Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιαν-2020 09:08

  Τι είναι η θρόμβωση και γιατί είναι επικίνδυνη για τη ζωή;

  Τι είναι η θρόμβωση και γιατί είναι επικίνδυνη για τη ζωή;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνεργάστηκε ο Φανούριος Χούλης, Senior Medical Advisor, LEO Pharma Hellas

  Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα) με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στο αγγείο αυτό. O σχηματισμός θρόμβου αίματος σε μία φλέβα, συνήθως των κάτω άκρων, ονομάζεται φλεβική θρόμβωση. Αν ο σχηματισμός ενός θρόμβου συμβεί μέσα σε μια εσωτερική φλέβα ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ενώ αν αυτός συμβεί μέσα σε μία επιφανειακή φλέβα ονομάζεται επιπολής φλεβική θρόμβωση.

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οργανισμός διασπά το θρόμβο και μπορεί κομμάτια του, "έμβολα", να παρασυρθούν από την κυκλοφορία του αίματος. Στην περίπτωση αυτή, "ταξιδεύουν" μέσω του αίματος προς τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Εάν συμβεί αυτό και ο θρόμβος είναι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος, μπορεί να είναι επικίνδυνος, μερικές φορές ακόμη και να απειλήσει την ίδια τη ζωή. Οι δύο αυτές καταστάσεις, δηλαδή η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή, είναι γνωστές ως φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ). Η ΦΘΕ μπορεί να είναι επικίνδυνη ή/και θανατηφόρος, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να θεραπευτεί και το σημαντικότερο να προληφθεί.

  Κινδυνεύουμε όλοι από αυτήν;

  Η θρόμβωση είναι μία πολύ κοινή κατάσταση που περίπου οι μισοί από εμάς δεν γνωρίζουμε και συχνά παραβλέπουμε. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνει από καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση. Η θρόμβωση είναι η παθολογική κατάσταση που "κρύβεται" πίσω από την καρδιακή προσβολή ή το έμφραγμα, το θρομβοεμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τη (ΦΘΕ), των τριών πρώτων αιτιών θανάτου από το καρδιαγγειακό.

  Στους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση θρόμβωσης περιλαμβάνονται η νοσηλεία, η χειρουργική επέμβαση, ο καρκίνος, η παρατεταμένη ακινησία, το οικογενειακό ιστορικό, η λήψη φαρμάκων που περιέχουν οιστρογόνα καθώς και η εγκυμοσύνη και ο πρόσφατος τοκετός.

  Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι με καρκίνο;

  Πράγματι οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν θρόμβωση. Από μελέτες προκύπτει, ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης σε πάσχοντες από καρκίνο είναι 4 με 6,5 φορές υψηλότερος σε σχέση με τους μη πάσχοντες. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης σχετιζόμενης με τον καρκίνο είναι μεγαλύτερη ειδικά τους πρώτους μήνες μετά την διάγνωση της κακοήθειας.

  Πολλοί παράγοντες συνεισφέρουν στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης θρόμβωσης στους ογκολογικούς ασθενείς:

  • Παράγοντες που σχετίζονται με τον ίδιο τον ασθενή όπως η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, συνυπάρχουσες παθήσεις όπως νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, η αναιμία, το ιστορικό θρόμβωσης καθώς και η ακινησία.
  • Παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο – ορισμένοι τύποι καρκίνου όπως για παράδειγμα του παγκρέατος, του στομάχου, των πνευμόνων, των ωοθηκών, της ουροδόχου κύστης και το λέμφωμα αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο. Επίσης το στάδιο του καρκίνου παίζει ρόλο – αν ο καρκίνος είναι σε προχωρημένο ή μεταστατικό στάδιο ο κίνδυνος για θρόμβωση είναι μεγαλύτερος.
  • Παράγοντες που σχετίζονται με την αγωγή για τον καρκίνο – το χειρουργείο, η ακτινοθεραπεία αλλά και κάποιες χημειοθεραπείες, παρόλο που είναι απαραίτητα και σημαντικά όπλα στη μάχη με τον καρκίνο, αυξάνουν και αυτά τον κίνδυνο θρόμβωσης.
  • Η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή δυστυχώς αποτελούν μια συχνή αιτία θανάτου των ασθενών με καρκίνο. 

  Γιατί κινδυνεύουν οι έγκυες από θρόμβωση;

  Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι πιθανότητες θρόμβωσης είναι 6 με 10 φορές περισσότερες από ότι στην μη έγκυο γυναίκα. Είναι επίσης περίπου ίδιες σε όλα τα τρίμηνα, αλλά αυξημένες (τριπλάσιες) στην περίοδο της λοχείας.

  Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν αλλαγές στον οργανισμό που προδιαθέτουν για θρόμβωση. Οι μηχανισμοί της πήξης του αίματος ενεργοποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε το αίμα να πήζει ευκολότερα. Αυτό γίνεται για να μην κινδυνεύει η μητέρα και το έμβρυο από αιμορραγίες που συμβαίνουν κυρίως στον πλακούντα ή κατά τον τοκετό.

  Εκτός από τις αλλαγές στη σύσταση του αίματος που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη, υπάρχει και άλλη αιτία που προκαλεί θρομβώσεις στις εγκύους. Επειδή οι φλέβες έχουν λεπτό τοίχωμα και είναι ευαίσθητες στην πίεση, μπορεί το έμβρυο που μεγαλώνει στη μήτρα να πιέσει μια φλέβα μέσα στην κοιλιά. Τότε, σταματά η ροή μέσα στην φλέβα και πήζει το αίμα δημιουργώντας θρόμβωση στο αντίστοιχο πόδι.

