Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 08:12

  Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων: ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

  Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων: ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι ένα τόσο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που δεν είναι καθόλου απίθανο η θεραπεία τους να απασχολήσει κι εσάς ή το σύντροφό σας κάποια στιγμή. Εδώ είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι είναι πολύ πιθανό κάποιος να έχει τον ιό, χωρίς να έχει εμφανίσει κονδυλώματα. Αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά είναι, όταν εισέρχεται ο ιός στον οργανισμό μας, να πέφτει σε κατάσταση ύπνωσης και να περνάει σε ενεργό φάση σε περιόδους που το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πεσμένο. Τότε, αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και να προκαλεί βλάβες. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό μας για χρόνια πριν εκδηλωθεί. Γι’ αυτό και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων δεν αποτελούν ένδειξη απιστίας. Αυτό που επίσης πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ακόμα κι αν είχατε κονδυλώματα γεννητικών οργάνων στο παρελθόν, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε και πάλι στο δερματολόγο σας και να μην προσπαθήσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία μόνοι σας. Ο δερματολόγος είναι ο μόνος που μπορεί να καθορίσει τη θεραπεία που είναι ιδανική σε κάθε περίπτωση. Οι επιλογές που έχει είναι αρκετές. 

  Οι θεραπείες για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

  Φαρμακευτική αγωγή: Υπάρχουν διάφορες κρέμες και διαλύματα, τα οποία μπορεί ο δερματολόγος να σας συστήσει να τα χρησιμοποιείτε τοπικά. Μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή για το σκοπό αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερο πόνο και ερεθισμό. Αν και η φαρμακευτική αγωγή έχει καλά αποτελέσματα, εντούτοις οι υποτροπές είναι συχνές. 

  Τριχλωροοξικό οξύ (TCA): Αυτή η χημική θεραπεία "καίει" τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα κονδυλώματα που βρίσκονται εσωτερικά. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ήπιο δερματικό ερεθισμό, πληγές ή πόνο, ενώ απαιτούνται επανειλημμένες εφαρμογές.

  Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο: Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στο ιατρείο, όσες φορές χρειαστεί, με απόσταση 1-2 εβδομάδες, μέχρι να εξαφανιστούν τα κονδυλώματα. Στην ουσία, τα κονδυλώματα ψύχονται με υγρό άζωτο για να νεκρωθούν, ενώ καθώς απομακρύνονται, το νέο δέρμα είναι "καθαρό". Η μέθοδος είναι ασφαλής και αν εφαρμοστεί σωστά, δε θα μείνουν ούτε σημάδια. Συνήθως δε χρειάζεται καν να γίνει τοπική αναισθησία. Τα ποσοστά πλήρους ίασης είναι υψηλά (μέχρι και 88%).

  Χειρουργική αφαίρεση των κονδυλωμάτων: Ο γιατρός αφαιρεί χειρουργικά τα κονδυλώματα. Θα χρειαστείτε τοπική ή γενική αναισθησία και ίσως να έχετε κάποιο πόνο αργότερα. Ο δερματολόγος θα κρίνει αν τα κονδυλώματα πρέπει να σταλούν για ιστολογική εξέταση. 

  Θεραπείες λέιζερ: Αποτελεί την πλέον αποτελεσματική θεραπεία για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Ειδικά η αφαίρεση των κονδυλωμάτων με το Ultra Pulse CO2 Laser ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη, ενώ καθώς εξασφαλίζει ακριβέστερο χειρουργικό πεδίο, ανακαλύπτονται και εξαχνώνονται και μικρότερες σε μέγεθος αλλοιώσεις, που θα ξέφευγαν με γυμνό μάτι. Ανάλογα με τον αριθμό, το μέγεθος και την έκταση των κονδυλωμάτων μπορεί να χρειαστεί τοπική αναισθησία. Η χρήση Ultra Pulse CO2 Laser μέσω του κολποσκοπίου είναι ιδανική για κονδυλώματα κόλπου, τραχήλου, ουρήθρας και πρωκτικού σωλήνα. Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνονται η απουσία πόνου και η αποφυγή σημαδιών, ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του την ίδια μέρα. Η ταχύτατη μείωση του φορτίου του ιού οδηγεί σε μείωση των υποτροπών και ταχύτερη καταστολή της μόλυνσης.

  Τακτικές που αποδεικνύονται χρήσιμες στη θεραπεία των κονδυλωμάτων


  1.    Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Ανεξάρτητα από τη θεραπεία που θα ακολουθήσετε, χρήσιμο είναι να γνωρίζετε ότι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος με κάθε τρόπο (σωστή διατροφή και λήψη βιταμινών, διακοπή του καπνίσματος, διαχείριση του στρες, επαρκής ύπνος, κ.ά) βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά καλύτερα κάθε "απειλή". 

