Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουν-2020 12:15

  Τα ωάρια επιλέγουν ποια σπερματοζωάρια θα τα γονιμοποιήσουν

  Τα ωάρια επιλέγουν ποια σπερματοζωάρια θα τα γονιμοποιήσουν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Τα ωάρια "επιλέγουν” ποια σπερματοζωάρια θα προσελκύσουν για να γίνει η γονιμοποίηση και συχνά "διαφωνούν” με την επιλογή συντρόφου που έχει κάνει η γυναίκα. "Προτιμούν” να προσελκύσουν τα σπερματοζωάρια ενός άλλου άνδρα. 

  Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί και Σουηδοί ερευνητές που διαπίστωσαν στο εργαστήριο ότι το ωοθυλακικό υγρό, που περιβάλλει το ωάριο, στέλνει "χημικά σήματα” για να προσελκύσει συγκεκριμένα σπερματοζωάρια και όχι όλα.

  Φαίνεται πως τα ωάρια έχουν τον τελευταίο λόγο για το ποιο σπερματοζωάριο θα τα γονιμοποιήσει και όχι η επιλογή συντρόφου της γυναίκας

  Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο το ωοθυλακικό υγρό διαφορετικών γυναικών προσελκύει περισσότερο τα σπερματοζωάρια συγκεκριμένων ανδρών περισσότερο από ό,τι άλλων. 

  Τα σπερματοζωάρια κολυμπούν μέσα στο ωοθυλακικό υγρό προκειμένου να φθάσουν στο ωάριο για να το γονιμοποιήσουν.

  "Στόχος μας ήταν να καταλάβουμε εάν τα ωάρια χρησιμοποιούν αυτά τα χημικά σήματα για να επιλέξουν ποιο σπερματοζωάριο θα προσελκύσουν” είπε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζον Φιτζμπάτρικ από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

  Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα σπέρματος και ωοθυλακικό υγρό από 16 ζευγάρια που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα σπερματοζωάρια είχαν τη δυνατότητα είτε να κολυμπήσουν προς ένα από τα δύο ωοθυλακικά υγρά που υπήρχαν στο δισκίο είτε προς ένα ωοθυλακικό υγρό και μία ουδέτερη ουσία.

  Όταν τα σπερματοζωάρια είχαν την επιλογή μεταξύ δύο διαφορετικών ωοθυλακικών υγρών, φάνηκε ότι ένα από τα δύο υγρά τα προσέλκυσε περισσότερο.

  Οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που έφθασαν σε κάθε ωοθυλακικό υγρό και διαπίστωσαν ότι η μέση διαφορά στον αριθμό των σπερματοζωαρίων μεταξύ του υγρού που προσέλκυσε τα περισσότερα και τα λιγότερα σπερματοζωάρια ήταν περίπου 18 τοις εκατό.

  "Το γεγονός ότι τα ωάρια προσελκύουν περίπου 18 τοις εκατό περισσότερα σπερματοζωάρια από συγκεκριμένους άνδρες, είναι πιθανότατα πολύ σημαντικό κατά τη γονιμοποίηση μέσα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, καθώς μόνο λίγα σπερματοζωάρια φθάνουν έως το ωάριο μετά την ερωτική πράξη”, είπε ο επικεφαλής της έρευνας. 

  Τα σπερματοζωάρια μάλιστα κατευθύνθηκαν πολλές φορές προς το ωοθυλακικό υγρό (και το ωάριο) που είχε δώσει άλλη γυναίκα κι όχι η σύντροφος. Οι ερευνητές υποθέτουν πως τα ωάρια έχουν την τάση να έλκουν σπερματοζωάρια, που είναι περισσότερο γενετικά συμβατά.

  Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας "το ωοθυλακικό υγρό μία γυναίκας προσελκύει περισσότερο τα σπερματοζωάρια ενός άνδρα, ενώ το ωοθυλακικό υγρό μια άλλης γυναίκας προσελκύει περισσότερο τα σπερματοζωάρια διαφορετικού άνδρα. Αυτό δείχνει ότι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στα ωάρια και στα σπερματοζωάρια πιθανώς να εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες. Αν το ωάριο είχε λόγο, ίσως να διάλεγε διαφορετικό σύντροφο από αυτόν που διάλεξε η γυναίκα. 

  Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας "Τα σπερματοζωάρια έχουν μόνο μια δουλειά, να γονιμοποιήσουν το ωάριο, συνεπώς δεν έχει νόημα να είναι επιλεκτικά. Από την άλλη όμως, τα ωάρια μπορούν να ωφεληθούν, αν διαλέξουν σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας ή γενετικά συμβατά. Η αντίληψη ότι τα ωάρια είναι εκείνα που επιλέγουν τα κατάλληλα σπερματοζωάρια είναι πραγματικά καινούρια στην ανθρώπινη γονιμότητα”. 

  Η άποψή μου
  Εφόσον επαληθευτούν τα ευρήματα της μελέτης και όπως λένε το ωάριο επιλέγει ποια σπερματοζωάρια θα το πλησιάσουν, θα μπορούσε να εξηγηθεί γιατί ορισμένα ζευγάρια δυσκολεύονται να κάνουν παιδί

  Η μικρογονιμοποίηση του ωαρίου (ICSI) παρακάμπτει την επιλογή του ωαρίου και επιτυγχάνει τη γονιμοποίησή του. Σε αυτή την περίπτωση ο εμβρυολόγος διαλέγει το καλύτερο δυνατόν σπερματοζωάριο. 

  Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:28 10/07

  Κορονοϊός: Ασαφή τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του Avigan

  Το Avigan αναπτύχθηκε από θυγατρική της Fujifilm.

  10:00 10/07

  Ρωσία: Στο τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών εισέρχεται υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

  ''Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι οι εθελοντές αναπτύσσουν ανοσία'', σύμφωνα με το Υπ. Άμυνας.

  08:45 10/07

  Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση της κολχικίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής μελέτης GRECCΟ-19 σηματοδοτεί μια σπουδαία παγκόσμια διάκριση για τη χώρα μας.

  08:30 10/07

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά...

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι ορόσημο μόνο για τη ζωή των παιδιών, αλλά για όλη την οικογένεια.

  07:27 10/07

  Θεραπεύονται οι αιμορροΐδες χωρίς πόνο;

  Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά στην ανατομία όλων των ανθρώπων. Όταν δημιουργούν πρόβλημα, η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να δώσει μόνιμη λύση.

  11:05 09/07

  Η Ρωσία αναπτύσσει 17 πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας Mikhail Murashko,

  10:01 09/07

  Μεγάλος κίνδυνος για κορονοϊό από γνωστά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι

  Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  Παίρνετε αντιόξινα για το στομάχι; Δείτε πώς μπορεί να σχετίζονται με Covid-19

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για όσους παίρνουν κοινά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

  Η υψηλή χοληστερόλη απασχολεί έναν στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ και ίσως η φυσική διαχείρισή της -αρχικά, έστω- δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

  23:59 08/07

  Σεξ: Τελικά πόσες φορές την εβδομάδα είναι "αρκετές";

  Οι ειδικοί τονίζουν πως η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή δεν εξαρτάται από τη συχνότητα αλλά κυρίως από το βαθμό ευχαρίστησης.

  17:30 08/07

  Έρευνα έδειξε πως η διατήρηση γονιμότητας στις καρκινοπαθείς έχει εξαιρετικά αποτελέσματα

  Η απόφαση να διατηρήσει τη γονιμότητά της μία γυναίκα που διαγνώστηκε με καρκίνο, της δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει παιδιά όταν έχει θεραπευτεί από τη νόσο.

  09:13 08/07

  "Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε" - νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ψωρίαση

  Η ψωρίαση ελέγχεται και μπορείς πλέον να απαλλαγείς από τα συμπτώματα. Μίλα με τον Δερματολόγο σου σήμερα για να βρείτε μαζί τη θεραπεία που σου ταιριάζει.

  09:12 08/07

  7 τρόποι για να "χτίσουμε" την ευτυχία μας

  Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε κάποια πράγματα, είναι απλό να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι κάθε μέρα.

  12:35 02/07

  Η παρατεταμένη κρυοσυντήρηση εμβρύων πιθανώς να μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής

  Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 24.000 γυναικών που είχαν κάνει εμβρυομεταφορά.

  23:59 29/06

  Ινομυώματα μήτρας: Τι είναι, τα συμπτώματα, η θεραπεία

  Περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα ινομύωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους.