Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Δεκ-2019 08:24

  Πόνος στο χέρι; Είναι... στο χέρι μας να μην πονάμε πια!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην καθημερινότητά μας όλα περνούν από… τα χέρια μας! Από τα μηνύματα και τα επαγγελματικά mails μέχρι τα likes και το scrolling στο κινητό, ή τις ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή και τα ασταμάτητα κλικ στο ποντίκι, ετοιμάζοντας την επόμενη παρουσίαση, όσο ασυναίσθητα κι αν λειτουργούμε, το χέρι μας επιφορτίζεται με μία επαναλαμβανόμενη, σχεδόν αυτοματοποιημένη κίνηση.

  Ουπς! Πόνος στο χέρι!

  Αυτές οι κινήσεις είναι απλές, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη σκέψη και θεωρούνται σχεδόν αυτονόητες για εμάς έως ότου έρθει εκείνη η στιγμή που θα νιώσουμε ένα ενοχλητικό αίσθημα πόνου στον καρπό μας, που πολλές φορές αντανακλά μέχρι τον ώμο, εμποδίζοντάς μας να κάνουμε τις στοιχειώδεις μέχρι τότε συνήθειες μας, όπως το να σηκώσουμε απλώς την κούπα του καφέ, να βουρτσίσουμε τα δόντια ή να κουμπώσουμε το πουκάμισο μας!

  Η φυσιολογία του καρπού

  Ο καρπός, μόνο, αποτελείται από οκτώ οστά που τον περιβάλλουν, τέσσερα στο επάνω και τέσσερα στο κάτω μέρος του. Και τα οκτώ οστά συνδέονται με συνδέσμους που κρατούν τις αρθρώσεις ενωμένες, δίνοντας ένα ευρύ φάσμα κίνησης στα χέρια μας. Υπάρχουν επίσης πολλοί τένοντες που περνούν από τον καρπό. Αυτοί ελέγχουν την κίνηση του καρπού, των δακτύλων και του αντίχειρα. Επειδή κάθε ένα από αυτά τα μέρη εξυπηρετεί μία κίνηση, ακόμη και μία μόνο μικρή περιοχή να ερεθιστεί παρουσιάζοντας όξυνση, τότε εμείς θα το νιώσουμε αμέσως.

  Τι είναι όμως αυτό το τράβηγμα που εξελίσσεται σε πόνο στο χέρι μας;

  Η επαναλαμβανόμενη χρήση μιας συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας, οδηγεί κάποιες φορές στα λεγόμενα "σύνδρομα υπέρχρησης" (overuse syndromes) με συγκεκριμένα συμπτώματα. Ας δούμε αναλυτικότερα ποια είναι αυτά.

  Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

  Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ΣΚΣ), θεωρείται μία από τις παθήσεις του 21ου αιώνα, αφού η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών κυρίως έχει εισάγει και αυτή την εντατική χρήση του χεριού μας, που λειτουργεί πλέον σαν προέκταση του smartphone, του tablet και του ποντικιού ή στον ελεύθερο χρόνο μας της αγαπημένης μας κονσόλας για gaming. Το σύνδρομο προκαλείται όταν το μέσο νεύρο, που διέρχεται μέσα από ένα στενό πέρασμα του καρπού, τον "καρπιαίο σωλήνα" συμπιέζεται έντονα από τη διαρκή χρήση του. Ο καρπιαίος σωλήνας, θεωρείται κυρίως ένας τραυματισμός λόγω επαγγέλματος και τείνει να παρουσιάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις γυναίκες. Ο καρπιαίος σωλήνας ξεκινά συνήθως με ένα ακαθόριστο αίσθημα βάρους στον καρπό. Το βάρος εξελίσσεται σε μούδιασμα στα δάκτυλα και δυσκαμψία (ειδικά στον αντίχειρα, στον δείκτη και στο μεσαίο δάκτυλο),  νωθρότητα και αδυναμία να πιάσεις κάποιο αντικείμενο, αίσθημα θερμότητας και φυσικά πόνο που ορισμένες φορές εκτείνεται μέχρι και τον ώμο.
   
