Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιαν-2020 16:00

  Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και φολικού οξέος δεν βελτιώνουν τελικά την ανδρική γονιμότητα

  Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και φολικού οξέος δεν βελτιώνουν τελικά την ανδρική γονιμότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου και φολικού οξέος δεν αυξάνει την ποιότητα των σπερματοζωρίων ή τα ποσοστά επίτευξης κυήσεων, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη για την ανδρική γονιμότητα.

  Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με ορισμένες μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν και είχαν δείξει ότι η τακτική λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου και φολικού οξέος μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός, χαμηλού κόστους, μη επεμβατικός τρόπος για τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας.

  Τα συμπληρώματα διατροφής για την ανδρική υπογονιμότητα πολλές φορές περιέχουν φολικό οξύ και ψευδάργυρο. Περιορισμένα στοιχεία από προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί στην επίδραση του ψευδάργυρου και του φολικού οξέος, καθώς και τα δύο είναι σημαντικά για την παραγωγή υγιών σπερματοζωαρίων.

  Οι έρευνες αυτές είχαν βασιστεί σε μικρά πληθυσμιακά δείγματα και είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Καμία μελέτη μεγάλης κλίμακας όμως δεν είχε εξετάσει την αποτελεσματικότητα του φολικού οξέος και του ψευδαργύρου στην βελτίωση της ποιότητας των σπερματοζωαρίων ή στον αριθμό γεννήσεων.

  "Είχαν γίνει μικρές έρευνες που είχαν δείξει κάποιο όφελος, αλλά χρειαζόμασταν σαφείςαποδείξεις ότι έχουν αποτελέσματα.”, είπε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Enrique Schisterman. "Η μελέτη μας είναι μία από τις πρώτες τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσουμε εάν τα συμπληρώματα φολικού οξέος και ψευδαργύρου συμβάλλουν στη βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας".

  Σε αυτή την έρευνα έλαβαν μέρος 2.370 ζευγάρια που υποβάλλονταν σε θεραπεία υπογονιμότητας σε τέσσερις αμερικανικές πόλεις.

  Οι άνδρες λάμβαναν κάθε μέρα συμπληρώματα 5mg φολικού οξέος και 30mg ψευδαργύρου ή ένα εικονικό φάρμακο. Μετά από έξι μήνες θεραπείας, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην κινητικότητα ή τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, ούτε στα ποσοστά γεννήσεων.

  Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων μπορεί να έχει ακόμα και αρνητικές παρενέργειες. Στην ομάδα που πήρε τα συμπληρώματα, υπήρξε ελαφρώς αυξημένο ποσοστό κατακερματισμού του DNA των σπερματοζωαρίων, ο οποίος μπορεί να αποτελεί παράγοντα της ανδρικής υπογονιμότητας, ενώ υπήρξαν και συμπτώματα όπως ναυτία και εμετός.

  Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέως και ψευδαργύρου από άνδρες που κάνουν θεραπεία για την υπογονιμότητα. "Για πρώτη φορά υπάρχουν υψηλής ποιότητα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο ψευδάργυρος και το φολικό οξύ δεν βελτιώνουν τα ποσοστά γεννήσεων ούτε τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων”, είπαν οι ερευνητές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:03 27/03

  Ασθενείς με καρκίνο και COVID-19: Οι συστάσεις του γαλλικού υπουργείου Υγείας

  Οι επιπλέον οδηγίες διαχείρισης ασθενών με καρκίνο είναι σημαντικές καθώς μπορεί νοσώντας με COVIT-19 να παρουσιάσουν επιπλοκές από το αναπνευστικό.

  09:55 27/03

  Είναι κορονοϊός ή αλλεργικό άσθμα; Τι πρέπει να γνωρίζουμε

  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία μας βοηθά να διαχωρίσουμε τις δύο περιπτώσεις και δίνει τις βασικές συστάσεις για ασθενείς με βρογχικό άσθμα.

  09:41 27/03

  "Ο εχθρός δεν είναι πλέον αόρατος, κατανοούμε τον SARS-CoV-2"

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Γενετικής Ζαχαρία Σκούρα για το πώς η γνώση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 επιταχύνει την αντιμετώπισή του.

  09:31 27/03

  1η Ψηφιακή Ημερίδα: "Πανδημίες & Παγκόσμια Διαχείριση Κρίσεων Υγείας: Η περίπτωση του Κορωνοϊού".

  Η ημερίδα είναι ανοιχτή και όποιοι επιθυμούν, μπορούν να την παρακολουθήσουν live.

  09:20 26/03

  Κορoνοϊός και φλεγμονώδης νόσος εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κορονοϊός στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι οποίοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

  08:54 26/03

  Τι είναι το νέο τεστ κορονοϊού-εξπρές;

  Τι είναι τα νέα τεστ αντισωμάτων κορονοϊού, τύπου τεστ εγκυμοσύνης, που η Βρετανία σύντομα θα στέλνει ακόμη και στα σπίτια.

  08:51 26/03

  Μειώστε το αλάτι, ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

  Το πολύ αλάτι εξασθενεί την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, προειδοποιούν Γερμανοί επιστήμονες εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

  14:17 24/03

  Συμφωνία Pfizer και BioNTech για την από κοινού ανάπτυξη δυνητικού εμβολίου κατά της νόσου COVID-19

  Οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν από κοινού το υποψήφιο mRNA εμβόλιο BNT162 της BioNTech για την πρόληψη της λοίμωξης από τον κορονοϊό.

  12:53 24/03

  Κορονοϊός: Τα νέα δεδομένα για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

  Πολλές έγκυοι ανησυχούν έντονα, τόσο για τη δική τους υγεία, όσο και για του μωρού τους.

  08:39 24/03

  Αντισηπτικά και δέρμα: Πώς θα αποφύγουμε τους ερεθισμούς;

  Πλέοντας συνεχώς τα χέρια και χρησιμοποιώντας αντισηπτικά, είναι πολύ πιθανό να μας ταλαιπωρήσουν ξηροδερμία και δερματίτιδες.

  08:34 24/03

  Σουσάμι: Ένας σπόρος με σημαντικές ιδιότητες

  Μία από τις τροφές που προσφέρει ενέργεια αλλά και θρέψη, είναι το σουσάμι.

  23:59 23/03

  Μένουμε σπίτι- Οργανωνόμαστε για γυμναστική στο σπίτι

  Τώρα που μένουμε σπίτι, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε αφού η άσκηση συμβάλει τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία.

  09:31 23/03

  Κορονοϊός: Το εμβόλιο και η φαρμακευτική αγωγή που δοκιμάζουν οι ειδικοί

  Πόσο κοντά είμαστε στη δημιουργία εμβολίου για τον κορονοϊό και ποιες είναι οι βασικές θεραπείες που λαμβάνουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται.

  08:46 23/03

  Κορονοϊός και διαβήτης: Οι συστάσεις για τους διαβητικούς

  Ο παθολόγος - διαβητολόγος Παναγιώτης Τσαπόγας συμβουλεύει για τη λοίμωξη COVID-19 και τον σακχαρώδη διαβήτη.

  08:34 23/03

  130 εκατομμύρια δόσεις υδροξυχλωροκίνης δωρίζει η Novartis

  Η Novartis δεσμεύεται να δωρίσει έως και 130 εκατομμύρια δόσεις υδροξυχλωροκίνης για να υποστηρίξει την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.