Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Αυγ-2020 09:36

  Εργασία και ρευματικά νοσήματα: Ένα αποκαλυπτικό ερωτηματολόγιο

  Εργασία και ρευματικά νοσήματα: Ένα αποκαλυπτικό ερωτηματολόγιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένα από τα βασικά θέματα που καλούνται να διαχειριστούν οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είναι η διατήρηση της λειτουργικότητάς τους και η δυνατότητά τους να παραμένουν δραστήριοι και παραγωγικοί.

  Ρευματικά νοσήματα και εργασία

  Με βάση στοιχεία που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί, η ικανότητα των ασθενών για εργασία επηρεάζεται για τα περισσότερα άτομα με ρευματικά νοσήματα από τα πρώτα πέντε χρόνια από τη διάγνωση, ενώ για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 40% , με τα ποσοστά ανεργίας για τα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα να είναι τρεις φορές υψηλότερα από το γενικό πληθυσμό.

  Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της εργασιακής συνθήκης για τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν ανέλαβε την πρωτοβουλία διεξαγωγής μιας μελέτης πανελλαδικής εμβέλειας, με αντικείμενο το βαθμό επιρροής του νοσήματος στην εργασιακή καθημερινότητα των ασθενών.

  Για τον σκοπό αυτό, διαμορφώθηκε ένα σύντομο και εύληπτο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, τα αποτελέσματα του οποίου πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ώστε να χαρτογραφηθούν όσο το δυνατόν πληρέστερα οι συνθήκες εργασίας και οι σχετικές ανάγκες των ρευματοπαθών, καθώς επίσης και για να διαμορφωθεί το πλάνο δράσεων της ΡευΜΑζήν με στόχο τη διευκόλυνση των ασθενών στον τομέα της εργασίας. Αξίζει, επιπλέον, να τονιστεί ότι, ειδικά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας, καθίσταται επιτακτικότερη η σκιαγράφηση των νέων δεδομένων που προκύπτουν στην καθημερινότητα των εργαζομένων ασθενών, γι’ αυτό και στο ερωτηματολόγιο συμπεριλαμβάνονται ερωτήματα που αφορούν τη σχέση εργασίας και ρευματικών νοσημάτων την εποχή του covid-19.
   Με εξασφαλισμένη την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, καλούμε τους ασθενείς να λάβουν μέρος στην μελέτη συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο, ώστε να προκύψουν και να αναλυθούν τα στατιστικά δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια διαυγέστερη εικόνα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας.

  Ώρα για εργασία

  Το ερωτηματολόγιο αποτελεί το πρώτο βήμα ενός συνόλου δράσεων με τίτλο "Ώρα για εργασία" που περιλαμβάνει προτάσεις προσαρμογών στο εργασιακό περιβάλλον προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασθενείς να διατηρήσουν την εργασία τους, χάρτα δικαιωμάτων των ασθενών στην εργασία, αλλά και ενημέρωση εργοδοτών και της πολιτείας για τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς στην εργασία τους, με κεντρικό μήνυμα της δράσης  την έμφαση στην ικανότητα για εργασία και όχι στην ανικανότητα.

  Τέλος, σημειώνουμε ότι η παραπάνω δράση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας .(Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.)
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 18/06

  Νέα μελέτη: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση

  Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό "στοπ" στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

  08:25 18/06

  Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

  Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  09:03 16/06

  Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

  Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

  09:03 16/06

  Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

  Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

  12:21 15/06

  Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

  Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

  09:27 15/06

  mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

  Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  09:20 15/06

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

  Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

  09:25 14/06

  Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

  Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  09:24 14/06

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

  Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...

  09:14 14/06

  HPV: Παράγοντας για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών για τις γυναίκες που μολύνονται από τον ιό HPV, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  09:19 11/06

  Μελέτη φάσης 3 δείχνει αποτελεσματική νέα θεραπεία για την ψωρίαση

  Νέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το Guselkumab πέτυχε διατηρήσιμη και πλήρη κάθαρση του δέρματος επί διάστημα 5 ετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:09 11/06

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πόσο "πιάνει" τα μεταλλαγμένα στελέχη;

  Νέα επιστημονική δημοσίευση ερευνά την ανοσογονικότητα του εμβολίου Johnson & Johnson έναντι μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

  11:24 10/06

  Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η πρόληψη

  Πρόκειται για την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και στην Ελλάδα.

  09:14 10/06

  Kυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες: Σημαντικές εξελίξεις από την Bayer

  Οι εξελίξεις που αφορούν τον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών ανακοινώθηκαν από τις AskBio και Bluerock, εταιρείες του ομίλου Bayer.