Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Φεβ-2020 11:00

  Σπαστικότητα μετά από εγκεφαλικό: Υπάρχουν λύσεις;

  Σπαστικότητα μετά από εγκεφαλικό: Υπάρχουν λύσεις;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) είναι η τρίτη αιτία θανάτου, μετά από τα καρδιακά νοσήματα και τις κακοήθειες στην Ευρώπη και αιτία μακροχρόνιας ανικανότητας στις περισσότερες κοινωνίες. Έχει βρεθεί ότι στην Αμερική κάθε 53 λεπτά κάποιος παρουσιάζει ΑΕΕ. Στην Ελλάδα, η ετήσια επίπτωση των ΑΕΕ ανέρχεται σε 587 ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ~65.000 οξέα ΑΕΕ ετησίως. Και παρότι είναι πολύ επικίνδυνα για τη ζωή και παρουσιάζουν μεγάλη θνησιμότητα, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τους ανθρώπους που επιζούν από αυτά εξαιτίας της αναπηρίας και της χρόνιας ανικανότητας που προκαλούν στους πάσχοντες.

  Εγκεφαλικό επεισόδιο και σπαστικότητα

  Η σπαστικότητα αποτελεί συχνό επακόλουθο των ΑΕΕ, με συχνότητα εμφάνισης 43%. Παρατηρείται εβδομάδες ή μήνες μετά το ΑΕΕ και την χαρακτηρίζει η συνεχής και ακούσια σύσπαση μίας ή περισσοτέρων μυϊκών ομάδων ως συνέπεια της βλάβης που προκλήθηκε από το επεισόδιο. Παρόλο που η εικόνα των ασθενών που παρουσιάζουν σπαστικά πρότυπα κίνησης όπως κάμψη του αγκώνα, κάμψη του καρπού και πελματιαία κάμψη είναι οικεία, η επίπτωσή τους στην ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους συχνά μας διαφεύγει.

  Οι σοβαρές συνέπειες της σπαστικότητας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

  Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κινητικότητα, δυσκολία στην καθημερινή υγιεινή και συμπτώματα πόνου τα οποία συνοδεύονται από συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, οι οποίες περιορίζουν τους κοινωνικούς ρόλους και τις δραστηριότητες τους. Ένα σημαντικό ποσοστό θα εμφανίσει κατάθλιψη ενώ οι μισοί θα οδηγηθούν σε κοινωνική απομόνωση. Ως εκ τούτου, η ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών όσο και των μελών της οικογένειας δυσχεραίνεται σημαντικά.

  Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που προκαλεί η σπαστικότητα είναι η δυσκολία εφαρμογής και του προγράμματος αποκατάστασης μετά από το ΑΕΕ. Η αποκατάσταση στοχεύει στη βελτίωση της υπάρχουσας κινητικότητας των ασθενών, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων διαβίωσης, όπως: η βάδιση, η ομιλία, η σωματική υγιεινή, το ντύσιμο, η σίτιση, η χρήση της τουαλέτας, η χρήση του τηλεφώνου, κλπ.

  Υπάρχει θεραπεία για τη σπαστικότητα;

  Η αντιμετώπιση της σπαστικότητας αποτελεί θεραπευτική πρόκληση καθώς σημειώνεται σημαντική απόκλιση κλινικών εκδηλώσεων. Οι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε κλινικές εκδηλώσεις, συμπτώματα, βαρύτητα και λειτουργική αναπηρία λόγω σπαστικότητας. Κάποιοι θα είναι σε μεγάλο βαθμό λειτουργικοί, ενώ άλλοι χρειάζονται συνεχή φροντίδα και υποστήριξη στη καθημερινή ζωή.

  Επίσης, υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση θεραπευτικών στόχων. Ασθενείς και φροντιστές ενδέχεται να έχουν προσδοκίες και προτεραιότητες, που μπορούν να είναι διαφορετικές από τους θεραπευτικούς στόχους των επαγγελματιών υγείας. Τέλος, οι ανάγκες των ασθενών ενδέχεται να τροποποιούνται κατά την πορεία της νόσου.

  Η αντιμετώπιση της σπαστικότητας απαιτεί έναν συνδυασμό φυσιοθεραπευτικών και φαρμακολογικών προσεγγίσεων, ο οποίος εξατομικεύεται ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του κάθε ασθενή.

  Οι διαθέσιμες από του στόματος χορηγούμενες θεραπείες περιλαμβάνουν τη χορήγηση αντισπαστικών φαρμάκων και ενδείκνυται για πιο γενικευμένες μορφές. Η δράση τους επηρεάζει εξίσου και τις δύο πλευρές (ενώ η σπαστικότητα μετά από ΑΕΕ πλήττει ή την αριστερή ή την δεξιά πλευρά) και συνοδεύεται από συχνές και δοσοεξαρτώμενες ανεπιθύμητες ενέργειες με κυριότερες την καταβολή και την υπνηλία. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αν ένας ασθενής περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στο κρεβάτι λόγω της καταβολής που του προκαλεί η λαμβανόμενη αγωγή δεν θα μπορέσει ποτέ να εφαρμόσει το πρόγραμμα αποκατάστασης που θα του επιτρέψει να ανακτήσει την χαμένη του κινητικότητα.

