Δευτέρα, 09-Νοε-2020 09:49
Σουσάμι: Γιατί δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας
Μία από τις τροφές που προσφέρει ενέργεια αλλά και θρέψη ειδικά τη χειμερινή περίοδο, είναι το αγαπημένο σε όλους μας σουσάμι. Ο πολύτιμος αυτός σπόρος μπορεί και πρέπει να έχει εξέχουσα θέση στο χειμερινό μας διαιτολόγιο, καθώς τα οφέλη από την κατανάλωσή του είναι πολλαπλά. Ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος (giannischrysou.gr) μας τα παρουσιάζει.
Αντιμετωπίζεις πρόβλημα τριχόπτωσης; Πρόσθεσε σουσάμι στη διατροφή σου. Η σύστασή του ενισχύει τη ρίζα της τρίχας ενώ τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, την ενυδάτωση της επιδερμίδας στο τριχωτό της κεφαλής και βελτιώνουν τη μικρο-κυκλοφορία. Παράλληλα, χάρη στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, το σουσάμι προστατεύει την επιδερμίδα, γεγονός το οποίο -ειδικά παλαιότερα- οδηγούσε τον κόσμο στο να το χρησιμοποιεί και εξωτερικά, για τη θεραπεία των πληγών. Σήμερα, βέβαια, προτιμούμε να το απολαμβάνουμε ενισχύοντας τον οργανισμό μας "εκ των έσω"!
Τα έλαια που περιέχουν οι σπόροι σουσαμιού συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
Το σουσάμι αποτελεί φυσική πηγή ασβεστίου και ψευδάργυρου, συνεπώς είναι μία ιδανική επιλογή για άτομα που αποφεύγουν ή δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων και στοχεύουν στη φυσική ενίσχυση της οστικής πυκνότητας. Το μόνο που θα πρέπει να έχουμε κατά νου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων βιταμίνης D, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη απορρόφηση του ασβεστίου.
Παράλληλα, το σουσάμι αποτελεί μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και ιδανική λύση για άτομα που θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη, χωρίς να καταναλώσουν κρέας ή άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ιδανική επιλογή για την περίοδο της νηστείας αλλά και για όσους αγαπούν την άθληση και θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Το σουσάμι είναι μία τροφή πλούσια στο αμινοξύ τυροσίνη, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη δραστηριότητα της σεροτονίνης – ενός νευροδιαβιβαστή ο οποίος, με τη σειρά του, συνδέεται άμεσα με την καλή διάθεση του ατόμου.
Το σουσάμι είναι πλούσιο σε σησαμίνη και σησαμολίνη, στοιχεία με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην προστασία των αγγείων και την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση σουσαμιού μειώνει τον βαθμό οξείδωσης της LDL και αντιμετωπίζει το οξειδωτικό στρες σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γονάτου, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση.
Παραδοσιακά, το σουσάμι βρίσκεται σε πολλά αρτοπαρασκευάσματα, όπως το κουλούρι Θεσσαλονίκης. Βέβαια, το σουσάμι έχει εξαιρετικό γαστρονομικό ενδιαφέρον καθώς προσθέτει γεύση αλλά και ενδιαφέρουσα υφή σε πολλές συνταγές. Δοκίμασέ το σε σαλάτες πράσινων λαχανικών, σε noodles και ζυμαρικά ή ακόμα και στο κοτόπουλο και το ψάρι. Άλλη μία ιδιαίτερη πρόταση είναι η προσθήκη του σε χυμούς και smoothies, δίνοντάς τους μία πιο γεμάτη και ξεχωριστή γεύση.
Επίσης, ένας ακόμα τρόπος που μπορείς να απολαύσεις το σουσάμι και όλα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του, είναι μέσα από το ταχίνι. Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, το οποίο διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του πολύτιμου σπόρου, ενώ είναι αρκετά εύκολο στη χρήση του. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις είτε αλειμμένο σε ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, είτε σαν συστατικό σε διάφορες συνταγές όπως ταχινόσουπα ή ταχινόπιτα ή ακόμα και με φρούτα, προσθέτοντας γεύση και ενέργεια στο πρωινό ή το σνακ σου μέσα στην ημέρα.
Συνέντευξη του πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Ν. Αρκαδόπουλου στο ΑΠΕ.
Ο εμβολιασμός κατά των δύο ιών παραμένει το σημαντικότερο διαθέσιμο μέτρο πρόληψης.
Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
Στόχος της κοινής πρωτοποριακής δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδήγησης και αυτοελέγχου της κατανάλωσης αλκοόλ πριν πιάσουν το τιμόνι.
Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης με εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και τις παθήσεις παχέος εντέρου και πρωκτού.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζει στο θέμα "Διαβήτης και ευεξία στο περιβάλλον εργασίας".
Τι δείχνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα.
Η επανάσταση της νευροδιέγερσης και τα νέα όπλα στα φαρέτρα των ειδικών.
Γράφει ο Κυριάκος Βαμβακίδης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025, το Stanford Club of Greece διοργανώνει την εκδήλωση "Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης; | Who’s that Type 1?", την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 18:00 στο St...
Η Σουηδία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καθημερινού καπνίσματος στην Ευρώπη.
Λιγότερο γνωστά συμπτώματα, σπάνιες και ασυνήθιστες περιπτώσεις.
Τα νεότερα για τη διατήρηση των μοσχευμάτων, τα επαναστατικά φάρμακα και τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης
Πώς μπορούμε να κάνουμε τη μέτρηση.
Τι σημαίνει αυτό για τη θεραπεία εγκεφαλικών παθήσεων.
Γράφει η Rachel E. Gross
Η έκθεση συγκεντρώνει, για πρώτη φορά, αναλυτικά δεδομένα και στοιχεία για την κατάσταση της ψυχικής υγείας παιδιών και νέων σε ολόκληρη την Περιφέρεια, αναδεικνύοντας τις σημαντικές και αυξανόμενες...
Πέντε χρόνια μετά, οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν πώς ο ιός μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες αλλαγές
Γράφουν οι Dani Blum, Nina Agrawal και Alice Callahan