Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Σεπ-2020 11:13

  Η γυναίκα αναζητά τον άνδρα με το πλέον διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα

  Η γυναίκα αναζητά τον άνδρα με το πλέον διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας γίνεται η τελική επιλογή ποιος ο κατάλληλος άνδρας για τεκνοποίηση.

  Όπως έδειξε νέα μελέτη, περισσότερες πιθανότητες να γονιμοποιήσουν το ωάριο μία γυναίκας, έχουν τα σπερματοζωάρια ανδρών που έχουν διαφορετικά αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA Ι και ΙΙ) από εκείνη. 

  Η καθηγήτρια Jukka Kekäläinen και οι συνάδελφοί της στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, μελέτησαν δείγματα βλέννης τραχήλου της μήτρας από εννέα γυναίκες και δείγματα σπέρματος από οκτώ άνδρες και έκαναν όλους τους πιθανούς συνδυασμούς για να δουν πώς συμπεριφέρονται τα σπερματοζωάρια

  Φινλανδοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τραχηλική βλέννη της γυναίκας κάνει την τελική επιλογή για το "καλύτερο” σπερματοζωάριο. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα σπερματοζωάρια λειτουργούν καλύτερα στον τράχηλο γυναικών, που έχουν πολύ διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα από αυτό του άντρα με τον οποίο είχε ερωτική επαφή η γυναίκα.

  Η τραχηλική βλέννη είναι το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που συναντούν τα σπερματοζωάρια στο ταξίδι τους για τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Πρόκειται για μία σύνθετη δομή, που συμβάλλει στην προστασία της μήτρας από τις λοιμώξεις, αλλά λειτουργεί και ως "φίλτρο” για τα σπερματοζωάρια, ενώ πιθανώς να λειτουργεί και ως "αποθήκη” σπερματοζωαρίων. 

  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σπερματοζωάρια έχουν καλύτερες επιδόσεις στην τραχηλική βλέννη γυναικών των οποίων τα γενετικά προφίλ δεν μοιάζουν με τα γενετικά προφίλ των ανδρών από τα οποία προήλθε το σπέρμα (όσον αφορά τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας).

  Οι ίδιοι ερευνητές μελέτησαν επίσης τις παραμέτρους ενεργοποίησης των σπερματοζωαρίων στο θυλακικό υγρό, το οποίο περιβάλλει το ωάριο.Παρομοίως βρέθηκε ότι τα χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων (αριθμός, ταχύτητα κλπ) ήταν καλύτερα στις γυναίκες που υπήρχε διαφορετικότητα των αντιγόνων ιστοσυμβατότητος. 

  Το HLA αντιγόνα ιστοσυμβατότητας, είναι μια ομάδα πρωτεϊνών, που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να διακρίνει ποια κύτταρα ανήκουν στον ίδιο τον οργανισμό και ποια είναι "εισβολείς που αποτελούν απειλή”, όπως τα βακτήρια. Αυτά είναι τα αντιγόνα που ταιριάζουμε σε μία μεταμόσχευση. 

  "Τα ευρήματά μας, είναι σημαντικά για τη βαθύτερη κατανόηση της σεξουαλικής επιλογής και της διαδικασίας γονιμοποίησης σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά” δήλωσε η καθηγήτρια Κεκελάινεν.

  Πολλές φορές δεν υπάρχει εξήγηση γιατί κάποια ζευγάρια δεν μπορούν να συλλάβουν (ανεξήγητη υπογονιμότητα) και έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για τη συμβατότητα των ανθρώπινων γαμετών. Μέχρι τώρα, δυστυχώς δεν υπάρχει εξέταση ρουτίνας για την ανοσολογική συμβατότητα.

  Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι άνδρες και γυναίκες προτιμούν συντρόφους που έχουν διαφορετική ακολουθία αντιγόνων HLA.

  Τα αντιγόνα αυτά, εντοπίστηκαν στην επιφάνεια των σπερματοζωαρίων και στην τραχηλική βλέννη, ενισχύοντας την υπόθεση ότι το ανοσολογικό "ταίριασμα” του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της γονιμοποίησης. 

  "Τα ευρήματα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη κατανόηση της σεξουαλικής επιλογής και της διαδικασίας γονιμοποίησης στους ανθρώπους. Δεδομένου ότι οι γαμέτες ορισμένων ζευγαριών μπορεί να είναι ανοσολογικά πιο συμβατοί από ό,τι άλλων, τα ευρήματα μπορεί επίσης να δώσουν την ευκαιρία για τη δημιουργία πιο εξελιγμένων διαγνωστικών εξετάσεων για την υπογονιμότητα”, είπε η επικεφαλής της έρευνας. 

  Η άποψή μου
  Με απλά λόγια, το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, μέσω της τραχηλικής βλέννης "φιλτράρει” τα ανεπιθύμητα σπερματοζωάρια, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ένα γενετικό "ταίριασμα”. Η έρευνα δείχνει ότι από γενετικής άποψης ταιριάζουν περισσότερο οι γυναίκες με τους άνδρες που έχουν μεγάλες διαφορές στα ανοσοποιητικά τους συστήματα, τα οποία όταν "ενωθούν” με τη γονιμοποίηση, θα χαρίσουν στο παιδί που θα γεννηθεί ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο θα το βοηθά να είναι υγιές. 

  Τέτοιου είδους επιδράσεις έχουν αποδειχθεί σε άλλα ζώα, αλλά προφανώς είναι πιο σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στους ανθρώπους. Η φύση επιδιώκει ενεργά τον γενετικό πολυμορφισμό, που είναι πολύ πιθανόν ότι βοηθά στην προσαρμογή ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος και την επιτυχή εξέλιξη των ειδών. 

  Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ και εδώ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:39 28/09

  Εξωσωματική: Η κατάψυξη όλων των εμβρύων δεν αυξάνει τα ποσοστά κυήσεων

  Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.

  09:19 28/09

  Βιταμίνη D: Πόσο και πώς προστατεύει από τις επιπλοκές του κορονοϊού

  Μικρότερος ο κίνδυνος επιπλοκών και θανάτου από Covid-19 για όσους έχουν επαρκή βιταμίνη D, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  09:01 28/09

  Εμβόλια COVID-19: Πώς δρουν και πότε να περιμένουμε αποτελέσματα

  Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, σε νέα του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μας μεταφέρει τα νεότερα για τα εμβόλια

  08:47 28/09

  Είναι τα αυγά υγιεινά; Τι απαντά η διαιτολόγος

  Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τα αυγά όχι μόνο από μόνα τους, αλλά στο πλαίσιο ολόκληρης της διατροφής.

  08:43 28/09

  Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για την ψωρίαση και τη διαχείρισή της

  "Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους ανθρώπους με ψωρίαση. Οδηγίες και προφύλαξη." Αυτό είναι το θέμα του σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, 18:00-19:00 μέσω FB.

  11:18 25/09

  Ο απολογισμός των νεκρών από κορονοϊό σε σχέση με άλλους θανατηφόρους ιούς

  Ο απολογισμός των νεκρών της πανδημίας του κορονοϊού πλησιάζει παγκοσμίως το ένα εκατομμύριο, αριθμός ήδη πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τους θανάτους που προκάλεσαν άλλοι νέοι ιοί που έκαναν τα...

  10:03 25/09

  Ευρωπαϊκή μελέτη: Η υδροξυχλωροκίνη είναι ασφαλής για την καρδιά των ασθενών με κορονοϊό

  Τα έως τώρα στοιχεία από άλλες μελέτες δείχνουν ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι αναποτελεσματική στους ασθενείς με σοβαρή Covid-19, ενώ υπό συζήτηση είναι ακόμη η αποτελεσματικότητά της στα αρχικά στάδια ...

  09:40 25/09

  Ξηρός βήχας: 3 νοσήματα με τα οποία μπορεί να συνδέεται

  Ο βήχας είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό που βοηθά να καθαρίσουν οι αεραγωγοί από ερεθιστικά στοιχεία.

  09:16 25/09

  Κορονοϊός: Η ακρίβεια των τεστ αντισωμάτων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από το πότε και πώς διενεργούνται

  Η χρονική στιγμή κατά την οποία διενεργείται το τεστ αντισωμάτων είναι σημαντική για την ακρίβεια του αποτελέσματος.

  09:14 25/09

  Γιατί αυτό το φθινόπωρο μπορεί να έχετε πιο έντονη τριχόπτωση;

  Περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν τριχόπτωση φέτος και εν μέσω πανδημίας από ό,τι συνήθως. Την COVID-19 και το στρες που προκαλεί δείχνουν ως "ένοχους" οι ειδικοί.

  23:59 22/09

  Τυρί: Τα λιπαρά, το ασβέστιο και η αξία του στη διατροφή μας

  Το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά χρησιμοποιείται από τον οργανισμό πιο εύκολα απ’ ό,τι το ασβέστιο φυτικής προέλευσης.

  12:52 21/09

  Η μαστογραφία από τα 40 σώζει ζωές

  Μία νέα έρευνα δίνει νέα στοιχεία υπέρ της άποψης ότι οι γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να κάνουν μαστογραφία στα 40 και όχι στα 50.

  12:53 15/09

  Εμμηνόπαυση: Πως αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα

  Η γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές αλλαγές τόσο στο σώμα της, όσο και στην ψυχολογία της.

  12:08 14/09

  Πέντε οφέλη που θα έχετε αν πίνετε χυμό σπανάκι

  Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

  12:08 07/09

  Το φως του κινητού τη νύχτα μειώνει την ανδρική γονιμότητα

  Οι άνδρες που χρησιμοποιούν smartphone ή το tablet τη νύχτα, καλά θα κάνουν να το σκεφτούν ξανά.

  17:48 01/09

  Έλληνες μαθητές δημιούργησαν εφαρμογή που ειδοποιεί το γιατρό και διακρίθηκαν

  Διακρίθηκαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας - Social Innovation Relay.