Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 08:50

  5 SOS ερωτήσεις και απαντήσεις για τη χοληστερόλη

  5 SOS ερωτήσεις και απαντήσεις για τη χοληστερόλη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης "LDL ALERΤ”, μια πρωτοβουλία της Amgen Hellas, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία "LDL Greece”, για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης, το capital.gr συνομίλησε με τον Ευάγγελο Λυμπερόπουλο, Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Οι απαντήσεις του για τη χοληστερόλη μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το ρόλο της  στην υγεία μας. 

  Από την Ελένη Δασκαλάκη

  Η υψηλή LDL χοληστερόλη θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, είναι μεμονωμένα οι τιμές της χοληστερόλης ή το κλάσμα που έχει τη μεγαλύτερη σημασία; Δηλαδή, μια χαμηλή LDL, από μόνη της μας καθησυχάζει; 

  Ευάγγελος Λυμπερόπουλος: Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης έχει αυξηθεί σημαντικά. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν επαρκεί μόνο η μέτρηση της LDL χοληστερόλης αλλά οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας το συνολικό προφίλ του ατόμου, καθώς και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η ηλικία, το φύλο, οι καπνιστικές συνήθειες, η αρτηριακή πίεση, κάποιο παλαιότερο καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα κ.ο.κ), καθώς και το οικογενειακό ιστορικό είναι βασικοί παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ο συνδυασμός όλων των χαρακτηριστικών του ατόμου, καθώς και η εξέταση της κληρονομικότητας, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στον υπολογισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου. Επιπλέον, πέραν της LDL χοληστερόλης, υπάρχουν και άλλα λιπίδια -όπως τα τριγλυκερίδια και η λιποπρωτεΐνη (α) που όταν είναι αυξημένα συσχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν εξετάζουμε έναν ασθενή και να λαμβάνουμε υπόψη μας όλους τους παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω. 

  Ποια είναι τα "υγιή" όρια για τη χοληστερόλη; Έχει αλλάξει κάτι στις τιμές τελευταία;

  Ε.Λ.: Δεν υπάρχουν φυσιολογικές τιμές για την LDL χοληστερόλη. Ο κάθε άνθρωπος έχει μια τιμή-στόχο για τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης ανάλογα με την ομάδα καρδιαγγειακού κινδύνου στην οποία ανήκει.  Έτσι, χωρίζουμε τους ανθρώπους σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο:

  Πολύ υψηλού κινδύνου: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν εκείνοι που έχουν υποστεί κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα, εγκεφαλικό κτλ), ή έχουν διαβήτη με βλάβη οργάνου- στόχου ή/και πολλούς παράγοντες κινδύνου, ή σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο, ή υπολογιζόμενο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου >10%, ή οικογενή υπερχοληστερολαιμία με έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η LDL χοληστερόλη να είναι κάτω από 55 mg% και να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% από τα αρχικά επίπεδα. 
  Υψηλού κινδύνου: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν εκείνοι οι οποίοι έχουν ένα πολύ σοβαρό παράγοντα κινδύνου, ή διαβήτη με έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου, ή μέτρια χρόνια νεφρική νόσο, ή υπολογιζόμενο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου 5-10% ή οικογενή υπερχοληστερολαιμία χωρίς άλλο παράγοντα κινδύνου.  Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η LDL χοληστερόλη να είναι κάτω από 70 mg% και να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% από τα αρχικά επίπεδα.  
  Μέτριου κινδύνου: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν εκείνοι οι οποίοι έχουν διαβήτη χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου, ή υπολογιζόμενο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου 1-5%. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η LDL χοληστερόλη να είναι κάτω από 100 mg%. 
  Τέλος, στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου ανήκουν εκείνοι οι οποίοι δεν εμφανίζουν κάποιο από τα ανωτέρω χαρακτηριστικά και έχουν υπολογιζόμενο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου <1%. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η LDL χοληστερόλη να είναι κάτω από 116 mg%.

  Είναι εφικτό στην πλειοψηφία των ανθρώπων να έχουν λιπίδια μέσα στα επιθυμητά όρια χωρίς φαρμακευτική αγωγή;

  Ε.Λ.: Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές του τρόπου ζωής έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του πληθυσμού. Η κακή διατροφή με κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κεκορεσμένα ζωικά λίπη και χοληστερόλη, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, καθώς και η αύξηση του σωματικού βάρους έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας. Αν ένας άνθρωπος χαμηλού ή μετρίου καρδιαγγειακού κινδύνου ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής θα μπορούσε να έχει LDL χοληστερόλη εντός του στόχου χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, για τα άτομα υψηλού ή πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου απαιτείται κατά κανόνα η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μαζί με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.

  Τι είναι η λιποπρωτεΐνη-α; Θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για στεφανιαία νόσο; Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτήν;

  Ε.Λ.: Η λιποπρωτεΐνη (α) θεωρείται πρώτο "ξαδερφάκι" της LDL χοληστερόλης. Τα  αυξημένα επίπεδά της στον ανθρώπινο οργανισμό αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, καθώς και εγκεφαλικού επεισοδίου. Κάθε άνθρωπος γεννιέται με συγκεκριμένα επίπεδα λιποπρωτεΐνης (α), τα οποία παραμένουν γενικά αμετάβλητα κατά την διάρκεια της ζωής και οφείλει να τα μετρήσει τουλάχιστον μια φορά. Όταν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης (α) είναι πάνω από 50 mg% τότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης (α). Σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται να ρυθμιστούν αυστηρά οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου. 


