Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2020 12:35

  Η παρατεταμένη κρυοσυντήρηση εμβρύων πιθανώς να μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής

  Η παρατεταμένη κρυοσυντήρηση εμβρύων πιθανώς να μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Η υαλινοποίηση είναι ασφαλής μέθοδος κατάψυξης και κρυοσυντήρησης  εμβρύων. Ο χρόνος που παραμένουν κρυοσυντηρημένα τα έμβρυα όμως, είναι πιθανό να επηρεάζει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης και γέννησης μωρού, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

  Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 24.000 γυναικών που είχαν κάνει εμβρυομεταφορά εμβρύων που ήταν κρυοσυντηρημένα έως και 24 μήνες και είχαν καταψυχθεί πριν φθάσουν στο στάδιο της βλαστοκύστης. Τα στοιχεία τους έδειξαν ότι παρόλο που η πιο μακροχρόνια κρυοσυντήρηση εμβρύων μείωνε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και γεννήσεων, δεν επηρέαζε τη υγεία των μωρών. 

  "Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι καθησυχαστικά για τα υπογόνιμα ζευγάρια που θα κάνουν εξωσωματική, καθώς η μείωση των πιθανοτήτων εγκυμοσύνης, μπορεί να ξεπεραστεί με το να γίνουν επιπλέον εμβρυομεταφορές. Εάν είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υγεία των μωρών επηρεάζεται από την υαλινοποίηση, θα ήταν βαρύ "φορτίο” για τα υπογόνιμα ζευγάρια”, είπαν οι ερευνητές. 

  Η ομάδα των ερευνητών χώρισε τις γυναίκες σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με το χρόνο κατάψυξης των εμβρύων. 

  Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό εμφύτευσης μειώθηκε από 40% σε 26% κατά τη σύγκριση των εμβρύων που αποθηκεύτηκαν έως και τρεις μήνες με εκείνα που διατηρήθηκαν μεταξύ 12 και 24 μηνών. Αντιστοίχως η κλινική εγκυμοσύνη μειώθηκε από 56 τοις εκατό σε 26 τοις εκατό και το ποσοστό γέννησης ζωντανού μωρού έπεσε από το 47 τοις εκατό στο 36 τοις εκατό.

  Αυτό σημαίνει ότι από τις γυναίκες που είχαν κρυοσυντηρημένα έμβρυα για λιγότερο από τρεις μήνες, οι 47 από τις εκατό γέννησαν ζωντανό μωρό. Από τις γυναίκες που είχαν κρυοσυντηρημένα έμβρυα 12-24 μήνες, οι 34 από τις 100 θα γεννούσαν ζωντανό μωρό.

  Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές προτείνουν να λαμβάνουν υπόψη τους οι γιατροί τις επιπτώσεις που έχει ο χρόνος κρυοσυντήρης των εμβρύων, πριν αποφασίσουν πόσα έμβρυα θα καταψυχθούν. "Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις καρκινοπαθείς γυναίκες, οι ωοθήκες των οποίων μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες από τις θεραπείες και οι οποίες πρέπει να περιμένουν μέχρι να γίνουν καλά μετά την ασθένεια για να κάνουν εξωσωματική”, είπαν οι ερευνητές. 

  "Τα υπογόνιμα ζευγάρια που έχουν κατεψυγμένα έμβρυα δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούν”, δήλωσε η Sarah Norcross, επιστημονική διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την υπογονιμότητα Progress Educational Trust. "Τα δεδομένα προέρχονται από ένα μόνο νοσοκομείο και αναφέρονται σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Είναι απίθανο η διάρκεια κρυοσυντήρησης των εμβρύων να είναι ο μόνος παράγοντας”. 

  Κι άλλοι επιστήμονες που εξειδικεύονται στην υπογονιμότητα αμφισβητούν τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction. 

  Ο Δρ. Μπαζέλ Βατάρ, του πανεπιστημίου του Warwick υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να μην είναι ενδεικτικά της πραγματικότητας, καθώς δεν έχει ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι οι γυναίκες που έχουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κρυοσυντηρημένα τα έμβρυά τους, είναι συνήθως και μεγαλύτερης ηλικίας όταν προσπαθήσουν να μείνουν έγκυοι και αυτό θα μπορούσε να εξηγεί τα μικρότερα ποσοστά κυήσεων και γεννήσεων σε αυτή την ομάδα. 

  Οι Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει προσπάθειες να λάβουν υπόψιν αυτόν τον παράγοντα. Εξέτασαν ένα υποσύνολο γυναικών, οι oποίες ήταν κάτω των 36 ετών και είχαν υπογονιμότητα που οφειλόταν σε φραγμένες ή κατεστραμένες σάλπιγγες. Τα ευρήματά τους ήταν παρόμοια με το γενικό σύνολο και όπως είπαν αυτό υποστηρίζει τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για τη σχέση του χρόνου κρυοσυντήρησης των εμβρύων με τις κυήσεις και γεννήσεις μετά από εξωσωματική.

