Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 09:03

  Ασυμπτωματική νόσος COVID-19: Πώς εξελίσσεται;

  Ασυμπτωματική νόσος COVID-19: Πώς εξελίσσεται;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πληροφορίες σχετικά με την φυσική ιστορία και εξέλιξη της νόσου COVID-19 στους  ασυμπτωματικούς ασθενείς παραμένουν περιορισμένες. Οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ, καθώς δεν εμφανίζουν συμπτώματα που θα θέσουν την υποψία της λοίμωξης. Στις 12 Ιουνίου 2020 στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine  δημοσιεύθηκαν δεδομένα που αφορούν στους ασυμπτωματικούς ασθενείς και τα οποία συνόψισαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

  Σχετικά στην αρχή της πανδημίας, στα μέσα Φεβρουαρίου, στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess διαπιστώθηκαν κρούσματα της COVID-19 και όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου τέθηκαν σε καραντίνα σε λιμάνι της Ιαπωνίας. Συνολικά 712 άτομα μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2 μεταξύ των 3711 επιβατών και των μελών του πληρώματος και 410 (58%) από αυτά τα μολυσμένα άτομα ήταν ασυμπτωματικά κατά τη στιγμή της που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ.

  96 άτομα μολυσμένα με τον SARS-CoV-2, τα οποία ήταν ασυμπτωματικά όταν υποβλήθηκαν σε μοριακό διαγνωστικό τεστ, μαζί με τους 32 συνεπιβαίνοντες με τους οποίους μοιράζονταν τις ίδιες καμπίνες και που είχαν αρνητικά τεστ στο πλοίο, μεταφέρθηκαν από το Diamond Princess σε νοσοκομείο στην κεντρική Ιαπωνία μεταξύ 19 και 26 Φεβρουαρίου, για συνεχή παρατήρηση.  Τελικά,  11 από αυτά τα 96 άτομα, εμφάνισαν κλινικά σημεία και συμπτώματα της Covid-19 στη συνέχεια, σε διάμεσο χρόνο 4 μέρες (εύρος από 3 μέχρι 7 μέρες) μετά την πρώτο θετικό μοριακό τεστ. Το  γεγονός αυτό σημαίνει ότι ήταν μάλλον προ-συμπτωματικοί παρά ασυμπτωματικοί, όταν υποβλήθηκαν στο μοριακό τεστ. Η πιθανότητα ένας ασθενής να είναι προ-συμπτωματικός (δηλαδή με θετικό τεστ αλλά χωρίς συμπτώματα, αλλά κατόπιν να εμφανίσει συμπτώματα) αυξανόταν με την ηλικία (αύξανε κατά 8% με κάθε αύξηση στην ηλικία κατά 1 έτος). Οκτώ από τα 32 άτομα που μοιράζονταν την ίδια καμπίνα με άτομα που εξετάστηκαν θετικά αλλά ήταν αρνητικά στο πρώτο μοριακό τεστ, είχαν πλέον θετικό μοριακό τεστ εντός 72 ωρών μετά την άφιξή τους στο νοσοκομείο, αλλά παρέμειναν ασυμπτωματικοί. 

  Συνολικά, 90 άτομα είχαν ασυμπτωματική λοίμωξη SARS-CoV-2, (δηλαδή ασυμπτωματικά τη στιγμή του θετικού μοριακού  τεστ  και παρέμειναν ασυμπτωματικά μέχρι την αποδρομή της λοίμωξης, δηλαδή μέχρι να έχουν δύο διαδοχικά  αρνητικά τεστ). Η ομάδα των ατόμων με ασυμπτωματική λοίμωξη SARS-CoV-2 αποτελούνταν από 58 επιβάτες και 32 μέλη πληρώματος, με διάμεση ηλικία 59.5 ετών (εύρος από 9 έως 77 έτη).

  Συνολικά 24 από αυτά τα άτομα (27%) είχαν συνυπάρχουσες υποκείμενες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης (σε 20%) και του διαβήτη (9%). Το πρώτο μοριακό τεστ στο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε κατά μέσο όρο 6 ημέρες μετά την αρχικό θετικό τεστ στο πλοίο. Ο μέσος αριθμός ημερών μεταξύ του πρώτου θετικού τεστ (είτε στο πλοίο είτε στο νοσοκομείο) και του πρώτου από τα δύο αρνητικά τεστ ήταν 9 ημέρες (εύρος 3 έως 21 μέρες). Τα ποσοστό των ατόμων με αποδρομή της λοίμωξης στις 8 και στις 15 ημέρες μετά την πρώτο θετικό τεστ ήταν 48% και 90%, αντίστοιχα. Όμως,  με την αύξηση της ηλικίας παρατηρήθηκε ότι ο χρόνος μέχρι την αποδρομή της λοίμωξης αυξανόταν  (μέση καθυστέρηση στην αποδρομή της λοίμωξης  για αύξηση της ηλικίας από 36 σε 68 έτη ήταν  4.4 ημέρες).

