαγνωσμένοι αλλά χωρίς καλή ρύθμιση της πίεσής τους.

  08:23 25/05

  Γιατί, πού και πότε καλεί το CDC Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν ξανά μάσκα

  Οι βασικοί λόγοι είναι η αύξηση των νέων κρουσμάτων COVID-19 αλλά η σύσταση γίνεται κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των νοσηλευόμενων σε περιοχές των ΗΠΑ.

  08:19 25/05

  ROSA® Knee System: Το πιο εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα για την αρθροπλαστική γόνατος

  Οι εξελίξεις στην ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι σημαντικές καθώς οι νέες χειρουργικές τεχνικές με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων επιτρέπουν τον ακριβέστερο σχεδιασμό των επεμβάσεων.

  18:52 24/05

  Τα ανακαινισμένα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα από τα μάτια των παιδιών

  Διαδικτυακή ξενάγηση στις σύγχρονες και φιλόξενες εγκαταστάσεις που παρέδωσε ο ΟΠΑΠ.