Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 01-Σεπ-2020 08:33

    Διατροφή για ψωρίαση: Οι συμβουλές της διαιτολόγου

    Διατροφή για ψωρίαση: Οι συμβουλές της διαιτολόγου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η ψωρίαση είναι μια νόσος του δέρματος που αποκτάται λόγω του χαμηλού ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να πυροδοτεί τις λανθασμένες φλεγμονές στα κύτταρα  του δέρματος. Υπολογίζεται ότι το 1,5-3% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια μορφή αυτής της ασθένειας ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες φθάνουν στις 200.000. Κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 60 νέες περιπτώσεις  ανά 100.000 πληθυσμού. 

    Ορισμένοι παράγοντες που πιθανόν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης για πρώτη φορά, αλλά και να οδηγήσουν σε περιόδους έξαρσης, είναι:
    •    Κακή ψυχολογική κατάσταση
    •    Τραυματισμοί του δέρματος
    •    Λοιμώξεις (βακτηριακές, μυκητιάσεις)
    •    Κάπνισμα
    •    Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
    •     Έλλειψη βιταμίνης D 
    •    Ορμονικές διαταραχές
    •    Ορισμένα φάρμακα (π.χ. για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της υπέρτασης)
    •      Έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας

    Διατροφή για ψωρίαση 

    Η Σοφία Κόντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος (healthnutritionbalance.gr) εξηγεί πώς οι καλές διατροφικές επιλογές μπορεί να συμβάλουν στον έλεγχο της νόσου. 

    Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής έχει φανεί να έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στην ψωρίαση. Μία διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κοτόπουλο και δημητριακά ολικής αλέσεως, φαίνεται να αποτελεί μία ασφαλή ανοσοενισχυτική αγωγή για άτομα με ψωρίαση.
    Ειδικότερα  οι πάσχοντες καλό είναι να καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αντιοξειδωτικά για ένα υγιή και γερό ανοσοποιητικό όπως διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά  (Ω3), βιταμίνη Ε, βιταμίνη D, βιταμίνη Α κ.α.

    Τα ω-3 λιπαρά ανήκουν στην κατηγορία των "καλών" πολυακόρεστων λιπαρών. Είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό,  ενώ η κατανάλωσή τους σε άτομα με ψωρίαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματά της, καθώς επιδρά ευεργετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τρόφιμα που περιέχουν ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλα, σκουμπρί), τα θαλασσινά (χτένια, γαρίδες), οι ξηροί καρποί (καρύδια , αμύγδαλα, φιστίκια ) και οι σπόροι (λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia).

    Βιταμίνες και υγιές δέρμα 

    Η βιταμίνη Ε αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες και λειτουργεί ως άμυνα του οργανισμού έναντι των βλαβερών ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται καθημερινά στον οργανισμό. Πέρα από την αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη Ε έχει φανεί ότι βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Τρόφιμα με βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί με κέλυφος (φουντούκια, αμύγδαλα, αράπικα φιστίκια ), πράσινα λαχανικά ( μπρόκολο, μαρούλι, χόρτα, σπανάκι), ελαιόλαδο, αβοκάντο, σπόροι (ηλιόσποροι), δημητριακά και χυμοί φρούτων.

    Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για όλες τις ηλικίες και παίζει μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση. Παράγεται κυρίως από την έκθεση στον ήλιο ( 90%) και σε μικρότερο ποσοστό την προσλαμβάνουμε διατροφικά. Τρόφιμα με βιταμίνη D είναι τα μανιτάρια, ο κροκός αυγού, το συκώτι, το μουρουνέλαιο, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά, και τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σολομός, τόνος, σαρδέλες, κολιός, φαγκρί).

    Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για το δέρμα και για την επούλωση των δερματικών προβλημάτων. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α είναι το συκώτι, οι γλυκοπατάτες, λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο, καρότα, ντομάτες, κολοκύθα, κόκκινες πιπεριές), λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, πέστροφα) και φρούτα (πεπόνι, μάνγκο, αποξηραμένα βερίκοκα.)

