Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 08:20

  Μπορεί να νοσήσει κάποιος δεύτερη φορά από τον κορονοϊό; Τι απαντά ο Σωτήρης Τσιόδρας

  Μπορεί να νοσήσει κάποιος δεύτερη φορά από τον κορονοϊό; Τι απαντά ο Σωτήρης Τσιόδρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια γυναίκα 31 ετών που έχει νοσήσει από τον κορονοϊό και έχει πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, εμφάνισε ξανά συμπτώματα. Όταν πήγε στο νοσοκομείο και έκανε πάλι το τεστ για τον κορονοϊό, βρέθηκε θετική. Τι συμβαίνει; Πρόκειται για επαναλοίμωξη; Πώς εξηγεί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αυτή την περίπτωση;

  Μπορεί να νοσήσει κάποιος δεύτερη φορά από τον κορονοϊό;

  Όπως εξήγησε ο καθηγητής, πρόκειται για μία ασθενή η οποία ήταν θετική στην παρουσία του ιού και είχε συμπτωματολογία, νοσηλεύτηκε για τον ιό και βγήκε από την κλινικής με αρνητικό τεστ. Σε μία υποτροπή κάποιων συμπτωμάτων, που έμοιαζαν με τον ιό, λίγες μέρες μετά ελέγχθηκε θετική. "Παρακάλεσα να επαναληφθούν οι έλεγχοι και όντως τεκμηριώθηκε ότι ήταν αρνητικοί οι ενδιάμεσοι και θετικός ο πρόσφατος. Θέλει πολλή προσοχή στο πώς ερμηνεύει κανείς τέτοια φαινόμενα γιατί έχουν δημοσιευτεί αντίστοιχες μελέτες και από τη Νότια Κορέα. Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι μάλλον συμβαίνει αυτό που είχαμε ξαναπεί όταν τις πρωτοσυζητήσαμε, ότι δεν μπορείς να είσαι 100% βέβαιος για το τι συνέβη.

  Δηλαδή ανίχνευσες τον ιό την μία φορά, την άλλη δεν τον ανίχνευσες γιατί δεν είχες πολύ καλό δείγμα ή γιατί όντως ο οργανισμός τον είχε καταπολεμήσει. Και τώρα τον ανιχνεύεις επειδή κάτι άλλο αναζωπυρώνει, κατά κάποιο τρόπο, την παρουσία του ιού ή του ίδιου του γενετικού υλικού του ιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τον μεταδίδεις κιόλας. Φαίνεται ότι το σύνδρομο που εμφάνισε η γυναίκα είναι κάτι το οποίο δεν έχει σχέση με παρουσία του ιού, είναι κάτι άσχετο, πιθανώς μία φαρμακευτική επιπλοκή.

  Είμαστε σε επικοινωνία με τη μονάδα που νοσηλεύει την ασθενή και αν υπάρξουν τυχόν επιστημονικές εξελίξεις θα σας ενημερώσουμε. Πάντως, δεν μας φαίνεται να διαφέρει από αυτά που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία, τα οποία έχουν λόγους επιστημονικούς που εξηγούν αυτό το φαινόμενο.

  Φαίνεται να μην σχετίζεται αυτό το φαινόμενο μετάδοσης του ιού. Μάλλον πρόκειται, όπως και τα περισσότερα περιστατικά που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, για μια παρουσία του γενετικού υλικού του ιού, το οποίο δεν σημαίνει και μετάδοση του ιού και όχι για επαναλοίμωξη. Αλλά θα το παρακολουθήσουμε μέχρι τέλους" κατέληξε ο καθηγητής.

  Μπορεί κάποιος να είναι για μεγάλο διάστημα θετικός στον κορονοϊό;

  Έχουν αναφερθεί στη χώρα μας περιστατικά που αφορούν ανθρώπους που είναι θετικοί στον κορονοϊό για μακρό χρονικό διάστημα. Πώς εξηγείται αυτό επιστημονικά και πώς επηρεάζει την οικοδόμηση της ανοσίας; Έχει καταγραφεί περιστατικό που να πληροί τον ορισμό της επαναλοίμωξης; Τι προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο μετά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο;
  Και στο θέμα αυτό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είναι καθησυχαστικός. "Δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης. Απλά έχουν καταγραφεί περιστατικά που μπορεί να ήταν ένα δείγμα αρνητικό και το επόμενο θετικό ή δυο δείγματα ταυτόχρονα από δύο διαφορετικές περιοχές του σώματος.

  Ας πω για παράδειγμα τις βρογχικές εκκρίσεις και τον φάρυγγα, που ήταν το ένα αρνητικό και το άλλο θετικό, που δείχνει ότι ο ιός έχει κάποια προτίμηση σε κάποια σημεία του σώματος περισσότερο. Και φαίνεται αυτά τα σημεία να αφορούν το στοματοφάρυγγα. Και ίσως να μην ισχύουν όλα όσα γνωρίζουμε για την ακριβή παθογένεια αυτού του ιού. Ανάλογα την περίπτωση πάντα και το πόσο σοβαρή είναι η νόσος".