  Η άποψή μου
  Η μελέτη αυτή έχει διάφορους περιορισμούς. Τα στοιχεία δεν αναφέρονται σε έμβρυα που είναι στο στάδιο της βλαστοκύστης, τα οποία χρησιμοποιούνται στα περισσότερα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης παγκοσμίως. Επίσης δεν μελετήθηκαν οι επιπτώσεις για χρονικό διάστημα πέραν των 24 μηνών.

  Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων εντός τριμήνου, πιθανόν να είναι αυτές που παρήγαγαν υψηλό αριθμό ωαρίων, γεγονός που είναι θετικός προγνωστικός παράγων κύησης. Στην περίπτωση αυτή καταψύχουμε όλα τα έμβρυα για να αποφύγουμε το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Συνεπώς αυτές οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες κύησης, λόγω καλύτερης ανταπόκρισης στα φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών, αλλά και του γεγονότος ότι τα καλύτερα έμβρυα παραμένουν κρυοσυντηρημένα.

  Οι γυναίκες που μετέφεραν κατεψυγμένα έμβρυα μετά από 2 χρόνια, πιθανότητα να έμειναν έγκυοι και να επανέρχονταν για το δεύτερο παιδί τους. Αυτό σημαίνει ότι τα καλύτερα έμβρυα χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη εμβρυομεταφορά. 

  Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:34 11/08

  Πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού;

  Σε όλο τον κόσμο, πολιτικοί, φαρμακευτικές εταιρίες και ρυθμιστικές αρχές διατυπώνουν αντιφατικές προβλέψεις για το πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο για την COVID-19.

  11:17 11/08

  3 κινήσεις για να μην παίρνεις βάρος από το τσιμπολόγημα

  Θα σε βοηθήσουν ένα πλάνο διατροφής και οι συμβουλές που ακολουθούν.

  23:59 10/08

  Κοιμηθείτε δροσερά… χωρίς κλιματιστικό

  Tips για να κοιμηθείτε καλύτερα ακόμη και στις υψηλές θερμοκρασίες αν δεν σας αρέσει να κοιμάστε με κλιματιστικό σας.

  11:50 10/08

  Εννέα σημεία που πλέον οι ειδικοί του Harvard γνωρίζουν σήμερα για τον κορονοϊό

  Η επιστημονική κατανόηση για την COVID-19 έχει εξελιχθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες.

  10:14 10/08

  Κινεζική μελέτη: Στις επτάμισι ημέρες, κατά μέσο όρο, η διάρκεια επώασης του κορονοϊού

  Μεγαλύτερη από τις τέσσερις έως πέντε ημέρες που συνήθως θεωρείτο έως τώρα.

  08:43 07/08

  Θεραπεία για τον κορονοϊό: Νέα δοκιμή για τη ρεμντεσιβίρη με ιντερφερόνη-βήτα-1α

  Η νέα κλινική δοκιμή ξεκινά από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για να αξιολογήσει το συνδυασμό φαρμάκων σε ασθενείς που νοσούν από COVID-19.

  08:32 07/08

  H διαιτολόγος προτείνει τα ιδανικά σνακ για την παραλία

  Είτε σε μια ημερήσια εκδρομή στην παραλία είτε στις διακοπές, τα σνακ είναι απαραίτητα και η "έξυπνη" επιλογή τους εξασφαλίζει την καλύτερη υγεία μας.

  23:59 06/08

  Το σεξ μας κάνει καλό: 3 επιστημονικές συμβουλές που το υποστηρίζουν

  Έχει πλέον αποδειχτεί επιστημονικά πως η υγιής σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί με πολλούς τρόπους την υγεία μας.

  11:42 06/08

  Δρ. Κυρατσούς: Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα στη μάχη κατά του κορονοϊού

  Τι αναφέρει ο Έλληνας ερευνητής που το 2014 ανακάλυψε το φάρμακο για τον Έμπολα.

  11:20 06/08

  Η επίδραση του κορoνοϊού στην εγκυμοσύνη και η πιθανότητα μετάδοσης από τη μητέρα στο μωρό

  Η καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Επιστημονική Υπεύθυνη Μονάδας Περιγεννητικής Παθολογοανατομίας, Αναστασία Κωνσταντινίδου συνοψίζει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

  09:43 06/08

  Νέα έρευνα: Η επίδραση του κορονοϊού στον πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη

  Το αποτύπωμα του νέου κορονοϊού στον πλακούντα και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο έμβρυο κατά την κύηση.

  09:36 06/08

  Εργασία και ρευματικά νοσήματα: Ένα αποκαλυπτικό ερωτηματολόγιο

  Περίπου το 40% των ασθενών με ρευματικά νοσήματα επηρεάζεται επαγγελματικά από τα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση.

  09:11 06/08

  Οι διακοπές είναι μέσα μας - Μια διαφορετική προσέγγιση της έννοιας

  Η διακοπή από την καθημερινότητα, είτε ταξιδέψουμε είτε όχι είναι πολύτιμη για την ευεξία μας.