Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 01-Σεπ-2020 08:33

    Διατροφή για ψωρίαση: Οι συμβουλές της διαιτολόγου

    Διατροφή για ψωρίαση: Οι συμβουλές της διαιτολόγου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η ψωρίαση είναι μια νόσος του δέρματος που αποκτάται λόγω του χαμηλού ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να πυροδοτεί τις λανθασμένες φλεγμονές στα κύτταρα  του δέρματος. Υπολογίζεται ότι το 1,5-3% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια μορφή αυτής της ασθένειας ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες φθάνουν στις 200.000. Κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 60 νέες περιπτώσεις  ανά 100.000 πληθυσμού. 

    Ορισμένοι παράγοντες που πιθανόν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης για πρώτη φορά, αλλά και να οδηγήσουν σε περιόδους έξαρσης, είναι:
    •    Κακή ψυχολογική κατάσταση
    •    Τραυματισμοί του δέρματος
    •    Λοιμώξεις (βακτηριακές, μυκητιάσεις)
    •    Κάπνισμα
    •    Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
    •     Έλλειψη βιταμίνης D 
    •    Ορμονικές διαταραχές
    •    Ορισμένα φάρμακα (π.χ. για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της υπέρτασης)
    •      Έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας

    Διατροφή για ψωρίαση 

    Η Σοφία Κόντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος (healthnutritionbalance.gr) εξηγεί πώς οι καλές διατροφικές επιλογές μπορεί να συμβάλουν στον έλεγχο της νόσου. 

    Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής έχει φανεί να έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στην ψωρίαση. Μία διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κοτόπουλο και δημητριακά ολικής αλέσεως, φαίνεται να αποτελεί μία ασφαλή ανοσοενισχυτική αγωγή για άτομα με ψωρίαση.
    Ειδικότερα  οι πάσχοντες καλό είναι να καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αντιοξειδωτικά για ένα υγιή και γερό ανοσοποιητικό όπως διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά  (Ω3), βιταμίνη Ε, βιταμίνη D, βιταμίνη Α κ.α.

    Τα ω-3 λιπαρά ανήκουν στην κατηγορία των "καλών" πολυακόρεστων λιπαρών. Είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό,  ενώ η κατανάλωσή τους σε άτομα με ψωρίαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματά της, καθώς επιδρά ευεργετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τρόφιμα που περιέχουν ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλα, σκουμπρί), τα θαλασσινά (χτένια, γαρίδες), οι ξηροί καρποί (καρύδια , αμύγδαλα, φιστίκια ) και οι σπόροι (λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia).

    Βιταμίνες και υγιές δέρμα 

    Η βιταμίνη Ε αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες και λειτουργεί ως άμυνα του οργανισμού έναντι των βλαβερών ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται καθημερινά στον οργανισμό. Πέρα από την αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη Ε έχει φανεί ότι βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Τρόφιμα με βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί με κέλυφος (φουντούκια, αμύγδαλα, αράπικα φιστίκια ), πράσινα λαχανικά ( μπρόκολο, μαρούλι, χόρτα, σπανάκι), ελαιόλαδο, αβοκάντο, σπόροι (ηλιόσποροι), δημητριακά και χυμοί φρούτων.

    Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για όλες τις ηλικίες και παίζει μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση. Παράγεται κυρίως από την έκθεση στον ήλιο ( 90%) και σε μικρότερο ποσοστό την προσλαμβάνουμε διατροφικά. Τρόφιμα με βιταμίνη D είναι τα μανιτάρια, ο κροκός αυγού, το συκώτι, το μουρουνέλαιο, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά, και τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σολομός, τόνος, σαρδέλες, κολιός, φαγκρί).

    Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για το δέρμα και για την επούλωση των δερματικών προβλημάτων. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α είναι το συκώτι, οι γλυκοπατάτες, λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο, καρότα, ντομάτες, κολοκύθα, κόκκινες πιπεριές), λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, πέστροφα) και φρούτα (πεπόνι, μάνγκο, αποξηραμένα βερίκοκα.)

    Ο ρόλος της διατροφής στην ψωρίαση

    Αρκετές είναι οι δίαιτες που βγαίνουν κατά καιρούς και παρουσιάζουν ότι μπορούν να "θεραπεύσουν" πολλές παθήσεις. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν δείξει ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να βελτιώσει  τα συμπτώματα της ψωρίασης, ωστόσο στο σύνολο των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει ότι η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει.

