Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 08:57

  Ολική αρθροπλαστική γόνατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

  Ολική αρθροπλαστική γόνατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Εμμανουήλ Μπριλάκης | Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος
  Αναπληρωτής Διευθυντής - Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ 
  Επιστημονικός συνεργάτης περιοδικού Shape, www.BrilakisOrthopaedics.gr

  Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μία σύγχρονη χειρουργική επέμβαση με την οποία επιτυγχάνεται η "δημιουργία" μιας νέας και ισχυρής άρθρωσης, σε αντικατάσταση του φθαρμένου αρθριτικού γόνατος. Πρόκειται για μία επέμβαση η οποία αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές στην ορθοπαιδική γιατί αντιμετωπίζει την αναπηρία που προκαλεί η προχωρημένη αρθρίτιδα και ανακουφίζει από τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί.

  Με την ολική αρθροπλαστική γόνατος αντικαθίστανται οι κατεστραμμένες επιφάνειες της άρθρωσης με ειδικά εμφυτεύματα, εξασφαλίζοντας την επαναφορά της λειτουργικότητας του γόνατος. Τα εμφυτεύματα αποτελούνται από κράμα μετάλλων, υλικό απόλυτα συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα ανθεκτικό. Η αντικατάσταση πραγματοποιείται στο ανώτερο τμήμα της κνήμης και στο κατώτερο τμήμα του μηριαίου οστού, ενώ ορισμένες φορές μπορεί να περιλαμβάνει και την οπίσθια επιφάνεια της επιγονατίδας. Για την προστασία των μεταλλικών ενθεμάτων από  την φθορά της τριβής τους, ανάμεσά τους τοποθετείται ένα τμήμα από ισχυρό πλαστικό που ονομάζεται πολυαιθυλένιο. Με αυτόν τον τρόπο, η νέα άρθρωση θωρακίζεται για να αντέχει στην πάροδο του χρόνου.

  Η ολική αρθροπλαστική στο γόνατο τα τελευταία χρόνια γίνεται με ελάχιστα επεμβατική τεχνική (MIS). Η τεχνική αυτή βοηθά στην σωστή και ακριβή τοποθέτηση των υλικών με απόλυτη ασφάλεια, ελαχιστοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τον τραυματισμό των γειτονικών φυσιολογικών ιστών. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος θεωρείται μία από τις πιο πρωτοποριακές και ευεργετικές χειρουργικές επεμβάσεις του 20ου αιώνα, λόγω των άμεσων αποτελεσμάτων της όσον αφορά στην ανακούφιση από τον πόνο και την ανάκτηση της χαμένης κινητικότητας της άρθρωσης.

  Πότε έχει ένδειξη η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

  Η ολική αρθροπλαστική γόνατος έχει ένδειξη όταν ο πόνος και η δυσκαμψία στο γόνατο περιορίζουν την λειτουργικότητα του ασθενούς και τον καθιστούν ανίκανο να έχει την επιθυμητή, γι' αυτόν, δραστηριότητα, επηρεάζοντας την καθημερινότητα του ασθενούς. 

  Οι κύριες παθήσεις όπου η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί θεραπεία εκλογής είναι οι εξής: 
   

  Οστεοαρθρίτιδα: Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικία άνω των 60 ετών και αποτελεί την πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, η οποία δημιουργεί βλάβες στα γόνατα. Είναι νόσημα εκφυλιστικής φύσεως. Αυτό σημαίνει ότι ο αρθρικός χόνδρος παρουσιάζει προοδευτική φθορά με την πάροδο του χρόνου και προκαλεί πόνο και δυσκαμψία.

  Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα το οποίο προσβάλλει συγχρόνως διαφορετικές αρθρώσεις. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ότι εμφανίζεται και στις δύο πλευρές των αρθρώσεων στο σώμα. Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν φλεγμονή και οίδημα στον αρθρικό υμένα, με αποτέλεσμα οξύ πόνο και δυσκολία στις κινήσεις του γόνατος.

  Μετατραυματική αρθρίτιδα: Η μετατραυματική αρθρίτιδα προκύπτει κάποια χρόνια μετά από κάποιον αθλητικό τραυματισμό στο γόνατο, βίαιη πτώση, τροχαία ατυχήματα, κατάγματα, κ.α., τα οποία οδηγούν σε φθορά των αρθρικών επιφανειών του γόνατος. 

  Ολική αρθροπλαστική γόνατος – Διαδικασία επέμβασης

  Η ολική αρθροπλαστική στο γόνατο πραγματοποιείται με επισκληρίδια, περιοχική αναισθησία. Ο ασθενής μπορεί να έχει πλήρη αντίληψη ή να λάβει μέθη, εφόσον το επιθυμεί. Εναλλακτικά η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία, αν και αυτός ο τρόπος εφαρμόζεται όλο και λιγότερο και μόνο κατά περίπτωση. Η επέμβαση διαρκεί 90 λεπτά περίπου και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 3 ημέρες. Αν και κινητοποιείται από την μέρα του χειρουργείου, το παραπάνω διάστημα είναι το ελάχιστο ασφαλές για να αποφεύγονται οι επαναεισαγωγές στο νοσοκομείο. Η εφαρμογή επιμελούς ψηφιακού προεγχειρητικού ελέγχου, μοντέρνων αναισθησιολογικών μεθόδων και ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών περιορίζει στο ελάχιστο τα ποσοστά σφαλμάτων και επιπλοκών και μειώνει τη μετεγχειρητική ταλαιπωρία του ασθενούς. 

  Μια επιτυχημένη επέμβαση ακολουθείται από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με κινησιοθεραπεία και αυτό εξασφαλίζει ταχύτερους ρυθμούς ανάρρωσης και γρηγορότερη επάνοδο στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες. Η παγοθεραπεία, τα παυσίπονα και χρήση υποστηριγμάτων βάδισης είναι οι σύμμαχοι του ασθενούς τις πρώτες ημέρες της αποθεραπείας. Η ηλικία και η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς είναι επιπλέον παράγοντες που καθορίζουν τη μετεγχειρητική πορεία της αρθροπλαστικής. 

  Συμπεράσματα

  Η ολική αρθροπλαστική είναι μια επέμβαση που μπορεί να αναστρέψει την αναπηρία κάποιου ασθενούς που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Οι σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, βέλτιστης αναισθησιολογικής προετοιμασίας, ψηφιακού προεγχειρητικού σχεδιασμού, χρήσης εξατομικευμένων εργαλείων και υλικών έχουν κάνει την ολική αρθροπλαστική μια επέμβαση καλύτερα ανεκτή από τον ασθενή σε σχέση με το παρελθόν. Οι μικρότερες τομές, εκτός από το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, προσφέρουν μικρότερο τραυματισμό στους γειτονικούς ιστούς, μειωμένη αιμορραγία, λιγότερο πόνο μετεγχειρητικά, γρηγορότερη κινητοποίηση, μικρότερη νοσηλεία και τελικά ταχύτερη αποκατάσταση και γρηγορότερη επάνοδο στη φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς πόνο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:47 26/10

  Είναι η ασπιρίνη τα "καλά νέα" για την COVID-19;

  Νέα μελέτη αναδεικνύει τον θετικό της ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενών που νοσούν σοβαρά με COVID-19.

  08:13 26/10

  Το πρώτο podcast για τον Διαβήτη τύπου 1 είναι γεγονός!

  Μπες στο #elenitalksdiabetes και ενημερώσου πιο άμεσα από ποτέ για το πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου καθημερινά.

  08:06 26/10

  Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες... Η φωνή μιας νοσηλεύτριας μας αφυπνίζει

  Η Αθανασία Νούνη, νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, μιλά για τους νοσηλευτές, τους ήρωες και το σύστημα Υγείας.

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

  09:09 23/10

  3 βασικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση είναι μία εξελιγμένη τεχνική που δίνει λύση σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις.

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  08:25 22/10

  Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από την Covid-19;

  Οι μεσήλικες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19 με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

  08:20 22/10

  "Έξυπνη" νίκη κατά του χρόνιου πόνου

  Πρώτες επιτυχείς εφαρμογές στη θεραπεία της χρόνιας αφόρητης φαρμακοανθεκτικής οσφυοϊσχιαλγίας στην Ελλάδα με "ευφυή" ολοκληρωμένα κυκλώματα.

  09:04 21/10

  Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: 3 καίριες ερωτήσεις για τη νόσο

  Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος αποτελούν το κάπνισμα, η ηλικία >65 και το θετικό κληρονομικό ιστορικό.

  09:03 21/10

  Εμβολιασμός: Το "όπλο" μας για επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια

  Η επιστροφή στο σχολείο των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών, αλλά και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γίνει με ασφάλεια.

  09:02 21/10

  Ουρολοιμώξεις: τα παθογόνα, η διάγνωση και η σωστή θεραπεία

  Η ουρολοίμωξη είναι η πιο κοινή λοίμωξη του ανθρώπινου οργανισμού.

  09:18 20/10

  Εμβόλιο γρίπης vs κορονοϊού: Πώς μπορεί να μας προστατέψει

  Tο αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη.

  09:11 20/10

  Eξελίξεις: Θετικά τα αποτελέσματα για το dupilumab για μέτριο ως σοβαρό άσθμα

  Με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.200 ασθενών, η ανοικτή μελέτη επέκτασης Φάσης 3 αποτελεί τη μεγαλύτερη μελέτη βιολογικού φαρμάκου που έχει ποτέ διεξαχθεί για το άσθμα.