Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 09:14

  Γονίδια και κορονοϊός: Πώς επηρεάζει το ένα το άλλο;

  Γονίδια και κορονοϊός: Πώς επηρεάζει το ένα το άλλο;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πώς μπορεί να επηρεάζει το γονιδίωμα του κάθε ατόμου το αν και πόσο σοβαρά θα νοσήσει από κορονοϊό; 

  Μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, εντόπισε χαρακτηριστικά στα γονίδια του SARS-CoV-2, και άλλων κορονοϊών που προκαλούν νόσο με  υψηλή θνησιμότητα, που τους διακρίνουν από άλλα μέλη της οικογένειας κορονοϊών. Αυτή η έρευνα θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν μεθόδους για την πρόβλεψη της σοβαρότητας των μελλοντικών κρουσμάτων της νόσου του κορονοϊού και της ανίχνευσης κορονοϊών σε ζώα που έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τον άνθρωπο, με ανάλυση μόνο του γονιδιώματος. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν  στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.  Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και ο Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της δημοσίευσης.

  Η "στρατηγική" για την αναγνώριση των γονιδίων των κορονοϊών

  Χρησιμοποιώντας τεχνικές για ολοκληρωμένη συγκριτική γονιδιωματική (δηλαδή σύγκριση του πλήρους γονιδιώματος πολλών διαφορετικών κορονοϊών) και τεχνικές μηχανικής μάθησης (machine learning), οι ερευνητές συνέκριναν το γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2 με τα γονιδιώματα άλλων μελών της οικογένειας των κορονοϊών.  Μπόρεσαν έτσι  να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που είναι μοναδικά για το SARS-CoV-2 και δύο άλλα στελέχη κορονοϊού που προκαλούν νόσο με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, τον SARS-CoV και τον MERS-CoV. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των ιών είναι το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από την νόσο  που προκαλούν και η ικανότητά τους να μεταδίδονται από ζώα σε ανθρώπινους ξενιστές.

  Ο SARS-CoV-2 είναι το έβδομο μέλος της οικογένειας των κορονοϊών (Coronaviridae) που είναι γνωστό ότι μολύνει ανθρώπους. Ο SARS-CoV και ο κορονοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), δύο άλλα μέλη αυτής της οικογένειας, προκάλεσαν τις επιδημίες SARS (2002–2003) και MERS (ξεκίνησε το 2012). Και οι δυο αυτοί ιοί προκαλούν νόσο με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας (9% και 36%, αντίστοιχα). Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή νόσο (COVID-19) και είναι αισθητά πιο μολυσματικός από τον SARS-CoV ή τον MERS-CoV, αλλά με χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

  Αντιθέτως, οι άλλοι κορονοϊοί που μολύνουν τον άνθρωπο (HCoV-HKU1, HCoV-NL63, HCoV-OC43 και HCoV-229E), είναι ενδημικοί και προκαλούν ήπια συμπτώματα, και περίπου 15 έως 29% των περιπτώσεων κοινού κρυολογήματος. Οι τρεις κορονοϊοί που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο προήλθαν από ζωονοσογόνες μεταδόσεις, δηλαδή από ζώα σε ανθρώπους. Ο SARS-CoV και ο MERS-CoV έχουν ως δεξαμενές τις νυχτερίδες και μεταδόθηκαν στον άνθρωπο μέσω ενδιάμεσων ξενιστών (πιθανώς την μοσχογαλή και καμήλες, αντίστοιχα). Παρομοίως, ο πλησιέστερος γνωστός συγγενής του SARS-CoV-2 είναι ένας κορονοϊός των νυχτερίδων. 

  Οι ερευνητές συνδύασαν προηγμένες μεθόδους "μηχανικής εκμάθησης" (machine learning) με καθιερωμένες τεχνικές σύγκρισης γονιδιώματος, για να προσδιορίσουν τα πιθανά γονίδια και περιοχές των γονιδίων  που καθορίζουν της παθογένεια των στελεχών κορονοϊού που προκαλούν νόσο με υψηλή θνητότητα. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα στελέχη με υψηλή θνητότητα είναι πιο παθογόνα λόγω κοινών γονιδιωματικών καθοριστών που απουσιάζουν από τα στελέχη με χαμηλή θνητότητα. Συνολικά, εντόπισαν 11 περιοχές που μπορούσαν αξιόπιστα να διακρίνουν τους κορονοϊούς που προκαλούν νόσο με υψηλή θνητότητα. Δύο πρωτεΐνες φαίνεται να εμπλέκονται σημαντικά με αυτές τις περιοχές: η πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου και η πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία συνδέονται στον υποδοχέα των κυττάρων. Συγκεκριμένα , φαίνεται εισαγωγές συγκεκριμένων τμημάτων αμινοξέων στην πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου και την πρωτεΐνη-ακίδα να είναι κοινό χαρακτηριστικό στους πιο παθογόνους κορωνοϊούς. Αυτά τα χαρακτηριστικά απαντώνται και στους τρεις κορονοϊούς υψηλής θνησιμότητας και στους πλησιέστερους συγγενείς τους που μολύνουν ζώα, όπως νυχτερίδες, αλλά όχι στους τέσσερις άλλους ανθρώπινους κορονοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

