Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουλ-2020 11:39

  Τι δείχνει ο αριθμός των ωαρίων που παράγουν οι γυναίκες στην εξωσωματική

  Τι δείχνει ο αριθμός των ωαρίων που παράγουν οι γυναίκες στην εξωσωματική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Όσες γυναίκες δεν ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και παράγουν λίγα ωάρια, θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους και να κάνουν αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες ώστε να μετριάσουν τον αυξημένο κίνδυνο που έχουν να πάθουν στο μέλλον ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτό ανακοίνωσε Δανή ερευνήτρια που παρουσίασε την έρευνά της στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που έγινε φέτος διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

  Το χαμηλό ωοθηκικό απόθεμα και ο μικρός αριθμός ωαρίων που συλλέγονται μετά την διέγερση των ωοθηκών στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορεί να είναι ενδείξεις ότι μία γυναίκα έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων χρόνιων παθήσεων στο μέλλον. 

  Δανή ερευνήτρια μελέτησε τα στοιχεία που είχαν καταγραφεί στην πατρίδα της για 20.000 νέες γυναίκες, οι οποίες έκαναν τον πρώτο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης μεταξύ 1995 και 2014.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες που ανταποκρίθηκαν φτωχά στη διέγερση των ωοθηκών και παρήγαγαν λίγα ωάρια κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στο μέλλον ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία, όπως οστεροπόρωση και καρδιοπάθειες

  Η Δανή ερευνήτρια τόνισε ότι τα ευρήματά της ενισχύουν όσα γνωρίζουμε ήδη από προηγούμενες έρευνες για την πρόωρη εμμηνόπαυση, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και θνησιμότητας.

  Σύμφωνα με την Μέτε Βουλφ Κρίστενσεν από το πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, η μελέτη της έδειξε πως "η πρόωρη γήρανση των ωοθηκών συνδέεται με μία επιταχυμένη διαδικασία γήρανσης γενικότερα”. 

  Ο εντοπισμός των γυναικών που κινδυνεύουν από πρόωρη εμμηνόπαυση, μπορεί να λειτουργήσει ως "καμπανάκι κινδύνου” για αυτές, καθώς θα ξέρουν ότι πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους και να αναλάβουν προληπτικά πρωτοβουλίες για την υγεία τους, μειώνοντας τις πιθανότητες να νοσήσουν από τις συγκεκριμένες ασθένειες.

  Είναι η πρώτη φορά που έγινε τόσο μεγάλη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν όντως ο αριθμός των ωαρίων, τα οποία παράγουν οι γυναίκες στην εξωσωματική γονιμοποίηση και θεωρείται δείκτης της γήρανσης των ωοθηκών, αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για εκδήλωση ασθενειών που συνδέονται με την ηλικία. 

  Η μελέτη βασίστηκε στο εθνικό μητρώο της Δανίας, στο οποίο τηρούνται αναλυτικότατα στοιχεία για κάθε πολίτη, που τον αντιπροσωπεύει ένας αριθμός "ταυτότητας”. Στη Δανία υπάρχει η δυνατότητα να μελετηθεί πως συνδέονται οι θεραπείες με την εξέλιξη της υγείας του κάθε ανθρώπου στο μέλλον.

  Στη συγκεκριμένη μελέτη γυναίκες κάτω των 37 ετών που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση ή μικρογονιμοποίηση ωαρίου, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: εκείνες που μετά τη διέγερση των ωοθηκών παρήγαγαν πέντε ή λιγότερα ωάρια (1234 γυναίκες) και θεωρήθηκε ότι έχουν"πρόωρη γήρανση των ωοθηκών" και μία άλλη ομάδα με εκείνες που αποκρίθηκαν καλά στα φάρμακα της εξωσωματικής και παρήγαγαν τουλάχιστον 8 ωάρια (18.614 γυναίκες). Ο αριθμός των ωαρίων που συλλέχθηκαν χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης του αποθεματικού των ωοθηκών.

  Κατά τη διάρκεια της εξαετούς περιόδου παρακολούθησης, τα δεδομένα έδειξαν την πραγματική εκτίμηση κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο και θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία.

  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες στην ομάδα της "πρόωρης γήρανσης των ωοθηκών” είχαν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν φυσιολογική απόκριση των ωοθηκών. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 39% στις καρδιαγγειακές παθήσεις και ήταν διπλάσιος στην οστεοπόρωση. 

  Ο κίνδυνος καρκίνου και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία δεν είχε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων της έρευνας.

  Όπως είπε η ερευνήτρια που παρουσίασε την μελέτη της στο ετήσιο συνέδριο της ESHRE, "παρόλο που οι κοινοί βιολογικοί μηχανισμοί μεταξύ των ωοθηκών και της γενικότερης γήρανσης είναι κάπως ασαφείς, τα δεδομένα από αυτήν τη μελέτη δείχνουν ότι οι νεαρές γυναίκες με πρόωρη γήρανση των ωοθηκών (που ορίζεται από τη χαμηλή παραγωγή ωαρίων μετά τη διέγερση των ωοθηκών) έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία”. 

  Τόνισε επίσης ότι τα στοιχεία υποστηρίζουν σθεναρά την υπόθεση ότι το χαμηλό αποθεματικό των ωοθηκών μπορεί να είναι χρήσιμος δείκτης μεταγενέστερων προβλημάτων υγείας.

  Η άποψή μου
  Θα ήταν χρήσιμο οι γυναίκες που δεν παράγουν πολλά ωάρια κατά τη διέγερση των ωοθηκών στην εξωσωματική γονιμοποίηση να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν προληπτικά αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, αλλά και την έγκαιρη χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για εκδήλωση άλλων ασθενειών που ακολουθούν την πρόωρη εμμηνόπαυση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:45 21/04

  Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια;

  Τι αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  09:29 21/04

  Πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια για τον κορονοϊό;

  Με βάση τα δεδομένα από κλινικές μελέτες των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson η προστασία των εμβολίων είναι τουλάχιστον τρεις μήνες.

  09:10 21/04

  Νέα Έρευνα: Το κάπνισμα, το lockdown και οι εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος

  Σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος.

  10:48 20/04

  119 Φορείς συμμαχούν για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα

  Σήμερα στην Ευρώπη τρεις νέες γυναίκες πεθαίνουν κάθε ώρα από καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παρότι η νόσος είναι δυνατό να προληφθεί σχεδόν 100%.

  09:45 20/04

  Πολυβιταμίνες, ωμέγα-3, προβιοτικά και βιταμίνη D: Ο ρόλος τους στην COVID-19

  Οι παραπάνω βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορεί να μειώσουν σε έναν βαθμό τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

  09:36 20/04

  Θρομβώσεις μετά από εμβολιασμό: Πόσο συχνή είναι αυτή η επιπλοκή;

  Ποια είναι τα ερωτήματα που αναδύονται σχετικά με τις θρομβώσεις από τον εμβολιασμό.

  16:02 19/04

  Εμβόλια σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

  Οι συστάσεις και οι συμβουλές της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

  12:50 19/04

  Νέα δεδομένα για τη λαροτρεκτινίμπη σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

  Το ποσοστό ασθενών που παρουσίασε ανταπόκριση διάρκειας 12 μηνών ήταν 88%, με συνολικό ποσοστό επιβίωσης στους 12 μήνες και 91% και ποσοστό επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου 69%.

  09:24 19/04

  Λιπώδης νόσος του ήπατος και ζάχαρη: Η σχέση μεταξύ τους

  Νέα έρευνα φέρνει στο φως αποδείξεις σχετικά με τους κινδύνους από την κατανάλωση ζάχαρης για το συκώτι μας.

  23:58 18/04

  Τι σχέση έχουν οι φυτικές ίνες με την υγεία της καρδιάς;

  Πόσες μερίδες χρειαζόμαστε καθημερινά για να προλάβουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα;

  16:07 16/04

  Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες συχνές παθήσεις καρπού κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19

  Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί κίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  12:59 16/04

  Νέα μέθοδος δίνει ελπίδα σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση να μείνουν έγκυοι με δικά τους ωάρια

  Η χορήγηση πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος και γοναδοτροπινών φάνηκε πως αποκαθιστά τη λειτουργία των ωοθηκών.

  13:46 15/04

  Η Εθνική Τράπεζα συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια από την ίδρυσή της

  Η πρώτη, η μακροβιότερη και η πιο ιστορική τράπεζα της Ελλάδας.

  12:13 09/04

  Εμβόλιο COVID-19 και εγκυμοσύνη: Τα νέα δεδομένα

  Μελέτη δείχνει πως τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer προκαλούν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση σε εγκύους και θηλάζουσες.

  18:36 08/04

  To PIF χαιρετίζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0"

  Θεωρώντας ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης

  11:51 01/04

  Στυτική δυσλειτουργία: Μια νέα επαναστατική μέθοδος βοηθά στη διάγνωση και θεραπεία

  Νέα επαναστατική ενδαγγειακή μέθοδος έρχεται να βοηθήσει τους ανδρολόγους. Γράφει ο Θεοδόσιος Μπίσδας, MD, PhD.