  Τι πρέπει να αποφεύγει κάποιος με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο; π.χ. με οικογενειακό ιστορικό ή με γνωστή στεφανιαία νόσο;

  Ε.Λ.: Τα άτομα με βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό ή με στεφανιαία νόσο αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μεταβάλλουν ριζικά τον τρόπο ζωής τους ξεκινώντας από καθημερινές αλλαγές. Για παράδειγμα, το κάπνισμα (ενεργητικό αλλά και παθητικό) αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα και πρέπει να διακοπεί άμεσα. Επιπλέον, κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει καθημερινή σωματική δραστηριότητα-συνιστάται πχ γρήγορο περπάτημα τουλάχιστον για 30 λεπτά σε καθημερινή βάση. Επιπρόσθετα, η αλλαγή των διατροφικών συνήθειων και η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής αποτελεί μια από τις σημαντικές αλλαγές του τρόπου ζωής. Εκτός όμως από την αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθεις δεν πρέπει να αμελούμε τον ετήσιο έλεγχο των λιπιδίων και ζαχάρου, τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης,  καθώς επίσης και τις τακτικές επισκέψεις στο γιατρό μας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:28 15/01

  Η πρώτη Ελληνίδα που πετυχαίνει το "7 Summits"

  Στην ψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής ανέβασε την ελληνική σημαία η αλπινίστρια Χριστίνα Φλαμπούρη την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, στις 17.30, ολοκληρώνοντας το σπουδαίο ορειβατικό project "7 Summits".

  11:36 15/01

  Μετατραυματικό στρες προκαλεί η αποβολή στις γυναίκες

  Αποδεικνύεται και επιστημονικά πως η αποβολή ή η έκτοπη κύηση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες ψυχολογικές επιπτώσεις στη γυναίκα.

  11:35 15/01

  Αθλητικές κακώσεις: Οι πιο συχνές και ποια αθλήματα είναι πιο "επικίνδυνα"

  Οι αθλητικές κακώσεις δεν αφορούν μόνο τους αθλητές αλλά και εμάς τους "κοινούς" φίλους της άσκησης.

  23:59 14/01

  4 συμβουλές από διαιτολόγους για να χάσετε εύκολα κιλά

  Ποιες είναι οι καλύτερες και πιο αποτελεσματικές συμβουλές που θα σας έδινε ένας ειδικός για την απώλεια βάρους;

  11:39 14/01

  Νέα μέθοδος "δίνει" χρόνο στο ήπαρ που προορίζεται για μεταμόσχευση

  Νέα συσκευή διατηρεί το ανθρώπινο ήπαρ προς μεταμόσχευση για μία ολόκληρη εβδομάδα έξω από το σώμα, ένα επίτευγμα που μπορεί να αυξήσει σημαντικό τον αριθμό των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση.

  09:07 14/01

  Τι νεότερες λύσεις υπάρχουν για την πρεσβυωπία;

  Οι premium ενδοφακοί είναι μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή που διορθώνει την πρεσβυωπία και άλλες διαθλαστικές παθήσεις.

  23:59 13/01

  Οι "σούπερ" πατάτες (που δεν τρώτε)!

  Οι γλυκοπατάτες προστατεύουν την καρδιά, την επιδερμίδα και τη διάθεσή μας!

  11:39 13/01

  Αλλάζει η μέση φυσιολογική θερμοκρασία σώματος;

  Η μέση κανονική θερμοκρασία του σώματος μειώνεται σταδιακά κάτω από 37, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  11:34 13/01

  Ακτινοθεραπεία εξπρές με μόνο μία δόση;

  Επαναστατική μέθοδος ακτινοθεραπείας-εξπρές για καρκινοπαθείς απαιτεί μια μόνο δόση κάτω του ενός δευτερολέπτου, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική όπως δείχνει έρευνα με επικεφαλής έναν Έλληνα...

  09:03 13/01

  Ιδανική διατροφή για μία μέρα: Τι μπορεί να περιλαμβάνει

  Από το πρωινό μέχρι τα σνακ και το βραδινό, η διαιτολόγος μας προτείνει.

  23:59 12/01

  Ο χυμός που καταπολεμά το ροχαλητό

  Η (απλή) συνταγή για τον χυμό που θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ.

  11:32 10/01

  Πώς συνδέονται τα προβλήματα στα νεφρά με τα καρδιολογικά;

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας για όσους έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, ιδίως καρδιακή ανεπάρκεια, βρήκε νέα έρευνα.

  11:30 10/01

  3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματοχειρουργικής, Αισθητικής Δερματολογίας και Laser

  Οι νεότερες τεχνικές και εξελίξεις θα συζητηθούν στις εργασίες του συνεδρίου 16-18 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

  23:59 09/01

  Κρίση αιμορροΐδων: Η διατροφή που θα σας βοηθήσει

  Εάν σας ταλαιπωρούν συχνά οι αιμορροΐδες σας, οι διατροφικές επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο αργά ή γρήγορα θα περάσει.

  11:39 09/01

  Γρίπη 2020: Πότε περιμένουμε το "κύμα"γρίπης

  Τι γνωρίζουμε για τη γρίπη 2020; Ποιες είναι οι συστάσεις των ειδικών και πότε αναμένεται να ξεκινήσει πιο έντονα η δραστηριότητά της;

  11:00 09/01

  Ιατρείο πόνου κατά της ημικρανίας

  Νέα, επαναστατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της ημικρανίας στο Ιατρείο Πόνου του Metropolitan.