Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιουν-2020 08:51

  Τα παράδοξα του εγκεφάλου

  Τα παράδοξα του εγκεφάλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ασυνήθιστη περίπτωση ενός 70χρονου ανθρώπου στις ΗΠΑ, ο οποίος εξαιτίας μίας υπερβολικά σπάνιας ανωμαλίας του εγκεφάλου δεν μπορεί να δει τους περισσότερους αριθμούς (από το 2 έως το 9), είτε στο χαρτί είτε με τη μορφή τρισδιάστατων αντικειμένων, έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τον μηχανισμό της επίγνωσης. Παραδόξως, φαίνεται πως ο εγκέφαλος του ασθενούς είναι σε θέση να "δει" τους αριθμούς, αλλά αυτή η γνώση δεν μετατρέπεται σε επίγνωση.

  Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροεπιστήμης Μάικλ ΜακΚλόσκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι ο ασθενής, που είναι γνωστός μόνο με τα αρχικά RFS, έχει διαγνωστεί με μια σπάνια νευροεκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου, το φλοιοβασικό σύνδρομο ή φλοιοβασική εκφύλιση, που έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη ατροφία του εγκεφαλικού φλοιού του και των βασικών γαγγλίων.

  Ξαφνικά, το 2010, ο RFS, ο οποίος ήταν μηχανικός και είχε μεγάλη εξοικείωση με τους αριθμούς, εκδήλωσε πονοκέφαλο, δυσκολία κατανόησης και εκφοράς του λόγου, αμνησία και προσωρινή απώλεια όρασης. Λίγους μήνες μετά άρχισε να δυσκολεύεται να περπατήσει, ενώ είχε μυϊκούς σπασμούς και τρέμουλα, κάτι που επιδεινώθηκε με το πέρασμα του χρόνου.

  Πέρα, όμως, από τα πιο τυπικά συμπτώματα της απώλειας μνήμης και των μυϊκών σπασμών, ο RFS δεν μπορούσε, πλέον, να δει φυσιολογικά τους αριθμούς από το 2 έως το 9. Όταν τους κοιτάζει, βλέπει μόνο μερικές μπερδεμένες γραμμές που περιγράφει ως "σπαγγέτι" και δεν έχει ιδέα τι βλέπει. Οι Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι ο πρώτος γνωστός ασθενής με τέτοια επιλεκτική αδυναμία αναγνώρισης των αριθμών.

  Εξάλλου, ενώ περιέργως δεν έχει πρόβλημα να δει τους υπόλοιπους δύο αριθμούς (0 και 1), τα γράμματα και άλλα σύμβολα, δεν μπορεί μυστηριωδώς να δει οτιδήποτε υπάρχει κοντά ή πάνω από οποιονδήποτε αριθμό. Αν π.χ. έχει απέναντί του τον αριθμό 3 με μία εικόνα βιολιού σχεδιασμένη από πάνω, μπορεί να δει το 3, αλλά όχι το βιολί. Όταν η εικόνα με το βιολί απομακρύνεται από τον αριθμό, τότε βλέπει κανονικά το βιολί.

  Το περίεργο είναι, όπως έδειξαν σχετικά πειράματα με χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, ότι ο εγκέφαλός του αντιδρά και μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα ή λέξεις που οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν μέσα σε μεγάλους αριθμούς, παρόλο που ο ίδιος ο ασθενής δεν έχει επίγνωση. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός του είναι ικανός για πολύπλοκη επεξεργασία, αλλά παρόλα αυτά ο ίδιος αδυνατεί να δει τους αριθμούς 2 έως 9.

   "Ο εγκέφαλος του RFS είναι ακριβώς όπως οποιουδήποτε άλλου, εκτός από το ότι η πάθησή του έχει προξενήσει κάποια ζημιά που αφορά την επίγνωση. Ενώ ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται αυτό που βλέπει, μετά κάτι πάει στραβά με την επιπρόσθετη εργασία για να αποκτήσει επίγνωση", δήλωσε ο δρ ΜακΚλόσκι.

