Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Φεβ-2020 12:00

  Η προγεστερόνη θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες αποβολές ετησίως

  Η προγεστερόνη θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες αποβολές ετησίως
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Η χορήγηση προγεστερόνης σε γυναίκες που παρουσιάζουν αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης και έχουν ιστορικό αποβολών, θα μπορούσε να αποτρέψει πολλές χιλιάδες αποβολές κάθε χρόνο.

  Μελέτη στοιχείων που έχουν καταγραφεί στη Βρετανία έδειξε ότι θα μπορούσαν να γεννιούνται κατά μέσον όρον 8.450 μωρά περισσότερα μωρά ετησίως στη χώρα, εάν είχε χορηγηθεί σε αυτές τις περιπτώσεις προγεστερόνη.

  Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν τα πλεονεκτήματα της χορήγησης κολπικών υπόθετων προγεστερόνης δύο φορές την ημέρα σε γυναίκες από την στιγμή που θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά αιμορραγία, μέχρι την 16η εβδομάδα της κύησης ώστε να αποφευχθεί η αποβολή.

  Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τις ωοθήκες και τον πλακούντα στην αρχή της εγκυμοσύνης και είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη και ολοκλήρωση μίας υγιούς κύησης.

  Οι ερευνητές καλούν το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας να εγκρίνει τη χορήγηση προγεστερόνης σε όλες τις γυναίκες που παρουσιάζουν αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης και έχουν ιστορικό αποβολών, καθώς όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μίας γυναίκας να γεννήσει ένα υγιές μωρό. Ταυτοχρόνως το εθνικό σύστημα υγείας θα γλύτωνε χρήματα.

  Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics and Gynecology. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα δύο σημαντικών κλινικών δοκιμών - PROMISE και PRISM - υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για τις Αποβολές Tommy.

  Στην PROMISE μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 836 γυναικών με ανεξήγητες επαναλαμβανόμενες αποβολές σε 45 νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία και διαπιστώθηκε ότι όταν ελήφθη προγεστερόνη, αυξήθηκε κατά 3% το ποσοστό γεννήσεων ζωντανών μωρών.

  Στην PRISM μελετήθηκαν 4.153 γυναίκες με αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης σε 48 νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπιστώθηκε αύξηση κατά 5% του αριθμού των μωρών που γεννήθηκαν από γυναίκες που πήραν προγεστερόνη και οι οποίες στο παρελθόν είχαν μία ή περισσότερες αποβολές, σε σύγκριση με εκείνες που πήραν εικονικό φάρμακο.

  Το όφελος ήταν ακόμη μεγαλύτερο για τις γυναίκες που είχαν στο παρελθόν"επαναλαμβανόμενες αποβολές” (τρεις ή περισσότερες αποβολές) με αύξηση κατά 15% του ποσοστού γεννήσεων ζωντανών μωρών στην ομάδα που έπαιρνε προγεστερόνη, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

  Ο Δρ Pat O'Brien, Αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, δήλωσε: "Η αποβολή είναι μία καταστροφική απώλεια για τις γυναίκες, τους συντρόφους τους και τις οικογένειές τους. Είναι ευπρόσδεκτα λοιπόν τα αποτελέσματα αυτών των εμπεριστατωμένων κλινικών δοκιμών, που υποστηρίζουν τη χορήγηση προγεστερόνης στις γυναίκες που έχουν αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης και ιστορικό αποβολής.

  "Αυτή η θεραπεία προσφέρει στις γυναίκες αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς γέννησης και φαίνεται να είναι οικονομικά αποδοτική για το εθνικό σύστημα υγείας, οπότε ελπίζουμε ότι τοNICE (Κέντρο Επιστημονικής Αριστείας που εκδίδει κατευθυντήριες οδηγίες για τους γιατρούς) θα λάβει υπόψιν τις αυτή τη σημαντική έρευνα στις επόμενες κατευθυντήριες οδηγίες που θα εκδώσει. Για τις γυναίκες χωρίς ιστορικό προηγούμενης αποβολής, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο όφελος από τη θεραπεία. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις γυναίκες που είχαν αποβάλει στο παρελθόν, κάποια στιγμή έχουν μία επιτυχή εγκυμοσύνη και γέννηση παιδιού στο μέλλον”.

  Η άποψή μου
  Το 10-15% των κυήσεων καταλήγει δυστυχώς σε αποβολή, με σημαντικές επιπτώσεις στη γυναίκα και την οικογένειά της. Η χορήγηση προγεστερόνης στο πρώτο τρίμηνο για τις γυναίκες με υψηλό κίνδυνο αποβολής είναι το αντικείμενο ερευνών εδώ και 60 χρόνια, χωρίς να έχουν υπάρξει αλλαγές στην κλινική πρακτική.

  Η πρόοδος στην παρασκευή εύχρηστων σκευασμάτων προγεστερόνης, συνέβαλε στην επανάληψη αυτών των μελετών που είναι πολύ καλύτερα σχεδιασμένες από ότι στο παρελθόν και την ανάδειξη αυτών των ευεργετικών αποτελεσμάτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:39 02/04

  Η σχέση της διατροφής με το άγχος, την κατάθλιψη και την αϋπνία εν μέσω πανδημίας

  Μήπως η σύγχρονη επιδημία των ψυχικών διαταραχών κατοικεί στο καθημερινό μας τραπέζι;

  09:12 02/04

  Ελληνική έρευνα: Βιοδείκτης μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία επιδείνωση από κορονοϊό

  Πώς θα ξεχωρίζουν το πρώτο 24ωρο τα "βαριά" περιστατικά της λοίμωξης Covid-19 και τι υπόσχεται η νέα αυτή έρευνα για τη θεραπεία του κορονοϊού.

  09:00 02/04

  Αποτελεσματικά αντισώματα κατά του κορονοϊού απομόνωσαν Κινέζοι επιστήμονες

  Η ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία ή πρόληψη της νόσου Covid-19 μέσω της δημιουργίας ενός νέου φαρμάκου.

  23:59 01/04

  Το πιο υγιεινό σνακ τώρα που μένουμε σπίτι!

  Μας χορταίνει, μας δίνει ένα σωρό βιταμίνες, μας "ξεφουσκώνει" και μπορεί άνετα να υποκαταστήσει το γλυκό. Το όνομα αυτής, μπανάνα!

  09:38 01/04

  Από τι εξαρτάται το αν θα περάσουμε τον κορονοϊό "στο πόδι";

  Πόσο σοβαρά θα αρρωστήσει κανείς από τον κορονοϊό; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται (και) στα γονίδια του

  09:16 01/04

  Έγκριση νέας θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την κυκλοφορία της δαρολουταμίδης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

  09:10 01/04

  Η Novartis Hellas ανακοινώνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Στόχος των πρωτοβουλιών και των δωρεών είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  09:09 01/04

  Τι εξελίξεις φέρνει στην ουρολογία η ρομποτική χειρουργική

  Ο Αθανάσιος Βούλγαρης, χειρουργός ουρολόγος, εξηγεί τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προφέρει η ρομποτική χειρουργική στους ασθενείς.

  09:05 31/03

  Μπορεί ο άνθρωπος να "κατασκευάσει" ιούς;

  Σε μια συζήτηση για το αν αυτό που ζούμε είναι μια μεγάλη "κατασκευασμένη" κρίση, ένας γιατρός προσπαθεί να απαντήσει με επιχειρήματα.

  08:16 31/03

  Δεν είμαστε διακοπές - Η "νέα" καθημερινότητα για παιδιά και γονείς

  Τώρα που όλοι μένουμε σπίτι, οι ειδικοί μας βοηθούν να διαχειριστούμε καλύτερα το χρόνο αυτό ως οικογένεια.

  23:59 30/03

  Ταχίνι στο πρωινό για ενέργεια και υγεία

  Επειδή τώρα που μένουμε σπίτι, έχουμε σχεδόν ξεχάσει ότι είναι πλησιάζει το Πάσχα!

  13:38 30/03

  Μετάγγιση πλάσματος: Γιατί δοκιμάζεται ως θεραπεία για τον κορονοϊό;

  Όσα γνωρίζουμε για τη μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό για τη θεραπεία της νόσου.

  10:01 30/03

  24 εκατομμύρια δόσεις χλωροκίνης δωρίζει φαρμακευτική στο Κράτος

  Δωρεάν στο Ελληνικό Κράτος το Unikinon (χλωροκίνη) από την Uni-pharma - Ξεκίνησε ήδη η παραγωγή του φαρμάκου.

  09:54 30/03

  Και ο ΣΦΕΕ στο πλευρό του κράτους στη μάχη του κορονοϊού

  Προσφορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και φαρμακευτικού - υγειονομικού υλικού από τον ΣΦΕΕ και τις εταιρίες μέλη του.

  09:50 30/03

  Καρδιά και φυτοφαγική διατροφή: Οι προϋποθέσεις για να ωφελεί

  Πότε η φυτοφαγική διατροφή κάνει καλό στην καρδιά, συν τρεις βασικοί λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει.

  09:50 30/03

  9 "μυστήρια" για τον κορονοϊό που δεν έχουμε απαντήσει ακόμη

  Το μυστήριο της θνητότητας της νόσου Covid-19 που σήμερα είναι 4,7% παγκοσμίως και 3,4% στην Ελλάδα - και μερικά ακόμη μυστήρια που δεν έχουν απαντηθεί.