Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιουν-2020 08:16

  Focal one HIFU: Είναι η θεραπεία του μέλλοντος για το καρκίνο του προστάτη;

  Focal one HIFU: Είναι η θεραπεία του μέλλοντος για το καρκίνο του προστάτη;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Αθανάσιος Μάριος Βούλγαρης  ΜD, PhD, F.E.B.U, Dip IRCAD
  Eπιμελητής Ουρολόγος Χειρουργός Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  www.robosurgery.gr


  Το  2018 το Iατρικό Κέντρο Αθηνών έγινε το πρώτο ιατρικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη  που απέκτησε το Focal One υψηλής έντασης υπερήχων (HIFU) για τη θεραπεία ασθενών με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Το Focal One είναι ένα από τα πιο ακριβή εργαλεία που διατίθενται για την παροχή στοχευμένης,  μη επεμβατικής θεραπείας σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.

  Τι είναι η τεχνολογία Focal One και πώς συμβάλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη 

  Το Focal One, που κατασκευάζεται από την EDAP TMS είναι το νεότερο σύστημα υπερήχων υψηλής έντασης (HIFU) τελευταίας γενιάς που έλαβε άδεια FDA τον Ιούνιο του 2018. Το Focal One συνδυάζει εικόνες μαγνητικής τομογραφίας υψηλής ανάλυσης με τα αποτελέσματα της βιοψίας και εικόνες υπερήχου σε πραγματικό χρόνο - μια μοναδική συνεργασία μεταξύ ακτινολογίας , παθολογικής ανατομικής και ουρολογίας.

  Χρησιμοποιώντας το Focal One, ο ουρολόγος μπορεί να δει αυτές τις ολοκληρωμένες, λεπτομερείς τρισδιάστατες εικόνες του προστάτη σε μια μεγάλη οθόνη, στη συνέχεια, να σχεδιάσει ακριβή περιγράμματα γύρω από τον καρκινικό ιστό και να θεραπεύσει μόνο αυτό το τμήμα του προστάτη. Αυτό επιτρέπει τη θεραπεία μόνο συγκεκριμένων περιοχών του προστάτη που περιέχουν καρκίνο, όπως φαίνεται στη μαγνητική τομογραφία, αφήνοντας ανέπαφο τον υγιή ιστό. Με το Focal One, ο ουρολόγος μπορεί να προσαρμόσει τη διαδικασία για κάθε ασθενή και για κάθε κλινική περίπτωση. 

  Πώς διαφέρει  το Focal one από τις τρέχουσες μεθόδους θεραπείας;

  Υπάρχουν βασικά 3 τρόποι διαχείρισης του καρκίνου του προστάτη: 
  Ο πρώτος είναι η προσεκτική αναμονή (watchful waiting) ή η ενεργός παρακολούθηση (active surveillance). Ο καρκίνος του προστάτη σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσεται αργά και μπορεί να μην επηρεάσει τον ασθενή κατά τη διάρκεια της ζωής του, ειδικά αν θεωρήσουμε  ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη δεν είναι επιθετικοί. Παρά τα καθησυχαστικά δεδομένα σε μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες, ορισμένοι ασθενείς εξακολουθούν να αισθάνονται άβολα με αυτήν την επιλογή και προτιμούν τη θεραπεία. Σε αυτήν την ομάδα, η θεραπεία πρέπει να σταθμίζεται έναντι των παρενεργειών της θεραπείας, καθώς πολλοί δεν θα πεθάνουν ποτέ από την ασθένειά τους.

  Στο άλλο άκρο του φάσματος, έχουμε πλήρη θεραπεία του προστάτη, η οποία περιλαμβάνει είτε χειρουργική επέμβαση (ριζική προστατεκτομή) είτε ακτινοθεραπεία. Αν και πρόσφατες καινοτομίες όπως η ρομποτική χειρουργική επέμβαση και οι νεότερες συσκευές ακτινοβολίας έχουν βελτιώσει τη νοσηρότητα αυτών των θεραπειών, εξακολουθούν να υπάρχουν παρενέργειες που αλλάζουν τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, της ουροδόχου κύστης και της στύσης.

  Το HIFU - και τώρα το Focal One - συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό μεταξύ της ενεργού παρακολούθησης και των ριζικών θεραπειών. Το HIFU χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας που κατευθύνονται στον καρκινικό ιστό μέσω μιας κεφαλής υπερήχου που εισάγεται στο ορθό. Τα ηχητικά κύματα υψηλής έντασης θερμαίνουν και καταστρέφουν τον στοχευόμενο ιστό, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο. Με το HIFU είμαστε σε θέση να καταστρέψουμε τον καρκινικό ιστό χωρίς να καταστρέψουμε άλλες γειτονικές δομές, οι οποίες περιλαμβάνουν νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και μυϊκούς ιστούς που είναι σημαντικοί για τη διατήρηση της στύσης και  της εγκράτειας των ούρων.

  Τι είδους αποτελέσματα υπάρχουν  με αυτήν την τεχνολογία μέχρι στιγμής, είτε σε κλινικές μελέτες; Πόσο ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα μέχρι τώρα;

  Περισσότεροι από 45.000 άνδρες σε όλο τον κόσμο με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη έχουν περάσει από τη διαδικασία HIFU. Στην Ευρώπη, απ’ όπου προήλθε το σύστημα HIFU πρώτης γενιάς και χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ολόκληρου του προστάτη, οι ερευνητές δημοσίευσαν θετικές ισότιμες μελέτες σχετικά με τη χρήση του HIFU για την αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη.
  Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η εστιακή θεραπεία είναι μια πολύ νέα επιλογή θεραπείας, ειδικά με αυτήν τη συγκεκριμένη συσκευή HIFU, το Focal One, που έχει λάβει FDA έγκριση μόλις από τον Ιούνιο του 2018.

  Σε καμία περίπτωση η ρομποτική ριζική προστατεκτομή αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υποκατασταθεί από καμία άλλη θεραπεία. Δεν διαθέτουμε ακόμη μακροχρόνιες μελέτες και κλινικά δεδομένα και αυτή η θεραπεία είναι μόνο κατάλληλη για επιλεγμένες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη (ασθενείς με υποτροπή προστατικού καρκίνου μετά από ακτινοβολία, είτε για άλλους με συνοδά καρδιολογικά προβλήματα υγείας, ασθενείς  με  νόσο χαμηλής κακοήθειας και ηλικία > 70 έτη.

  Υπάρχουν μειονεκτήματα ή πιθανοί κίνδυνοι που εμπλέκονται στη χρήση αυτής της τεχνολογίας; 

  Όπως συζητήθηκε νωρίτερα, αν και αρκετές μελέτες στην Ευρώπη έχουν δείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της, δεν υπάρχουν δεδομένα μακροπρόθεσμης παρακολούθησης αυτή τη στιγμή. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια δεδομένων για να καθορίσουν την εστιακή θεραπεία την πρώτιστη και ιδανική θεραπεία εκλογής για τον καρκίνο του προστάτη.

  Ωστόσο, με το HIFU, εάν ο καρκίνος του ασθενούς υποτροπιάσει μπορεί να υποβληθεί σε ριζική χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία ή να επαναλάβει το HIFU. Με άλλα λόγια, το HIFU δεν αποκλείει μια δευτερογενή θεραπεία, ενώ οι δύο συμβατικές θεραπείες, εάν δεν είναι επιτυχημένες, δεν μπορούν να επαναληφθούν και οι δευτερεύουσες επιλογές θεραπείας είναι περιορισμένες και ενέχουν κίνδυνο πολύ σηματικών παρενεργειών.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:40 14/05

  Νέα έρευνα: Σαρδέλες κατά του διαβήτη 2!

  Οι ταπεινές σαρδέλες δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός μεζές αλλά και "φάρμακο" κατά του διαβήτη τύπου 2.

