Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 15:06
Η καρδιαγγειακή υγεία σε άντρες και γυναίκες και τα 3 SOS

Από την Ελένη Δασκαλάκη
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη Νο 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως. Αν το θέλουμε σε αριθμούς, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακοί: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 17, 9 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας τους.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό ορισμό, πρόκειται για μια ομάδα διαταραχών στη λειτουργία της καρδιάς και των φλεβών που μπορεί να περιλαμβάνει πολλές υποκατηγορίες νοσημάτων όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καταστάσεις.
Τέσσερις στους πέντε θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο και το ένα τρίτο από αυτά "χτυπά" ανθρώπους κάτω των 70 ετών.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα που συναντώνται πιο συχνά είναι τα παρακάτω:
Στεφανιαία νόσος Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία θανάτου στην Ελλάδα και σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Χαρακτηριστικό της είναι η μερική ή ολική απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών.
Στηθάγχη Είναι ένας μόνιμος πόνος στο στήθος. Αιτία του είναι η μειωμένη αιμάτωση της καρδιάς που την αναγκάζει να δουλεύει πιο έντονα.
Έμφραγμα μυοκαρδίου Πρόκειται για αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο. Οφείλεται στην πλήρη απόφραξη μιας αρτηρίας αποτέλεσμα η καρδιά να αιματώνεται πλήρως.
Αρρυθμία Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για κάθε αλλαγή του φυσιολογικού ρυθμού λειτουργίας της καρδιάς.
Κολπική μαρμαρυγή Είναι η ταχύτατη και ασυντόνιστη συστολή των μυών της καρδιάς. Εμφανίζεται μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε: Η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το άγχος, η έλλειψη άσκησης, το σάκχαρο.
Οι παράγοντες κινδύνου που δεν ελέγχονται: Η κληρονομικότητα, το φύλο, η ηλικία.
Η Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας μας δίνει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορεί να μας προβληματίσουν. Η μελέτη αυτή διεξήχθη σε δείγμα 4.600 ατόμων, με αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου, Αντώνη Ζαμπέλα. Τι αποκαλύπτει;
• Περίπου 5% των ανδρών και 2% των γυναικών έχουν υποστεί κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η εμφάνιση της νόσου δεν είναι πια προνόμιο της "τρίτης” ηλικίας, αλλά εμφανίζεται σε άτομα πολύ νεότερων ηλικιών, ακόμα και μικρότερα των 35 ετών.
• Περίπου 1 στους 4 άνδρες και γυναίκες είχε έναν τουλάχιστον από τους κλασικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ στα άτομα άνω των 40 ετών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% του ελληνικού πληθυσμού.
• 1 στους 5 έχει αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενώ λιγότεροι από τους μισούς φαίνεται να μπορούν να διαχειριστούν τις αυξημένες τιμές μέσω της φαρμακευτικής αγωγής.
• Αυξημένες τιμές λιπιδίων φαίνεται να έχουν περίπου 1 στους 4 Έλληνες, ενώ τα ποσοστά φτάνουν στο 50%+ στα άτομα άνω των 60 ετών.
• Ένας στους πέντε Έλληνες ακολουθεί πλήρως καθιστική ζωή, ενώ μόλις το 40% των ανδρών και των γυναικών είχε επαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
• Και ένα καλό νέο: Οι καπνιστικές συνήθειες φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί σε ποσοστά <40% τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, έναντι των ποσοστών 50% και άνω, που διαπιστώνονταν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η παχυσαρκία συνδέεται με τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, η κοιλιακή παχυσαρκία είναι πιο επικίνδυνη, αφού το σπλαχνικό λίπος συμπεριφέρεται διαφορετικά από το λίπος σε άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας έκκριση μεγάλης ποσότητας ορμονών και χημικών που σχετίζονται με τις παθήσεις της καρδιάς. Το υπερβολικό κοιλιακό λίπος έχει συσχετιστεί με τα υψηλά τριγλυκερίδια, την προδιαβητική κατάσταση και τη φλεγμονή.
Και παρότι η κατάσταση αυτή συνδέεται "παραδοσιακά" με τους άντρες, η αύξηση του κοιλιακού λίπους στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση τις κατατάσσει στις… ιδανικές υποψήφιες για εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων καρδιάς.
Τα κορεσμένα λιπαρά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η ζάχαρη θεωρούνται ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός για την υγεία της καρδιάς. Αντικαταστήστε τα με πιο καλές επιλογές όπως "καλά" λιπαρά από ψάρια και ξηρούς καρπούς, σιτηρά ολικής άλεσης και περιορίστε όσο το δυνατό τη ζάχαρη. Ζητήστε τη βοήθεια διατροφολόγου για να σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα ταιριάζει στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής σας.
Το περπάτημα, το οποίο υιοθετήσαμε με ζέση οι περισσότεροι από εμάς κατά τη διάρκεια της καραντίνας για τον κορονοϊό, είναι η καλύτερη άσκηση για την προστασία της καρδιάς. Τώρα που ξεκινήσαμε αυτή την καλή συνήθεια, ας τη διατηρήσουμε και η καρδιά μας θα μας ευγνωμονεί.
Πηγή: TheToc
Ιδανικά για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Η έντονη ψυχολογική πίεση και "κακές" διατροφικές επιλογές είναι τα βασικά αίτια εμφάνισης.
Δεν χρειάζεται να θυσιάσεις χρόνο από τις βουτιές σου για να ασκηθείς, παρά μόνο να κινηθείς έξυπνα μέσα στη μέρα.
Όχι μόνο στη νηστεία αλλά όλο το καλοκαίρι, τα θαλασσινά "τραβιούνται". Τι να προσέχουμε όμως για να μην κινδυνεύσουμε από τροφική δηλητηρίαση;
Η σύγχυσή του με άλλα προβλήματα του ουροποιητικού είναι ένα σοβαρό θέμα, όπως επισημαίνουν βρετανοί επιστήμονες.
Έντονη κόπωση, δυσκολία στο βάδισμα, τσιμπήματα και μουδιάσματα στα άκρα… αυτά συγκαταλέγονται στα γνωστά πρώτα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Οι άνδρες, ιδίως οι παντρεμένοι και μορφωμένοι, έχουν μεγάλη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο από τις γυναίκες, δείχνει διεθνής μελέτη.
Τη σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων επεσήμανε βρετανική έρευνα.
Συχνότερα τα προβλήματα μνήμης μετά από Covid-19 στους ανθρώπους με συνεχιζόμενη απώλεια όσφρησης, σύμφωνα με αργεντίνικη μελέτη.
Νέα μελέτη ανέδειξε σημαντικές πτυχές της αρνητικής επίπτωσης της λοίμωξης COVID-19 στον καρδιαγγειακό κίνδυνο έως και ένα έτος μετά τη νόσηση.
Για όσους δεν έχουν φτιάξει ακόμη βαλίτσες, οι συμβουλές για το "φαρμακείο των διακοπών" είναι χρήσιμες.
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να φέρει ακόμη και το καταστροφικό τέλος της ανθρωπότητας, προειδοποιούν επιστήμονες. Προλαβαίνουμε, άραγε, να κάνουμε "επανορθωτικές κινήσεις";
Η τιρζεπατίδη, ένας νέος εβδομαδιαίος ενέσιμος παράγοντας, μειώνει το σωματικό βάρος κατά 20% σε ασθενείς με παχυσαρκία.
Ξέρετε πως τα κουκούτσια είναι ένα πραγματικό superfood που συμβάλει στην υγεία του καρδιαγγειακού και στον έλεγχο του διαβήτη;
Με τον τρίτο χειμώνα πανδημίας στον ορίζοντα, οι επιστήμονες προειδοποιούν να προετοιμαζόμαστε για περισσότερα κύματα κορονοϊού.
Πάνω από 300 εργαζόμενοι, με υψηλή εξειδίκευση και εκπαίδευση, απασχολούνται ήδη στο Κέντρο και θα φτάσουν τους 360 μέχρι το τέλος του 2022 (+30% έναντι του αρχικού σχεδιασμού).