Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 08:44

  Ατοπική δερματίτιδα: Πληροφόρηση για καλύτερη ποιότητα ζωής

  Ατοπική δερματίτιδα: Πληροφόρηση για καλύτερη ποιότητα ζωής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα στην Ελλάδα, έχουν από σήμερα στη διάθεσή τους μία νέα πηγή πληροφόρησης για αυτήν τη χρόνια και συχνά, επώδυνη δερματική νόσο. Η ιστοσελίδα www.atopicderma.gr, την οποία ανέπτυξε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi, έχει ως σκοπό να προσφέρει στους ασθενείς και τους δικούς τους ανθρώπους την ενημέρωση και τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη νόσο και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη συνολική και αποτελεσματική διαχείρισή της.

  Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα 

  Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης δερματική πάθηση που εκδηλώνεται με έντονο κνησμό, ερυθρότητα και εξανθήματα. Οι ακριβείς αιτίες της νόσου είναι άγνωστες όμως μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να εμπλέκονται είναι οι εξής: διαταραγμένη λειτουργία του φραγμού του δέρματος, ανοσολογικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί παράγοντες, γενετική προδιάθεση. Παρόλο που η νόσος εκδηλώνεται με δερματικά συμπτώματα, το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή οι μηχανισμοί που δημιουργούν τη φλεγμονή, "κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος". Συνεπώς, για να μπορέσουν οι ασθενείς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη νόσο τους, θα πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα "βαθύτερα αίτια" που την προκαλούν, αλλά και για τους τρόπους που μπορούν να μετριάσουν την επίπτωσή της στην καθημερινότητά τους, πάντα σε στενή συνεργασία με τον ειδικό.

  Η μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα επιφέρει πολλαπλή επιβάρυνση στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Τα εξανθήματα μπορεί να είναι επώδυνα, να συνοδεύονται από οίδημα και να καλύπτουν έως το 50% της επιφάνειας του σώματος, ενώ πολλές φορές εκδηλώνονται απρόβλεπτα και ξαφνικά. Ο κνησμός μάλιστα, μπορεί να είναι τόσο έντονος και επίμονος, ώστε οι ασθενείς συχνά προκαλούν οι ίδιοι δευτερογενείς μολύνσεις και επώδυνες πληγές στο δέρμα τους, ενώ σχεδόν οι μισοί αναγκάζονται να διακόπτουν τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια της νύκτας! 

  Λόγω των διαταραχών του ύπνου, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να νιώθουν κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να δυσκολεύονται να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες ή να έχουν μειωμένη απόδοση στην εργασία τους. Οι δερματικές βλάβες στο πρόσωπο ή στα χέρια μπορεί να δημιουργήσουν αισθήματα αμηχανίας για την εμφάνισή τους ή μειωμένης αυτοπεποίθησης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην κατάθλιψη. Ως εκ τούτου, πολλοί ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις ή να περιορίσουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Ακόμη χειρότερα, η ελλιπής ενημέρωση του κοινού για την πάθηση ενδέχεται να οδηγήσει σε περιστατικά δυσμενούς αντιμετώπισης των ασθενών από το κοινωνικό ή εργασιακό τους περιβάλλον.

  Ενημερωθείτε για τη νόσο

  "Ήλθε η ώρα να ανακαλύψετε την ατοπική δερματίτιδα", επισκεφτείτε το www.atopicderma.gr. H ιστοσελίδα προσεγγίζει ολιστικά τη νόσο, παρουσιάζοντας με απλό και κατανοητό τρόπο την αιτιολογία και τους μηχανισμούς πρόκλησης των συμπτωμάτων, περιγράφει την πολλαπλή επιβάρυνση της μέτριας έως σοβαρής μορφής της νόσου στην κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική ζωή των ασθενών και προσφέρει πρακτικές συμβουλές και εργαλεία για τη διαχείριση των ψυχολογικών επιπτώσεών της. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τεχνικές απόσπασης της προσοχής του ασθενή από τον κνησμό και τον πόνο, αλλά και ασκήσεις χαλάρωσης που συμβάλλουν στην ανακούφιση από το άγχος και την απογοήτευση που προκαλούν οι εξάρσεις της νόσου. Επιπλέον, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες και προτάσεις για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό τους, ώστε από κοινού να σχεδιάσουν την κατάλληλη, με βάσει τις ατομικές ανάγκες τους, στρατηγική διαχείρισης των συμπτωμάτων. 