    Ο ρόλος της διατροφής στην ψωρίαση

    Αρκετές είναι οι δίαιτες που βγαίνουν κατά καιρούς και παρουσιάζουν ότι μπορούν να "θεραπεύσουν" πολλές παθήσεις. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν δείξει ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να βελτιώσει  τα συμπτώματα της ψωρίασης, ωστόσο στο σύνολο των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει ότι η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει.

    Η κατανάλωση αλκοόλ και μάλιστα η υπερβολική κατανάλωση , φαίνεται να προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων μέσω απελευθέρωσης μίας ουσίας, της ισταμίνης, που επιδεινώνει τις αλλοιώσεις του δέρματος. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωσή του, ακόμα και σε περιόδους ύφεσης ή τουλάχιστον να καταναλώνεται με μέτρο και περιστασιακά. 

    Τέλος θετικά έχουν φανεί τα αποτελέσματα σε κάποιες μελέτες σε σχέση και με άλλα διατροφικά πρότυπα, όσον αφορά συμπτώματα της νόσου. Μία χορτοφαγική δίαιτα, μία διατροφή πολύ χαμηλών θερμίδων χωρίς την παρουσία πρωτεϊνών φαίνεται να δρουν θετικά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα, ώστε να είμαστε σίγουροι για το εάν πραγματικά θα ωφελήσουν τον κάθε ασθενή με ψωρίαση.
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    11:00 29/09

    Έξι νέες κλίνες στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου "Μεταξά"

    Με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Σαράντου Ευσταθόπουλου και σε συνεργασία με το προσωπικό της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας.

    16:07 26/09

    ΟΗΕ - ΠΟΥ: Βραβείο στην Ελλάδα για τις επιδόσεις της στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων και παιδικής παχυσαρκίας

    Η Ειρήνη Αγαπηδάκη έλαβε χθες στη Νέα Υόρκη διεθνές βραβείο για τις επιδόσεις της χώρας μας.

    10:16 25/09

    ΦΣΘ: Στη μάχη κατά της γρίπης με 300.000 εμβόλια τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

    Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και πραγματοποιούνται στο χώρο του φαρμακείου.

    07:30 25/09

    Ποια συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορούν να μας μπερδέψουν

    Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

    17:53 24/09

    ΕΟΔΥ: 87 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και 7 θάνατοι από την αρχή της περιόδου 2025

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα.

    13:47 24/09

    Ογκολογία στον 21ο Αιώνα: Από τη γνώση στην ελπίδα

    Η πρώιμη διάγνωση παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση.

    07:48 24/09

    Είναι η παρακεταμόλη ασφαλής για τις εγκύους και πως συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά;

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα.

    09:22 23/09

    Holland & Barrett: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς με προσφορά στο best selling Ωμέγα 3 και στήριξη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    Θυμίζει σε όλους μας την ανάγκη για πρόληψη απέναντι στον κίνδυνο που εγκυμονεί η Καρδιαγγειακή Νόσος (ΚΑΝ).

    07:30 22/09

    Τι πρέπει να ξέρουμε για το ρινικό εμβόλιο για τη γρίπη: Πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος - Ποιοι δεν μπορούν να το κάνουν

    Περίπου πενήντα χιλιάδες δόσεις υπολογίζεται να διατεθούν φέτος στη χώρα μας.

    08:00 20/09

    Μανία με την πρωτεΐνη: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό τελικά

    Υπόσχονται πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από τη βασική τους θρεπτική αξία. Είναι όμως έτσι;

    17:39 18/09

    ΕΟΔΥ: 226 νέες εισαγωγές με Covid-19 και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

    Μείωση παρουσιάζει την εβδομάδα 8-14 Σεπτεμβρίου η θετικότητα για Covid-19 στην κοινότητα.

    07:46 18/09

    Σταγόνες για την πρεσβυωπία αντί για γυαλιά ή χειρουργείο: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα νέας μελέτης

    Θα μπορούσαν μερικές σταγόνες την ημέρα να λύσουν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας;