Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 14:38

  Ράλι από τις φαρμακευτικές για το εμβόλιο του covid-19

  Ράλι από τις φαρμακευτικές για το εμβόλιο του covid-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την τελευταία φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στην ανώτατη κατηγορία 6, που αντιστοιχεί σε πανδημία, ήταν στις 11 Ιουνίου 2009 για τη γρίπη των χοίρων H1N1 (είχε προηγηθεί η πανδημία του 1968 από τη λεγόμενη γρίπη του Χονγκ Κονγκ που σκότωσε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους).  

  Στις 11 Μαρτίου ο ΠΟΥ κηρύσσει την πανδημία για το νέο ιό που χαρακτηρίσθηκε από τον ίδιο ως "εχθρός της ανθρωπότητας", έχοντας ήδη προσβάλει πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, τον Covid-19.

  Δοκιμές εμβολίων
  Με τα κρούσματα και τους θανάτους να ακολουθούν μια εφιαλτική πορεία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ να μετρούν χιλιάδες νεκρούς, ξεκίνησε παράλληλα ένας αγώνας δρόμου από τις φαρμακευτικές για την ανάπτυξη του σωτήριου εμβολίου. Αν οι κλινικές δοκιμές συνεχίσουν και είναι επιτυχημένες, θα μπορούσαμε να έχουμε εμβόλιο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, που να είναι σε θέση να εγκριθεί, όπως λένε οι ειδικοί. Περίπου  120 προγράμματα εμβολίων τεστάρονται κατά της ασθένειας που προκαλεί ο ιός SARS-Cov-2, από τα οποία τα 110 βρίσκονται σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης. 

  Από αυτά, οκτώ προγράμματα έχουν φθάσει στην φάση Ι των κλινικών δοκιμών και δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Ανάμεσά τους, ένα κινεζικό πρόγραμμα του φαρμακευτικού κολοσσού CanSino, με κλινικές δοκιμές της φάσης Ι και ΙΙ.

  Η Pfizer ξεκίνησε δοκιμές του πειραματικού της εμβολίου κατά του κορονοϊού, BNT162, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ήδη χορηγήθηκε στους πρώτους ασθενείς. Η φαρμακοβιομηχανία, που συνεργάζεται με τη γερμανική BioNTech, έχει ξεκινήσει ήδη δοκιμές του πειραματικού εμβολίου σε ασθενείς στη Γερμανία από τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Το πειραματικό εμβόλιο περιέχει γενετικό υλικό που ονομάζεται αγγελιαφόρο RNA ή mRNA. Το mRNA είναι ο γενετικός κώδικας που λέει στα κύτταρα τι πρέπει να φτιάξουν - όπου στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα αντιγόνο που μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση απέναντι στον ιό.

  Το χρονικό της επιδημίας
  -Ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2019 από την πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα
  Στις 11 Ιανουαρίου, ανακοινώνεται από τις κινεζικές αρχές ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορωνοϊό
  - Στα μέσα του ίδιου μήνα έγινε  "πέρασμα" στην Ευρώπη. Γαλλία και τη Γερμανία οι πρώτες χώρες όπου καταγράφηκαν κρούσματα
  -Στις 30 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  -Στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει πανδημία
  Στην Ελλάδα:
  -Στις 26 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
  - Στις 10 Μαρτίου ανακοινώνεται η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία
  - Στις 12 Μαρτίου καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας
  -Γενικό lockdown από τις 23 Μαρτίου

  Η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson έχει ανακοινώσει  πως οι δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της κατά του κορονοϊού σε άνθρωπο θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

  Sanofi και η GSK έχουν υπογράψει σύμβαση συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός ανοσοενισχυμένου εμβολίου για την καταπολέμηση του COVID-19, με χρήση καινοτόμου τεχνολογίας και από τις δύο εταιρείες, με σκοπό τη διαχείριση της εν εξελίξει πανδημίας. Η Sanofi θα συνεισφέρει το αντιγόνο S-πρωτεΐνης του COVID-19, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA. Με την εν λόγω τεχνολογία έχει παραχθεί ένα αντιγόνο το οποίο είναι ακριβές γενετικό αντίγραφο των πρωτεϊνών που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού. Η GSK θα συνεισφέρει στη συνεργασία με την αποδεδειγμένη τεχνολογία πανδημικού ανοσοενισχυτικού που κατέχει.

  Τρία ακόμη κινεζικά προγράμματα εμβολίων βρίσκονται στην φάση Ι των δοκιμών: το ένα ανήκει στην φαρμακευτική εταιρεία Sinovac (εισηγμένη στον Nasdaq) και οι υπόλοιπες δύο ανήκουν στο Ιατρικό Ινστιτούτο του Σεντζέν, σύμφωνα με τα στοιχεία του London School of Hygiene & Tropical Medicine.

