Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 01-Σεπ-2020 08:33

    Διατροφή για ψωρίαση: Οι συμβουλές της διαιτολόγου

    Διατροφή για ψωρίαση: Οι συμβουλές της διαιτολόγου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η ψωρίαση είναι μια νόσος του δέρματος που αποκτάται λόγω του χαμηλού ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να πυροδοτεί τις λανθασμένες φλεγμονές στα κύτταρα  του δέρματος. Υπολογίζεται ότι το 1,5-3% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια μορφή αυτής της ασθένειας ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες φθάνουν στις 200.000. Κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 60 νέες περιπτώσεις  ανά 100.000 πληθυσμού. 

    Ορισμένοι παράγοντες που πιθανόν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης για πρώτη φορά, αλλά και να οδηγήσουν σε περιόδους έξαρσης, είναι:
    •    Κακή ψυχολογική κατάσταση
    •    Τραυματισμοί του δέρματος
    •    Λοιμώξεις (βακτηριακές, μυκητιάσεις)
    •    Κάπνισμα
    •    Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
    •     Έλλειψη βιταμίνης D 
    •    Ορμονικές διαταραχές
    •    Ορισμένα φάρμακα (π.χ. για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της υπέρτασης)
    •      Έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας

    Διατροφή για ψωρίαση 

    Η Σοφία Κόντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος (healthnutritionbalance.gr) εξηγεί πώς οι καλές διατροφικές επιλογές μπορεί να συμβάλουν στον έλεγχο της νόσου. 

    Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής έχει φανεί να έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στην ψωρίαση. Μία διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κοτόπουλο και δημητριακά ολικής αλέσεως, φαίνεται να αποτελεί μία ασφαλή ανοσοενισχυτική αγωγή για άτομα με ψωρίαση.
    Ειδικότερα  οι πάσχοντες καλό είναι να καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αντιοξειδωτικά για ένα υγιή και γερό ανοσοποιητικό όπως διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά  (Ω3), βιταμίνη Ε, βιταμίνη D, βιταμίνη Α κ.α.

    Τα ω-3 λιπαρά ανήκουν στην κατηγορία των "καλών" πολυακόρεστων λιπαρών. Είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό,  ενώ η κατανάλωσή τους σε άτομα με ψωρίαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματά της, καθώς επιδρά ευεργετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τρόφιμα που περιέχουν ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλα, σκουμπρί), τα θαλασσινά (χτένια, γαρίδες), οι ξηροί καρποί (καρύδια , αμύγδαλα, φιστίκια ) και οι σπόροι (λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia).

    Βιταμίνες και υγιές δέρμα 

    Η βιταμίνη Ε αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες και λειτουργεί ως άμυνα του οργανισμού έναντι των βλαβερών ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται καθημερινά στον οργανισμό. Πέρα από την αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη Ε έχει φανεί ότι βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Τρόφιμα με βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί με κέλυφος (φουντούκια, αμύγδαλα, αράπικα φιστίκια ), πράσινα λαχανικά ( μπρόκολο, μαρούλι, χόρτα, σπανάκι), ελαιόλαδο, αβοκάντο, σπόροι (ηλιόσποροι), δημητριακά και χυμοί φρούτων.

    Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για όλες τις ηλικίες και παίζει μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση. Παράγεται κυρίως από την έκθεση στον ήλιο ( 90%) και σε μικρότερο ποσοστό την προσλαμβάνουμε διατροφικά. Τρόφιμα με βιταμίνη D είναι τα μανιτάρια, ο κροκός αυγού, το συκώτι, το μουρουνέλαιο, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά, και τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σολομός, τόνος, σαρδέλες, κολιός, φαγκρί).

    Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για το δέρμα και για την επούλωση των δερματικών προβλημάτων. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α είναι το συκώτι, οι γλυκοπατάτες, λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο, καρότα, ντομάτες, κολοκύθα, κόκκινες πιπεριές), λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, πέστροφα) και φρούτα (πεπόνι, μάνγκο, αποξηραμένα βερίκοκα.)

    Ο ρόλος της διατροφής στην ψωρίαση

    Αρκετές είναι οι δίαιτες που βγαίνουν κατά καιρούς και παρουσιάζουν ότι μπορούν να "θεραπεύσουν" πολλές παθήσεις. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν δείξει ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να βελτιώσει  τα συμπτώματα της ψωρίασης, ωστόσο στο σύνολο των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει ότι η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει.

    Η κατανάλωση αλκοόλ και μάλιστα η υπερβολική κατανάλωση , φαίνεται να προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων μέσω απελευθέρωσης μίας ουσίας, της ισταμίνης, που επιδεινώνει τις αλλοιώσεις του δέρματος. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωσή του, ακόμα και σε περιόδους ύφεσης ή τουλάχιστον να καταναλώνεται με μέτρο και περιστασιακά. 

    Τέλος θετικά έχουν φανεί τα αποτελέσματα σε κάποιες μελέτες σε σχέση και με άλλα διατροφικά πρότυπα, όσον αφορά συμπτώματα της νόσου. Μία χορτοφαγική δίαιτα, μία διατροφή πολύ χαμηλών θερμίδων χωρίς την παρουσία πρωτεϊνών φαίνεται να δρουν θετικά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα, ώστε να είμαστε σίγουροι για το εάν πραγματικά θα ωφελήσουν τον κάθε ασθενή με ψωρίαση.
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

    00:01 21/11

    Χρόνιο στρες: Η ασθένεια του σήμερα

    Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Γράφει ο  Γεώργιος Χρούσος

    14:10 20/11

    Προοπτικές στη μεταμόσχευση μήτρας: Μια ζωοποιός μεταμόσχευση

    Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

    00:01 20/11

    Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να ενισχύσουν το προσδόκιμο ζωής;

    Πολλοι influencers λένε πως ναι. Να τι σκέφτονται γιατροί και επιστήμονες

    Γράφει η Dana G. Smith

    13:45 19/11

    Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές

    Κάθε Νοέμβριο, το χαρακτηριστικό μουστάκι του Movember γίνεται σύμβολο μιας παγκόσμιας καμπάνιας ενημέρωσης για την ανδρική υγεία και ιδιαίτερα για τον καρκίνο του προστάτη.

    07:30 19/11

    Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο στέλεχος Κ της γρίπης

    Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.

    00:01 19/11

    Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

    Η Euromedica στηρίζει την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με εξελιγμένες εξετάσεις και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό

    Γράφει η Χριστίνα Τζιαφάλια

    18:34 18/11

    Η συμβολή της Ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνου πνεύμονα και μαστού και η σημασία της ενημέρωσης

    Ο κομβικός ρόλος της ανοσοθεραπείας στη σύγχρονη ογκολογική πρακτική και η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των καρκίνων του πνεύμονα και του μαστού για την επίτευξη του βέλτιστου...