  Επειδή η πάθησή του έχει προκαλέσει εκτεταμένη νευροεκφύλιση, οι επιστήμονες αδυνατούν να προσδιορίσουν ποια ακριβώς περιοχή του εγκεφάλου, που έχει καταστραφεί, ευθύνεται για την ιδιομορφία του RFS.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:26 06/05

  Άσθμα: Κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19 οι ασθενείς;

  Η βαρύτητα και η μορφή του άσθματος επηρεάζει την απάντηση, ωστόσο οι ασθματικοί ασθενείς θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν κανονικά.

  09:03 06/05

  Μεταλλάξεις του κορονοϊού: Πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

  Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μας δίνουν στοιχεία για το κατά πόσο εμβόλια που διαθέτουμε παρέχουν προστασία από παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

  14:42 05/05

  Μελέτη: Η δράση του anakinra κατά της πνευμονίας από COVID-19

  Η Sobi και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης αναφέρουν ότι η χρήση του anakinra βελτίωσε τη συνολική κλινική έκβαση κατά 64% σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19.

  09:08 05/05

  Θρομβώσεις μετά τα εμβόλια και μετά τη νόσηση με COVID-19

  Οι θέσεις Αμερικανικών Ιατρικών Ενώσεων για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και τους πιθανούς κινδύνους.

  08:56 05/05

  Εσύ, μήπως παίρνεις το σάκχαρό σου χαΛΛΛαρά;

  Η νέα διαδικτυακή εκστρατεία της ΑΜΚΕ "Με Οδηγό το Διαβήτη" κάνει focus στη Βόρεια Ελλάδα με ambassador τον Γιώργο Μαυρίδη.

  23:59 04/05

  "Είμαστε ό,τι τρώμε"; Τότε, τι να τρώμε για να είμαστε καλά;

  Η διατροφή μας παίζει μεγάλο ρόλο στην ευεξία, τη διάθεσή μας για άσκηση και φυσικά, στην καλή μας υγεία.

  23:59 02/05

  Σας έμειναν κόκκινα αυγά; Να πώς θα τα απολαύσετε - και γιατί σας κάνουν καλό

  Σε κάθε σπίτι αυτές τις ημέρες υπάρχουν κόκκινα αυγά. Να τα φάμε ή όχι; Και πώς αν τα έχουμε βαρεθεί "απλά βραστά";

  15:13 29/04

  Η ELPEN στηρίζει την κλινική έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της COVID-19

  Πρόκειται για κλινική έρευνα για εισπνεόμενη θεραπεία που βασίζεται στη χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes).

  09:34 29/04

  Αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της ουσίας νιταζοξανίδη για ήπια νόσο COVID

  Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αρχικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή Φάσης III που αξιολόγησε το νέο ερευνητικό υποψήφιο φάρμακο για την COVID-19 με την ονομασία NT-300.

  09:07 29/04

  Έγκριση νέας θεραπείας για τον προχωρημένο καρκίνο του νεφρού

  Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συνδυασμό nivolumab με cabozantinib για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

  23:59 28/04

  Γευστική και νηστίσιμη σαλάτα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

  Αυτές τις μέρες, ανεξάρτητα απ' το αν νηστεύετε ή όχι, οι τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι απαραίτητες.

  10:50 28/04

  Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι; Νέα έρευνα επιχειρεί να απαντήσει

  Μια δόση εμβολίου Covid-19 μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσα στα σπίτια, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

  09:01 28/04

  Ανοσμία και υποθυρεοειδισμός: Υπάρχει σχέση;

  Πιθανή συσχέτιση του υποθυρεοειδισμού με την εμφάνιση εμμένουσας ανοσμίας σχετιζόμενης με νόσο COVID-19.

  08:52 28/04

  Αρτηριακή υπέρταση, COVID-19 και αυξημένος κίνδυνος από τη θεραπεία: Τα δεδομένα

  Οι οδηγίες των διεθνών εταιρειών υπέρτασης αναφορικά με τη σχέση αρτηριακής πίεσης και COVID-19.

  11:49 27/04

  Οι οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα εμβόλια

  Πώς μπορεί να συμβάλει ο εμβολιασμός στη βέλτιστη διαχείριση των καρδιαγγειακών συμβάντων.

  09:32 27/04

  Παθητικό κάπνισμα και καρκίνος του στόματος

  Το παθητικό κάπνισμα φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.