Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 09:07

  Η ELPEN στηρίζει ελληνική κλινική έρευνα για τον COVID-19

  Η ELPEN στηρίζει ελληνική κλινική έρευνα για τον COVID-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η έκβαση της µάχης ενάντια στον κορονοϊό θα σηµατοδοτήσει, όπως είναι αναµενόµενο, την επόµενη µέρα για τη χώρα µας, αλλά και διεθνώς. Η ελληνική φαρµακοβιοµηχανία ELPEN, µε σταθερή και διαχρονική προσήλωση στην αξία της έρευνας, στηρίζει τη σηµαντική αυτή ερευνητική προσπάθεια

  Η φαρµακοβιοµηχανία χρηµατοδοτεί τη διεξαγωγή κλινικής µελέτης µε την κωδική ονοµασία GRECCO-19, που αφορά τη χορήγηση της δραστικής ουσίας κολχικίνης. Στόχος της συγκεκριµένης µελέτης είναι η αντιµετώπιση και η πρόληψη των επιπλοκών και της εξέλιξης της νόσου COVID-19, κυρίως σε ασθενείς µε καρδιολογικά προβλήµατα. Η συγκεκριµένη ερευνητική δράση αποτελεί µια ελληνική πρωτοβουλία, που πραγµατοποιείται µε τη συµµετοχή Ελλήνων και ξένων καταξιωµένων επιστηµόνων.

  Στη µελέτη GRECCO-19 συµµετέχουν ως µέλη της ερευνητικής οµάδας ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (καρδιολόγοι, πνευµονολόγοι, λοιµωξιολόγοι) από νοσοκοµειακά κέντρα αναφοράς, πανεπιστηµιακές κλινικές και νοσοκοµεία του ιδιωτικού τοµέα. Χορηγός της µελέτης είναι η Ελληνική Ρυθµολογική Εταιρεία. 
  Η διεξαγωγή της συγκεκριµένης µελέτης γίνεται σε 24 ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα. Η µελέτη προβλέπει την ένταξη 180 ασθενών, εκ των οποίων οι 100 έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτήν. Διευκρινίζεται ότι ο µόνος αρµόδιος για την απόφαση της ένταξης ενός ασθενούς στο ερευνητικό αυτό πρωτόκολλο είναι ο θεράπων ιατρός του και υπό την προϋπόθεση ότι το κέντρο είναι ενταγµένο στη µελέτη. Τα πρώτα αποτελέσµατά της µελέτης GRECCO-19 αναµένονται πριν από το τέλος του Απριλίου. 

  Η κολχικίνη
  Η κολχικίνη είναι ένα φάρµακο δοκιµασµένο εδώ και χρόνια στην καρδιολογία. Περιγράφεται κλασικά ως θεραπευτική αντιµετώπιση για την οξεία περικαρδίτιδα. Έχει χρησιµοποιηθεί ερευνητικά µε ασφάλεια σε πλήθος διαφορετικών κλινικών σεναρίων, συµπεριλαµβανοµένου οξέος εµφράγµατος µυοκαρδίου, δίδοντας ελπιδοφόρα αποτελέσµατα. Η οµάδα των ερευνητών που συµµετέχουν στην ανοιχτή, προοπτική, τυχαιοποιηµένη κλινική µελέτη GRECCO-19 υποθέτει ότι το φάρµακο κολχικίνη είναι δυνατόν να τροποποιήσει την ανταπόκριση της αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισµού στον ιό SARS-CoV-2. Μια τέτοια δυνατότητα θα µπορούσε ίσως να συµβάλει στον περιορισµό ή ακόµα και στην πρόληψη των επιβλαβών συνεπειών της νόσου.

  Η ELPEN εδώ και 55 χρόνια παράγει φάρµακα υψηλής ποιότητας και είναι διαχρονικά προσηλωµένη στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Επενδύει σταθερά περισσότερο από 9% του ετήσιου τζίρου της σε ερευνητικά προγράµµατα. Από το 1996, µε την ίδρυση του Ερευνητικού, Εκπαιδευτικού και Πειραµατικού Κέντρου (ΕΕΠΚ), του µεγαλύτερου ιδιωτικού εργαστηρίου Πειραµατικής-Μεταφραστικής Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, παρέχει τα µέσα και το πεδίο δράσης, αποδεικνύοντας την έµπρακτη στήριξή της στην ερευνητική κοινότητα και το έργο της. Σήµερα, για ακόµα µία φορά, στέκεται δίπλα στην προσπάθεια που καταβάλλουν αφιλοκερδώς διακεκριµένοι επιστήµονες για να διασφαλίσουν ένα καλύτερο µέλλον για όλους. 

  Η συγκεκριµένη πρωτοβουλία της ELPEN αποτελεί τη ναυαρχίδα ενός συνόλου κοινωνικών δράσεων που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστηµα η εταιρεία, µε στόχο τη στήριξη του εθνικού συστήµατος υγείας και την προστασία της δηµόσιας υγείας από την κρίση της πανδηµίας του κορονοϊού. 

  Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη µάχη κατά του κορονοϊού 
  Στη ερευνητική προσπάθεια συµµετέχει οµάδα Ελλήνων επιστηµόνων, µεταξύ των οποίων κορυφαίοι καρδιολόγοι και λοιµωξιολόγοι, που χαίρουν ιδιαίτερης απήχησης στη διεθνή ιατρική κοινότητα. 

  Ένας από αυτούς είναι ο κ. Γεράσιµος Σιάσος, αναπληρωτής πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, ο οποίος ανέφερε τα εξής: "Υποθέτουµε ότι η έγκαιρη χορήγηση της συγκεκριµένης δραστικής ουσίας ίσως µειώσει την επιθετικότητα της πνευµονίας και, άρα, µειώσει τις πιθανότητες ο ασθενής να αναπτύξει αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία θα χρειαστεί µηχανική υποστήριξη (διασωλήνωση). Επιπλέον, θεωρούµε ότι η κολχικίνη θα µειώσει την πιθανότητα επιπλοκών στην καρδιά όπως η µυοκαρδιακή βλάβη, που παρατηρείται στην πλειοψηφία των ασθενών που οδηγούνται σε µονάδες εντατικής θεραπείας, ή θα συµβάλει στην πρόληψη επεισοδίων µυοκαρδίτιδας, µιας επιπλοκής που παρατηρήθηκε σε ένα ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν".

  Αισιόδοξα τα µηνύµατα από τα πρώτα αποτελέσµατα
  Ο επιβλέπων της µελέτης GRECCO-19, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών, αναφέρθηκε στα αισιόδοξα µηνύµατα που έχουν προκύψει από την ανάλυση των πρώτων αποτελεσµάτων. Πιο συγκεκριµένα, επισήµανε πως η ανάλυση των αποτελεσµάτων από τους πρώτους 120 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε η κολχικίνη έδειξε πως το συγκεκριµένο φάρµακο µπορεί να συµβάλει στη δραστική µείωση της φλεγµονής που προκαλεί παθήσεις του µυοκαρδίου και των πνευµόνων, οι οποίες οδηγούν σε δυσάρεστη έκβαση της πορείας της νόσου.

  Ο κ. Στεφανάδης σχολίασε, επίσης, πως "η GRECCO-19 αποτελεί µια αµιγώς ελληνική µελέτη, που αφορά ένα φθηνό φάρµακο, την κολχικίνη. Το γεγονός αυτό δηµιούργησε από µόνο του µια τεράστια δυσκολία στην ανεύρεση χρηµατοδότησης για την έρευνα. Είναι, άλλωστε, σαφές πως ένα τόσο φθηνό φάρµακο δεν υπόσχεται µεγάλα εµπορικά οφέλη".

  Αναδημοσίευση από το αφιέρωμα Υγεία στο "Κεφάλαιο"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:27 17/05

  Πώς θα διαλέξουμε το πιεσόμετρο για το σπίτι;

  Η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης αποτελεί μία καλή αφορμή να αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

  09:58 17/05

  Μπορούμε να πιούμε αλκοόλ μετά το εμβόλιο για την COVID-19;

  Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι έτσι κι αλλιώς βλαβερή, αλλά όταν έχουμε κάνει το εμβόλιο μπορεί να μειώνει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μας.

  08:52 17/05

  Έρευνα Pfizer vs AstraZeneca: Πόσα αντισώματα αναπτύσσουμε μετά τα εμβόλια για τον κορονοϊό

  Αποτελέσματα ελληνικής μελέτης του ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό με τα εμβόλια της Pfizer ή της AstraZeneca.

  09:40 14/05

  Νέα έρευνα: Σαρδέλες κατά του διαβήτη 2!

  Οι ταπεινές σαρδέλες δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός μεζές αλλά και "φάρμακο" κατά του διαβήτη τύπου 2.

  09:08 14/05

  Νέα έρευνα για τα συμπτώματα COVID-19 στα παιδιά

  Τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 δεν έχουν τα τυπικά συμπτώματα όπως πυρετό και βήχα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  08:33 14/05

  Γυναικεία υγεία: Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει μία "γυμνή φωτογραφία"

  "Η "γυμνή φωτογραφία" που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει": Το νέο μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας "forHER" της Roche.

  09:46 13/05

  Κοιμόμαστε καλύτερα εάν παίρνουμε χάπια για την αϋπνία;

  Η μακρόχρονη χρήση φαρμάκων για την αϋπνία δεν φέρνει καλύτερο ύπνο τελικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:34 13/05

  Καρδιακή προσβολή: Κι αν μπορούσε να αναγεννηθεί ο κατεστραμμένος ιστός;

  Νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι βλάβες στους ιστούς της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή, θα μπορούσαν να αντιστραφούν.

  08:33 13/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό: Μπορούμε να κάνουμε τις δόσεις με δύο διαφορετικά σκευάσματα;

  Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid-19 αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων παρενεργειών, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, δείχνει βρετανική έρευνα.

  13:55 06/05

  Καρκίνος Μαστού: Η κατανάλωση καφέ μετά τη διάγνωση έχει ευεργετικά αποτελέσματα

  Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μετά τη διάγνωση φάνηκε ότι παίζει ρόλο στα ποσοστά επιβίωσης των γυναικών, οι οποίες είχαν καρκίνο του μαστού.

  23:59 02/05

  Απογειώστε τη σαλάτα σας με αυτά τα υλικά

  Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας μαρούλι με ακόμα κάποια λαχανικά και λάδι. Ξεχάστε το.

  15:13 29/04

  Η ELPEN στηρίζει την κλινική έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της COVID-19

  Πρόκειται για κλινική έρευνα για εισπνεόμενη θεραπεία που βασίζεται στη χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes).

  10:17 27/04

  Έρευνα: Οι έγκυοι που πίνουν πολύ καφέ γεννούν πιο μικρά μωρά

  Ακόμη και σε ποσότητες μικρότερες από τα συνιστώμενο όριο των 200 mg ανά ημέρα.

  15:46 25/04

  Διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας

  Πολλές και σημαντικές διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, που αφορούν στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας, πραγματοποιούνται στη χώρα μας.