  "H ενημέρωση των ασθενών αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. H ενημερωτική ιστοσελίδα atopicderma.gr είναι αφιερωμένη στα άτομα με μέτρια ως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα και τους δικούς τους ανθρώπους. Αποτελεί μία πλατφόρμα ενημέρωσης για την καλύτερη κατανόηση της νόσου και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τον ειδικό για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή της, ώστε τα άτομα με μέτρια ως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα να ζουν καλύτερα", δήλωσε η Χριστίνα Βεϊοπούλου, Communication Head for Greece and Cyprus, Sanofi.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:43 07/08

  Θεραπεία για τον κορονοϊό: Νέα δοκιμή για τη ρεμντεσιβίρη με ιντερφερόνη-βήτα-1α

  Η νέα κλινική δοκιμή ξεκινά από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για να αξιολογήσει το συνδυασμό φαρμάκων σε ασθενείς που νοσούν από COVID-19.

  08:32 07/08

  H διαιτολόγος προτείνει τα ιδανικά σνακ για την παραλία

  Είτε σε μια ημερήσια εκδρομή στην παραλία είτε στις διακοπές, τα σνακ είναι απαραίτητα και η "έξυπνη" επιλογή τους εξασφαλίζει την καλύτερη υγεία μας.

  23:59 06/08

  Το σεξ μας κάνει καλό: 3 επιστημονικές συμβουλές που το υποστηρίζουν

  Έχει πλέον αποδειχτεί επιστημονικά πως η υγιής σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί με πολλούς τρόπους την υγεία μας.

  09:43 06/08

  Νέα έρευνα: Η επίδραση του κορονοϊού στον πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη

  Το αποτύπωμα του νέου κορονοϊού στον πλακούντα και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο έμβρυο κατά την κύηση.

  09:36 06/08

  Εργασία και ρευματικά νοσήματα: Ένα αποκαλυπτικό ερωτηματολόγιο

  Περίπου το 40% των ασθενών με ρευματικά νοσήματα επηρεάζεται επαγγελματικά από τα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση.

  09:11 06/08

  Οι διακοπές είναι μέσα μας - Μια διαφορετική προσέγγιση της έννοιας

  Η διακοπή από την καθημερινότητα, είτε ταξιδέψουμε είτε όχι είναι πολύτιμη για την ευεξία μας.

  09:34 05/08

  Καλά νέα για ασθενείς με ψωρίαση

  Τα αποτελέσματα της μελέτης BE RADIANT καταδεικνύουν ανωτερότητα του bimekizumab στην επίτευξη καθαρού δέρματος σε ασθενείς με ψωρίαση.

  09:02 05/08

  Πώς επηρέασε το κλείσιμο των σχολείων την COVID-19;

  Πρόσφατο άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό ερευνά τη συσχέτιση του κλεισίματος των σχολείων με την επίπτωση και τη θνησιμότητα από COVID-19 στις ΗΠΑ.

  10:44 04/08

  Θετικά νέα για "κοκτέιλ" αντισωμάτων για τον κορονοϊό

  Η εταιρεία Regeneron ανακοίνωσε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της "φρέναρε" την Covid-19 σε ζώα.

  10:41 04/08

  H βία που γνωρίζουμε στη ζωή μας επιταχύνει τη γήρανση

  Τα παιδιά που έχουν υποστεί βία ή τραυματικής εμπειρίας μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία και γερνάνε πιο γρήγορα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  23:59 03/08

  Γιατί η ανθεκτικότητα είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο του χαρακτήρα μας

  Τι είναι η ανθεκτικότητα και πώς μπορείτε να την αναπτύξετε.

  09:08 03/08

  Μπορεί να μεταδοθεί ο SARS-CoV-2 χωρίς καν φυσική επαφή;

  Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να μας "κολλήσει" ένας ασυμπτωματικός φορέας -ή ένας φορέας με ήπια συμπτώματα- βήχοντας ή απλά μέσω της αναπνοής;

  08:00 03/08

  Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με την COVID-19 – Για την ώρα

  Απαραίτητο όμως για να κερδίσει και τον πόλεμο ενάντια στις λοιμώδεις νόσους είναι ένα πιο ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα υγείας.

  09:33 31/07

  Το ξέρετε ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες για την ψυχική μας υγεία;

  Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα εξηγεί τους λόγους που οι διακοπές -είτε μακριά από το σπίτι είτε διακόπτοντας τις συνήθειες της καθημερινότητας- είναι απαραίτητες.

  09:19 31/07

  Πώς μπορεί ο SARS-CoV-2 να "ξεπερνά" την ανοσία του οργανισμού μας

  Νέα έρευνα προσπαθεί να απαντήσει στο πώς ο νέος κορονοϊός διαφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, το βασικό συστατικό της ανοσίας έναντι στους ιούς.

  09:00 31/07

  Καθηγητής Γώγος: Ποια περαιτέρω μέτρα είναι στο τραπέζι

  Για να φρενάρουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.