    Η κατανάλωση αλκοόλ και μάλιστα η υπερβολική κατανάλωση , φαίνεται να προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων μέσω απελευθέρωσης μίας ουσίας, της ισταμίνης, που επιδεινώνει τις αλλοιώσεις του δέρματος. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωσή του, ακόμα και σε περιόδους ύφεσης ή τουλάχιστον να καταναλώνεται με μέτρο και περιστασιακά. 

    Τέλος θετικά έχουν φανεί τα αποτελέσματα σε κάποιες μελέτες σε σχέση και με άλλα διατροφικά πρότυπα, όσον αφορά συμπτώματα της νόσου. Μία χορτοφαγική δίαιτα, μία διατροφή πολύ χαμηλών θερμίδων χωρίς την παρουσία πρωτεϊνών φαίνεται να δρουν θετικά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα, ώστε να είμαστε σίγουροι για το εάν πραγματικά θα ωφελήσουν τον κάθε ασθενή με ψωρίαση.
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    11:11 23/09

    Τι φοβάται ο κορονοϊός;

    Η πνευμονολόγος Δρ Σταματούλα Τσικρικά είναι αισιόδοξη κι εμείς θέλουμε να μάθουμε το λόγο.

    08:10 23/09

    ΗΠΑ: Έγκριση 3ης δόσης εμβολίου Pfizer στους άνω των 65

    Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε η χορήγηση 3ης δόσης του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech στους άνω των 65 ετών και σε όσους διατρέχουν "υψηλό κίνδυνο".

    08:05 23/09

    Η Novartis συνεπής στις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2020 με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

    Η πρόσβαση σε κλινικές μελέτες, η συνεισφορά στο ΑΕΠ, οι θέσεις εργασίας, η εργασιακή πολιτική της εταιρείας.

    07:58 23/09

    Μια επιστημονική ματιά στο "κότσι" του άκρου ποδός

    Το "κότσι" είναι ένα ορθοπεδικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους.

    10:06 22/09

    Αγαπάτε το γάλα και τα τυριά; Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε!

    Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με νέα διεθνή "αιρετική" μελέτη.

    10:03 22/09

    Δωρεάν εξέταση PSA για τον προστάτη

    Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης "Ο Ουρολόγος ξέρει!" από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία.

    09:38 22/09

    Ποιοι ασθενείς με διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19;

    Όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη σύνδεση μεταξύ των δύο νοσημάτων.

    09:29 22/09

    Lilly: Συμφωνία για ταχεία πρόσβαση σε θεραπεία αντισωμάτων για την COVID-19

    Ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια του συνδυασμού αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab για τη θεραπεία της επιβεβαιωμένης νόσου.

    07:25 22/09

    Ευρωκλινική Αθηνών: Χρυσό και Ασημένιο βραβείο, δύο κορυφαίες διακρίσεις στα Healthcare Business Awards 2021

    Οι καινοτόμες και σύγχρονες υπηρεσίες της ξεχώρισαν για ακόμη μια φορά.

    11:26 21/09

    Τα εμβόλια Covid-19 προστατεύουν τους ασθενείς με καρκίνο

    Αυτό διαβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας με βάση νέες μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός των ογκολογικών ασθενών είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

    09:15 21/09

    Είναι αποδοτικό το καθημερινό τεστ για τις επαφές θετικού κρούσματος;

    Νέα μελέτη ερευνά την αποτελεσματικότητα του καθημερινού ελέγχου αναφορικά με τη μετάδοση σε σχολεία και πανεπιστήμια.

    23:59 20/09

    Ιδανική για το γραφείο: Σαλάτα με κοτόπουλο

    Χορταστική και νόστιμη, αυτή η σαλάτα με κοτόπουλο και νεκταρίνια θα σας δώσει κάτω από 300 θερμίδες.

    09:34 20/09

    Long COVID στα παιδιά: Τα συμπτώματα και η διάρκεια

    Η μακρά Covid-19 στα παιδιά σπάνια ξεπερνά τους τρεις μήνες, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.

    09:30 20/09

    Πόσο ψηλή πρέπει να είναι η "καλή" χοληστερόλη για να είναι πραγματικά καλή;

    Οι στόχοι για υγιή χοληστερόλη σε άντρες και γυναίκες σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

    09:00 20/09

    Δωρεάν WEBINAR: "Προ-αθλητικός Έλεγχος σε Παιδιά & Αθλητές"

    Η ενδιαφέρουσα Διαδικτυακή Συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021.