Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 09:09

  Τι εξελίξεις φέρνει στην ουρολογία η ρομποτική χειρουργική

  Τι εξελίξεις φέρνει στην ουρολογία η ρομποτική χειρουργική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανέκαθεν η ουρολογία ήταν στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων, και στις μέρες μας είναι η ιατρική ειδικότητα, που έχει υιοθετήσει τη ρομποτική τεχνολογία περισσότερο από κάθε άλλη παγκοσμίως. "Πάνω από το 70% των χειρουργικών ουρολογικών επεμβάσεων (ριζική προστατεκτομή, ριζική νεφρεκτομή και μερική νεφρεκτομή, ριζική κυστεκτομή, και ιεροκολποπηξία) γίνονται πλέον ρομποτικά, χάρη στο το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Intuitive Da Vinci", λέει ο χειρουργός ουρολόγος κ. Αθανάσιος Βούλγαρης, και εξηγεί: "Περιλαμβάνει ένα βραχίονα κάμερας και 3 μηχανικούς βραχίονες με χειρουργικά εργαλεία που συνδέονται με αυτούς. Ο χειρουργός ελέγχει τους βραχίονες ενώ κάθεται σε κονσόλα υπολογιστή συνδεδεμένη στον πίνακα λειτουργίας. Η κονσόλα δίνει στον χειρουργό μια υψηλής ευκρίνειας μεγέθυνση, και 3-D εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Ένας βοηθός χειρουργός βρίσκεται στο κρεβάτι δίπλα στον ασθενή και ο χειρουργός καθοδηγεί τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που βοηθούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης".

  Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής σε σχέση με τις συνήθεις χειρουργικές τεχνικές

  "Με τη βοήθεια του ρομπότ βελτιώνεται η ακρίβεια, η ευελιξία και ο έλεγχος κατά τη διάρκεια της επέμβασης και επιτρέπει καλύτερη οπτική  στο χειρουργικό πεδίο  σε σύγκριση με τις παραδοσιακές  χειρουργικές τεχνικές. Χρησιμοποιώντας τη ρομποτική χειρουργική, οι χειρουργοί μπορούν να εκτελούν πολύπλοκες επεμβάσεις που μπορεί να ήταν δύσκολες ή αδύνατες με άλλες μεθόδους. Με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να  προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη σε σχέση με μια συμβατική ανοικτή χειρουργική επέμβαση: σημαντικά λιγότερο πόνο, λιγότερη απώλεια αίματος, μικρότερο κίνδυνο μολύνσεων, μικρότερες ουλές, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και πιο γρήγορο χρόνο ανάρρωσης. Ειδικότερα η ρομποτική ριζική προστατεκτομή φαίνεται να παρουσιάζει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στον τομέα της ταχείας αποκατάστασης της εγκράτειας των ουρών και της στυτικής λειτουργίας. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στη φυσιολογική δραστηριότητα σε 2 έως 3 εβδομάδες, αντί για τις 6 έως 8 εβδομάδες που είναι σύνηθες για τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις", τονίζει ο κ. Βούλγαρης, και προσθέτει:

  "Στo μέλλον, η ρομποτική χειρουργική θα δώσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες θεραπείας με επεμβάσεις περισσότερο προσιτές οικονομικά και προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς, χάρη στην ανάπτυξη της τηλε-ιατρικής, τη δημιουργία κέντρων ρομποτικής χειρουργικής και το μελλοντικό ανταγωνισμό της αγοράς στα ρομποτικά συστήματα".

  Ευχαριστούμε  τον Αθανάσιο Μάριο Βούλγαρη  ΜD, PhD, F.E.B.U, Dip IRCAD
  Eπιμελητής Ουρολόγος Χειρουργός Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  www.robosurgery.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:47 26/01

  Καρκίνος του τραχήλου: Τα βασικά για την πρόληψη και εξάλειψη της νόσου

  Ο Ιανουάριος θεωρείται μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου της μήτρας και οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες πρόληψης.

  10:45 26/01

  Η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος επιδεινώνει την υγεία του νου και του εγκεφάλου στη μέση ηλικία

  Στον παραπάνω συσχετισμό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.

  09:11 26/01

  Έρευνα: Οι παράγοντες για πιο γερή μνήμη μεγαλώνοντας

  Βραδύτερη η απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους που κάνουν υγιεινή ζωή και πάνω από όλα υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με κινεζική μελέτη.

  11:46 25/01

  Οι μορφές καρκίνου που "απειλούν" περισσότερο όσους έχουν διαβήτη

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου για τους διαβητικούς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η οποία προσδιορίζει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

  10:01 25/01

  Τα καλά νέα από την εξασθένιση της "τριπλής απειλής" των ιών

  Η εξασθένιση της τριπλής απειλής Covid, γρίπης και RSV οδηγεί σε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, επισημαίνει νέα έρευνα.

  08:59 25/01

  Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.): Νέος επιστημονικός φορέας στον χώρο της Υγείας

  Στόχος του νέου φορέα είναι να συμβάλλει μέσω εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών, στη διαθεσιμότητα των νέων αλλά και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς.

  09:23 24/01

  Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Oι προκλήσεις για την Ελλάδα

  Ίσως για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας, συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

  08:55 24/01

  ΠΟΥ: Στο μικροσκόπιο εταιρείες που παρασκευάζουν συγκεκριμένα σιρόπια για το βήχα

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν σιρόπια για το βήχα, τα οποία φέρονται να ευθύνονται για θανάτους παιδιών.

  16:23 23/01

  Ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο και ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας

  Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και ενισχύει τη γνώση για καλύτερη θεραπεία.

  12:15 23/01

  Τι είναι καλό να κάνουμε πριν το ραντεβού με το γιατρό – και τι όχι!

  Έχετε προγραμματίσει ραντεβού με το γιατρό σας; Οι παρακάτω "καλές" και "κακές" συνήθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάγνωση.

  09:19 23/01

  Έρευνα: Η προστασία από προηγούμενη λοίμωξη από COVID-19 και η υβριδική ανοσία προ την Όμικρον

  Η μεταδοτικότητα της Όμικρον και των υποπαραλλαγών θέτει ουσιαστικά την ερώτηση πόσο και για πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία μετά από νόσηση ή/και εμβολιασμό.

  10:09 20/01

  Έρευνα: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μικροβίωμα

  Είναι ίσως η πρώτη έρευνα, που βρίσκει μια τόσο σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο εν λόγω σύνδρομο και στο μικροβίωμα του εντέρου.

  09:20 20/01

  Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις και τα κόκαλα όταν βρέχει;

  Παρότι αυτή μπορεί να είναι μια κοινή διαπίστωση, η ιατρική επιστήμη δεν έχει τεκμηριώσει ακόμη απάντηση.

  08:04 20/01

  Συνεργασία Euromedica -  Alfa Life

  O Όμιλος Euromedica προχώρησε σε συνεργασία με την ιατρική εταιρία Alfa Life, πάροχο υγείας των πολυϊατρείων του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank.

  10:26 19/01

  Τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα τείνουν να έχουν χειρότερους βαθμούς στο σχολείο

  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα έρευνα από τη Δανία.

  09:42 19/01

  Χρόνια νεφρική νόσος: Αυτή είναι η διατροφή που μπορεί να μας προστατεύει

  Μικρότερος ο κίνδυνος νεφρικής νόσου για όσους τρώνε συχνά λιπαρά ψάρια με πολλά ωμέγα-3, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.