Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2020 10:59

  Πώς θα έχουμε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση;

  Πώς θα έχουμε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αυτοεκτίμηση έχει μεγάλη σχέση με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τις ικανότητες σου, καθώς και την ενδόμυχη πεποίθηση ότι έχεις αξία ως άτομο. Η υψηλή ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, επηρεάζουν τη ζωή ενός ανθρώπου με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

  "Η αυτοεκτίμηση αναπτύσσεται από την παιδική ηλικία και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος και την ανασφάλεια των γονέων, την χαμηλή αυτοεκτίμηση των γονέων, όταν οι ίδιοι δυσκολεύονται να αποδεχθούν τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση δυσκολεύονται συνήθως να το κάνουν και με τα παιδιά τους. Επίσης, επηρεάζεται σημαντικά από την υπερπροστατευτικότητα και την επικριτική στάση των γονέων, όταν δηλαδή οι γονείς ασκούν κριτική στα παιδιά τους με αρνητικούς χαρακτηρισμούς, συγκρίσεις και άλλα που κάνουν με καλές προθέσεις, αλλά το παιδί εισπράττει άθελα τους το μήνυμα ότι δε γίνεται αποδεκτό και άρα δεν αξίζει, καθώς και από την έντονη αυστηρότητα από πλευρά τους" εξηγεί η Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή, BSc Ψυχολόγος, MSc (alexandrapavletsi.com).

  Μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας;

  Μία από τις προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση, είναι η αποδοχή του εαυτού όπως είναι, καθώς το να είμαστε "τέλειοι" σημαίνει ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας. "Σημαντική επίδραση στην αυτοεκτίμηση έχουν τα συναισθήματά και ο τρόπος που επιλέγεις να τα διαχειριστείς. Η ικανότητα επίσης, να διαπραγματευτείς με τους άλλους, να αντιμετωπίσεις μια διαμάχη, να αποδεχτείς την πραγματικότητα όπως είναι και να διεκδικήσεις από τους άλλους έχει αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη που έχεις στον εαυτό σου.

  Επιπλέον, είναι βασικό να πιστεύουμε ότι αξίζουμε την ευτυχία και να αποδεχτείς τα λάθη. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με λάθη που έχουμε κάνει, σημασία έχει να βρούμε τι θετικό θα αποκομίσουμε από το κάθε γεγονός. Αλλά και να επαναλάβουμε την προσπάθεια, με διαφορετικό τρόπο. Αντίθετα, δεν είναι θεμιτό να αποδοκιμάζουμε τον εαυτό μας και να τον "γεμίζουμε" με αρνητικές σκέψεις, νιώθοντας ενοχές" συμπληρώνει η ψυχολόγος.

  Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου. Η γνώση του εαυτού βελτιώνει τη σχέση με τους άλλους, καθώς και την αυτοεκτίμησή. 

  Πώς θα ενδυναμώσεις την αυτοεκτίμησή σου;


  Τι μας συμβουλεύει η ειδικός; Η ενδυνάμωση επιτυγχάνεται με την αντιμετώπιση των αλλαγών, παρά με την άρνησή τους. Επίσης, επιτυγχάνεται με την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και όχι με την αποφυγή τους. 

  Ένας άλλος τρόπος είναι να αναλαμβάνεις καλοσχεδιασμένα ρίσκα, αντί να επιλέγεις πάντα την ασφάλεια και τη σιγουριά, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η ωρίμανση και η εξέλιξη.

  Τέλος, αναγνωρίζοντας τις δυνάμεις και τις πηγές στήριξής και κάνοντας ό, τι καλύτερο μπορείς, έχεις θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα. Συχνά, μπορείς να πέσεις στην παγίδα να υπερεκτιμήσεις την γνώμη των άλλων για τον εαυτό σου, αναζητώντας την επιβεβαίωση τους για να αισθανθείς καλύτερα και να νιώσεις ότι αξίζεις και από την άλλη πλευρά να υποτιμήσεις τον εαυτό σου, αναμένοντας την αποτυχία, χωρίς να προσπαθήσεις να πραγματοποιήσεις τον στόχο και αυτές οι σκέψεις να οδηγούν στο γεγονός να μην νιώθεις ποτέ αρκετή. 

