Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 09:07

  Η ELPEN στηρίζει ελληνική κλινική έρευνα για τον COVID-19

  Η ELPEN στηρίζει ελληνική κλινική έρευνα για τον COVID-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η έκβαση της µάχης ενάντια στον κορονοϊό θα σηµατοδοτήσει, όπως είναι αναµενόµενο, την επόµενη µέρα για τη χώρα µας, αλλά και διεθνώς. Η ελληνική φαρµακοβιοµηχανία ELPEN, µε σταθερή και διαχρονική προσήλωση στην αξία της έρευνας, στηρίζει τη σηµαντική αυτή ερευνητική προσπάθεια

  Η φαρµακοβιοµηχανία χρηµατοδοτεί τη διεξαγωγή κλινικής µελέτης µε την κωδική ονοµασία GRECCO-19, που αφορά τη χορήγηση της δραστικής ουσίας κολχικίνης. Στόχος της συγκεκριµένης µελέτης είναι η αντιµετώπιση και η πρόληψη των επιπλοκών και της εξέλιξης της νόσου COVID-19, κυρίως σε ασθενείς µε καρδιολογικά προβλήµατα. Η συγκεκριµένη ερευνητική δράση αποτελεί µια ελληνική πρωτοβουλία, που πραγµατοποιείται µε τη συµµετοχή Ελλήνων και ξένων καταξιωµένων επιστηµόνων.

  Στη µελέτη GRECCO-19 συµµετέχουν ως µέλη της ερευνητικής οµάδας ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (καρδιολόγοι, πνευµονολόγοι, λοιµωξιολόγοι) από νοσοκοµειακά κέντρα αναφοράς, πανεπιστηµιακές κλινικές και νοσοκοµεία του ιδιωτικού τοµέα. Χορηγός της µελέτης είναι η Ελληνική Ρυθµολογική Εταιρεία. 
  Η διεξαγωγή της συγκεκριµένης µελέτης γίνεται σε 24 ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα. Η µελέτη προβλέπει την ένταξη 180 ασθενών, εκ των οποίων οι 100 έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτήν. Διευκρινίζεται ότι ο µόνος αρµόδιος για την απόφαση της ένταξης ενός ασθενούς στο ερευνητικό αυτό πρωτόκολλο είναι ο θεράπων ιατρός του και υπό την προϋπόθεση ότι το κέντρο είναι ενταγµένο στη µελέτη. Τα πρώτα αποτελέσµατά της µελέτης GRECCO-19 αναµένονται πριν από το τέλος του Απριλίου. 

  Η κολχικίνη
  Η κολχικίνη είναι ένα φάρµακο δοκιµασµένο εδώ και χρόνια στην καρδιολογία. Περιγράφεται κλασικά ως θεραπευτική αντιµετώπιση για την οξεία περικαρδίτιδα. Έχει χρησιµοποιηθεί ερευνητικά µε ασφάλεια σε πλήθος διαφορετικών κλινικών σεναρίων, συµπεριλαµβανοµένου οξέος εµφράγµατος µυοκαρδίου, δίδοντας ελπιδοφόρα αποτελέσµατα. Η οµάδα των ερευνητών που συµµετέχουν στην ανοιχτή, προοπτική, τυχαιοποιηµένη κλινική µελέτη GRECCO-19 υποθέτει ότι το φάρµακο κολχικίνη είναι δυνατόν να τροποποιήσει την ανταπόκριση της αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισµού στον ιό SARS-CoV-2. Μια τέτοια δυνατότητα θα µπορούσε ίσως να συµβάλει στον περιορισµό ή ακόµα και στην πρόληψη των επιβλαβών συνεπειών της νόσου.

  Η ELPEN εδώ και 55 χρόνια παράγει φάρµακα υψηλής ποιότητας και είναι διαχρονικά προσηλωµένη στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Επενδύει σταθερά περισσότερο από 9% του ετήσιου τζίρου της σε ερευνητικά προγράµµατα. Από το 1996, µε την ίδρυση του Ερευνητικού, Εκπαιδευτικού και Πειραµατικού Κέντρου (ΕΕΠΚ), του µεγαλύτερου ιδιωτικού εργαστηρίου Πειραµατικής-Μεταφραστικής Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, παρέχει τα µέσα και το πεδίο δράσης, αποδεικνύοντας την έµπρακτη στήριξή της στην ερευνητική κοινότητα και το έργο της. Σήµερα, για ακόµα µία φορά, στέκεται δίπλα στην προσπάθεια που καταβάλλουν αφιλοκερδώς διακεκριµένοι επιστήµονες για να διασφαλίσουν ένα καλύτερο µέλλον για όλους. 

  Η συγκεκριµένη πρωτοβουλία της ELPEN αποτελεί τη ναυαρχίδα ενός συνόλου κοινωνικών δράσεων που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστηµα η εταιρεία, µε στόχο τη στήριξη του εθνικού συστήµατος υγείας και την προστασία της δηµόσιας υγείας από την κρίση της πανδηµίας του κορονοϊού. 

  Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη µάχη κατά του κορονοϊού 
  Στη ερευνητική προσπάθεια συµµετέχει οµάδα Ελλήνων επιστηµόνων, µεταξύ των οποίων κορυφαίοι καρδιολόγοι και λοιµωξιολόγοι, που χαίρουν ιδιαίτερης απήχησης στη διεθνή ιατρική κοινότητα. 

  Ένας από αυτούς είναι ο κ. Γεράσιµος Σιάσος, αναπληρωτής πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, ο οποίος ανέφερε τα εξής: "Υποθέτουµε ότι η έγκαιρη χορήγηση της συγκεκριµένης δραστικής ουσίας ίσως µειώσει την επιθετικότητα της πνευµονίας και, άρα, µειώσει τις πιθανότητες ο ασθενής να αναπτύξει αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία θα χρειαστεί µηχανική υποστήριξη (διασωλήνωση). Επιπλέον, θεωρούµε ότι η κολχικίνη θα µειώσει την πιθανότητα επιπλοκών στην καρδιά όπως η µυοκαρδιακή βλάβη, που παρατηρείται στην πλειοψηφία των ασθενών που οδηγούνται σε µονάδες εντατικής θεραπείας, ή θα συµβάλει στην πρόληψη επεισοδίων µυοκαρδίτιδας, µιας επιπλοκής που παρατηρήθηκε σε ένα ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν".

  Αισιόδοξα τα µηνύµατα από τα πρώτα αποτελέσµατα
  Ο επιβλέπων της µελέτης GRECCO-19, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών, αναφέρθηκε στα αισιόδοξα µηνύµατα που έχουν προκύψει από την ανάλυση των πρώτων αποτελεσµάτων. Πιο συγκεκριµένα, επισήµανε πως η ανάλυση των αποτελεσµάτων από τους πρώτους 120 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε η κολχικίνη έδειξε πως το συγκεκριµένο φάρµακο µπορεί να συµβάλει στη δραστική µείωση της φλεγµονής που προκαλεί παθήσεις του µυοκαρδίου και των πνευµόνων, οι οποίες οδηγούν σε δυσάρεστη έκβαση της πορείας της νόσου.

  Ο κ. Στεφανάδης σχολίασε, επίσης, πως "η GRECCO-19 αποτελεί µια αµιγώς ελληνική µελέτη, που αφορά ένα φθηνό φάρµακο, την κολχικίνη. Το γεγονός αυτό δηµιούργησε από µόνο του µια τεράστια δυσκολία στην ανεύρεση χρηµατοδότησης για την έρευνα. Είναι, άλλωστε, σαφές πως ένα τόσο φθηνό φάρµακο δεν υπόσχεται µεγάλα εµπορικά οφέλη".

  Αναδημοσίευση από το αφιέρωμα Υγεία στο "Κεφάλαιο"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:28 10/07

  Κορονοϊός: Ασαφή τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του Avigan

  Το Avigan αναπτύχθηκε από θυγατρική της Fujifilm.

  10:00 10/07

  Ρωσία: Στο τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών εισέρχεται υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

  ''Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι οι εθελοντές αναπτύσσουν ανοσία'', σύμφωνα με το Υπ. Άμυνας.

  08:45 10/07

  Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση της κολχικίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής μελέτης GRECCΟ-19 σηματοδοτεί μια σπουδαία παγκόσμια διάκριση για τη χώρα μας.

  08:30 10/07

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά...

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι ορόσημο μόνο για τη ζωή των παιδιών, αλλά για όλη την οικογένεια.

  07:27 10/07

  Θεραπεύονται οι αιμορροΐδες χωρίς πόνο;

  Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά στην ανατομία όλων των ανθρώπων. Όταν δημιουργούν πρόβλημα, η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να δώσει μόνιμη λύση.

  11:05 09/07

  Η Ρωσία αναπτύσσει 17 πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας Mikhail Murashko,

  10:01 09/07

  Μεγάλος κίνδυνος για κορονοϊό από γνωστά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι

  Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  Παίρνετε αντιόξινα για το στομάχι; Δείτε πώς μπορεί να σχετίζονται με Covid-19

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για όσους παίρνουν κοινά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

  Η υψηλή χοληστερόλη απασχολεί έναν στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ και ίσως η φυσική διαχείρισή της -αρχικά, έστω- δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

  23:59 08/07

  Σεξ: Τελικά πόσες φορές την εβδομάδα είναι "αρκετές";

  Οι ειδικοί τονίζουν πως η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή δεν εξαρτάται από τη συχνότητα αλλά κυρίως από το βαθμό ευχαρίστησης.

  17:30 08/07

  Έρευνα έδειξε πως η διατήρηση γονιμότητας στις καρκινοπαθείς έχει εξαιρετικά αποτελέσματα

  Η απόφαση να διατηρήσει τη γονιμότητά της μία γυναίκα που διαγνώστηκε με καρκίνο, της δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει παιδιά όταν έχει θεραπευτεί από τη νόσο.

  09:13 08/07

  "Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε" - νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ψωρίαση

  Η ψωρίαση ελέγχεται και μπορείς πλέον να απαλλαγείς από τα συμπτώματα. Μίλα με τον Δερματολόγο σου σήμερα για να βρείτε μαζί τη θεραπεία που σου ταιριάζει.

  09:12 08/07

  7 τρόποι για να "χτίσουμε" την ευτυχία μας

  Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε κάποια πράγματα, είναι απλό να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι κάθε μέρα.

  12:35 02/07

  Η παρατεταμένη κρυοσυντήρηση εμβρύων πιθανώς να μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής

  Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 24.000 γυναικών που είχαν κάνει εμβρυομεταφορά.

  23:59 29/06

  Ινομυώματα μήτρας: Τι είναι, τα συμπτώματα, η θεραπεία

  Περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα ινομύωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους.