Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιουλ-2020 10:38

  Συνδέεται το κάπνισμα με στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη γονιμότητα;

  Συνδέεται το κάπνισμα με στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη γονιμότητα;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι καπνιστές συχνά υποτιμούν τις δυσμενείς συνέπειες του καπνίσματος στη σεξουαλική τους υγεία. Οι επιδράσεις του τσιγάρου αφορούν κυρίως την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και όταν αναφερόμαστε σε αυτές, δίνουμε έμφαση στα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Ωστόσο στο ίδιο αυτό "σύστημα" συμμετέχει η στυτική δυσλειτουργία αλλά και η μειωμένη γονιμότητα.

  Στυτική δυσλειτουργία και σε νεότερες ηλικίες πλέον

  Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται πλέον σε υψηλά ποσοστά και σε μικρότερες ηλικίες, όπως 20-30 ετών. Σαφέστατα, βέβαια πρόκειται για μία κατάσταση που επιδεινώνεται με την ηλικία. Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο που επιμελείται η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Δεν καπνίζω:

  • 150 εκατομμύρια άντρες παγκοσμίως παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία.
  • Το 2025 ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα είναι 2πλάσιος.
  • Στην Ευρώπη έως και 65% των αντρών ηλικίας 35-74 ετών πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία.
  • Η πιθανότητα μέτριας-πλήρους στυτική δυσλειτουργίας  είναι 1,5-2  φορές μεγαλύτερη στους ενεργητικούς καπνιστές και κυρίως σε νεαρότερη ηλικία.

   

  Κάπνισμα και στυτική δυσλειτουργία

  Το κάπνισμα ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης στυτική δυσλειτουργίας που σχετίζεται με άλλες παθήσεις. Όπως αναφέρουν στον ιστότοπο οι ειδικοί, η συσχέτιση της στυτικής δυσλειτουργίας με το κάπνισμα είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο περισσότερο καπνίζουμε τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα για στυτική δυσλειτουργία. Ακόμη και οι παθητικοί καπνιστές μπορούν να επηρεαστούν ως προς τη στυτική δυσλειτουργία, ανάλογα με τα επίπεδα της έκθεσής τους σε καπνό.

  Η συσχέτιση με το κάπνισμα δείχνει ότι καπνιστές 10 τσιγάρων ημερησίως είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία. Για όσους καπνίζουν 11-20 τσιγάρα οι πιθανότητες είναι 45%, και για τους καπνιστές άνω του πακέτου ημερησίως το ποσοστό φτάνει στο 65%.

  Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία, ήδη από τον πρώτο μήνα. Αν όμως πρόκειται για βαρύ καπνιστή τότε ακόμη και μετά τη διακοπή ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας παραμένει μεγαλύτερος από τους μη-καπνιστές.

  Ακόμη και καπνιστές που δεν είχαν αντιληφθεί προβλήματα στην σεξουαλική τους λειτουργία, αναφέρουν σαφέστατη βελτίωση των επιδόσεών τους μετά τη διακοπή.

  Αναφορικά με τη γονιμότητα, έχει βρεθεί ότι το κάπνισμα ευθύνεται και για κακή ποιότητα σπέρματος. Έτσι οι καπνιστές έχουν μειωμένο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων (περίπου 15%-24%), τα οποία επιπρόσθετα παρουσιάζουν μειωμένη κινητικότητα και συχνά ανώμαλη μορφολογία και βλάβες του DNA.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:58 22/06

  Υγιές συκώτι: Το αναπάντεχο "μυστικό"

  Μειωμένος ο κίνδυνος χρόνιας ηπατοπάθειας για όσους πίνουν καφέ, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

  09:22 22/06

  Μετφορμίνη: Φάρμακο για τον διαβήτη κατά της COVID-19

  Η μετφορμίνη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιδιαβητικό φάρμακο, μπορεί να μειώνει τη φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος στην COVID-19.

  09:16 22/06

  Δεν κοιμάστε καλά; Αυτό δεν είναι... καλό νέο για την υγεία σας

  Ο χρόνιος κακός ύπνος συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής Covid-19, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:30 18/06

  Νέα μελέτη: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση

  Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό "στοπ" στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

  08:25 18/06

  Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

  Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  09:03 16/06

  Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

  Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

  09:03 16/06

  Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

  Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

  12:21 15/06

  Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

  Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

  09:27 15/06

  mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

  Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  09:20 15/06

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

  Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

  09:25 14/06

  Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

  Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  09:24 14/06

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

  Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...

  09:14 14/06

  HPV: Παράγοντας για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών για τις γυναίκες που μολύνονται από τον ιό HPV, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  09:19 11/06

  Μελέτη φάσης 3 δείχνει αποτελεσματική νέα θεραπεία για την ψωρίαση

  Νέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το Guselkumab πέτυχε διατηρήσιμη και πλήρη κάθαρση του δέρματος επί διάστημα 5 ετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.