Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Απρ-2020 12:46

  Ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα: Τι πρέπει να γνωρίζουν για τον νέο κοροναϊό

  Ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα: Τι πρέπει να γνωρίζουν για τον νέο κοροναϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διατρέχουν οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον νέο κοροναϊό και τι ισχύει για την αντικαρκινική τους θεραπεία; 

  Ο θωρακοχειρυργός-αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού,  κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος απαντά σε αυτά και πολλά ακόμη χρήσιμα ερωτήματα αναφορικά με τη φροντίδα της υγείας αυτής της ομάδας ασθενών, συνιστώντας ψυχραιμία στους πάσχοντες και στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό τους.

  Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα να νοσήσουν από covid-19; Eκτός από τις γενικές οδηγίες προφύλαξης, οι ασθενείς αυτής της κατηγορίας, θα πρέπει να λαμβάνουν κάποια περαιτέρω μέτρα;
  Ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος είτε πάσχει από καρκίνο είτε όχι είναι ο ίδιος. Ο ιός μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που είναι τα σταγονίδια. Άρα, στη μετάδοση οι πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα δεν είναι πιο ευάλωτοι.

  Δεν συμβαίνει ωστόσο, το ίδιο με την πορεία της νόσου, διότι αυτή η κατηγορία των ασθενών έχει ήδη προβληματική αναπνευστική λειτουργία και βέβαια έχει ήδη στο εσωτερικό του όγκου ή γύρω από αυτόν αναπτυγμένη φλεγμονώδη αντίδραση. Επομένως, την 5-8η ημέρα που ο ιός Covid-19 προκαλεί αναπνευστική επιδείνωση, η πιθανότητα να οδηγηθούν στη ΜΕΘ είναι μεγαλύτερη κατά δεκάδες φορές. Η δε θνησιμότητα σε ασθενείς με καρκίνο πνεύμονος φθάνει το 25-30%, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη παρόμοιων ασθενών από την Κίνα. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς πρέπει να παραμένουν ασφαλώς μέσα στο σπίτι τους και εκτός αυτού, ο έλεγχος όταν έρχονται σε επαφή πρέπει να είναι λεπτομερής. Καλό είναι να εξυπηρετούνται από ένα μόνο άτομο, το οποίο και αυτό να μένει σπίτι, ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό. 

  Μεσούσης της πανδημίας του SARS-Cov-2, τα προγραμματισμένα χειρουργεία σε ογκολογικούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα θα πρέπει να αναστέλλονται; Μια τέτοια απόφαση θα έκρυβε κινδύνους για ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών;
  Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να μηδενιστούν πριν το τέλος Μαΐου. Ο καρκίνος είναι ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση για να περιμένει μια άγνωστη ημερομηνία απελευθέρωσης.

  Επομένως, και μέσα στην πανδημία ο καρκίνος πνεύμονος πρέπει να χειρουργείται με τους εξής όρους: α) ο ασθενής να είναι αρνητικός στον κοροναϊό, β) στο νοσοκομείο που θα χειρουργηθεί να μην νοσηλεύονται με κεντρική απόφαση της διοίκησης ασθενείς με covid-19, όχι μόνο στις κλίνες του αλλά και στη ΜΕΘ, γ) να έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ελέγχου του επισκεπτηρίου σε όλους τους ασθενείς όλων των ορόφων. Γενικώς, ένας πρόσφατα χειρουργημένος ασθενής είναι στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, αν νοσήσει. Επομένως, με κάθε κόστος δεν πρέπει να προσβληθεί από τον κοροναϊό. Για αυτό έχουν αναβληθεί όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Όμως ο καρκίνος πνεύμονος δεν είναι ένα προγραμματισμένο χειρουργείο, είναι έκτακτο και επείγον.

  Αναφορικά με τους ασθενείς που βρίσκονται σε ακτινοθεραπεία τί προβλέπεται;
  Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία επίσης ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου τόσο λόγω υποκείμενης νόσου όσο και λόγω καθημερινής σχεδόν μετακίνησης για το ακτινοθεραπευτικό κέντρο. Σίγουρα δε βοηθά τη νόσο τους η διακοπή των θεραπειών, ίσως όμως αν είναι εφικτό η μείωση των συνεδριών με παράλληλη αύξηση της καθημερινής δόσης. Αυτό, όμως, είναι απόφαση του θεράποντος ακτινοθεραπευτή ογκολόγου. Όσο για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις προτείνεται τεράστια προσοχή (μάσκα, γάντια, αντισηπτικά) αμέσως μετά την αποχώρηση από το κέντρο. 

  Η χημειοθεραπεία ή η ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο μπορεί να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεραπευτικό σχήμα;
  Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αν το χορηγούμενο σχήμα και η ανάγκη αποτελεσματικότητάς του είναι επείγοντα, τότε δεν τίθεται ζήτημα διακοπής, όπως συμβαίνει σε μια οξεία λευχαιμία. Στην περίπτωση του καρκίνου πνεύμονος αυτό σπάνια είναι τόσο κρίσιμο. Είναι δυνατόν να μειωθεί η δοσολογία για τη χθπ ή η ενδοφλέβια χορήγηση να γίνει από το στόμα (π.χ. ανοσοθεραπεία). Εκτιμώ ότι δεν τίθεται ζήτημα διακοπής. Σε κάθε περίπτωση, ο θεράπων ογκολόγος έχει την ευθύνη της απόφασης, όπου έχει και την ευθύνη ευαισθητοποίησης του ασθενούς και του περιβάλλοντός του για τα μέτρα προστασίας του ασθενούς. 

  Οι ογκολογικοί ασθενείς-και εύλογα- βρίσκονται σε αυξημένη ανησυχία και γιατί φοβούνται τις επιπλοκές σε περίπτωση που νοσήσουν από  covid-19, αλλά και γιατί, μια ενδεχόμενη τροποποίηση της υφιστάμενης θεραπείας του καρκίνου τούς προβληματίζει για την εξέλιξη της νόσου. Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί τους που θα μπορούσε να τους καθησυχάσει;
  Αντιλαμβάνομαι ότι σε όλους ο φόβος έχει εκτιναχθεί. Οφείλω όμως να αναγνωρίσω την κινητοποίηση της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας ενώπιον ενός νέου επιθετικού ιού και την αλληλοενημέρωση σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. Θέλω μόνο να ζητήσω από όλους ψυχραιμία και ευήκοα ώτα στην ιατρική ομάδα που χειρίζεται τον κάθε ογκολογικό ασθενή. Κάθε ημέρα που περνάει είμαστε κοντύτερα σε θετικές εξελίξεις για οριστική αντιμετώπιση του covid-19.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:13 09/04

  Εμβόλιο COVID-19 και εγκυμοσύνη: Τα νέα δεδομένα

  Μελέτη δείχνει πως τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer προκαλούν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση σε εγκύους και θηλάζουσες.

  18:36 08/04

  To PIF χαιρετίζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0"

  Θεωρώντας ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης

  11:51 01/04

  Στυτική δυσλειτουργία: Μια νέα επαναστατική μέθοδος βοηθά στη διάγνωση και θεραπεία

  Νέα επαναστατική ενδαγγειακή μέθοδος έρχεται να βοηθήσει τους ανδρολόγους. Γράφει ο Θεοδόσιος Μπίσδας, MD, PhD.

  09:44 01/04

  Ο ρόλος της ριτουξιμάμπης στην COVID-19

  Νόσος COVID-19 σε ασθενείς με φλεγμονώδη ρευματολογικά και μυοσκελετικά νοσήματα που λαμβάνουν ριτουξιμάμπη.

  13:56 31/03

  Αραίωση μαλλιών; Μην συμβιβάζεστε πιά!

  Νικήστε την οριστικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών FUE.

  13:06 31/03

  Για πρώτη φορά ερευνητές μελέτησαν τη δομή του γονιδιώματος του πλακούντα εγκύων

  Kαι ανακάλυψαν ότι μοιάζει με εκείνη ενός όγκου!

  08:47 31/03

  Εμβόλιο γρίπης και κίνδυνος λοίμωξης με COVID-19: Υπάρχει σχέση μεταξύ τους;

  Ειδικοί εξετάζουν εάν ο εμβολιασμός κατά της γρίπης επηρεάζει το κατά πόσο μπορεί να μολυνθεί ο οργανισμός με COVID-19 και τη βαρύτητα της νόσου.

  23:59 29/03

  4 λόγοι για να τρώμε κάθε μέρα γιαούρτι!

  Είναι μια υγιεινή, θρεπτική και εύπεπτη τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες.

  10:18 29/03

  Παχυσαρκία: Μια αιτία καρκίνου που όμως μπορούμε να προλάβουμε

  Υπολογίζεται ότι το 20% του συνόλου των καρκίνων έχει άμεση σχέση με την παθολογική συσσώρευση λίπους.

  22:32 28/03

  Γερμανία: Σκληρό lockdown δύο ή τριών εβδομάδων ζητούν οι γιατροί των ΜΕΘ

  Προκειμένου να "σπάσει" το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

  21:59 28/03

  Γαλλία - κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ των ασθενών σε ΜΕΘ - 37.014 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

  Σε 4.545.589 το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα, ο πέμπτος υψηλότερος απολογισμός παγκοσμίως.

  21:28 28/03

  Ιταλία-Κορονοϊός: 19.611 κρούσματα, 297 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

  "Τον Μάιο θα περάσει η κρισιμότερη φάση", λέει ο υφυπουργός Υγείας

  18:34 26/03

  Η μαγνητική μαστού με σκιαγραφικό μειώνει την ανάγκη βιοψίας

  Στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν εάν θα μπορούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποφευχθούν βιοψίες.

  11:41 26/03

  Το πάρκο ΦΙΞ βρίσκει ξανά την χαμένη του αίγλη

  Το σχέδιο ανάπλασης που θα ενισχύσει τους "πνεύμονες" της Αθήνας . Το έργο έχει αναλάβει η FIX Hellas.

  15:21 18/03

  Η σύγχρονη εποχή στη μεταμόσχευση μαλλιών

  Η μεταμόσχευση μαλλιών πραγματοποιείται με νέες τεχνικές οι οποίες διευκολύνουν τη διαδικασία της επέμβασης.