  Έτσι, συνοπτικά σε αυτήν την ομάδα ατόμων είτε μολυσμένων είτε σε στενή επαφή με μολυσμένους με SARS-Cov-2, σε κλειστό περιβάλλον (σε κρουαζιερόπλοιο), η πλειονότητα των ασυμπτωματικών μολυσμένων ατόμων παρέμεινε ασυμπτωματική καθ 'όλη τη διάρκεια της λοίμωξης. Φαίνεται όμως, ότι ο χρόνος αποδρομής της λοίμωξης αυξήθηκε με την αύξηση της ηλικίας. Τα στοιχεία αυτά, αν και αφορούν μια μικρή ομάδα ατόμων, δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ασυμπτωματικών ασθενών παραμένουν έτσι για αρκετές μέρες, κατά τις οποίες μπορεί επίσης να διασπείρουν τον ιό.  Η πιθανότητα ασυμπτωματικής νόσου φαίνεται  επίσης ότι είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ατόμων νεότερης ηλικίας, που εν αγνοία τους θα διασπείρουν τον ιό. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:35 16/07

  Οι δυσάρεστες "εκπλήξεις" από τον τραυματισμό στο γόνατο

  Μπορεί η άθληση να κάνει μόνο καλό στην υγεία, αλλά οι αθλητικές κακώσεις παραμονεύουν.

  08:45 16/07

  Ασφάλεια των προϊόντων: Το νέο σύστημα προστασίας των καταναλωτών στην ΕΕ

  Τα παιχνίδια, τα μηχανοκίνητα οχήματα και οι ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμός είναι οι κατηγορίες με τις περισσότερες γνωστοποιήσεις για την ασφάλειά τους.

  08:45 16/07

  Κύστη κόκκυγος: Τα συμπτώματα και η θεραπεία

  Η κύστη κόκκυγος παρουσιάζεται πιο συχνά στους άνδρες και συγκριτικά με τις γυναίκες η αναλογία είναι 3:1.

  08:44 16/07

  Ατοπική δερματίτιδα: Πληροφόρηση για καλύτερη ποιότητα ζωής

  Οι χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα στην Ελλάδα, έχουν από σήμερα στη διάθεσή τους μία νέα και έγκυρη πηγή πληροφόρησης.

  11:34 15/07

  Moderna: "Ισχυρή" ανοσία σε όλους όσοι έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Στις 27 Ιουλίου θα ξεκινήσει το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών για το πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό.

  09:07 15/07

  ΕΚΠΑ: Η αερογενής μετάδοση δεν αποτελεί τον κυρίαρχο τρόπος διασποράς του SARS-CoV-2

  Πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση εξετάζει τα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τους πιθανούς τρόπους μετάδοσης του νέου κορονοϊού.

  08:43 15/07

  Εξαγορά της εταιρείας Βιοτεχνολογίας Vitaeris από τη CSL Behring

  Η Vitaeris Inc εστιάζει στην ανάπτυξη του μονοκλωνικού αντισώματος (MAB), clazakizumab.

  08:00 15/07

  Προνομιακή τιμή από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών για μοριακό τεστ κορονοϊού

  Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με το Διαγνωστικό Κέντρο Γενότυπος ΑΙΕ, για τη μοριακή ανίχνευση του SARS-CoV-2.

  16:09 14/07

  Ένωση AbbVie - Allergan: Μια νέα ηγέτιδα εταιρεία με σημαντικές προοπτικές

  Ο Γιάννης Μπεσσής, Country Manager Allergan Aesthetics, μιλά για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη φαρμακοβιομηχανία η συνένωση της Allergan με την Abbvie.

  08:06 14/07

  Έχετε λίπος στην κοιλιά; Δείτε πώς αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη

  Το κοιλιακό ή σπλαχνικό λίπος συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

  08:05 14/07

  9 + 1 ερωτήσεις για τη χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολισμού

  Με την παχυσαρκία να θεωρείται πλέον νόσο -αλλά και να σχετίζεται με σοβαρά νοσήματα όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά- η αντιμετώπιση της είναι σημαντική.

  23:59 13/07

  Hiking: Όταν όλα φαίνονται δύσκολα, πάρτε τα βουνά

  Και δεν το λέμε εμείς, το λέει μελέτη στο International Journal of Sports Medicine.

  09:22 13/07

  Πώς μεταφέρεται μέσω του αέρα ο κορονοϊός; Και άλλες σημαντικές απαντήσεις

  Νέα δεδομένα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  09:08 13/07

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχεται τον Ηλία Μόσιαλο σε μία δημόσια συζήτηση

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διοργανώνει μία διαδικτυακή ανοιχτή συζήτηση για την πανδημία COVID-19 και το ρόλο των πολιτών στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.

  08:45 10/07

  Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση της κολχικίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής μελέτης GRECCΟ-19 σηματοδοτεί μια σπουδαία παγκόσμια διάκριση για τη χώρα μας.

  08:30 10/07

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά...

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι ορόσημο μόνο για τη ζωή των παιδιών, αλλά για όλη την οικογένεια.