  09:08 14/05

  Νέα έρευνα για τα συμπτώματα COVID-19 στα παιδιά

  Τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 δεν έχουν τα τυπικά συμπτώματα όπως πυρετό και βήχα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  08:33 14/05

  Γυναικεία υγεία: Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει μία "γυμνή φωτογραφία"

  "Η "γυμνή φωτογραφία" που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει": Το νέο μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας "forHER" της Roche.

  09:46 13/05

  Κοιμόμαστε καλύτερα εάν παίρνουμε χάπια για την αϋπνία;

  Η μακρόχρονη χρήση φαρμάκων για την αϋπνία δεν φέρνει καλύτερο ύπνο τελικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:34 13/05

  Καρδιακή προσβολή: Κι αν μπορούσε να αναγεννηθεί ο κατεστραμμένος ιστός;

  Νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι βλάβες στους ιστούς της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή, θα μπορούσαν να αντιστραφούν.

  08:33 13/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό: Μπορούμε να κάνουμε τις δόσεις με δύο διαφορετικά σκευάσματα;

  Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid-19 αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων παρενεργειών, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, δείχνει βρετανική έρευνα.

  12:10 12/05

  Η VIATRIS Inc. και η GENESIS Pharma ανακοινώνουν τη νέα στρατηγική τους συνεργασία στην Ελλάδα

  Βάσει της νέας συνεργασίας, η GENESIS Pharma αναλαμβάνει την αποκλειστική εμπορική διάθεση του βιοομοειδούς σκευάσματος της Viatris στον τομέα της ογκολογίας-αιματολογίας.

  09:48 12/05

  Ανοσία έξι μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2: ο ρόλος των Τ-λεμφοκυττάρων

  Η απόκριση του ανοσοποιητικού έναντι του SARS-CoV-2 είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της νόσου.

  09:29 12/05

  Θετικά τα αποτελέσματα για το bimekizumab για τη θεραπεία της ψωρίασης

  Το bimekizumab είναι υπό αξιολόγηση από τον FDA και τον EMA για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:07 11/05

  Θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής CHMP για νέα θεραπεία ενηλίκων με ατοπική δερματίτιδα

  Εφόσον εγκριθεί, η τραλοκινουμάμπη θα αποτελέσει τον πρώτο εγκεκριμένο βιολογικό παράγοντα που στοχεύει ειδικά την κυτοκίνη IL-13, βασικό συντελεστή της εκδήλωσης συμπτωμάτων στην ατοπική δερματίτιδα.

  08:21 11/05

  Εμβολιασμός COVID-19: Μετά το εμβόλιο, τι;

  H Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσιάζει την καμπάνια για τον εμβολιασμό COVID-19.

  08:01 11/05

  Έρευνα: Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και COVID-19

  Παγκόσμια έρευνα βρίσκει τους μισούς από τους συμμετέχοντες να βιώνουν μείωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  07:41 11/05

  6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: "Μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών"

  Συζήτηση για τη συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο.

  08:34 10/05

  COVID-19 και καρδιακή ανεπάρκεια: Νέα ερευνητικά δεδομένα

  Η καρδιακή ανεπάρκεια ως επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19 εξετάζεται από την επιστημονική κοινότητα.

  08:26 10/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό και έφηβοι: Το ηθικό δίλημμα της κοινωνίας μας

  Θα πρέπει τα εμβόλια για τον κορονοϊό να προωθηθούν στους εφήβους στις αναπτυσσόμενες χώρες; Το ερώτημα που θέτουν οι ειδικοί χρειάζεται άμεση απάντηση.

  23:59 09/05

  Η διατροφή στην προεμμηνόπαυση – οι απαραίτητες βιταμίνες και συστατικά

  Τι αλλάζει στη διατροφή στην προεμμηνόπαυση; Πολλά, αφού οι ανάγκες του οργανισμού είναι διαφορετικές και χρειάζεται περισσότερη προσοχή ώστε να τις καλύπτουμε.