  Οι εισαγωγές  στην πρωτεΐνη-ακίδα προβλέπονται, από την ανάλυση δομής της πρωτεΐνης, ότι διευκολύνουν την αναγνώριση των υποδοχέων του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα και την επακόλουθη διείσδυση του ιού σε αυτά τα κύτταρα. Η εύρεση αυτών των χαρακτηριστικών σε κορονοϊούς που απομονώνονται από ζώα θα μπορούσε να προβλέψει το πιθανό άλμα από το ζώο στον άνθρωπο και τη σοβαρότητα της νόσου που θα προκαλείται από αυτούς τους κορονοϊούς. Η καλύτερη κατανόηση της παθογένειας των κορονοϊών και της μετάδοσης από τα ζώα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόβλεψη και την πρόληψη μελλοντικών εστιών. Φαίνεται ότι  η εμφάνιση του SARS-CoV-2 είναι ένα μέρος της συνεχιζόμενης εξέλιξης του κορονοϊού και είναι συμβατό με την πιθανότητα μελλοντικών μεταδόσεων με άλλα παθογόνα στελέχη από ζώα  στον άνθρωπο. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:14 04/07

  ΗΠΑ: Αύξηση ρεκόρ, 11.458 νέα κρούσματα στη Φλόριντα

  Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της αμερικανικής πολιτείας.

  18:13 04/07

  Κορονοϊός: 25 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα- Κανένας νέος θάνατος

  Οκτώ από τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

  18:08 04/07

  Πρώτο εισαγόμενο κρούσμα κορονοϊού στην Κρήτη

  πό τη Ρουμανία. Θα μεταφερθεί στο ξενοδοχείο καραντίνας.

  17:57 04/07

  Σερβία: Επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση- 325 νέα κρούσματα και 8 θάνατοι

  Το κλειστό στάδιο "Arena" στο Βελιγράδι μετατρέπεται σε νοσοκομείο για την Covid-19.

  16:04 04/07

  Ρωσία: Ξεπέρασαν τις 10.000 οι θάνατοι από κορονοϊό

  Τα κρούσματα της πανδημίας στη χώρα ανέρχονται σε 674.515 συνολικά.

  16:00 04/07

  Ισπανία: Σε καραντίνα περιοχή της Καταλονίας λόγω έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού

  Περιορισμός μετακινήσεων για 200.000 κατοίκους της περιφέρειας Σεγριά.

  13:12 04/07

  Β.Κικίλιας: Ζητώ από τους τουρίστες να τηρήσουν τους κανόνες

  Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε 1.200 μόνιμα κρεβάτια ΜΕΘ, προίκα για το ΕΣΥ και ασφάλεια για τους πολίτες μας, αναφέρει ο υπ. Υγείας.

  12:58 04/07

  Στ. Πέτσας: Περισσότερα τεστ εντός του Ιουλίου όσο αυξάνονται οι αφίξεις τουριστών

  Καθημερινά διενεργούνται 6.000 τεστ στις συνολικά 30 πύλες εισόδου της χώρας, αναφέρει.

  11:34 04/07

  Ινδία: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

  Μόνο σε μια ημέρα καταγράφηκαν περισσότερα από 22.000 νέα κρούσματα.

  11:05 04/07

  Θετικός σε κορονοϊό παίκτης της Ξάνθης

  Σύμφωνα με την ΠΑΕ Ξάνθη ο παίκτης δεν ταξίδεψε με την αποστολή της ομάδας στη Λαμία.

  10:53 04/07

  Αυστραλία: Νέα αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού στην πολιτεία της Βικτόριας

  Ανακοινώθηκαν 108 νέα κρούσματα, η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των νέων περιστατικών τους τελευταίους 3 και πλέον μήνες.

  10:14 04/07

  Ιαπωνία: Ξεπέρασαν στο Τόκιο τα 100 τα κρούσματα κορονοϊού για τρίτη συνεχόμενη ημέρα

  Ο αριθμός των περιστατικών Covid-19 στο Τόκιο έχει αυξηθεί σε υψηλό διμήνου, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού σε περιοχές της ιαπωνικής πρωτεύουσας με νυχτερινή ζωή.

  09:33 04/07

  Κρούσμα κορονοϊού στη Ραφήνα

  Πρόκειται για κάτοικο της περιοχής. Μεταφέρθηκε αμέσως σε κεντρικό νοσοκομείο αναφοράς.

  08:45 04/07

  Μεξικό: Τους 30.000 πλησιάζουν οι θάνατοι από κορονοϊό

  Σχεδόν 245.000 τα κρούσματα της πανδημίας στη χώρα.

  08:32 04/07

  Βραζιλία: Ξεπέρασαν το 1,5 τα κρούσματα κορονοϊού

  Πάνω από 63.000 οι θάνατοι από την πανδημία στη χώρα.

  08:03 04/07

  ΗΠΑ: Καλπάζει ο κορονοϊός- 57.683 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

  Σε νότιες και δυτικές πολιτείες το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.