  2.    Αποχή από το σεξ. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής δημιουργούνται καινούργιοι μικροτραυματισμοί και δίνεται ευκαιρία στους HPV να εισχωρήσουν στο επιθήλιο και να δημιουργήσουν νέες αλλοιώσεις ή μεταφέρονται μολυσμένα κύτταρα από εξωτερικές αλλοιώσεις στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Όταν δεν είναι εύκολη η πλήρης αποχή, τότε συστήνεται η χρήση προφυλακτικού.

  3.    Αποφυγή του ξυρίσματος στην ευαίσθητη περιοχή. Στο ξύρισμα επίσης δημιουργούνται μικρά τραύματα και διευκολύνουν τον ιό να δημιουργήσει νέες αλλοιώσεις. 

  Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κ. Χρήστο Στάμου, δερματολόγο,
  επικεφαλής της δερματολογικής κλινικής DERMADVANCE.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:33 29/09

  Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Προσφορά πακέτου εξετάσεων από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς κάντε έναν σημαντικό προληπτικό έλεγχο από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Οκτωβρίου.

  12:10 29/09

  Καρδιά και διαβήτης: Μία "δύσκολη" σχέση

  Όπως προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα, η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) έχει άμεση συσχέτιση με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

  08:27 29/09

  Ιντερφερόνη: Ένας ακόμη πιθανός δείκτης για τη σοβαρή νόσηση από κορονοϊό

  Διαταραχές στην δράση της ιντερφερόνης, η οποία επηρεάζει την απόκριση του ανοσοποιητικού, αυξάνουν την πιθανότητα σοβαρής COVID-19.

  09:19 28/09

  Βιταμίνη D: Πόσο και πώς προστατεύει από τις επιπλοκές του κορονοϊού

  Μικρότερος ο κίνδυνος επιπλοκών και θανάτου από Covid-19 για όσους έχουν επαρκή βιταμίνη D, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  09:01 28/09

  Εμβόλια COVID-19: Πώς δρουν και πότε να περιμένουμε αποτελέσματα

  Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, σε νέα του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μας μεταφέρει τα νεότερα για τα εμβόλια

  08:47 28/09

  Είναι τα αυγά υγιεινά; Τι απαντά η διαιτολόγος

  Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τα αυγά όχι μόνο από μόνα τους, αλλά στο πλαίσιο ολόκληρης της διατροφής.

  08:43 28/09

  Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για την ψωρίαση και τη διαχείρισή της

  "Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους ανθρώπους με ψωρίαση. Οδηγίες και προφύλαξη." Αυτό είναι το θέμα του σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, 18:00-19:00 μέσω FB.

  09:40 25/09

  Ξηρός βήχας: 3 νοσήματα με τα οποία μπορεί να συνδέεται

  Ο βήχας είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό που βοηθά να καθαρίσουν οι αεραγωγοί από ερεθιστικά στοιχεία.

  09:14 25/09

  Γιατί αυτό το φθινόπωρο μπορεί να έχετε πιο έντονη τριχόπτωση;

  Περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν τριχόπτωση φέτος και εν μέσω πανδημίας από ό,τι συνήθως. Την COVID-19 και το στρες που προκαλεί δείχνουν ως "ένοχους" οι ειδικοί.

  08:42 24/09

  Αιματολογικός δείκτης "προβλέπει" ποιοι θα νοσήσουν σοβαρά από COVID-19

  Το εύρος κατανομής των ερυθρών στο αίμα αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου θανάτου από Covid-19, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  08:32 24/09

  Μηνιγγίτιδα Β: Τα συμπτώματα στα παιδιά και τους εφήβους

  Η διηθητική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος (κοινώς γνωστή ως μηνιγγίτιδα) είναι η κύρια αιτία εμφάνισης απειλητικής για τη ζωή μηνιγγίτιδας στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.

  08:19 24/09

  Ανεύρυσμα αορτής: Η σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης

  Σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης θωρακοκοιλιακών ανευρυσμάτων και εκτεταμένων ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής και λαγονίων αρτηριών.

  12:34 23/09

  ΠΡΟΦΑΡΜ : Διάκριση στην εκδήλωση "Best in Pharmacy Awards 2020"

  Η ΠΡΟΦΑΡΜ απέσπασε το βραβείο Gold στην κατηγορία καλλυντικών "Κορυφαίο επαναλανσάρισμα της σειράς φυσικών καλλυντικών Bee Cera".

  08:58 23/09

  1 στους 5 φορείς κορονοϊού είναι ασυμπτωματικός

  Το ποσοστό των πραγματικά ασυμπτωματικών με κορονοϊό δεν ξεπερνά το 20%, υποστηρίζει ελβετική μελέτη.

  08:52 23/09

  COVID-19 σε παιδιά και σε ενήλικες: Οι διαφορές και πώς μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη νόσο

  Οι διαφορές στην ανοσολογική αντίδραση στην COVID-19 στα παιδιά και στους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:57 22/09

  Προσδόκιμο επιβίωσης: Ένα βήμα πίσω εξαιτίας του νέου κορονοϊού

  Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει προσωρινές μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής σε πολλές χώρες, σύμφωνα με νέα μελέτη.