  Στην κούρσα του εμβολίου έχουν ριχτεί και οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες Moderna και Inovio  Pharmaceuticals. Το πρόγραμμα της Moderna αναπτύσσεται σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

  Ο δρόμος επί του παρόντος δείχνει να είναι μακρύς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα πρέπει να αναμένουμε το εμβόλιο άμεσα, και πάλι όμως η αποτελεσματικότητά τους δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη με τα παρόντα δεδομένα. Λέγεται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι έρευνες αλλά και οι κλινικές δοκιµές για το εµβόλιο κατά του κορονοϊού. Θολό είναι και το τοπίο για το ποιοι αποκτούν ανοσία και για πόσο διάστημα.

  Η μελέτη "SOLIDARITY"
  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διεξάγει την παγκόσμια κλινική μελέτη SOLIDARITY για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα τεσσάρων ελπιδοφόρων θεραπειών, για να βρεθεί η πιο αποτελεσματική. Τα τέσσερα σχήματα είναι:

  -Ρεμντεσιβίρη, ένα πειραματικό φάρμακο που στοχεύει γενετικό υλικό  RNA και προορίζεται να σταματήσει την αναπαραγωγή του  ιού. Δοκιμάστηκε χωρίς επιτυχία προηγουμένως κατά του  ιου Ebola, είναι πολύπλοκο να παρασκευαστεί και χορηγείται ενδοφλεβίως. Το φάρμακο χορηγήθηκε και σε Έλληνες ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς.
  -Λοπιναβίρη/Ριτοναβίρη
  -Ριτοναβίρη/λοπιναβίρη/β-ιντερφερόνη, η οποία είναι μία ουσία που χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση
  -Χλωροκίνη, φάρμακο για την ελονοσία, και υδροξυχλωροκίνη

  Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των τεσσάρων θεραπειών  ανά νοσοκομείο, ο ασθενής με τυχαία επιλογή εντάσσεται σε ένα από τα συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα ή στο βασικό θεραπευτικό πρωτόκολλο έκαστης χώρας για την COVID-19.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:28 10/07

  Κορονοϊός: Ασαφή τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του Avigan

  Το Avigan αναπτύχθηκε από θυγατρική της Fujifilm.

  10:00 10/07

  Ρωσία: Στο τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών εισέρχεται υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

  ''Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι οι εθελοντές αναπτύσσουν ανοσία'', σύμφωνα με το Υπ. Άμυνας.

  08:45 10/07

  Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση της κολχικίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής μελέτης GRECCΟ-19 σηματοδοτεί μια σπουδαία παγκόσμια διάκριση για τη χώρα μας.

  08:30 10/07

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά...

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι ορόσημο μόνο για τη ζωή των παιδιών, αλλά για όλη την οικογένεια.

  07:27 10/07

  Θεραπεύονται οι αιμορροΐδες χωρίς πόνο;

  Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά στην ανατομία όλων των ανθρώπων. Όταν δημιουργούν πρόβλημα, η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να δώσει μόνιμη λύση.

  11:05 09/07

  Η Ρωσία αναπτύσσει 17 πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας Mikhail Murashko,

  10:01 09/07

  Μεγάλος κίνδυνος για κορονοϊό από γνωστά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι

  Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  Παίρνετε αντιόξινα για το στομάχι; Δείτε πώς μπορεί να σχετίζονται με Covid-19

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για όσους παίρνουν κοινά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

  Η υψηλή χοληστερόλη απασχολεί έναν στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ και ίσως η φυσική διαχείρισή της -αρχικά, έστω- δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

  23:59 08/07

  Σεξ: Τελικά πόσες φορές την εβδομάδα είναι "αρκετές";

  Οι ειδικοί τονίζουν πως η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή δεν εξαρτάται από τη συχνότητα αλλά κυρίως από το βαθμό ευχαρίστησης.

  17:30 08/07

  Έρευνα έδειξε πως η διατήρηση γονιμότητας στις καρκινοπαθείς έχει εξαιρετικά αποτελέσματα

  Η απόφαση να διατηρήσει τη γονιμότητά της μία γυναίκα που διαγνώστηκε με καρκίνο, της δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει παιδιά όταν έχει θεραπευτεί από τη νόσο.

  09:13 08/07

  "Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε" - νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ψωρίαση

  Η ψωρίαση ελέγχεται και μπορείς πλέον να απαλλαγείς από τα συμπτώματα. Μίλα με τον Δερματολόγο σου σήμερα για να βρείτε μαζί τη θεραπεία που σου ταιριάζει.

  09:12 08/07

  7 τρόποι για να "χτίσουμε" την ευτυχία μας

  Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε κάποια πράγματα, είναι απλό να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι κάθε μέρα.

  12:35 02/07

  Η παρατεταμένη κρυοσυντήρηση εμβρύων πιθανώς να μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής

  Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 24.000 γυναικών που είχαν κάνει εμβρυομεταφορά.

  23:59 29/06

  Ινομυώματα μήτρας: Τι είναι, τα συμπτώματα, η θεραπεία

  Περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα ινομύωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους.