Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαρ-2020 09:55

  Είναι κορονοϊός ή αλλεργικό άσθμα; Τι πρέπει να γνωρίζουμε

  Είναι κορονοϊός ή αλλεργικό άσθμα; Τι πρέπει να γνωρίζουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αρκετοί άνθρωποι αυτή την εποχή του χρόνου αρχίζουν να παρουσιάζουν αλλεργίες. Με την πανδημία του κορονοϊού αυτή τη στιγμή, μπορεί να υπάρξει σύγχυση ανάμεσα στην εποχιακή έξαρση αλλεργικού άσθματος και της λοίμωξης COVID-19; Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία μας βοηθά να κατανοήσουμε τις διαφορές. 

  Είναι αλλεργικό άσθμα ή κορονοϊός;

  Την άνοιξη, οι άνθρωποι που πάσχουν από βρογχικό άσθμα μπορεί, λόγω της
  αύξησης των ειδικών αεροαλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα, όπως για παράδειγμα η αλτερνάρια, οι γύρεις ελιάς, οι γύρεις αγρωστωδών και παριετάριας (περδικάκι), να έχουν πιο έντονα συμπτώματα και να παρατηρήσουν απορρύθμιση της αναπνευστικής νόσου τους.

  Από την άλλη μεριά, οι νοσήσεις από ιούς είναι πιθανόν να απορρυθμίσουν τις αλλεργίες και το βρογχικό άσθμα παροξύνοντας τα συμπτώματα τους
  και να προκληθεί σύγχυση στη διαφοροδιάγνωση τους μια και η κλινική εικόνα που προεξέχει είναι κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα.

  Εξέχουσα σημασία για τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο έχει η λήψη του ιατρικού ιστορικού στους ασθενείς αυτούς ως προς την ορθή διευκρίνηση των κλινικών
  συμπτωμάτων με σκοπό την χορήγηση των κατάλληλων οδηγιών και θεραπείας.
  Ο ασθενής που έχει αλλεργικό προφίλ και πάσχει από βρογχικό άσθμα είναι εξοικειωμένος με τα συμπτώματα του τα οποία εμφανίζονται ετησίως και σχετίζονται με την εποχική κατανομή. Συμπτωματολογία όπως φτέρνισμα, αύξηση του βήχα, συρίττουσα αναπνοή, επίταση της δύσπνοιας, αύξηση της συχνότητας αναπνοών, βήχας μετά την άσκηση, κνησμός στην περιοχή των οφθαλμών και μύτης, καταρροή και ρινική συμφόρηση, αίσθημα κνησμού στον ρινοφάρυγγα όταν το βρογχικό άσθμα συνυπάρχει με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να διαρκέσουν καθόλη τη διάρκεια των εποχικών αλλεργιογόνων.

  Αντίθετα, η εμφάνιση συμπτωμάτων λοιμώξεως αναπνευστικού με πυρετό ο οποίος είναι συνήθως υψηλός και πιθανόν να παραμένει για αρκετές ημέρες η αλλαγή της χροιάς των πτυέλων με το βήχα, η φαρυγγαλγία, οι διαρροϊκές κενώσεις, η τάση για έμετο-ναυτία, οι αρθραλγίες καθώς και το αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης αποτελούν ενδείξεις λοίμωξης αναπνευστικού.

  Οι βασικές συστάσεις για ασθενείς με βρογχικό άσθμα

  Οι βασικές συστάσεις των ειδικών για τους ασθενείς με βρογχικό άσθμα είναι να διατηρούν τη νόσο τους σε έλεγχο, να λαμβάνουν την τακτική φαρμακευτική αγωγή με τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή τα οποία δεν προκαλούν ανοσοκαταστολή και μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής στους αεραγωγούς.

  Ο γιατρός που σας παρακολουθεί θα επιβεβαιώνει ότι λαμβάνετε σωστά τη θεραπεία σας ενώ είναι σημαντικό να εκπαιδεύονται οι ασθενείς στη χρήση των αεροθαλάμων εισπνοών. 

  Αν και οι μέχρι τώρα μελέτες δεν έχουν καταγράψει σειρές πασχόντων από βρογχικό άσθμα από τον νέο ιό με στοιχεία που να αποδεικνύουν την αύξηση εμφάνισης πνευμονίας από covid-19, ωστόσο εάν πάσχετε από βρογχικό άσθμα θα πρέπει να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

  Η επικοινωνία με τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο είναι σημαντική για να λάβετε τις απαραίτητες οδηγίες και εφόσον χρειαστεί να τροποποιήσετε την αγωγή που
  λαμβάνετε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:43 29/05

  Ελλειπτικό Vs Διάδρομος: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς;

  Ένα λεπτομερές crash test για να ξέρετε ποια άσκηση θα είναι πιο αποδοτική για εσάς. Από το ορθοπαιδικό χειρουργό & αθλίατρο Εμμανουήλ Μπριλάκη.

  10:02 29/05

  Ο ρόλος του σχολείου στη μετά-κορονοϊό εποχή

  Νέο άρθρο στο The Lancet είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένης της επαναλειτουργίας των Δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα.

  09:33 29/05

  Υπό αξιολόγηση η πρώτη θεραπεία για χρόνια αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία

  Ο FDA αξιολογεί κατά προτεραιότητα το sutimlimab, τη δυνητικά πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία της αιμόλυσης σε ενήλικες ασθενείς με νόσο εκ ψυχροσυγκολλητινών (CAD).

  09:00 29/05

  Απολαύστε ένα δροσερό banoffee - χωρίς τύψεις

  Εύκολο και απλό στην παρασκευή του, αυτό το γλυκό έχει... την έγκριση της διαιτολόγου.

  15:21 28/05

  Όμιλος Ευρωκλινικής: Νέα συνεργασία  με τον ΕΔΟΕΑΠ

  Μία νέα σημαντική συνεργασία για τον Όμιλο της Ευρωκλινικής.

  11:17 28/05

  "Εγώ συνδέομαι – Εμείς συνδεόμαστε" - Το μήνυμα για την πολλαπλή σκλήρυνση

  Ένα επίκαιρο μήνυμα "διασύνδεσης" για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

  09:45 28/05

  Γύρη και ιοί: Δύο "αόρατες" αλλά υπαρκτές απειλές για την υγεία μας

  Καλά νέα για ανθρώπους που θέλουν να προστατευτούν από τη γύρη και άλλους παθογόνους και αλλεργιογόνους μικροοργανισμούς.

  09:42 28/05

  Η MSD στη μάχη κατά του Covid –19

  Τρεις νέες σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε η εταιρεία.

  09:19 28/05

  Σχετίζεται η έλλειψη βιταμίνης D με μεγαλύτερο κίνδυνος θνησιμότητας από COVID-19;

  Φαίνεται πως η βιταμίνη D είναι ένας πιθανός παράγοντας στο αν κάποιοι άνθρωποι θα νοσήσουν πιο βαριά ή πιο ελαφρά από τον κορονοϊό.

  09:10 28/05

  Μελέτη για τη Ρεμντεσιβίρη: Τα αρχικά αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν

  Στο New England Journal of Medicine δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης για τη ρεμντεσιβίρη, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες γιατροί.

  12:37 27/05

  Τεστ αντισωμάτων κορονοϊού από την Abbot στην Ελλάδα

  Η Abbott ανακοινώνει την άμεση διάθεση των εργαστηριακών τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων του COVID-19 στην Ελλάδα, που φέρουν τη σήμανση CE.

  09:29 27/05

  Κάπνισμα: Οι πληρωμένες έρευνες, τα νοσήματα που προκαλεί και η anti-marketing εκστρατεία

  Για όλα τα παραπάνω μίλησαν πνευμονολόγοι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

  09:29 27/05

  124 πιθανότητες για εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Τα 124 έφθασαν τα υπό ανάπτυξη εμβόλια για τον κορονοϊό παγκοσμίως, με δέκα να προηγούνται. Στην κούρσα μπαίνει δυναμικά και η Merck.

  13:42 26/05

  Ερρίκος Ντυνάν: "Μένουμε ασφαλείς - Μένουμε υγιείς" με 50% έκπτωση σε όλα τα check up

  Μετά τη δίμηνη καραντίνα για το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center συμβάλει στο να γίνει πράξη σύνθημα "Μένουμε υγιείς".

  09:26 26/05

  Μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2: Όσα γνωρίζουμε

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία ποικίλων νοσημάτων, όπως το άσθμα, ο καρκίνος, η νόσος του Crohn και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

  09:20 26/05

  Μπορεί να συνδέεται το γονίδιο της άνοιας με τον κορονοϊό;

  Γονίδιο της άνοιας αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19, εύρημα που ρίχνει φως στους κινδύνους από κορονοϊό στους οίκους ευγηρίας.