Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Αυγ-2020 09:36

  Εργασία και ρευματικά νοσήματα: Ένα αποκαλυπτικό ερωτηματολόγιο

  Εργασία και ρευματικά νοσήματα: Ένα αποκαλυπτικό ερωτηματολόγιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένα από τα βασικά θέματα που καλούνται να διαχειριστούν οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είναι η διατήρηση της λειτουργικότητάς τους και η δυνατότητά τους να παραμένουν δραστήριοι και παραγωγικοί.

  Ρευματικά νοσήματα και εργασία

  Με βάση στοιχεία που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί, η ικανότητα των ασθενών για εργασία επηρεάζεται για τα περισσότερα άτομα με ρευματικά νοσήματα από τα πρώτα πέντε χρόνια από τη διάγνωση, ενώ για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 40% , με τα ποσοστά ανεργίας για τα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα να είναι τρεις φορές υψηλότερα από το γενικό πληθυσμό.

  Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της εργασιακής συνθήκης για τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν ανέλαβε την πρωτοβουλία διεξαγωγής μιας μελέτης πανελλαδικής εμβέλειας, με αντικείμενο το βαθμό επιρροής του νοσήματος στην εργασιακή καθημερινότητα των ασθενών.

  Για τον σκοπό αυτό, διαμορφώθηκε ένα σύντομο και εύληπτο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, τα αποτελέσματα του οποίου πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ώστε να χαρτογραφηθούν όσο το δυνατόν πληρέστερα οι συνθήκες εργασίας και οι σχετικές ανάγκες των ρευματοπαθών, καθώς επίσης και για να διαμορφωθεί το πλάνο δράσεων της ΡευΜΑζήν με στόχο τη διευκόλυνση των ασθενών στον τομέα της εργασίας. Αξίζει, επιπλέον, να τονιστεί ότι, ειδικά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας, καθίσταται επιτακτικότερη η σκιαγράφηση των νέων δεδομένων που προκύπτουν στην καθημερινότητα των εργαζομένων ασθενών, γι’ αυτό και στο ερωτηματολόγιο συμπεριλαμβάνονται ερωτήματα που αφορούν τη σχέση εργασίας και ρευματικών νοσημάτων την εποχή του covid-19.
   Με εξασφαλισμένη την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, καλούμε τους ασθενείς να λάβουν μέρος στην μελέτη συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο, ώστε να προκύψουν και να αναλυθούν τα στατιστικά δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια διαυγέστερη εικόνα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας.

  Ώρα για εργασία

  Το ερωτηματολόγιο αποτελεί το πρώτο βήμα ενός συνόλου δράσεων με τίτλο "Ώρα για εργασία" που περιλαμβάνει προτάσεις προσαρμογών στο εργασιακό περιβάλλον προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασθενείς να διατηρήσουν την εργασία τους, χάρτα δικαιωμάτων των ασθενών στην εργασία, αλλά και ενημέρωση εργοδοτών και της πολιτείας για τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς στην εργασία τους, με κεντρικό μήνυμα της δράσης  την έμφαση στην ικανότητα για εργασία και όχι στην ανικανότητα.

  Τέλος, σημειώνουμε ότι η παραπάνω δράση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας .(Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.)
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:24 18/09

  Γρίπη 2020: Η παράπλευρη ωφέλεια από την εφαρμογή μέτρων για τον κορονοϊό

  Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η εποχική γρίπη στο νότιο ημισφαίριο και στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, χάρη στα μέτρα για τον κορονοϊό.

  09:20 18/09

  Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες σε ασθενείς με COVID-19

  Πολλές ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- ερευνούν σήμερα εάν η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική και ασφαλής ως θεραπεία για την COVID-19.

  08:47 18/09

  1 στα 100 Ελληνόπουλα εμφανίζουν διαταραχή αυτιστικού φάσματος

  Ο αριθμός αυτός προκύπτει από την πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Έρευνα που πραγματοποιείται στη χώρα μας για τον αυτισμό.

  09:51 17/09

  Μπορεί το κινητό να γίνει Δούρειος Ίππος για τον κορονοϊό;

  Τα κινητά μας τηλέφωνα αποτελούν εστία μικροβίων, σύμφωνα με μετα-ανάλυση. Και όπως πιστεύουν οι ειδικοί, μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

  09:20 17/09

  Φοράτε γυαλιά; Κινδυνεύετε λιγότερο από τον κορονοϊό!

  Όσοι φοράνε γυαλιά έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν από Covid-19, υποστηρίζει κινεζική μελέτη.

  09:16 17/09

  Κάπνισμα vs θερμαινόμενα προϊόντα: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  Οι διαφορές μεταξύ του καπνού του τσιγάρου όταν καίγεται και του αερολύματος προϊόντος θερμαινόμενου καπνού, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ειδικών της Philip Morris International.

  14:37 16/09

  Κορυφαίες βιοφαρμακευτικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος της Επιστήμης

  Εννέα Διευθύνοντες Σύμβουλοι υπέγραψαν ιστορική δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να θέτουν την ασφάλεια και την ευεξία των εμβολιαζόμενων ως πρώτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά της...

  09:12 16/09

  Δωρεάν εξέταση PSA – γιατί η πρόληψη για τις παθήσεις του προστάτη είναι σημαντική

  Εξεταστείτε δωρεάν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας ενημέρωσης για τις παθήσεις του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος.

  08:49 16/09

  Ευρωπαϊκή έγκριση του φαρμάκου entrectinib για τη θεραπεία σπάνιων μορφών καρκίνου

  H Ε.Ε. χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το entrectinib, ένα αντικαρκινικό φάρμακο νεότερης γενιάς για την αντιμετώπιση ορισμένων οδηγών μεταλλάξεων του καρκίνου.

  08:48 16/09

  Η Eurolife FFH και η HOPEgenesis ενάντια στην υπογεννητικότητα

  Ανανεώνουν τη συνεργασία τους και ετοιμάζουν νέες ενέργειες με πανελλαδική εμβέλεια.

  10:12 15/09

  Ατοπική δερματίτιδα: Τα αίτια, τα συμπτώματα, πώς επηρεάζει τη ζωή του ασθενούς

  Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία υποτιμημένη κατάσταση, καθώς δεν είναι μια "απλή" ενόχληση αλλά μία ανοσολογική πάθηση.

  09:36 15/09

  Δωρεάν Διαδικτυακή Ημερίδα: "Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα"

  Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών –  Φίλων – Ιατρών "Κ.Ε.Φ.Ι." Αθηνών διοργανώνει την ημερίδα την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 -20:30.

  09:30 15/09

  Τα πρώτα δεδομένα της μελέτης ACTT-2 για νοσηλευόμενους με COVID-19

  Η μπαρισιτινίμπη σε συνδυασμό με τη ρεμντεσιβίρη μειώνει το χρόνο μέχρι την ανάρρωση σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19 στη χορηγούμενη από το NIAID, μελέτη ACTT-2.

  09:30 14/09

  Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μάσκα στα παιδιά από την Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία

  Ποια μάσκα είναι κατάλληλη για το σχολείο, ποια παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και μπορεί η χρήση μάσκας να προκαλέσει πρόβλημα υγείας στα παιδιά;

  09:20 14/09

  Μότσαρτ κατά επιληψίας: Πώς η μουσική του βοηθά ασθενείς

  Οι σονάτες του Μότσαρτ μπορεί να μειώνουν τις κρίσεις επιληψίας, δείχνει νέα έρευνα από την Ιταλία.

  08:32 14/09

  7 πρακτικά tips για να μπεις σε πρόγραμμα διατροφής μετά το καλοκαίρι

  Η... επαναφορά μετά τις διακοπές είναι δύσκολη, αλλά ένα πρόγραμμα διατροφής θα βοηθήσει σε αυτό.