  "Είναι σημαντικό, λοιπόν να εμπιστεύεσαι τις δυνάμεις σου, να υποστηρίζεις τις αξίες  και τα πιστεύω και να κατανοείς τι επηρεάζει τη διάθεση σου. Έτσι, μερικές φορές πρέπει να ξεχνάς πως αισθάνεσαι και να θυμάσαι τι αξίζεις. Η επιτυχία των πράξεων και τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το τι πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις" συμπληρώνει. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:57 25/02

  Ανάκληση του APOTEL από τον ΕΟΦ και η απάντηση της UNI-PHARMA

  "Ασφαλές το σκεύασμα" απαντά η εταιρεία Uni-pharma.

  11:11 25/02

  Νέος κοροναϊός: Μύθοι και αλήθειες

  Επειδή η πληροφόρηση είναι η καλύτερη άμυνα, ας ξεκαθαρίσουμε μερικές κοινές παρανοήσεις για το νέο κοροναϊό.

  11:08 25/02

  Ένα πολύ καλό νέο για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

  Η προεγχειρητική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει συγκεκριμένες ασθενείς και να μειώσει τις πιθανότητες για επέμβαση στο μαστό ή για ριζικές μαστεκτομές.

  11:00 25/02

  CSL Behring: Παγκόσμια εταιρεία βιοτεχνολογίας με εξειδίκευση στις πρωτεΐνες πλάσματος

  Η CSL Behring είναι παγκοσμίως μια ηγετική εταιρεία βιοτεχνολογίας με εστίαση στις σπάνιες και σοβαρές παθήσεις.

  11:30 24/02

  Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Οι οδηγίες προστασίας από τον κοροναϊό

  Επικαιροποιημένες συμβουλές και οδηγίες για τα μέτρα προστασίας και αποφυγής του κοροναϊού.

  11:20 24/02

  Σπάνιες παθήσεις για... 300 εκατομμύρια ανθρώπους

  300 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν έχοντας κάποια σπάνια πάθηση, σύμφωνα με νέα έρευνα, που σημαίνει πως τα νοσήματα αυτά αφορούν περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

  23:59 23/02

  Μούχλιασε το φαγητό. Το πετάμε ή όχι;

  Με εξαίρεση ορισμένα τυριά, κανείς δεν θα έτρωγε μουχλιασμένο φαγητό! Είναι όμως απαραίτητο να πετάξουμε το ψωμί ή το τυρί που έχει μουχλιάσει;

  11:44 21/02

  Πόσο επιζεί ο κοροναϊός σε μια επιφάνεια;

  Ο ρόλος της θερμοκρασίας και της υγρασίας καθώς και το υλικό επηρεάζουν το χρόνο επιβίωσης του ιού σε άψυχες επιφάνειες.

  11:17 21/02

  Μπορεί η λουτροθεραπεία να προλάβει το έμφραγμα; Ο καρδιολόγος εξηγεί

  Ο καρδιολόγος Αντώνιος Πολυδώρου εξηγεί πώς η λουτροθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος.

  23:59 20/02

  Δυναμώνει το ανοσοποιητικό και αδυνατίζει!

  Τα λαχανικά έχουν αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνες και διουρητικές ιδιότητες.

  09:03 20/02

  Κοροναϊός: Συμπεριφέρεται σαν τον ιό της γρίπης και τι σημαίνει αυτό

  Ο τρόπος μετάδοσης του νέου ιού μοιάζει περισσότερο με αυτόν της γρίπης παρά με του SARS, σύμφωνα με κινεζική έρευνα.

  08:49 20/02

  "Έξυπνα ρούχα" φροντίζουν την υγεία μας

  Yφάσματα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ή τη δυνατότητα να μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή είναι μόνο μερικά παραδείγματα από ένα πολύ κοντινό μέλλον.

  07:00 20/02

  Καινοτομία: Αντιμικροβιακό θερμόμετρο

  Αντιμικροβιακό θερμόμετρο από την KARABINIS MEDICAL και πώς δρα έναντι ιών και μικροβίων παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια σε σύγκριση με τα απλά θερμόμετρα.

  14:47 19/02

  Διαχείριση χρόνου στην εργασία: Πώς μπορείτε να το καταφέρετε

  Ο χρόνος είναι λίγος και αυτά που έχουμε να κάνουμε πολλά. Γι' αυτό και η διαχείριση του χρόνου περιλαμβάνεται στις σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να έχουμε.

  11:35 19/02

  Κονδυλώματα: όσα πρέπει να γνωρίζετε για να τα αντιμετωπίσετε

  Τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

  11:25 19/02

  Άνοια: Η μεγαλύτερη "επιδημία" που θα έρθει στην Ευρώπη

  Οι άνθρωποι με άνοια στην Ευρώπη προβλέπεται να διπλασιασθούν έως το 2050, σύμφωνα με την οργάνωση Alzheimer Europe.