Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 08:10

  Πρώτη έρευνα για τις επιπτώσεις του εγκλεισμού στην ψυχική υγεία

  Πρώτη έρευνα για τις επιπτώσεις του εγκλεισμού στην ψυχική υγεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένα – την τελευταία φορά με δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες κυοφορούν σε συνθήκες lockdown λόγω πανδημίας μια μεγάλης έκτασης κρίση ψυχικής υγείας, η οποία και θα αποτελεί ένα από τα πιο πιεστικά μελήματα της "επόμενης μέρας”.

  Ποιά ακριβώς, όμως, μπορεί να είναι τα χαρακτηριστικά της και ποιοι πλήττονται περισσότερο; Η Γαλλία υπήρξε η πρώτη χώρα η οποία διεξήγαγε έρευνα ενόσω ακόμη ο γενικευμένος κατ' οίκον περιορισμός – και τα πορίσματά της δημοσιεύθηκαν κατ' αποκλειστικότητα την Κυριακή στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

  Πρόκειται για έρευνα η οποία διεξήχθη διαδικτυακά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, σε δείγμα περίπου 11.500 ερωτηθέντων, από το πανεπιστήμιο Lyon 1 και το κέντρο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του νοσοκομείου Le Vinatier της ίδιας πόλης, υπό την επίβλεψη των ψυχιάτρων Nicolas Franck και Frédéric Haesebaert.

  Τα αποτελέσματα, όπως δημοσιοποιήθηκαν, δεν δίνουν παρά μια πρώτη ιδέα, καθώς ακόμη τυγχάνουν αναλυτικής επεξεργασίας, ενώ η έρευνα θα επικαιροποιείται ανά εβδομάδα.

  Κεντρική ιδέα: Η ψυχική υγεία όλου του πληθυσμού έχει επιβαρυνθεί, όμως με διαφοροποιήσεις και διαβαθμίσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

  Οι εργαζόμενοι στην περίθαλψη παρουσιάζουν, παραδόξως εκ πρώτης όψεως, τις μεγαλύτερες αντοχές, καθώς η σαφής κοινωνική χρησιμότητα του έργου τους προσφέρει νόημα ζωής και αντισταθμίζει το στρες, ενώ η κοινωνική επιδοκιμασία αποζημιώνει για το αίσθημα απαξίωσής τους τον προηγούμενο καιρό. Χρειάζεται, παρατηρεί πάντως ο καθηγητής Franck να εξετασθούν καλύτερα οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιμέρους υγιεινομικών κλάδων, αλλά και των γεωγραφικών περιοχών – λ.χ. της βορειοανατολικής Γαλλίας που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία έναντι της σχετικά προφυλαγμένης νοτιοδυτικής χώρας.

  Ακολουθούν τα ανώτερα στελέχη και οι εργαζόμενοι στην κοινωνική φροντίδα, που βρίσκονται για παρόμοιους λόγους σε μία συγκριτικά καλύτερη θέση από άποψη ψυχικής υγείας. Αντίθετα, πολύ χαμηλά στην κλίμακα βρίσκονται οι αγρότες, χειρότερα από τους οποίους τοποθετούνται μόνο οι φοιτητές, γιατί οι δικές τους κοινωνικές σχέσεις έχουν κατεξοχήν διαταραχθεί, ενώ οι χώροι κατοικίας (και πλέον εγκλεισμού τους) είναι πολύ μικροί.

  Από την άποψη των σχέσεων και συνθηκών εργασίας σε καλύτερη θέση βρίσκονται οι τηλεργαζόμενοι με παιδιά, κατόπιν οι τηλεργαζόμενοι δίχως παιδιά και ακολουθούν οι περιστασιακά ή μακροχρόνια άνεργοι και στο τέλος και πάλι οι φοιτητές.

  Το ερωτηματολόγιο των ερευνητών της Λιόν αναζητά και τα ψυχολογικά στηρίγματα στα οποία καταφεύγουν οι έγκλειστοι πολίτες. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες παρηγορούνται από τις θετικές συνέπειες του lockdown για το περιβάλλον. Λίγο λιγότεροι καταφεύγουν στην πεποίθηση μιας θετικής τελικής έκβασης. Ακολουθούν όσοι ανατρέχουν σε παλαιότερες εμπειρίες τους.

  Λίγο περισσότεροι από το ένα τρίτο αντλούν ελπίδα από τις συζητήσεις με τους οικείους τους. Η εμπιστοσύνη στην επιστήμη έρχεται μετά την επένδυση στην αλληλεγγύη, ενώ ποσοστό 5% έως 10% των ερωτηθέντων καταφεύγουν στην θρησκευτική τους πίστη και μόλις λίγο περισσότεροι από 3% στηρίζονται στα μέσα ενημέρωσης.

  Η έρευνα στέκεται και στις εξαρτήσεις. Η καθήλωση μπροστά σε οθόνες έχει εκτοξευθεί, ενώ τους ερωτηθέντες απασχολεί, σε ποσοστό άνω των δύο τρίτων, κάποια μορφή υπερκατανάλωσης – και μάλιστα ανεξέλεγκτης, κατά το 50%. Η αύξηση δεν είναι μεγάλη σε ό,τι αφορά το αλκοόλ, αν και οι πότες σε ποσοστό σχεδόν 25% παραδέχονται ότι πίνουν περισσότερο απ' ό,τι τον κανονικό καιρό. Περισσότερο αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της κατανάλωσης καπνού, που αφορά ποσοστό μεταξύ του ενός τρίτου και του ημίσεος των καπνιστών. Σε αντίστοιχο βαθμό έχει αυξηθεί και η χρήση αγχολυτικών.

  Η υποχώρηση αυτών των εξαρτήσεων μετά το τέλος του εγκλεισμού θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια.

  Κατά τον καθηγητή Franck, οι επιπτώσεις του εγκλεισμού στην ψυχική υγεία εμφανίζονται μετά από δέκα έως είκοσι μέρες. Όπως τονίζει ο ίδιος, "πρέπει να σκεφτούμε το μετά, γιατί ο εγκλεισμός μπορεί να αποβεί επικίνδυνος. Πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο, για να ξαναδοθεί ελπίδα στον κόσμο. Η ασάφεια είναι πάντοτε πολύ πιο στρεσογόνος από την ύπαρξη μιας προοπτικής”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  23:38 25/05

  Novavax: Ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους με πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Η Novavax Inc. ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους με ένα πειραματικό εμβόλιο που έχει αναπτύξει για τον κορονοϊό, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

  22:51 25/05

  Κορονοϊός: Πάνω από 340.000 οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο

  Σχεδόν 5,5 εκατομμύρια τα κρούσματα.

  22:32 25/05

  Ολλανδία: Δεύτερο κρούσμα μετάδοσης του κορονοϊού σε άνθρωπο από μινκ

  Το υπουργείο Γεωργίας της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι άλλος ένας εργαζόμενος ενδεχομένως να μολύνθηκε με κορονοϊό σε μια φάρμα με μινκ, αν και υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος περαιτέρω μόλυνσης...

  20:05 25/05

  Ο ΠΟΥ αναστέλλει τη μελέτη για χρήση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορονοϊό

  Λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των ασθενών.

  18:39 25/05

  Ισλανδία: Μόλις πέντε νέα κρούσματα μέσα στον Μάιο

  Ανοίγουν και πάλι μπαρ, γυμναστήρια και νυχτερινά κέντρα.

  16:59 25/05

  Συρία: 20 νέα κρούσματα κορονοϊού

  106 κρούσματα και τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί συνολικά.

  16:11 25/05

  Online event με συμμετοχή 6 Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων της ΝΑ Ευρώπης

  Με θέμα "Regional Business Perspectives after COVID-19 - you ask our neighbours answer",

  15:56 25/05

  Σουηδία: Οι θάνατοι από τον κορονοϊό έφθασαν τις 4.000

  Ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 33.843.

  15:17 25/05

  Ρωσία: Τα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τις 350.000

  Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 8.946 κρούσματα και 94 οι νεκροί.

  15:15 25/05

  Εκατό εκατομμύρια ευρώ θα επενδύσει η Φινλανδία για την προστασία από την πανδημία

  Η Φινλανδία έχει καταγράψει 6.579 κρούσματα του κορονοϊού και 307 θανάτους από covid 19, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

  13:57 25/05

  Κορονοϊός: Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο

  Νέες οικονομικές ενισχύσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση.

  13:45 25/05

  Η Ολλανδία ανακοίνωσε ένα δεύτερο κρούσμα μετάδοσης του κορονοϊού από μινκ σε άνθρωπο

  Το υπουργείο Γεωργίας της Ολλανδίας ανακοίνωσε πως εντόπισε αυτό που πιστεύει ότι είναι το δεύτερο κρούσμα μόλυνσης με τον νέο κορονοϊό ανθρώπου που ήρθε σε επαφή με ένα μινκ που είχε μολυνθεί από...

  13:43 25/05

  'Εκθετοι στον κορονοϊό οι ανασφάλιστοι στη Γερμανία

  Μολονότι τα επίσημα στοιχεία μιλούν για μόλις 80.000, εκτιμήσεις ειδικών ανεβάζουν τον αριθμό των ανασφάλιστων στη Γερμανία σε εκατοντάδες χιλιάδες. Γι΄ αυτούς η πανδημία του κορωνοϊού είναι...

  11:33 25/05

  Κορονοϊός: Η Ινδία βρίσκεται μεταξύ των 10 χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία

  Καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

  10:12 25/05

  Κορονοϊός: Ανοίγουν από σήμερα πάρκα και ταράτσες στη Μαδρίτη

  Καθώς ξεκινά εκεί η πρώτη φάση της χαλάρωσης του lockdown.