  Έχει καταγραφεί επαναλοίμωξη;

  "Θεωρώ ότι επαναλοίμωξη δεν έχει καταγραφεί επίσημα. Θεωρώ ότι δεν την περιμένουμε επιστημονικά να συμβαίνει, ότι υπάρχει ένας τροπισμός του ιού για κάποια συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Εκεί φαίνεται αυτό και από παθολογοανατομικές μελέτες, όπως σας είπα την άλλη φορά. Μια προτίμηση, αυτό είναι τροπισμός. Και θεωρώ ότι οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό εμφανίζεται, εμείς προσπαθούμε επιστημονικά να το εξηγήσουμε και να διακριβώσουμε αυτό ακριβώς το φαινόμενο: αν είναι η επανανίχνευση του γενετικού υλικού του ιού ή απλά μια μακρά παραμονή του ιού στο σώμα. 
  Έχουν καταγραφεί περιστατικά μέχρι και ένα μήνα μετά να είναι θετικά σε όλο τον κόσμο. Και αυτό το περιστατικό που αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι ένα τέτοιο περιστατικό. Περίπου ένα μήνα μετά έχει θετική PCR για το γενετικό υλικό του ιού", απάντησε ο καθηγητής.

  Gold standard: Στις πόσες ημέρες καταπολεμά ο οργανισμός τον ιό;

  "Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να τα κρίνουμε γρήγορα και να πούμε ότι είναι επαναλοίμωξη ή ότι κινδυνεύει κάποιος να μεταδώσει έναν τέτοιο ιό. Το μόνο, το gold standard, δηλαδή αυτό που λέμε το χρυσό κριτήριο, είναι να πάρεις δείγμα και να το κάνεις καλλιέργεια σε ειδικά κύτταρα υπό ειδικές συνθήκες βιοασφάλειας, πολύ υψηλές συνθήκες βιοασφάλειας.
  Τέτοια πειράματα έχουν γίνει στη Γερμανία στις 10 ημέρες από την παρουσία του ιού στον οργανισμό μας, όπου πήραν το δείγμα από το στοματοφάρυγγα που ήταν θετικό και μετά το διάστημα των 10 ημερών, το καλλιέργησαν σε κυτταρικές σειρές για να δουν αυτό που ονομάζουμε μολυσματικότητα και αν μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

  Και είδαν ότι μετά τις 10 ημέρες αυτό πέφτει σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό. Και για αυτό οι οδηγίες που δίνουμε και προσαρμόζονται βέβαια πάντα με τα δεδομένα και στην Ελλάδα, αλλά έχουν υιοθετηθεί και από διεθνείς επιστημονικούς φορείς, είναι ότι το 10ημερο είναι ένα "χρυσό" κατά κάποιο τρόπο χρονικό κριτήριο, για να πει κανείς ότι έχει σταματήσει η μετάδοση.

  Μάλιστα πολλοί έχουν προχωρήσει και πιο πριν στις 7 μέρες, αν έχουν περάσει 3 μέρες απυρεξίας και χωρίς συμπτωματολογία βήχα, θεωρούν ότι ο οργανισμός έχει καταπολεμήσει τον ιό.

  Και πιστεύω ότι πραγματικά ένας νέος οργανισμός που πάει καλά, στις 7 μέρες τον έχει καταπολεμήσει τον ιό και δεν τον μεταδίδει. Ακολουθούμε πιο αυστηρά κριτήρια σε χώρους νοσοκομείων και σε χώρους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία όσον αφορά στη μετάδοση και είμαστε πιο αυστηροί στο θέμα των 14 ημερών με υψηλά μέτρα προστασίας για να είμαστε 100% βέβαιοι. Φαίνεται όμως, ότι μετά τις 10 ημέρες δεν ισχύει αυτή η μεταδοτικότητα" κατέληξε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:58 02/03

  Συνεργασία της Bristol Myers Squibb με το Πανεπιστήμιο Rockefeller για μονοκλωνικά αντισώματα κατά της COVID-19

  H συμφωνία αφορά στην άδεια εκμετάλλευση για τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον ιό SARS-CoV-2 για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.

  08:27 02/03

  Νεότερα στελέχη του κορονοϊού στις ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε γι' αυτά

  Τα δεδομένα των ερευνητών δείχνουν ότι αυτή είναι η κομβική μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό.

  08:16 02/03

  10.000 βήματα: Πόσες θερμίδες καίμε εάν φτάσουμε το στόχο της ημέρας;

  Στα apps για το περπάτημα, τα 10.000 βήματα θεωρούνται η ιδανική άσκηση για την ημέρα μας.

  11:27 01/03

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  09:36 01/03

  Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ο σοβαρός κίνδυνος για στεφανιαία νόσο

  Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη.

  09:03 01/03

  Να γιατί πρέπει να κάνουμε διαχείριση άγχους!

  Oι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη συνήθως εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.