  Σε ποσοστό έως 50% έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που παθαίνουν θρόμβωση στην εγκυμοσύνη έχουν κληρονομική θρομβοφιλία. Πρόκειται για μια διαταραχή που αυξάνει την τάση του αίματος να πήζει. Είναι δηλαδή μια προ-υπάρχουσα κατάσταση, όπου μία αιτία (όπως η εγκυμοσύνη), μπορεί να την "πυροδοτήσει" και να εξελιχθεί σε θρόμβωση.

  Μπορεί να προβλεφθεί η θρόμβωση; Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν;

  Η γνώση είναι δύναμη και σε αυτόν τον τομέα. Είναι σημαντικό για έναν ασθενή να γνωρίζει για το ενδεχόμενο εμφάνισης της φλεβικής θρόμβωσης κατά τη διάρκεια της πορείας της νόσου του, να μπορεί να αναγνωρίσει τυχόν προειδοποιητικά σημάδια και να τα αναφέρει εγκαίρως στο γιατρό του.

  Στα τυπικά συμπτώματα του θρόμβου στα άκρα περιλαμβάνεται ο πόνος, η ευαισθησία, το πρήξιμο και το κοκκίνισμα της περιοχής. Ο πόνος που προκαλεί ένας θρόμβος μοιάζει με δυνατή κράμπα. Ο θρόμβος στην καρδιά εκδηλώνεται με έντονο πόνο ενώ στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της όρασης, της βάδισης και της ομιλίας ή/και αδυναμία και μούδιασμα της μίας πλευράς.

  Διαβάστε εδώ ποια είναι η θεραπεία για τη θρόμβωση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:06 28/09

  Αντιμετώπιση της πνευμονίας COVID-19 από Έλληνες επιστήμονες

  Η θεραπεία δείχνει κατά 64% συνολική βελτίωση και 55% μείωση των θανάτων και αναμένεται η έγκριση του ΕΜΑ.

  08:10 28/09

  Καπνίζετε; Ένας (ακόμη) βασικός λόγος να το κόψετε

  Ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 και θανάτου για τους καπνιστές, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

  09:40 27/09

  Αντισώματα covid στο μητρικό γάλα και μετά το εμβόλιο

  Οι θηλάζουσες μητέρες που είχαν αρρωστήσει με Covid-19 εκκρίνουν αντισώματα στο γάλα τους έως δέκα μήνες μετά – Περισσότερα τα αντισώματα μετά από εμβόλιο Moderna.

  09:30 27/09

  Έχετε πολύ άγχος; Τεστ (θα) αποκαλύπτει εάν είστε υποψήφιος για καρδιοπάθεια

  Υψηλότερος ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου για όσους έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις ορμόνες του στρες, σύμφωνα με ελληνική έρευνα.

  09:15 27/09

  Covid-free φθινόπωρο: Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που θα μας ενισχύσουν

  Δεν είναι βέβαια μόνο η COVID-19 που μας απασχολεί αλλά και οι πιο γνωστές μας ιώσεις, όπως το απλό κρυολόγημα και οι διάφορες λοιμώξεις.

  12:36 24/09

  Ανεβάζει ο καφές τη χοληστερόλη στο αίμα;

  Για τα αβγά και τα θαλασσινά έχουμε μιλήσει, ο καφές όμως τώρα αρχίζει να μας απασχολεί ως προς τις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα.

  09:02 24/09

  ΠΟΥ: Ναι στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για δύο μόνο ομάδες ασθενών

  Για δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με Covid-19 συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron.

  08:55 24/09

  Ο ρευματοπαθής στην αγορά εργασίας, προϋποθέσεις, εμπόδια δυσκολίες και προτάσεις

  Live δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, 18:15-19:15.

  08:13 24/09

  Euromedica Κυανούς Σταυρός: Εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς

  Δύσκολες και εξαιρετικά απαιτητικές επεμβάσεις ενδοκρινικής χειρουργικής πραγματοποιούνται στην κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης.

  11:11 23/09

  Τι φοβάται ο κορονοϊός;

  Η πνευμονολόγος Δρ Σταματούλα Τσικρικά είναι αισιόδοξη κι εμείς θέλουμε να μάθουμε το λόγο.

  08:10 23/09

  ΗΠΑ: Έγκριση 3ης δόσης εμβολίου Pfizer στους άνω των 65

  Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε η χορήγηση 3ης δόσης του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech στους άνω των 65 ετών και σε όσους διατρέχουν "υψηλό κίνδυνο".

  08:05 23/09

  Η Novartis συνεπής στις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2020 με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

  Η πρόσβαση σε κλινικές μελέτες, η συνεισφορά στο ΑΕΠ, οι θέσεις εργασίας, η εργασιακή πολιτική της εταιρείας.

  07:58 23/09

  Μια επιστημονική ματιά στο "κότσι" του άκρου ποδός

  Το "κότσι" είναι ένα ορθοπεδικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους.

  10:06 22/09

  Αγαπάτε το γάλα και τα τυριά; Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε!

  Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με νέα διεθνή "αιρετική" μελέτη.

  10:03 22/09

  Δωρεάν εξέταση PSA για τον προστάτη

  Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης "Ο Ουρολόγος ξέρει!" από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία.