Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 09:41

  Ανοσοποιητικό σύστημα: 5 ενδιαφέροντα facts

  Ανοσοποιητικό σύστημα: 5 ενδιαφέροντα facts
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την Ελένη Δασκαλάκη

  H πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε το ανοσοποιητικό σύστημα ως πρωταγωνιστή για την καλή μας υγεία. Και, μεταξύ άλλων, συνειδητοποιήσαμε πως το τελικό αποτέλεσμα δεν θα κριθεί τόσο από μια αποτελεσματική θεραπεία για την COVID-19, αλλά από το εάν θα μπορεί ο οργανισμός μας να αντισταθεί στη λοίμωξη από τον κορονοϊό. 

  #1 Μάθημα βιολογίας

  Το ανοσοποιητικό είναι η "πανοπλία" του οργανισμού μας, το σύστημα μας προστατεύει από λοιμώξεις και ασθένειες. Μέσα από περίπλοκες και προσαρμοστικές διαδικασίες, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί 24/7, προστατεύοντάς μας από λοιμώξεις αναγνωρίζοντας και καταστρέφοντας επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Ένας όμως ακόμη, εξίσου σημαντικός ρόλος του ανοσοποιητικού, είναι να "χτίζει ανοσία", ώστε όταν συναντήσουμε ξανά τον επίδοξο εισβολέα να μπορεί να τον καταπολεμήσει πιο γρήγορα, χωρίς -τις περισσότερες φορές- εμείς να το καταλάβουμε ότι κάτι μας απείλησε. 

  #2 Οι πυλώνες του ανοσοποιητικού

  Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί μέσα από τα λεμφοκυττογόνα όργανα, όπως ονομάζονται, επειδή εκεί βρίσκονται τα λεμφοκύτταρα, οι βασικοί φρουροί του οργανισμού που αναγνωρίζουν πρώτοι τυχόν εισβολείς. Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας, αποτελεί επίσης έναν φυσικό φραγμό και συμβάλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τρίτος αλλά εξίσου σημαντικός "παίκτης" αναδεικνύεται ο πεπτικός σωλήνας και το υγιές μικροβίωμα του εντέρου, όπου κυκλοφορούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και επικοινωνούν μεταξύ τους για να μεταφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλή λειτουργία του συστήματος. Ωστόσο, στην ουσία το ανοσοποιητικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με κάθε όργανο και κύτταρο του σώματος και η καλή λειτουργία τους είναι αλληλένδετη με τη δική του.

  #3 Το μυστικό της επιτυχίας 

  Είναι ακριβώς η πολυπλοκότητά του. Εκατομμύρια κύτταρα οργανωμένα σε ομάδες και υποομάδες μεταφέρουν πληροφορίες μέσα στο σώμα. Όταν κάποια ομάδα κυττάρων σημάνει συναγερμό, τα κύτταρα αυτά αρχίζουν να παράγουν ισχυρές χημικές ουσίες που τους επιτρέπουν να αυξάνονται, να "καλούν" σε βοήθεια κι άλλα αμυντικά κύτταρα και να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξουδετερώσουν τον εχθρό.

  #4 Ανοσοποιητικό και βιταμίνη D 

  Το ανοσοποιητικό είναι ένα πολύπλοκο σύστημα γι’ αυτό και έχει πολλούς "συμμάχους" που συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του. Η βιταμίνη D αναδεικνύεται σε έναν από αυτούς, προστατεύοντας τον οργανισμό με πολλαπλούς τρόπους. Όπως αναφέρεται σε έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Central European Journal of Immunology, η βιταμίνη αυτή ενισχύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες και είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση της άμυνας του ανοσοποιητικού. Για πιο συγκεκριμένες δράσεις της γίνονται εκτενείς έρευνες, υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που δείχνουν πως διερευνώντας την βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Να σημειώσουμε ωστόσο πως στις περισσότερες από αυτές τις πολλά υποσχόμενες επιδράσεις της απαιτείται περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση προκειμένου να φτάσουμε σε ασφαλή αποτελέσματα.

  •    Η ανεπάρκεια βιταμίνης D φαίνεται πως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με μελέτη στο Neurology and Therapy.
  •    Συμβάλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.
  •    Συμβάλει στη προστασία από τη γρίπη, τουλάχιστον στα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα στο American Journal of Clinical Nutrition

  #5 Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα


  Το χρόνιο άγχος καταβάλει τον οργανισμό και προκαλεί δυσλειτουργίες σε όλα του τα συστήματα. Εκτός από την συνειδητή προσπάθεια για τον έλεγχό του, το γέλιο μπορεί να παίξει ρόλο στην αντιστάθμισή του και την αντιστροφή των συνεπειών του: Όταν γελάμε εκκρίνεται στον εγκέφαλο ντοπαμίνη και άλλες ορμόνες που συμβάλουν στην καλύτερη διάθεση, με αποτέλεσμα να μειώνεται (και) το άγχος. Είκοσι λεπτά γέλιου την ημέρα μπορεί να μην κρατήσουν μακριά το γιατρό, μπορεί όμως να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. 

  Πηγή: TheToc

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:37 09/07

  Παίρνετε αντιόξινα για το στομάχι; Δείτε πώς μπορεί να σχετίζονται με Covid-19

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για όσους παίρνουν κοινά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

  Η υψηλή χοληστερόλη απασχολεί έναν στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ και ίσως η φυσική διαχείρισή της -αρχικά, έστω- δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

  09:20 08/07

  5 αναπάντητα ερωτήματα για τον νέο κορονοϊό: Από την ανοσία μέχρι τη γενετική

  Παρά τη συγκεντρωμένη γνώση που προέκυψε το τελευταίο διάστημα, ο νέος κορονοϊός κρατά ακόμη πολλά "μυστικά" από τους ειδικούς.

  09:13 08/07

  "Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε" - νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ψωρίαση

  Η ψωρίαση ελέγχεται και μπορείς πλέον να απαλλαγείς από τα συμπτώματα. Μίλα με τον Δερματολόγο σου σήμερα για να βρείτε μαζί τη θεραπεία που σου ταιριάζει.

  09:12 08/07

  7 τρόποι για να "χτίσουμε" την ευτυχία μας

  Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε κάποια πράγματα, είναι απλό να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι κάθε μέρα.

  09:31 07/07

  Προβιοτικά όχι μόνο για το έντερο αλλά και για την κατάθλιψη

  Τα προβιοτικά μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα πρεβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:24 07/07

  Έγκριση νέας θεραπείας για ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα ή β-θαλασσαιμία

  Το luspatercept αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο παράγοντα ωρίμανσης ερυθρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας μια νέα κατηγορία θεραπείας.

  09:18 07/07

  Έρευνα: Πώς βίωσαν την COVID-19 οι ρευματοπαθείς

  Η Ρευμαζήν διοργανώνει ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο αυτή την εβδομάδα που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

  08:56 06/07

  Εμβόλιο για τον κορονοϊό: 3 ειδικοί εξετάζουν τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 17 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε κλινικές μελέτες.

  08:56 06/07

  Νέα δεδομένα για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για θεραπεία για αιμορροφιλία

  Θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για το fitusiran, βάσει ενδιάμεσης ανάλυσης της μελέτης Φάσης 2 για αιμορροφιλία Α και Β.

  08:56 06/07

  Η ώρα που κοιμούνται οι έφηβοι επηρεάζει την υγεία τους

  Άσθμα και αλλεργίες είναι συχνότερα στους εφήβους που μένουν ξύπνιοι έως αργά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  15:33 03/07

  Εξέλιξη: Μόλις πήρε άδεια θεραπεία για τον νέο κορονοϊό

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπείας της covid-19.

  12:36 03/07

  Πιο μολυσματική η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον πλανήτη

  Η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο είναι πιο μολυσματική από την αρχική, δείχνει μελέτη.

  08:35 03/07

  Νεότερα δεδομένα: Πώς η COVID-19 επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα

  Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να απειλήσει τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερικό νευρικό σύστημα. Δείτε εδώ πώς εκδηλώνονται οι επιδράσεις του.

  08:30 03/07

  7 tips για να δείτε το πρωινό σας με άλλο μάτι

  Μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να αγαπήσετε και να απολαμβάνετε το πρωινό σας.

  08:27 03/07

  Εμβόλια: Χάρη σε αυτά "ξεχάσαμε" σοβαρά νοσήματα

  Η αξία του εμβολιασμού για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.