Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Αυγ-2020 12:48

  Νέο τεστ για τη γονιμότητα του άντρα

  Νέο τεστ για τη γονιμότητα του άντρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Η υπογονιμότητα αρκετές φορές θεωρείται γυναικείο πρόβλημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε ένα στα δύο υπογόνιμα ζευγάρια, παίζει ρόλο ο ανδρικός παράγοντας. Περίπου 15% των ζευγαριών παγκοσμίως είναι υπογόνιμα. 

  Ένα νέο τεστ γονιμότητας για άνδρες, που βασίστηκε σε μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell, θα μπορούσε να διαγνώσει ποιοι άνδρες χρειάζονται θεραπεία υπογονιμότητας, αλλά και ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να αποκτήσει παιδί ένα ζευγάρι. 

  Το τεστ, που ονομάζεται Cap-Score έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη γονιμότητα του άνδρα, τις οποίες δεν είχε στο παρελθόν, σύμφωνα με τον Δρ. Αλεξάντερ Τράβις, καθηγητή αναπαραγωγικής βιολογίας στο Baker Institute for Animal Health και εφευρέτη του τεστ.

  "Οι γιατροί μπορούν να συζητούν τα αποτελέσματα του τεστ με το ζευγάρι και να τους βοηθήσουν να επιλέξουν την εξατομικευμένη κατάλληλη θεραπεία, για να γίνει η προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης, ενώ βοηθά και στους τρόπους βελτίωσης της γονιμότητας του άνδρα”, είπε ο Δρ. Τράβις.

  Το τεστ Cap-Score εγκρίθηκε ήδη για χρήση από ιατρούς και στις 50 αμερικανικές πολιτείες. Το Cap-Score ποσοτικοποιεί την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να ενεργοποιηθούν (capacitation), διαδικασία που επιτρέπει στο σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο. Μόνο τα σπερματοζωάρια που ενεργοποιούνται μπορούν να γονιμοποιήσουν. 

  Οι παραδοσιακές εξετάσεις για την ανδρική γονιμότητα, βασίζονται κυρίως στην ανάλυση του σπέρματος, η οποία με απλά λόγια, μετρά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και αξιολογεί εάν κολυμπούν φυσιολογικά και εάν έχουν φυσιολογικό σχήμα. 

  "Η γονιμότητα ενός άνδρα έχει επίπεδα. Εφόσον ένας άνδρας παράγει σπερματοζωάρια που κολυμπάνε, έχει κάποιο επίπεδο γονιμότητας. . Αλλά η ικανότητα αυτών των σπερματοζωαρίων να γονιμοποιήσουν το ωάριο είναι αυτή που επηρεάζει τις πιθανότητες να υπάρξει εγκυμοσύνη”, είπε ο Δρ. Τράβις. 

  Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία έξι κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τις γεννήσεις μωρών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το "Cap-Score” φάνηκε αξιόπιστο στις προβλέψεις του για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες της συντρόφου κι αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι πολύ σημαντική η ηλικία της γυναίκας για τη γονιμότητα ενός ζευγαριού. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η ανδρική γονιμότητα έχει ρόλο-κλειδί στις πιθανότητες να γίνει σύλληψη, ακόμα κι αν προσπαθούν να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία”, είπε ο Δρ. Τράβις.

  Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τα αποτελέσματα του Cap-Score περισσοτέρων από 2.000 άνδρων που είχαν κάνει εξετάσεις γονιμότητας σε 22 κλινικές, με τα αποτελέσματα μιας ομάδας ελέγχου γόνιμων ανδρών που η σύντροφός τους είτε ήταν έγκυος, είτε είχε γεννήσει πρόσφατα το μωρό τους. 

  Τα αποτελέσματα των γόνιμων ανδρών έδειξαν μία στατιστικά αναμενόμενη καμπύλη. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών που έκαναν εξετάσεις για υπογονιμότητα, είχαν χαμηλότερη βαθμολογία από το μέσο όρο των γόνιμων ανδρών. 

  Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ των παραδοσιακών αποτελεσμάτων ανάλυσης σπέρματος και των αποτελεσμάτων του Cap-Score που έδειξαν μειωμένη ενεργοποίηση των σπερματοζωαρίων. 

  "Οι άνδρες συχνά θεωρούνται γόνιμοι αν έχουν αρκετά φυσιολογικά σπερματοζωάρια που κολυμπούν. Διαπιστώσαμε όμως, ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ανδρών που είχαν χαμηλό Cap-Score, είχαν φυσιολογικές παραμέτρους στην παραδοσιακή ανάλυση σπέρματος”, είπε ο Δρ. Τράβις.

  Η άποψή μου
  Πολλές περιπτώσεις, ανδρικής υπογονιμότητας παραμένουν ανεξήγητες λόγω έλλειψης διαγνωστικών εξετάσεων για τους άνδρες. Αυτό πολλές φορές οδηγεί σε πολύπλοκες εξετάσεις για τη γυναίκα, οι οποίες μέχρι τώρα είναι απαραίτητες για να βρεθεί η αιτία της υπογονιμότητας του ζευγαριού. 

