Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιουλ-2020 09:12

  7 τρόποι για να "χτίσουμε" την ευτυχία μας

  7 τρόποι για να "χτίσουμε" την ευτυχία μας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τους τελευταίους μήνες συζητάμε και ακούμε πολύ για αλλαγή, για νέες δεξιότητες, για προσαρμογή, για ομαδικό πνεύμα, κουράγιο, και ανθεκτικότητα. Προσθέστε στη λίστα και την ευτυχία. Σε στιγμές ή όχι, αυτόνομη ή κομμάτι ενός συνόλου που περιλαμβάνει αισιοδοξία, χαρά και ευχαρίστηση, ό,τι κι αν σημαίνει για τον καθένα, όπως κι αν τη βιώνει, η ευτυχία είναι σημαντική! Και χρειάζεται να τη διατηρήσουμε ζωντανή. Η  Δήμητρα Τσόγκα, ICF Accredited Coach μας δίνει τη δική της προσέγγιση για το πώς μπορούμε να την κατακτήσουμε. 

  7 τρόποι για την κατάκτηση της ευτυχίας

  Αν ανήκετε σε όσους πιστεύουν ότι έρχεται έτσι από μόνη της, πως είναι μια λαμπερή ηλιαχτίδα ή ένα χρωματιστό πυροτέχνημα που φωτίζει τη ζωή μας ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένουμε, για να μας αφήσει ύστερα να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, θα σας πω πως ναι μπορεί να είναι αυτό, αλλά και ό,τι κάνουμε εμείς για να της ανοίγουμε το δρόμο! Την ευτυχία μας τη χτίζουμε καθημερινά, και σε καιρούς όπως οι τωρινοί που τα θεμέλιά της μπορεί να κλονίστηκαν, αξίζει να την ενισχύουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους:

  Με σχέσεις ουσιαστικές

  Οι σχέσεις που έχουμε στη ζωή μας μπορεί να μην είναι οι κατάλληλες ή να μην είναι για να διαρκέσουν για πάντα. Η ενέργεια, η ουσία, η εξέλιξη, η ανταλλαγή, η θετικότητα και η αυτοπεποίθηση είναι συστατικά που χρειάζεται να μας δίνουν οι άνθρωποι που έχουμε επιλέξει να είναι κοντά μας. Εάν αυτό δε συμβαίνει, τότε είναι αναγκαίες οι ανάλογες αλλαγές, προσθήκες ή προσαρμογές ώστε να δημιουργηθεί το περιβάλλον που θα ενθαρρύνει να είναι κανείς ο εαυτός του και θα συντείνει στην ευτυχία του.

  Με νόημα και σκοπό ζωής

  Γιατί είμαι εδώ; Πού θέλω να πάω; Σε τι αφιερώνω την ενέργειά μου; Ποιο είναι το όνειρό μου; Είναι σημαντικό να μην εγκαταλείπει κανείς το προσωπικό του όραμα, αλλά να θυμίζει στον εαυτό του πως όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, ο σκοπός θα οδηγεί πάντα εκεί που βρίσκονται οι ευκαιρίες για ό,τι έχει νόημα και ουσία.

  Με καλοσύνη

  Ανοίγουν οι δρόμοι, το μυαλό και έρχονται ευκαιρίες. Ναι, η εμπειρία, η γνώση, οι δεξιότητες, φυσικά και συμβάλλουν στην εξέλιξη. Η καλοσύνη όμως προς τον εαυτό μας και τους γύρω μας δημιουργεί πεδίο ηρεμίας, αισιοδοξίας και σιγουριάς. Όταν δεν χρειάζεται να ανταγωνιστείς, να αδιαφορήσεις ή να συγκριθείς, είσαι εκεί και είναι και οι άλλοι για σένα, να σε στηρίξουν και να σε εμπιστευθούν.

  Με εστίαση στα δυνατά σημεία

  Υπάρχουν σε όλους και αξίζει να αναδεικνύονται. Σε μια περίοδο γεμάτη ερεθίσματα και προτροπές για να μάθουμε, να εστιάσουμε, να αλλάξουμε, να προσαρμοστούμε, χρειάζεται καθένας μας να διατηρεί ζωντανό αυτό που πραγματικά είναι με όλα τα θετικά, δυνατά χαρακτηριστικά που ήδη διαθέτει. Είναι αυτά που μας έχουν ήδη δώσει τη σιγουριά και την ανθεκτικότητα να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα!

  Με ροή και συνέπεια

  Εναρμονίζοντας ή ..ευθυγραμμίζοντας το "ποιος είμαι" – με το "τι θέλω" και "τι κάνω". Η ροή εκτός από την αποτελεσματικότητα ενισχύει τη συγκέντρωση και τη θετική σκέψη μέσα από την αίσθηση πληρότητας και νοήματος. Ανακαλύπτοντας ή κάνοντας τις σωστές επιλογές που ενισχύουν τη ροή παραμένει κανείς σε διαρκή πρόοδο και οδηγείται σε επιτυχίες.

  Με ευγνωμοσύνη

  Είναι γνωστά τα ευεργετικά της αποτελέσματα και αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο – ιδανικά λίγα λεπτά κάθε μέρα – αναλογιζόμενοι όλα αυτά για τα οποία νιώθουμε τύχη και χαρά που υπάρχουν στη ζωή μας: αυτή η άσκηση αποκτά μεγαλύτερη αξία αν επιπρόσθετα απαντά κανείς στις σκέψεις: "πώς θα ήμουν αν δεν τα είχα;" (πχ καλούς φίλους)  ή "πώς ήμουν πριν μου συμβούν;" (πχ θετική αλλαγή στην εργασία).

  Με εμπειρίες

  Η ευτυχία κρύβεται πολύ συχνότερα σε ό,τι ζούμε και όχι σε ό,τι αποκτούμε. Η ευτυχία συνδέεται με ό,τι βιώνουμε και όχι με ό,τι έχουμε. Αξίζει να δημιουργούμε τη συνθήκη για όμορφες εμπειρίες ακόμα και μέσα από τα πιο απλά της καθημερινότητας.

  Αυτό που έχουμε το συνηθίζουμε γρήγορα.  Αυτό που έχουμε ζήσει, έχουμε τη δυνατότητα να το ανακαλούμε και να το περιγράφουμε με κάθε λεπτομέρεια, να το ξαναζωντανεύουμε στη μνήμη μας και να το θυμίζουμε στον εαυτό μας ή να το μοιραζόμαστε με άλλους, αναβιώνοντας τις ίδιες εικόνες και ξανανιώθοντας τα ίδια ακριβώς συναισθήματα όπως τότε που το ζήσαμε για πρώτη φορά. Αυτό είναι ευτυχία. Και θα βρίσκει πάντα το χώρο και το χρόνο να είναι εκεί, όταν την (προσ)καλούμε!
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:41 04/08

  H βία που γνωρίζουμε στη ζωή μας επιταχύνει τη γήρανση

  Τα παιδιά που έχουν υποστεί βία ή τραυματικής εμπειρίας μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία και γερνάνε πιο γρήγορα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  09:08 03/08

  Μπορεί να μεταδοθεί ο SARS-CoV-2 χωρίς καν φυσική επαφή;

  Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να μας "κολλήσει" ένας ασυμπτωματικός φορέας -ή ένας φορέας με ήπια συμπτώματα- βήχοντας ή απλά μέσω της αναπνοής;

  08:00 03/08

  Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με την COVID-19 – Για την ώρα

  Απαραίτητο όμως για να κερδίσει και τον πόλεμο ενάντια στις λοιμώδεις νόσους είναι ένα πιο ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα υγείας.

  09:33 31/07

  Το ξέρετε ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες για την ψυχική μας υγεία;

  Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα εξηγεί τους λόγους που οι διακοπές -είτε μακριά από το σπίτι είτε διακόπτοντας τις συνήθειες της καθημερινότητας- είναι απαραίτητες.

  09:19 31/07

  Πώς μπορεί ο SARS-CoV-2 να "ξεπερνά" την ανοσία του οργανισμού μας

  Νέα έρευνα προσπαθεί να απαντήσει στο πώς ο νέος κορονοϊός διαφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, το βασικό συστατικό της ανοσίας έναντι στους ιούς.

  09:00 31/07

  Καθηγητής Γώγος: Ποια περαιτέρω μέτρα είναι στο τραπέζι

  Για να φρενάρουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.

  08:35 31/07

  Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

  Από τις 5 Αυγούστου θα υπάρχει συνεργασία των δύο για τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου για τον COVID-19 στο χώρο του αεροδρομίου.

  07:55 30/07

  Έγκριση νέας θεραπείας για τα στοματικά έλκη από το Σύνδρομο Behçet

  Πάνω από το 97% των ασθενών παρουσιάζει στοματικά έλκη.

  07:18 30/07

  Δηλητηριώδη μανιτάρια: 200 δηλητηριάσεις το χρόνο - πώς θα τα ξεχωρίζετε

  Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους, τι πρέπει να προσέχουν οι ερασιτέχνες συλλέκτες και τι να γνωρίζουμε.

  23:59 29/07

  Αυτά τα μεζεδάκια, απολαύστε τα χωρίς τύψεις!

  Οι καλύτερες και οι "χειρότερες" επιλογές στο μεζεδοπωλείο και την ταβέρνα.

  16:31 29/07

  Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για δημότες και υπαλλήλους του δήμου Αθηναίων

  Ένα νέο πρόγραμμα πρόληψης ξεκινά ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τη Γενική Κλινική "Θεραπευτήριο Αθηνών".

  09:55 29/07

  Μπορεί ο προστάτης να είναι ο "καλύτερος φίλος" του άνδρα;

  Μία νέα καμπάνια ενημέρωσης βάζει στόχο να παρακινήσει τους άντρες να κάνουν τακτικά τις προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη.

  09:44 29/07

  Έρχονται οι "Νταντάδες της Γειτονιάς" για να στηρίξουν τους εργαζόμενους γονείς

  Σε ποιους απευθύνεται και τι περιλαμβάνει η πιλοτική εφαρμογή του.

  09:38 29/07

  Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: "Η Ηπατίτιδα C δεν κοιμάται. Κάνε την εξέταση τώρα!"

  Οι νεότερες αντιϊικές θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν τον ιό σε περισσότερους από το 95% των ασθενών με ηπατίτιδα.

  08:47 28/07

  Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Πρωτοποριακή θεραπεία για τον προστάτη

  Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τη μέθοδο Rezum, τη νέα πρωτοποριακή τεχνική για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

  08:29 28/07

  Στην 3η φάση κλινικών δοκιμών προχωρά εμβόλιο της Moderna για τον κορονοϊό

  Τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το ερευνητικό εμβόλιο mRNA-1273 είναι ασφαλές και ανοσογόνο.