Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαρ-2020 08:48

  Πρώτη φορά εργασία από το σπίτι; Πώς θα λειτουργήσει;

  Πρώτη φορά εργασία από το σπίτι; Πώς θα λειτουργήσει;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολλοί άνθρωποι φαντασιωνόταν να δουλεύουν από την άνεση του σπιτιού τους, αποφεύγοντας τη μετακίνηση τους κερδίζοντας περισσότερο χρόνο για τον ύπνο, την οικογένεια ή την άσκησή τους. "Αλλά η εργασία εξ αποστάσεως είναι ένα σπαθί με δύο άκρες - σίγουρα, μπορείτε να μείνετε σπίτι, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εστιάσετε στην πραγματική εργασία. Το όνειρο καταρρίπτεται την πρώτη μέρα που ενώ υπάρχει η καλή διάθεση για αποτελεσματική δουλειά στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί" σχολιάζει η Δρ. Νανά Τσουμάκη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας (athinaedu.com).

  "Για να μπορέσετε να επιτύχετε την αποτελεσματική δουλειά από το σπίτι αλλά και να μην δυσκολέψετε τον τρόπο ζωής σας πρέπει να καταλάβετε πότε, πού και πώς να δημιουργήσετε όρια ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη δουλειά εξ αποστάσεως είναι ο ίδιος μας ο εαυτός", συνεχίζει και μοιράζεται μαζί μας τις δοκιμασμένες συμβουλές της.

  5 βήματα για την αποτελεσματική εργασία από το σπίτι:
   
  Επιλογή χώρου

  Προσπαθήστε να βρείτε ένα σημείο του σπιτιού που μπορείτε να είναι διαμορφωμένο και άνετο  για να εργαστείτε. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας και τα επαγγελματικά σας εργαλεία εκεί ώστε να είναι ασφαλή (μακριά από τα μάτια και τα χέρια μικρών παιδιών) ώστε να μην χρειάζεται να στήνετε κάθε μέρα το καινούριο σας γραφείο. Μείνετε σε αυτό το χώρο μόνο όταν εργάζεστε, φύγετε από αυτόν όταν είστε εκτός δουλειάς (καναπές και κρεβάτι είναι ακατάλληλοι χώροι). Επιπλέον, προσπαθήστε να είναι ο χώρος κατάλληλος ώστε αν χρειαστούν βιντεοκλήσεις να είναι κατάλληλο το φόντο. 

  Κανόνας Νο1: Ασχολείστε με την δουλειά σας μόνο όταν βρίσκεστε σε αυτό το χώρο.

  Ρουτίνα

  Η ρουτίνα μάς βοηθάει να είμαστε αποδοτικοί. Οι συνήθειες που έχουμε ως προς την ώρα που ξυπνάμε, το χρόνο που θέλουμε να πάμε στο γραφείο, το χρόνο που καθόμαστε στη δουλειά μας και γενικά ο τρόπος που λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας είναι σημαντικό να διατηρηθεί. Δεν είμαστε σε διακοπές, που μπορούμε να φοράμε πιτζάμες όλη μέρα, να βλέπουμε ταινίες όποτε θέλουμε, να πίνουμε καφέ με τις ώρες.  Η εργασία από το σπίτι θέλει ρουτίνα και πειθαρχία. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα καινούρια δεδομένα - δεν έχουμε το χρόνο μετακίνησης και άρα μπορούμε να ξυπνήσουμε μισή ώρα αργότερα – αλλά η ρουτίνα μας πρέπει να είναι εκεί, ώστε να διατηρούμε  την ψυχολογία μας ανεβασμένη. Ακολουθήστε την άσκηση, τα γεύματα και τα διαλείμματα όπως κάνατε ως τώρα. Αν η μετακίνηση σας συμπεριλάμβανε το περπάτημα, και τώρα δεν έχετε κανένα λόγο να φύγετε από το σπίτι, μπορεί να ξεχάσετε να κινηθείτε, βάλτε το ξανά στη ρουτίνα σας, προσαρμοσμένο χωροταξικά στα καινούρια δεδομένα. Όταν ξαφνικά χάσετε το ρυθμό της ημέρας σας, όλα μπορούν να αρχίσουν να αιμορραγούν.  

  Κανόνας Νο 2: Το "δουλεύω από το σπίτι" δεν σημαίνει ότι είμαι σε διακοπές. Διατηρούμε την καθημερινή ρουτίνα αφαιρώντας τα κομμάτια της μετακίνησης.

  Προγραμματισμός

  Αν συνηθίζετε να κάνετε λίστες με το τι θα κάνετε στην δουλειά σας κάθε μέρα, εξακολουθείτε να το κάνετε. Αν μιλάτε κάθε πρωί με τον συνάδελφο/προϊστάμενο με το τι θα κάνετε μέσα στην ημέρα, ορίστε μια ώρα που θα κάνετε το ίδιο. Όταν δουλεύουμε από το σπίτι είναι πιο δύσκολο να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο τι πρέπει να γίνει γιατί δεν υπάρχει η πίεση από το εργασιακό περιβάλλον. Ξεκαθαρίστε με τους συναδέλφους/ προϊστάμενους ποιες είναι οι δυσκολίες σας και ορίστε ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτή την περίοδο. Αν έχετε παιδιά στο σπίτι δεν μπορείτε να εργάζεστε την ώρα που είναι ξύπνια, θέλουν να φάνε ή να παίξουν. Τα παιδιά είναι οι συνάδελφοι που μιλούν συνέχεια την ώρα που θέλετε να συγκεντρωθείτε. Πρέπει να βρείτε τρόπους να συνεργαστείτε. Επιπλέον το ότι όλη η οικογένεια μένει στο σπίτι αυξάνει τις οικιακές υποχρεώσεις. Πρέπει να κάνετε τα σημαντικά στη δουλειά σας, την ώρα που μπορείτε ώστε να είστε αποδοτικοί. Δεν έχει νόημα να πιεστείτε να βρείτε όλο το 8ωρο μέσα στην ημέρα. Πρέπει να αποδεχτείτε ότι όλα θα γίνουν σε διαφορετικό χρόνο. 

  Κανόνας Νο 3: Οι εργασιακοί σας στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και εφικτοί. 

  Κοινωνικοποίηση

  Ίσως να είναι ευκολότερο να είστε παραγωγικοί χωρίς τους συναδέλφους αλλά οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να ανακουφίσουν τα συναισθήματα της απομόνωσης και της μοναξιάς. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν ψυχολογικές επιπτώσεις στην εργασίας εξ αποστάσεως για παρατεταμένες περιόδους. Ένας βασικός παράγοντας για την ψυχική μας ευεξία είναι η ομαδική επαφή. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με τον έξω κόσμο πέρα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να χρησιμοποιήσετε άλλα ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να αναπαράγουν καλύτερα την προσωπική εμπειρία γραφείου και να παρέχουν σαφή επικοινωνία. 

  Κανόνας Νο 4: Κρατήστε ένα δομημένο ημερήσιο πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει την κοινωνικοποίηση με τον εργασιακό σας χώρο.


  Χρήση νέων τεχνολογιών και καινούριοι δρόμοι μάθησης

  Το ευτύχημα στην περίοδο που ζούμε είναι ότι η απομόνωση μπορεί να μην είναι ουσιαστική. Με τις νέες τεχνολογίες, έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με τον έξω κόσμο. Μπορείτε να πίνεται ηλεκτρονικό καφέ μέσα από το διαδίκτυο. Μπορείτε να δουλεύετε στην ίδια οθόνη με έναν συνεργάτη σας, μπορείτε να κάνετε διαλείμματα μαθαίνοντας ή παρακολουθώντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως, μπορείτε να ακούτε μουσική με τα ακουστικά σας χωρίς να ενοχλείτε τους υπόλοιπους στο σπίτι και να απομονωθείτε όντας στο σαλόνι σας. Από την άλλη τα κοινωνικά δίκτυα,  οι ηλεκτρονικές σελίδες είναι πειρασμοί που μπορούν να σας αποσυντονίζουν.  

  Κανόνας Νο 5. Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία ώστε η ζωή σας να συνεχιστεί όσο πιο φυσιολογικά γίνεται χωρίς να σας εγκλωβίζουν σε κακές συνήθειες που δύσκολα θα τις ξεπεράσετε.

   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:53 03/04

  Κορονοϊός: Η επόμενη ημέρα – σταδιακά, ήσυχα και ελεγχόμενα

  Στην επόμενη μέτρα, όταν θα αρχίσουν να περιορίζονται τα μέτρα αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

  09:55 03/04

  Κορονοϊός και βλάβες στον εγκέφαλο: Άλλο ένα (σπανιότερο) σύμπτωμα

  Η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

  09:28 03/04

  Σύνδεση ΧΑΠ και καρκίνου του πνεύμονα

  Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων για τους ασθενείς με ΧΑΠ που ποτέ δεν κάπνισαν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:01 03/04

  Fake news: Πώς θα ενημερωνόμαστε έγκυρα για τις εξελίξεις για τον κορονοϊό;

  Εκτός από την πανδημία κορονοϊού, βιώνουμε παράλληλα μία... πανδημία παραπληροφόρησης.

  08:53 03/04

  Η ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ υποστηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

  Η ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ υποστηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραχωρώντας 30 κλίνες και το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της.

  23:59 02/04

  Επηρεάζει η κατάψυξη την ποιότητα των τροφών;

  Είναι το ίδιο υγιεινά τα λαχανικά από την κατάψυξη με τα φρέσκα; Και ποια τρόφιμα δεν μπορούμε να καταψύξουμε;

  09:12 02/04

  Ελληνική έρευνα: Βιοδείκτης μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία επιδείνωση από κορονοϊό

  Πώς θα ξεχωρίζουν το πρώτο 24ωρο τα "βαριά" περιστατικά της λοίμωξης Covid-19 και τι υπόσχεται η νέα αυτή έρευνα για τη θεραπεία του κορονοϊού.

  09:00 02/04

  Αποτελεσματικά αντισώματα κατά του κορονοϊού απομόνωσαν Κινέζοι επιστήμονες

  Η ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία ή πρόληψη της νόσου Covid-19 μέσω της δημιουργίας ενός νέου φαρμάκου.

  23:59 01/04

  Το πιο υγιεινό σνακ τώρα που μένουμε σπίτι!

  Μας χορταίνει, μας δίνει ένα σωρό βιταμίνες, μας "ξεφουσκώνει" και μπορεί άνετα να υποκαταστήσει το γλυκό. Το όνομα αυτής, μπανάνα!

  09:38 01/04

  Από τι εξαρτάται το αν θα περάσουμε τον κορονοϊό "στο πόδι";

  Πόσο σοβαρά θα αρρωστήσει κανείς από τον κορονοϊό; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται (και) στα γονίδια του

  09:16 01/04

  Έγκριση νέας θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την κυκλοφορία της δαρολουταμίδης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

  09:10 01/04

  Η Novartis Hellas ανακοινώνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Στόχος των πρωτοβουλιών και των δωρεών είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  09:09 01/04

  Τι εξελίξεις φέρνει στην ουρολογία η ρομποτική χειρουργική

  Ο Αθανάσιος Βούλγαρης, χειρουργός ουρολόγος, εξηγεί τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προφέρει η ρομποτική χειρουργική στους ασθενείς.

  09:05 31/03

  Μπορεί ο άνθρωπος να "κατασκευάσει" ιούς;

  Σε μια συζήτηση για το αν αυτό που ζούμε είναι μια μεγάλη "κατασκευασμένη" κρίση, ένας γιατρός προσπαθεί να απαντήσει με επιχειρήματα.

  08:16 31/03

  Δεν είμαστε διακοπές - Η "νέα" καθημερινότητα για παιδιά και γονείς

  Τώρα που όλοι μένουμε σπίτι, οι ειδικοί μας βοηθούν να διαχειριστούμε καλύτερα το χρόνο αυτό ως οικογένεια.

  13:38 30/03

  Μετάγγιση πλάσματος: Γιατί δοκιμάζεται ως θεραπεία για τον κορονοϊό;

  Όσα γνωρίζουμε για τη μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό για τη θεραπεία της νόσου.