Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 24-Ιουλ-2020 10:38

    Συνδέεται το κάπνισμα με στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη γονιμότητα;

    Συνδέεται το κάπνισμα με στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη γονιμότητα;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι καπνιστές συχνά υποτιμούν τις δυσμενείς συνέπειες του καπνίσματος στη σεξουαλική τους υγεία. Οι επιδράσεις του τσιγάρου αφορούν κυρίως την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και όταν αναφερόμαστε σε αυτές, δίνουμε έμφαση στα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Ωστόσο στο ίδιο αυτό "σύστημα" συμμετέχει η στυτική δυσλειτουργία αλλά και η μειωμένη γονιμότητα.

    Στυτική δυσλειτουργία και σε νεότερες ηλικίες πλέον

    Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται πλέον σε υψηλά ποσοστά και σε μικρότερες ηλικίες, όπως 20-30 ετών. Σαφέστατα, βέβαια πρόκειται για μία κατάσταση που επιδεινώνεται με την ηλικία. Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο που επιμελείται η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Δεν καπνίζω:

    • 150 εκατομμύρια άντρες παγκοσμίως παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία.
    • Το 2025 ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα είναι 2πλάσιος.
    • Στην Ευρώπη έως και 65% των αντρών ηλικίας 35-74 ετών πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία.
    • Η πιθανότητα μέτριας-πλήρους στυτική δυσλειτουργίας  είναι 1,5-2  φορές μεγαλύτερη στους ενεργητικούς καπνιστές και κυρίως σε νεαρότερη ηλικία.

     

    Κάπνισμα και στυτική δυσλειτουργία

    Το κάπνισμα ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης στυτική δυσλειτουργίας που σχετίζεται με άλλες παθήσεις. Όπως αναφέρουν στον ιστότοπο οι ειδικοί, η συσχέτιση της στυτικής δυσλειτουργίας με το κάπνισμα είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο περισσότερο καπνίζουμε τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα για στυτική δυσλειτουργία. Ακόμη και οι παθητικοί καπνιστές μπορούν να επηρεαστούν ως προς τη στυτική δυσλειτουργία, ανάλογα με τα επίπεδα της έκθεσής τους σε καπνό.

    Η συσχέτιση με το κάπνισμα δείχνει ότι καπνιστές 10 τσιγάρων ημερησίως είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία. Για όσους καπνίζουν 11-20 τσιγάρα οι πιθανότητες είναι 45%, και για τους καπνιστές άνω του πακέτου ημερησίως το ποσοστό φτάνει στο 65%.

    Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία, ήδη από τον πρώτο μήνα. Αν όμως πρόκειται για βαρύ καπνιστή τότε ακόμη και μετά τη διακοπή ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας παραμένει μεγαλύτερος από τους μη-καπνιστές.

    Ακόμη και καπνιστές που δεν είχαν αντιληφθεί προβλήματα στην σεξουαλική τους λειτουργία, αναφέρουν σαφέστατη βελτίωση των επιδόσεών τους μετά τη διακοπή.

    Αναφορικά με τη γονιμότητα, έχει βρεθεί ότι το κάπνισμα ευθύνεται και για κακή ποιότητα σπέρματος. Έτσι οι καπνιστές έχουν μειωμένο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων (περίπου 15%-24%), τα οποία επιπρόσθετα παρουσιάζουν μειωμένη κινητικότητα και συχνά ανώμαλη μορφολογία και βλάβες του DNA.

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    18:24 12/02

    ΕΟΔΥ: 15 θάνατοι από γρίπη και 7 από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Σημαντική αύξηση συνεχίζει να καταγράφει η θετικότητα για RSV στην κοινότητα.

    07:30 11/02

    Μερικοί καφέδες την ημέρα μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο άνοιας

    Τα συμπεράσματα νέας επιστημονικής μελέτης για τους λάτρεις της καφεΐνης.

    07:46 09/02

    Πώς μπορούμε να χάσουμε λίπος, αλλά όχι μυϊκή μάζα - Τι να προσέξουμε όσο μεγαλώνουμε σύμφωνα με τους ειδικούς

    Οι μύες χρειάζονται όχι μόνο ενέργεια, αλλά και δομικά "υλικά" για να διατηρηθούν.

    11:02 08/02

    Διευθυντής Ογκολογικού του Αγίου Σάββα: Μεγάλες προσδοκίες για εμβόλιο ενάντια στον προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα

    Τι δρόμους ανοίγει αυτή η μελέτη και σε ποιους άλλους καρκίνους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το πειραματικό αυτό εμβόλιο;

    10:37 08/02

    Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα

    Ο κρίσιμος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στο ΕΣΥ.

    07:30 05/02

    Προλαβαίνουμε τον καρκίνο στην αρχή του; Οι τρεις παράγοντες κινδύνου στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε

    Έως και 7 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

    08:52 04/02

    Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 14 συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου

    Ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη.

    12:07 03/02

    Πρωτοβουλία για την Φροντίδα των Πνευμόνων από την AstraZeneca

    Εκστρατεία ενημέρωσης "Σκέψου απλά" και υπογραφή τριών μνημονίων συνεργασίας για την ενίσχυση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της φροντίδας ασθενών με Καρκίνο Πνεύμονα και ΧΑΠ.

    13:02 02/02

    Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Πάνω από 5,2 εκατ. πολίτες έχουν κάνει προλητπικές εξετάσεις

    Σημαντικά αποτελέσματα στην έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών νοσημάτων καταγράφει το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης "Προλαμβάνω".

    09:42 02/02

    Αύξηση των ψυχωτικών διαταραχών στις νεότερες γενιές, διαπιστώνει νέα μελέτη

    Τα ποσοστά νέων κρουσμάτων άρχισαν να αυξάνονται για όσους γεννήθηκαν από τη δεκαετία του 1980 και αργότερα.

    07:30 02/02

    Γιατί η δημοφιλής κετογονική δίαιτα δεν είναι τόσο ακίνδυνη: Νέα έρευνα εγείρει ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της

    Η κετογονική δίαιτα βασίζεται σε πολύ υψηλή κατανάλωση λιπαρών και ελάχιστους υδατάνθρακες.