Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 14:38

  Ράλι από τις φαρμακευτικές για το εμβόλιο του covid-19

  Ράλι από τις φαρμακευτικές για το εμβόλιο του covid-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την τελευταία φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στην ανώτατη κατηγορία 6, που αντιστοιχεί σε πανδημία, ήταν στις 11 Ιουνίου 2009 για τη γρίπη των χοίρων H1N1 (είχε προηγηθεί η πανδημία του 1968 από τη λεγόμενη γρίπη του Χονγκ Κονγκ που σκότωσε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους).  

  Στις 11 Μαρτίου ο ΠΟΥ κηρύσσει την πανδημία για το νέο ιό που χαρακτηρίσθηκε από τον ίδιο ως "εχθρός της ανθρωπότητας", έχοντας ήδη προσβάλει πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, τον Covid-19.

  Δοκιμές εμβολίων
  Με τα κρούσματα και τους θανάτους να ακολουθούν μια εφιαλτική πορεία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ να μετρούν χιλιάδες νεκρούς, ξεκίνησε παράλληλα ένας αγώνας δρόμου από τις φαρμακευτικές για την ανάπτυξη του σωτήριου εμβολίου. Αν οι κλινικές δοκιμές συνεχίσουν και είναι επιτυχημένες, θα μπορούσαμε να έχουμε εμβόλιο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, που να είναι σε θέση να εγκριθεί, όπως λένε οι ειδικοί. Περίπου  120 προγράμματα εμβολίων τεστάρονται κατά της ασθένειας που προκαλεί ο ιός SARS-Cov-2, από τα οποία τα 110 βρίσκονται σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης. 

  Από αυτά, οκτώ προγράμματα έχουν φθάσει στην φάση Ι των κλινικών δοκιμών και δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Ανάμεσά τους, ένα κινεζικό πρόγραμμα του φαρμακευτικού κολοσσού CanSino, με κλινικές δοκιμές της φάσης Ι και ΙΙ.

  Η Pfizer ξεκίνησε δοκιμές του πειραματικού της εμβολίου κατά του κορονοϊού, BNT162, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ήδη χορηγήθηκε στους πρώτους ασθενείς. Η φαρμακοβιομηχανία, που συνεργάζεται με τη γερμανική BioNTech, έχει ξεκινήσει ήδη δοκιμές του πειραματικού εμβολίου σε ασθενείς στη Γερμανία από τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Το πειραματικό εμβόλιο περιέχει γενετικό υλικό που ονομάζεται αγγελιαφόρο RNA ή mRNA. Το mRNA είναι ο γενετικός κώδικας που λέει στα κύτταρα τι πρέπει να φτιάξουν - όπου στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα αντιγόνο που μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση απέναντι στον ιό.

  Το χρονικό της επιδημίας
  -Ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2019 από την πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα
  Στις 11 Ιανουαρίου, ανακοινώνεται από τις κινεζικές αρχές ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορωνοϊό
  - Στα μέσα του ίδιου μήνα έγινε  "πέρασμα" στην Ευρώπη. Γαλλία και τη Γερμανία οι πρώτες χώρες όπου καταγράφηκαν κρούσματα
  -Στις 30 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  -Στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει πανδημία
  Στην Ελλάδα:
  -Στις 26 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
  - Στις 10 Μαρτίου ανακοινώνεται η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία
  - Στις 12 Μαρτίου καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας
  -Γενικό lockdown από τις 23 Μαρτίου

  Η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson έχει ανακοινώσει  πως οι δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της κατά του κορονοϊού σε άνθρωπο θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

  Sanofi και η GSK έχουν υπογράψει σύμβαση συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός ανοσοενισχυμένου εμβολίου για την καταπολέμηση του COVID-19, με χρήση καινοτόμου τεχνολογίας και από τις δύο εταιρείες, με σκοπό τη διαχείριση της εν εξελίξει πανδημίας. Η Sanofi θα συνεισφέρει το αντιγόνο S-πρωτεΐνης του COVID-19, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA. Με την εν λόγω τεχνολογία έχει παραχθεί ένα αντιγόνο το οποίο είναι ακριβές γενετικό αντίγραφο των πρωτεϊνών που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού. Η GSK θα συνεισφέρει στη συνεργασία με την αποδεδειγμένη τεχνολογία πανδημικού ανοσοενισχυτικού που κατέχει.

  Τρία ακόμη κινεζικά προγράμματα εμβολίων βρίσκονται στην φάση Ι των δοκιμών: το ένα ανήκει στην φαρμακευτική εταιρεία Sinovac (εισηγμένη στον Nasdaq) και οι υπόλοιπες δύο ανήκουν στο Ιατρικό Ινστιτούτο του Σεντζέν, σύμφωνα με τα στοιχεία του London School of Hygiene & Tropical Medicine.

  Στην κούρσα του εμβολίου έχουν ριχτεί και οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες Moderna και Inovio  Pharmaceuticals. Το πρόγραμμα της Moderna αναπτύσσεται σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

  Ο δρόμος επί του παρόντος δείχνει να είναι μακρύς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα πρέπει να αναμένουμε το εμβόλιο άμεσα, και πάλι όμως η αποτελεσματικότητά τους δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη με τα παρόντα δεδομένα. Λέγεται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι έρευνες αλλά και οι κλινικές δοκιµές για το εµβόλιο κατά του κορονοϊού. Θολό είναι και το τοπίο για το ποιοι αποκτούν ανοσία και για πόσο διάστημα.

  Η μελέτη "SOLIDARITY"
  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διεξάγει την παγκόσμια κλινική μελέτη SOLIDARITY για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα τεσσάρων ελπιδοφόρων θεραπειών, για να βρεθεί η πιο αποτελεσματική. Τα τέσσερα σχήματα είναι:

  -Ρεμντεσιβίρη, ένα πειραματικό φάρμακο που στοχεύει γενετικό υλικό  RNA και προορίζεται να σταματήσει την αναπαραγωγή του  ιού. Δοκιμάστηκε χωρίς επιτυχία προηγουμένως κατά του  ιου Ebola, είναι πολύπλοκο να παρασκευαστεί και χορηγείται ενδοφλεβίως. Το φάρμακο χορηγήθηκε και σε Έλληνες ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς.
  -Λοπιναβίρη/Ριτοναβίρη
  -Ριτοναβίρη/λοπιναβίρη/β-ιντερφερόνη, η οποία είναι μία ουσία που χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση
  -Χλωροκίνη, φάρμακο για την ελονοσία, και υδροξυχλωροκίνη

  Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των τεσσάρων θεραπειών  ανά νοσοκομείο, ο ασθενής με τυχαία επιλογή εντάσσεται σε ένα από τα συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα ή στο βασικό θεραπευτικό πρωτόκολλο έκαστης χώρας για την COVID-19.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 18/06

  Νέα μελέτη: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση

  Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό "στοπ" στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

  08:25 18/06

  Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

  Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  11:59 10/06

  Νέα έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού ζητούν οι ηγέτες της Ε.Ε.

  Οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν σήμερα τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση της πανδημίας της COVID-19 εν μέσω της εντεινόμενης κριτικής για την αρχική έρευνα που πραγματοποίησε ο...

  09:28 08/06

  Διεθνής μελέτη: Η διατροφή που "προστατεύει" από σοβαρή COVID-19

  Μικρότερος ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19 για όσους κάνουν κυρίως φυτοφαγική και ψαροφαγική διατροφή σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

  14:38 04/06

  Έλεγχοι Covid: Πρόστιμα €103.200 και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε 4 επιχειρήσεις

  Συνολικά 74.671 ελέγχους διενήργησαν την Πέμπτη 03.06.2021 οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

  10:23 04/06

  Εξάρθημα ώμου και χρόνια αστάθεια. Από τους χειρότερους τραυματισμούς για αθλητές και ασκούμενους

  Τα εξαρθρήματα είναι σοβαροί τραυματισμοί και απαιτούν την άσκηση υψηλής ενέργειας.

  10:23 04/06

  Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: 5 πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε

  Τι γνωρίζουμε για τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος και κυρίως τι περισσότερο πρέπει να μάθουμε;

  13:45 03/06

  Ε.Ε.: Συμφωνία για 55.000 δόσεις του φαρμάκου των Roche-Regeneron κατά της Covid-19

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε περίπου 55.000 δόσεις για μια πιθανή θεραπεία της νόσου Covid-19 με βάση ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική...

  13:23 02/06

  10 θέματα που πρέπει να συζητάμε με τον γυναικολόγο

  Αλλά ντρεπόμαστε να το κάνουμε.

  13:00 02/06

  Μπορούμε να έχουμε τέλεια γραμμωμένο σώμα, χωρίς περιττό λίπος;

  Τι προσφέρει η αναίμακτη λιποαναρρόφηση και λιπογλυπτική.

  09:38 01/06

  Νιώθετε έντονες τις πικρές γεύσεις; Πώς αυτό σχετίζεται με την COVID-19

  Η συσχέτιση της πικρής γεύσης και της έκβασης των ασθενών με COVID-19 εξετάζεται από ερευνητές.

  08:26 01/06

  Άνοιξε η πλατφόρμα για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid

  Κ. Πιερρακάκης: Από σήμερα οι πολίτες μπορούν να το τυπώσουν.

  16:28 31/05

  Επιστροφή στην κανονικότητα: Λύσεις ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις

  Με το πρόγραμμα "Εγγύηση για το Μέλλον" οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.