Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 09:50

  Αρτηριακή υπέρταση: Επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή;

  Αρτηριακή υπέρταση: Επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών απαντά στο εάν η υπέρταση επηρεάζει τη σεξουαλική μας ζωή. 

  Αρτηριακή υπέρταση και στυτική δυσλειτουργία 


  Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, μπορεί σε κάποιους ασθενείς να επηρεάσει την ικανοποίηση στο σεξ. Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε ορισμένα σεξουαλικά προβλήματα των ανδρών, ενώ για τις γυναίκες που έχουν μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση.

  Η αυξημένη αρτηριακή πίεση τριπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στύσης τους άνδρες. Με τον καιρό, η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί ζημιές στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και κάνει τους αρτηρίες σκληρές, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στο πέος. Για πολλούς άνδρες, αυτή η μειωμένη ροή του αίματος καθιστά δύσκολη την επίτευξη και διατήρηση τους στύσης, ένα πρόβλημα που είναι γνωστό ως στυτική δυσλειτουργία.

  Η υψηλή αρτηριακή πίεση στους άντρες σχετίζεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την εκσπερμάτωση και να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία. Το πρόβλημα είναι αρκετά συνηθισμένο -υπολογίζεται ότι 1 τους 3 υπερτασικούς άνδρες άνω των 50 ετών παρουσιάζει κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας - και είναι πιο συχνό μεταξύ των ανδρών
  που αφήνουν αρρύθμιστη την υψηλή αρτηριακή τους πίεση. Ακόμη και ένα μεμονωμένο επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να προκαλέσει άγχος. Ο φόβος ότι θα συμβεί ξανά, κάνει τους φορές τον άνδρα να αποφεύγει τη σύντροφό του και να επηρεάσει τη σχέση του ζευγαριού.

  Πώς επηρεάζει η υπέρταση τη σεξουαλική ζωή των γυναικών 

  Τα προβλήματα στη σεξουαλική ζωή είναι πιο συχνά σε υπερτασικές γυναίκες σε σχέση με γυναίκες που έχουν φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης, αλλά τα δεδομένα που υπάρχουν είναι πολύ λίγα. Έχει βρεθεί ότι υπάρχει συσχέτιση
  της βαρύτητας του προβλήματος με τη βαρύτητα και τη διάρκεια τους υπέρτασης, καθώς τους και με τη χρήση φαρμάκων που ονομάζονται β-αναστολείς.

  Τα συχνότερα προβλήματα είναι η μείωση τους σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης, η ξηρότητα του κόλπου και τους φορές η δυσκολία στην επίτευξη οργασμού. Από την άλλη πλευρά, η καλή ρύθμιση τους αρτηριακής πίεσης
  βοηθά στη βελτίωση τους σεξουαλικής ζωής των γυναικών με υπέρταση. Οι μηχανισμοί με τους οποίους η αυξημένη αρτηριακή πίεση επιδρά στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών δεν έχουν όμως ερευνηθεί επαρκώς. Όπως οι άνδρες, έτσι και οι γυναίκες βιώνουν άγχος και προβλήματα στη σχέση τους λόγω
  της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και γι' αυτό είναι σημαντικό να
  συμβουλεύονται τον ιατρό τους.

  Πηγή: Περικλής Γιόβας, Δημήτρης Παπαδογιάννης "Τα 100 Μυστικά της Υπέρτασης", Εκδόσεις Εν Πλω

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

  09:09 23/10

  3 βασικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση είναι μία εξελιγμένη τεχνική που δίνει λύση σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις.

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  08:25 22/10

  Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από την Covid-19;

  Οι μεσήλικες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19 με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

  08:20 22/10

  "Έξυπνη" νίκη κατά του χρόνιου πόνου

  Πρώτες επιτυχείς εφαρμογές στη θεραπεία της χρόνιας αφόρητης φαρμακοανθεκτικής οσφυοϊσχιαλγίας στην Ελλάδα με "ευφυή" ολοκληρωμένα κυκλώματα.

  09:04 21/10

  Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: 3 καίριες ερωτήσεις για τη νόσο

  Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος αποτελούν το κάπνισμα, η ηλικία >65 και το θετικό κληρονομικό ιστορικό.

  09:03 21/10

  Εμβολιασμός: Το "όπλο" μας για επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια

  Η επιστροφή στο σχολείο των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών, αλλά και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γίνει με ασφάλεια.

  09:02 21/10

  Ουρολοιμώξεις: τα παθογόνα, η διάγνωση και η σωστή θεραπεία

  Η ουρολοίμωξη είναι η πιο κοινή λοίμωξη του ανθρώπινου οργανισμού.

  09:18 20/10

  Εμβόλιο γρίπης vs κορονοϊού: Πώς μπορεί να μας προστατέψει

  Tο αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη.

  09:11 20/10

  Eξελίξεις: Θετικά τα αποτελέσματα για το dupilumab για μέτριο ως σοβαρό άσθμα

  Με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.200 ασθενών, η ανοικτή μελέτη επέκτασης Φάσης 3 αποτελεί τη μεγαλύτερη μελέτη βιολογικού φαρμάκου που έχει ποτέ διεξαχθεί για το άσθμα.

  09:05 20/10

  Ό,τι δεν ξέρατε για τη ρομποτική σπονδυλοδεσία

  Είναι η μόνη εξελιγμένη μέθοδος που παρέχει μέγιστη ακρίβεια και ύψιστη ασφάλεια για κάθε πάθηση της σπονδυλικής στήλης.

  09:22 19/10

  1 στους 7 άντρες θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη: Οι παράγοντες κινδύνου

  Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες στην Ευρώπη και ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των αντρών παγκοσμίως.

  09:07 19/10

  Sanofi και η GSK στη "μάχη" για το εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Η Sanofi και η GSK ξεκινούν κλινική μελέτη Φάσης 1/2 για το ανοσοενισχυμένο, βασισμένο σε ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες υποψήφιο εμβόλιο ενάντια στη νόσο COVID-19.