Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 10:45

  Ο κορονoϊός μπορεί να βλάπτει τα κύτταρα που παράγουν σπέρμα

  Ο κορονoϊός μπορεί να βλάπτει τα κύτταρα που παράγουν σπέρμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Η μόλυνση με το νέο κορονoϊό SARS-CoV-2 μπορεί να βλάψει τους ιστούς των όρχεων και την ανδρική γονιμότητα, χωρίς να μολύνει τους όρχεις.

  Ερευνητές από το Tufts Medical Center στη Βοστόνη και το Tongji Medical College στη Γουνάν της Κίνας, εξέτασαν δείγματα από τους όρχεις 12 ανδρών ηλικίας 49 έως 75 ετών, οι οποίοι πέθαναν από COVID-19.

  Αν και δεν εντόπισαν τον ιό στους όρχεις στο 90% των ανδρών, κύτταρα που συμμετέχουν στην παραγωγή σπέρματος φάνηκε πως είχαν επηρεαστεί από τον νέο κορονοϊό, ήταν οιδηματώδη. Είναι πιθανό οι βλάβες αυτές να επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

  Μόνο σε ένα από τα 12 δείγματα όρχεων βρέθηκε κορονοϊός, αν και αντιστοίχως, στον πνευμονικό ιστό ο κορονοϊός υπήρχε στα 10 από τα 12 δείγματα. 

  Πάνω από το 80 τοις εκατό των δειγμάτων έδειξε σημαντική βλάβη στα σπερματικά σωληνάρια, που παράγουν και διατηρούν σπερματοζωάρια στους όρχεις. "Τα κύτταρα είχαν "φουσκώσει σαν μπαλόνι” και ήταν παραμορφωμένα”, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

  Παρατήρησαν επίσης ότι υπήρχε μικρότερος αριθμός κυττάρων Leydig, τα οποία παράγουν τεστοστερόνη, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή σπέρματος.

  "Υποθέτουμε ότι οι πρωτεΐνες της μεμβράνης του ιού, όπως η πρωτεΐνη των ακίδων, μπορεί να παίζουν ρόλο στον τραυματισμό των σπερματικών σωληναρίων και των κυττάρων Leydig”, αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο European Urology Focus.

  Επισημαίνουν όμως ότι η βλάβη θα μπορούσε να είχε προκληθεί από άλλους παράγοντες, όπως θεραπεία με στεροειδή, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, έλλειψη οξυγόνου ή δευτερογενή μόλυνση κατά τη διάρκεια της θεραπείας του COVID-19.

  Οι ερευνητές ανέλυσαν βιοψίες ιστών και εξέτασαν την παρουσία του ιού. Σε μία μόνο από τις δώδεκα περιπτώσεις ο ιός ανιχνεύτηκε στους όρχεις. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής είχε ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο σε άλλα όργανα. 

  Οι επιστήμονες παρατήρησαν μια αλλαγή στην εμφάνιση του ιστού της βιοψίας. Τα σπερματικά σωληνάρια εμφάνισαν απώλεια της κυτταρικής μάζας. Τα κύτταρα Sertoli, τα οποία αποτελούν μέρος των σπερματικών σωληναρίων, επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, και φαίνονταν διογκωμένα, παραμορφωμένα. Επιπλέον, μειώθηκε ο αριθμός των κυττάρων Leydig που παράγουν ορμόνες.

  Αντιθέτως, σε μία ομάδα ελέγχου πέντε ανδρών, που έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που δεν σχετίζονται με το COVID-19, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν τραυματισμούς στα σωληνάρια των όρχεων, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι αλλαγές στους όρχεις σχετίζονται πράγματι με το COVID-19.

  Ενδιαφέρον είναι ότι η παραγωγή σπέρματος δεν τροποποιήθηκε σε κανέναν από τους δώδεκα άντρες, σε σύγκριση με μη μολυσμένους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

  Είναι γνωστό ότι το SARS-CoV-2 εισέρχεται στα κύτταρα μέσω υποδοχέων ACE2, που υπάρχουν στην επιφάνεια πολλών τύπων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ανδρικών αναπαραγωγικών οργάνων. 

  Παρόλο που ο ιός δεν απαντάται συνήθως στους όρχεις, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η λοίμωξη μπορεί να μην είναι ο τρόπος με τον οποίο ο νέος κορονοϊός προκαλεί βλάβες στους όρχεις. 

  Δεδομένου ότι αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο σε ασθενείς που είχαν πεθάνει από COVID-19, πρέπει να διερευνηθεί εάν ασθενείς που ανάρρωσαν έχουν παρόμοιες βλάβες στον ιστό των όρχεων, αλλά και αν οι βλάβες αυτές είναι μόνιμες, εάν δηλαδή οι άνδρες που κόλλησαν κορονοϊό και έγιναν καλά, μπορούν να παράγουν κανονικά σπέρμα.

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:28 10/07

  Κορονοϊός: Ασαφή τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του Avigan

  Το Avigan αναπτύχθηκε από θυγατρική της Fujifilm.

  10:00 10/07

  Ρωσία: Στο τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών εισέρχεται υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

  ''Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι οι εθελοντές αναπτύσσουν ανοσία'', σύμφωνα με το Υπ. Άμυνας.

  08:45 10/07

  Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση της κολχικίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής μελέτης GRECCΟ-19 σηματοδοτεί μια σπουδαία παγκόσμια διάκριση για τη χώρα μας.

  08:30 10/07

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά...

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι ορόσημο μόνο για τη ζωή των παιδιών, αλλά για όλη την οικογένεια.

  07:27 10/07

  Θεραπεύονται οι αιμορροΐδες χωρίς πόνο;

  Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά στην ανατομία όλων των ανθρώπων. Όταν δημιουργούν πρόβλημα, η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να δώσει μόνιμη λύση.

  11:05 09/07

  Η Ρωσία αναπτύσσει 17 πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας Mikhail Murashko,

  10:01 09/07

  Μεγάλος κίνδυνος για κορονοϊό από γνωστά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι

  Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  Παίρνετε αντιόξινα για το στομάχι; Δείτε πώς μπορεί να σχετίζονται με Covid-19

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για όσους παίρνουν κοινά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

  Η υψηλή χοληστερόλη απασχολεί έναν στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ και ίσως η φυσική διαχείρισή της -αρχικά, έστω- δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

  23:59 08/07

  Σεξ: Τελικά πόσες φορές την εβδομάδα είναι "αρκετές";

  Οι ειδικοί τονίζουν πως η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή δεν εξαρτάται από τη συχνότητα αλλά κυρίως από το βαθμό ευχαρίστησης.

  17:30 08/07

  Έρευνα έδειξε πως η διατήρηση γονιμότητας στις καρκινοπαθείς έχει εξαιρετικά αποτελέσματα

  Η απόφαση να διατηρήσει τη γονιμότητά της μία γυναίκα που διαγνώστηκε με καρκίνο, της δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει παιδιά όταν έχει θεραπευτεί από τη νόσο.

  12:35 02/07

  Η παρατεταμένη κρυοσυντήρηση εμβρύων πιθανώς να μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής

  Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 24.000 γυναικών που είχαν κάνει εμβρυομεταφορά.

  23:59 29/06

  Ινομυώματα μήτρας: Τι είναι, τα συμπτώματα, η θεραπεία

  Περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα ινομύωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  13:12 25/06

  Η ενδομητρίωση είναι η αιτία της υπογονιμότητας σε 2 από τις 3 υπογόνιμες γυναίκες

  Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το 50% των γυναικών με ενδομητρίωση ήταν υπογόνιμες.

  23:59 22/06

  Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες- εξπρές;

  Πόσο επικίνδυνες είναι οι δίαιτες των πολύ χαμηλών θερμίδων και τι προβλήματα δημιουργούν.