  Ο ρόλος της βοτουλινικής τοξίνης στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας

  Η βοτουλινική τοξίνη έχει σαφή ένδειξη σε ασθενείς με εστιακή σπαστικότητα του άνω ή/και κάτω άκρου μετά από ΑΕΕ και έχει το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή της μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των ασθενών μέσω της επιλογής διαφορετικών μυϊκών ομάδων και/ή διαφορετικών δοσολογικών μονάδων. Το θεραπευτικό σχήμα μπορεί να τροποποιηθεί συν τω χρόνω σύμφωνα με την ανταπόκριση των ασθενών στο μακροπρόθεσμο πλάνο αποκατάστασης.

  Όπως αναφέρεται σε Κείμενο Ομοφωνίας για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας μετά το εγκεφαλικό*, η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη αυξάνει το εύρος παθητικών και εκούσιων κινήσεων και διευκολύνει δραστηριότητες όπως την ατομική υγιεινή και το ντύσιμο. Ωστόσο, η χρήση της πρέπει να αποτελεί μέρους δομημένου προγράμματος αποκατάστασης και αποθεραπείας, για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

  * Κείμενο ομοφωνίας της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων και της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:38 01/04

  Από τι εξαρτάται το αν θα περάσουμε τον κορονοϊό "στο πόδι";

  Πόσο σοβαρά θα αρρωστήσει κανείς από τον κορονοϊό; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται (και) στα γονίδια του

  09:16 01/04

  Έγκριση νέας θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την κυκλοφορία της δαρολουταμίδης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

  09:10 01/04

  Η Novartis Hellas ανακοινώνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Στόχος των πρωτοβουλιών και των δωρεών είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  09:09 01/04

  Τι εξελίξεις φέρνει στην ουρολογία η ρομποτική χειρουργική

  Ο Αθανάσιος Βούλγαρης, χειρουργός ουρολόγος, εξηγεί τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προφέρει η ρομποτική χειρουργική στους ασθενείς.

  09:05 31/03

  Μπορεί ο άνθρωπος να "κατασκευάσει" ιούς;

  Σε μια συζήτηση για το αν αυτό που ζούμε είναι μια μεγάλη "κατασκευασμένη" κρίση, ένας γιατρός προσπαθεί να απαντήσει με επιχειρήματα.

  08:16 31/03

  Δεν είμαστε διακοπές - Η "νέα" καθημερινότητα για παιδιά και γονείς

  Τώρα που όλοι μένουμε σπίτι, οι ειδικοί μας βοηθούν να διαχειριστούμε καλύτερα το χρόνο αυτό ως οικογένεια.

  13:38 30/03

  Μετάγγιση πλάσματος: Γιατί δοκιμάζεται ως θεραπεία για τον κορονοϊό;

  Όσα γνωρίζουμε για τη μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό για τη θεραπεία της νόσου.

  10:01 30/03

  24 εκατομμύρια δόσεις χλωροκίνης δωρίζει φαρμακευτική στο Κράτος

  Δωρεάν στο Ελληνικό Κράτος το Unikinon (χλωροκίνη) από την Uni-pharma - Ξεκίνησε ήδη η παραγωγή του φαρμάκου.

  09:54 30/03

  Και ο ΣΦΕΕ στο πλευρό του κράτους στη μάχη του κορονοϊού

  Προσφορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και φαρμακευτικού - υγειονομικού υλικού από τον ΣΦΕΕ και τις εταιρίες μέλη του.

  09:50 30/03

  Καρδιά και φυτοφαγική διατροφή: Οι προϋποθέσεις για να ωφελεί

  Πότε η φυτοφαγική διατροφή κάνει καλό στην καρδιά, συν τρεις βασικοί λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει.

  09:50 30/03

  9 "μυστήρια" για τον κορονοϊό που δεν έχουμε απαντήσει ακόμη

  Το μυστήριο της θνητότητας της νόσου Covid-19 που σήμερα είναι 4,7% παγκοσμίως και 3,4% στην Ελλάδα - και μερικά ακόμη μυστήρια που δεν έχουν απαντηθεί.

  10:03 27/03

  Ασθενείς με καρκίνο και COVID-19: Οι συστάσεις του γαλλικού υπουργείου Υγείας

  Οι επιπλέον οδηγίες διαχείρισης ασθενών με καρκίνο είναι σημαντικές καθώς μπορεί νοσώντας με COVIT-19 να παρουσιάσουν επιπλοκές από το αναπνευστικό.

  09:55 27/03

  Είναι κορονοϊός ή αλλεργικό άσθμα; Τι πρέπει να γνωρίζουμε

  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία μας βοηθά να διαχωρίσουμε τις δύο περιπτώσεις και δίνει τις βασικές συστάσεις για ασθενείς με βρογχικό άσθμα.

  09:41 27/03

  "Ο εχθρός δεν είναι πλέον αόρατος, κατανοούμε τον SARS-CoV-2"

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Γενετικής Ζαχαρία Σκούρα για το πώς η γνώση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 επιταχύνει την αντιμετώπισή του.

  09:31 27/03

  1η Ψηφιακή Ημερίδα: "Πανδημίες & Παγκόσμια Διαχείριση Κρίσεων Υγείας: Η περίπτωση του Κορωνοϊού".

  Η ημερίδα είναι ανοιχτή και όποιοι επιθυμούν, μπορούν να την παρακολουθήσουν live.

  09:20 26/03

  Κορoνοϊός και φλεγμονώδης νόσος εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κορονοϊός στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι οποίοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.