Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2020 10:59

  Πώς θα έχουμε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση;

  Πώς θα έχουμε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αυτοεκτίμηση έχει μεγάλη σχέση με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τις ικανότητες σου, καθώς και την ενδόμυχη πεποίθηση ότι έχεις αξία ως άτομο. Η υψηλή ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, επηρεάζουν τη ζωή ενός ανθρώπου με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

  "Η αυτοεκτίμηση αναπτύσσεται από την παιδική ηλικία και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος και την ανασφάλεια των γονέων, την χαμηλή αυτοεκτίμηση των γονέων, όταν οι ίδιοι δυσκολεύονται να αποδεχθούν τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση δυσκολεύονται συνήθως να το κάνουν και με τα παιδιά τους. Επίσης, επηρεάζεται σημαντικά από την υπερπροστατευτικότητα και την επικριτική στάση των γονέων, όταν δηλαδή οι γονείς ασκούν κριτική στα παιδιά τους με αρνητικούς χαρακτηρισμούς, συγκρίσεις και άλλα που κάνουν με καλές προθέσεις, αλλά το παιδί εισπράττει άθελα τους το μήνυμα ότι δε γίνεται αποδεκτό και άρα δεν αξίζει, καθώς και από την έντονη αυστηρότητα από πλευρά τους" εξηγεί η Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή, BSc Ψυχολόγος, MSc (alexandrapavletsi.com).

  Μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας;

  Μία από τις προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση, είναι η αποδοχή του εαυτού όπως είναι, καθώς το να είμαστε "τέλειοι" σημαίνει ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας. "Σημαντική επίδραση στην αυτοεκτίμηση έχουν τα συναισθήματά και ο τρόπος που επιλέγεις να τα διαχειριστείς. Η ικανότητα επίσης, να διαπραγματευτείς με τους άλλους, να αντιμετωπίσεις μια διαμάχη, να αποδεχτείς την πραγματικότητα όπως είναι και να διεκδικήσεις από τους άλλους έχει αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη που έχεις στον εαυτό σου.

  Επιπλέον, είναι βασικό να πιστεύουμε ότι αξίζουμε την ευτυχία και να αποδεχτείς τα λάθη. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με λάθη που έχουμε κάνει, σημασία έχει να βρούμε τι θετικό θα αποκομίσουμε από το κάθε γεγονός. Αλλά και να επαναλάβουμε την προσπάθεια, με διαφορετικό τρόπο. Αντίθετα, δεν είναι θεμιτό να αποδοκιμάζουμε τον εαυτό μας και να τον "γεμίζουμε" με αρνητικές σκέψεις, νιώθοντας ενοχές" συμπληρώνει η ψυχολόγος.

  Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου. Η γνώση του εαυτού βελτιώνει τη σχέση με τους άλλους, καθώς και την αυτοεκτίμησή. 

  Πώς θα ενδυναμώσεις την αυτοεκτίμησή σου;


  Τι μας συμβουλεύει η ειδικός; Η ενδυνάμωση επιτυγχάνεται με την αντιμετώπιση των αλλαγών, παρά με την άρνησή τους. Επίσης, επιτυγχάνεται με την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και όχι με την αποφυγή τους. 

  Ένας άλλος τρόπος είναι να αναλαμβάνεις καλοσχεδιασμένα ρίσκα, αντί να επιλέγεις πάντα την ασφάλεια και τη σιγουριά, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η ωρίμανση και η εξέλιξη.

  Τέλος, αναγνωρίζοντας τις δυνάμεις και τις πηγές στήριξής και κάνοντας ό, τι καλύτερο μπορείς, έχεις θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα. Συχνά, μπορείς να πέσεις στην παγίδα να υπερεκτιμήσεις την γνώμη των άλλων για τον εαυτό σου, αναζητώντας την επιβεβαίωση τους για να αισθανθείς καλύτερα και να νιώσεις ότι αξίζεις και από την άλλη πλευρά να υποτιμήσεις τον εαυτό σου, αναμένοντας την αποτυχία, χωρίς να προσπαθήσεις να πραγματοποιήσεις τον στόχο και αυτές οι σκέψεις να οδηγούν στο γεγονός να μην νιώθεις ποτέ αρκετή. 

  "Είναι σημαντικό, λοιπόν να εμπιστεύεσαι τις δυνάμεις σου, να υποστηρίζεις τις αξίες  και τα πιστεύω και να κατανοείς τι επηρεάζει τη διάθεση σου. Έτσι, μερικές φορές πρέπει να ξεχνάς πως αισθάνεσαι και να θυμάσαι τι αξίζεις. Η επιτυχία των πράξεων και τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το τι πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις" συμπληρώνει. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:12 28/03

  Υπέρταση: Πώς μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

  Ερευνητές εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την άνοια.

  12:20 28/03

  Δωρεάν μαστογραφία: Η διαδικασία βήμα - βήμα

  Οι γυναίκες άνω των 50 ετών δικαιούνται δωρεάν προληπτική μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος Φώφη Γεννηματά.

  12:06 28/03

  Πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε καθημερινά;

  Η καθοριστική σημασία της αγκαλιάς αναδεικνύεται με βάση τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

  09:10 28/03

  Το βότανο που μπορεί (μεταξύ άλλων) να ενισχύει την τεστοστερόνη

  Το αγιουρβεδικό βότανο ashwagandha θεωρείται ότι έχει πολλά οφέλη, από την ενίσχυση της αθλητικής επίδοσης μέχρι την αύξηση της γονιμότητας στους άντρες.

  23:59 27/03

  Είναι τα αυγά υγιεινά; Τι απαντά η διαιτολόγος

  Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τα αυγά όχι μόνο από μόνα τους, αλλά στο πλαίσιο ολόκληρης της διατροφής.

  13:20 27/03

  Ρήξη χιαστού συνδέσμου στο γόνατο: Τα συμπτώματα και η αποκατάσταση

  Μπορεί να έχετε ακούσει για ρήξη χιαστού σε αθλητές, ωστόσο η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε – είτε γυμνάζεται είτε όχι.

  09:13 27/03

  Ξεκινούν από σήμερα οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

  Οι δωρεάν εξετάσεις αφορούν γυναίκες από 21 έως 65 ετών και εντάσσονται στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου "Σπύρος Δοξιάδης".

  09:02 27/03

  4th SGS Family and Pet Festival

  Για 4η χρόνια η Save a Greek Stray (SGS) διοργανώνει το SGS Family and Pet Festival την Κυριακή, 2 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

  08:10 27/03

  Πλατφόρμα ενημέρωσης για τη  Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA) πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά

  Η καλή και έγκυρη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση και εξέλιξη της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας.

  08:04 27/03

  Το νέο τεύχος ΜΑΘΕ ΦΑΕ ΖΗΣΕ των My market, φέρνει τα χρώματα της άνοιξης στις σελίδες του

  Το τεύχος, βρίσκεται ήδη σε όλα τα καταστήματα My market, αλλά και στο eshop, για του e-πελάτες.

  12:07 24/03

  Πολλαπλή σκλήρυνση: Μπορεί το ελαιόλαδο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών;

  Κρητικό λάδι συμμετείχε σε κλινική μελέτη σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

  12:00 24/03

  ΠΟΥ: Ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται στην Ευρώπη

  Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη.

  10:08 24/03

  Κορονοϊός στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανές συνέπειες στο έμβρυο

  Ο κορονοϊός κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα αρσενικά βρέφη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

  08:46 24/03

  Τεστ κοπώσεως: Ερωτήσεις και απαντήσεις

  Ο καρδιολόγος μπορεί να συστήσει για πολλούς λόγους ένα τεστ κόπωσης, όπως για να ελέγξει ένα στοιχείο που βρήκε στην κλινική εξέταση ή επειδή κάποιος γυμνάζεται έντονα.

  16:29 23/03

  Μείωση της θετικότητας για τον SARS-CoV2, αύξηση για την γρίπη - 75 θάνατοι από covid-19

  Η εξέλιξη στο πεδίο των ιώσεων στη χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

  11:53 23/03

  Υπέρταση: Ο απρόσμενος παράγοντας που μας... ανεβάζει την πίεση

  Ο θόρυβος είναι εκνευριστικός για τους περισσότερους από εμάς. Νέα έρευνα τον συνδέει με την πιθανότατα υπέρτασης.