Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 08:44

  Ατοπική δερματίτιδα: Πληροφόρηση για καλύτερη ποιότητα ζωής

  Ατοπική δερματίτιδα: Πληροφόρηση για καλύτερη ποιότητα ζωής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα στην Ελλάδα, έχουν από σήμερα στη διάθεσή τους μία νέα πηγή πληροφόρησης για αυτήν τη χρόνια και συχνά, επώδυνη δερματική νόσο. Η ιστοσελίδα www.atopicderma.gr, την οποία ανέπτυξε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi, έχει ως σκοπό να προσφέρει στους ασθενείς και τους δικούς τους ανθρώπους την ενημέρωση και τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη νόσο και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη συνολική και αποτελεσματική διαχείρισή της.

  Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα 

  Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης δερματική πάθηση που εκδηλώνεται με έντονο κνησμό, ερυθρότητα και εξανθήματα. Οι ακριβείς αιτίες της νόσου είναι άγνωστες όμως μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να εμπλέκονται είναι οι εξής: διαταραγμένη λειτουργία του φραγμού του δέρματος, ανοσολογικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί παράγοντες, γενετική προδιάθεση. Παρόλο που η νόσος εκδηλώνεται με δερματικά συμπτώματα, το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή οι μηχανισμοί που δημιουργούν τη φλεγμονή, "κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος". Συνεπώς, για να μπορέσουν οι ασθενείς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη νόσο τους, θα πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα "βαθύτερα αίτια" που την προκαλούν, αλλά και για τους τρόπους που μπορούν να μετριάσουν την επίπτωσή της στην καθημερινότητά τους, πάντα σε στενή συνεργασία με τον ειδικό.

  Η μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα επιφέρει πολλαπλή επιβάρυνση στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Τα εξανθήματα μπορεί να είναι επώδυνα, να συνοδεύονται από οίδημα και να καλύπτουν έως το 50% της επιφάνειας του σώματος, ενώ πολλές φορές εκδηλώνονται απρόβλεπτα και ξαφνικά. Ο κνησμός μάλιστα, μπορεί να είναι τόσο έντονος και επίμονος, ώστε οι ασθενείς συχνά προκαλούν οι ίδιοι δευτερογενείς μολύνσεις και επώδυνες πληγές στο δέρμα τους, ενώ σχεδόν οι μισοί αναγκάζονται να διακόπτουν τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια της νύκτας! 

  Λόγω των διαταραχών του ύπνου, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να νιώθουν κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να δυσκολεύονται να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες ή να έχουν μειωμένη απόδοση στην εργασία τους. Οι δερματικές βλάβες στο πρόσωπο ή στα χέρια μπορεί να δημιουργήσουν αισθήματα αμηχανίας για την εμφάνισή τους ή μειωμένης αυτοπεποίθησης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην κατάθλιψη. Ως εκ τούτου, πολλοί ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις ή να περιορίσουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Ακόμη χειρότερα, η ελλιπής ενημέρωση του κοινού για την πάθηση ενδέχεται να οδηγήσει σε περιστατικά δυσμενούς αντιμετώπισης των ασθενών από το κοινωνικό ή εργασιακό τους περιβάλλον.

  Ενημερωθείτε για τη νόσο

  "Ήλθε η ώρα να ανακαλύψετε την ατοπική δερματίτιδα", επισκεφτείτε το www.atopicderma.gr. H ιστοσελίδα προσεγγίζει ολιστικά τη νόσο, παρουσιάζοντας με απλό και κατανοητό τρόπο την αιτιολογία και τους μηχανισμούς πρόκλησης των συμπτωμάτων, περιγράφει την πολλαπλή επιβάρυνση της μέτριας έως σοβαρής μορφής της νόσου στην κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική ζωή των ασθενών και προσφέρει πρακτικές συμβουλές και εργαλεία για τη διαχείριση των ψυχολογικών επιπτώσεών της. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τεχνικές απόσπασης της προσοχής του ασθενή από τον κνησμό και τον πόνο, αλλά και ασκήσεις χαλάρωσης που συμβάλλουν στην ανακούφιση από το άγχος και την απογοήτευση που προκαλούν οι εξάρσεις της νόσου. Επιπλέον, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες και προτάσεις για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό τους, ώστε από κοινού να σχεδιάσουν την κατάλληλη, με βάσει τις ατομικές ανάγκες τους, στρατηγική διαχείρισης των συμπτωμάτων. 

  "H ενημέρωση των ασθενών αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. H ενημερωτική ιστοσελίδα atopicderma.gr είναι αφιερωμένη στα άτομα με μέτρια ως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα και τους δικούς τους ανθρώπους. Αποτελεί μία πλατφόρμα ενημέρωσης για την καλύτερη κατανόηση της νόσου και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τον ειδικό για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή της, ώστε τα άτομα με μέτρια ως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα να ζουν καλύτερα", δήλωσε η Χριστίνα Βεϊοπούλου, Communication Head for Greece and Cyprus, Sanofi.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:50 23/06

  Καρκίνος του πνεύμονα: Η βασική προληπτική εξέταση και ποιοι να την κάνουν

  Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσε να σημαίνει την ίασή του.

  08:38 23/06

  Στέλεχος Δέλτα νέα δεδομένα: Μολυσματικότητα, εμβόλια και συμπτώματα

  Το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού μπορεί να είναι αυτό που θα επικρατεί στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2021.

  09:58 22/06

  Υγιές συκώτι: Το αναπάντεχο "μυστικό"

  Μειωμένος ο κίνδυνος χρόνιας ηπατοπάθειας για όσους πίνουν καφέ, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

  09:22 22/06

  Μετφορμίνη: Φάρμακο για τον διαβήτη κατά της COVID-19

  Η μετφορμίνη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιδιαβητικό φάρμακο, μπορεί να μειώνει τη φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος στην COVID-19.

  09:16 22/06

  Δεν κοιμάστε καλά; Αυτό δεν είναι... καλό νέο για την υγεία σας

  Ο χρόνιος κακός ύπνος συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής Covid-19, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:30 18/06

  Νέα μελέτη: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση

  Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό "στοπ" στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

  08:25 18/06

  Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

  Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  09:03 16/06

  Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

  Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

  09:03 16/06

  Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

  Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

  12:21 15/06

  Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

  Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

  09:27 15/06

  mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

  Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  09:20 15/06

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

  Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

  09:25 14/06

  Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

  Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  09:24 14/06

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

  Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...