  Οι σημαντικές πληροφορίες που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν, μπορεί να διευκολύνουν και να επιταχύνουν τη διάγνωση των αιτίων της υπογονιμότητας του συγκεκριμένου ζευγαριού. Κατά αυτό τον τρόπο, θα αποφευχθεί σωματική, ψυχολογική και οικονομική ταλαιπωρία για το ζευγάρι.

  Το νέο τεστ, θα ανιχνεύσει τα ζευγάρια που έχουν πιθανότητα να συλλάβουν φυσιολογικά, καθώς κι εκείνα τα οποία θα χρειαστούν βοήθεια με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επίσης, θα μας υποδείξει τις απλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες του άντρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμοποιητική δυνατότητα του σπέρματος, παραδείγματος χάριν αλλαγή της διατροφής, το χάσιμο βάρους, το κόψιμο του τσιγάρου και του αλκοόλ.

  Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα εδώ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:44 27/07

  Νοσήσατε με κορονοϊό αλλά δεν έχετε κάνει τεστ: Τι ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης και το εμβόλιο

  Άγνωστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από ενδοοικογενειακή λοίμωξη χωρίς να έχουν κάνει το ανάλογο τεστ.

  09:12 27/07

  Έρευνα: Επηρεάζουν τα εμβόλια mRNA την ποιότητα του σπέρματος;

  Ένα μέρος της διστακτικότητας ορισμένων για τον εμβολιασμό οφείλεται στην ανησυχία για τυχόν μείωση της γονιμότητας από τα εμβόλια mRNA.

  09:07 26/07

  Η καλύτερη άσκηση για όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα

  Η άσκηση μας κάνει καλό και το γνωρίζουμε. Τι ισχύει όμως όταν κάποιος πάσχει από ένα καρδιαγγειακό νόσημα;

  23:59 25/07

  Μήπως σας λείπει το (ίσως) πιο πολύτιμο ιχνοστοιχείο;

  Η λειτουργία του νευρικού συστήματος, η δύναμη των μυών και η υγεία του καρδιαγγειακού σχετίζονται όλα με το κάλιο στον οργανισμό σας.

  08:49 23/07

  Έρευνα: Μετάδοση SARS-COV-2 μέσα στην οικογένεια

  Νέα έρευνα για την ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους.

  08:48 23/07

  Σύνδρομο Sjögren: Επηρεάζει όλο το σώμα αλλά η διάγνωση είναι δύσκολη

  Η χρόνια κόπωση είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα του Sjögren’s και διαφέρει σαφώς από τη συνηθισμένη κούραση.

  08:30 23/07

  Έγκριση νέου θεραπευτικού συνδυασμού για μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο

  Ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab αποτελεί το πρώτο σχήμα διπλής ανοσοθεραπείας που λαμβάνει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ορθοκολικό καρκίνο.

  10:54 22/07

  Μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά την αντιμετώπιση κήλης

  Σε πόσο καιρό θα επιστρέψετε πλήρως στην καθημερινότητά σας;

  09:25 22/07

  Έχετε ουλές στο δέρμα σας; Πώς θα είναι λιγότερο εμφανείς;

  Οι ουλές μπορεί να οφείλονται σε έναν τραυματισμό, ένα χειρουργείο ή ακόμη και σοβαρή ακμή.

  08:39 22/07

  Ποιοι και πότε μένουν καραντίνα, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι στο ίδιο σπίτι

  Οι νέες οδηγίες του αμερικανικού φορέα CDC με μια γρήγορη ματιά.

  08:51 21/07

  Πάσχετε από κάποια ρευματική πάθηση; Να πώς θα ταξιδέψετε ευκολότερα

  Το καλοκαίρι έφτασε και μετά από ένα δύσκολο χειμώνα όλοι σκεφτόμαστε τις διακοπές. Πώς ένα χρόνιο νόσημα δεν θα γίνει εμπόδιο σε αυτές;

  08:51 21/07

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό

  Ακόμη και 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό διατηρείται η ανοσία προς τον κορονοϊό από το εμβόλιο της Johnson & Johnson, σύμφωνα με νέα μικρή μελέτη.

  09:32 20/07

  Βιο-ομοειδή φάρμακα: Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους στο μικροσκόπιο

  Τα βιο-ομοειδή φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων.

  08:59 20/07

  Nωτιαία μυϊκή ατροφία: Εγκρίθηκε η πρώτη και μοναδική θεραπεία που λαμβάνεται στο σπίτι

  Η θεραπεία έχει εγκριθεί για χορήγηση σε ενήλικες ασθενείς, παιδιά και βρέφη ηλικίας από δύο μηνών και άνω.

  09:17 19/07

  Πρόληψη καρκίνου: Περνάει από το χέρι μας!

  Ποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητα συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου διαφόρων μορφών.