  Τενοντίτιδα
                     
  Η τενοντίτιδα στον καρπό, στα δάκτυλά ή στον αντίχειρά μας, κάνει ομοίως την εμφάνισή της όταν μία μυϊκή ομάδα καταπονείται από μία καθημερινή, επαναλαμβανόμενη κίνηση. Οι τένοντες είναι οι ελαστικές δομές που ενώνουν τους μύες με τα οστά, μεταφέροντας την κίνηση στις αρθρώσεις μας, ενώ το μέγεθος και το σχήμα τους διαφέρει, για παράδειγμα οι τένοντες στον καρπό μας είναι μεγαλύτεροι από εκείνους στα δάκτυλά μας. Όταν ο τένοντας παρουσιάσει φλεγμονή, προκαλώντας επώδυνο αίσθημα πόνου, τότε κάνουμε λόγο για τενοντίτιδα. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ευαισθησία κατά την ψηλάφησή του, ο  πόνος κατά την κίνηση ειδικά σε περίπτωση αντίστασης, το τοπικό οίδημα, το κοκκίνισμα και το αίσθημα θερμότητας.
   
  Επικονδυλίτιδα ή αγκώνας τενιστών (tennis elbow)
   
  H επικονδυλίτιδα είναι ακόμη μία πάθηση που οφείλεται σε κατάχρηση
  συγκεκριμένης ομάδας μυών, αυτής του αντιβραχίου στον αγκώνα. Πιο συγκεκριμένα, είναι μια φλεγμονή των τενόντων που ενώνουν τους μύες του πήχη με την εξωτερική πλευρά του αγκώνα. Ο επίμονος πόνος και η ευαισθησία στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα, αν και έχει συσχετιστεί κυρίως με όσους ασχολούνται με αθλήματα, όπως το τένις και το γκολφ, στην πραγματικότητα αφορά όσους ανθρώπους τελούν εκτός από ψυχαγωγικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, καταπονώντας έτσι τους μύες του αντιβραχίου, που προαναφέραμε. Τα συμπτώματα ξεκινούν ήπια και χειροτερεύουν με το πέρασμα αρκετά μεγάλου χρονικού διαστήματος, εβδομάδων ή και μηνών. Η πρώτη ένδειξη είναι ο ήπιος πόνος ή το αίσθημα καψίματος στην περιοχή του αγκώνα και η εξασθενημένη ισχύς της λαβής του χεριού, ενώ η επιδείνωση προκύπτει με τη δραστηριότητα του πήχη. Το χέρι που προσβάλλεται συνήθως είναι το κυρίαρχο, ανάλογα με το αν είμαστε δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες.

  Ποιοι επαγγελματίες πλήττονται περισσότερο; 

   
  Αν κι αυτά τα προβλήματα στον καρπό και στο χέρι αφορούν πλέον όλους τους λάτρεις της τεχνολογίας άλλα και των Social Media και δεν έχουν συγκεκριμένη ηλικία εμφάνισης, υπάρχουν ωστόσο κάποιες επαγγελματικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισής τους.

  Όσοι κάνουν φυσικά δουλειές γραφείου και χρειάζονται απαραίτητα τη συνεχή εργασία σε υπολογιστή, όπως γραμματείς, στενογράφοι, άτομα σε τηλεφωνικό κέντρο, αρθρογράφοι, επιμελητές κειμένων, σχεδιαστές και γραφίστες ανήκουν στην ομάδα με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καταπονημένου καρπού.
  Άτομα που κινούν το χέρι τους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και για πολλές ώρες είναι ακόμη οι επιστήμονες, όπως οδοντίατροι, χειρουργοί, μικροβιολόγοι και καθηγητές που γράφουν στον πίνακα.

  Με τα χέρια τους δουλεύουν πολύ όλοι οι καλλιτέχνες, όπως οι μουσικοί και οι ζωγράφοι, οι σεφ και τα άτομα στον χώρο της εστίασης, όπως μπαρίστες, όσοι ασχολούνται με τον χώρο της ραπτικής, οι μακιγιέρ, οι hair stylists, οι βαφείς και οι ηλεκτρολόγοι.

  Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε για την περίπτωση του αγκώνα ειδικά και τους αθλητές του τένις και του γκολφ ή τους καθηγητές αυτών των αθλημάτων και επιπλέον τους οδηγούς, που κρατούν τα χέρια τους σε μονότονη θέση σχεδόν για ολόκληρη την ημέρα.

  Τρία προστατευτικά βοηθήματα για την… τριλογία του πόνου!

   
  Πέρα από τις ήπιες ασκήσεις για την ενδυνάμωση του χεριού μας, ένας ακόμη τρόπος άμεσης ανακούφισης των καρπών και του αγκώνα μας είναι η επίδεση. Η επίδεση αποτελεί την πιο αρχαία τεχνική για την πρόληψη, τη στήριξη και την αποκατάσταση των καταπονημένων μυών και αρθρώσεων, συγκρατώντας και επαναφέροντας ταχύτερα την καταπονημένη μυϊκή ομάδα.

  Από τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο βοήθημα που θα διώξει μακριά όλα τα προειδοποιητικά συμπτώματα.
  Η Christou 1910, επιθυμώντας να προσφέρει μια αποτελεσματική λύση για τον πόνο… εις τριπλούν, δημιούργησε τρία προστατευτικά αξεσουάρ με μοντέρνο design, που μπορούν να φορεθούν οπουδήποτε, ενισχύοντας και στηρίζοντας τον καρπό, τον αγκώνα και τον ώμο μας.

  Έτσι για την τενοντίτιδα ή για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα υπάρχουν δύο επιλογές ανάλογα με τον βαθμό που θέλουμε να στηρίξουμε τον καρπό μας.
  Το περικάρπιο με μαξιλάρι σιλικόνης, θυμίζει stylish αξεσουάρ χεριού, ενώ παράλληλα το μαξιλαράκι σιλικόνης στην επένδυσή του, ξεκουράζει μοναδικά την άρθρωση, κάνοντας μασάζ και ενισχύοντας την καλή κυκλοφορία του αίματος. Το σωστό κλείσιμο του περικαρπίου με το ρυθμιζόμενο Velcro, κρατά τον καρπό σταθερό, χωρίς να τον σφίγγει. 

  christou 2Για διπλή ενίσχυση, το γάντι καρπού, ανακουφίζει τον κουρασμένο ή τραυματισμένο καρπό και του παρέχει όλη τη στήριξη και τη σταθερότητα που χρειάζεται, χωρίς να ζεσταίνει ή να "καταπιέζει" το χέρι. Το εξελιγμένο υλικό airprene αφήνει το δέρμα να αναπνέει, ενώ τα 2 ρυθμιζόμενα Velcro ταιριάζουν… γάντι σε κάθε χέρι προσφέροντας 100% ελευθερία κινήσεων! Την ίδια στιγμή, η επίδεση του καρπού δημιουργεί υπεραιμία τοπικά, βοηθώντας στη μείωση του πόνου και στην ταχύτερη αποκατάσταση της κίνησης. 

  Για την επικονδυλίτιδα και τον έντονο πόνο στον αγκώνα, η επιαγκωνίδα​​​​christou 3 σιλικόνης και το μανίκι συμπίεσης, φορεμένα μαζί ή και χωριστά, αποτελούν την πιο ολοκληρωμένη λύση για την ταχύτερη αποκατάσταση του σημείου της φλεγμονής. Η επιαγκωνίδα με το μαξιλαράκι σιλικόνης δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα κάτω από τον αγκώνα, ενώ παράλληλα κάνει μικρομάλαξη στην άρθρωση, βοηθώντας στην αντιμετώπιση και την αποφυγή οιδημάτων. Το μανίκι συμπίεσης, με την κατάλληλη πίεση ενεργοποιεί την καλή κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να προθερμαίνει τους μύες, εμποδίζοντας έτσι τους τραυματισμούς και επιταχύνοντας την αποκατάσταση.

  Για τις τρεις αυτές ενοχλήσεις, που κάνουν την καθημερινότητά σας πιο δύσκολη, εμείς βρήκαμε τον τρόπο να σας διευκολύνουμε! Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς σας (δείτε τη λίστα εδώ), αναζητήστε το stand στο healthcorner της Christou1910 στο τμήμα καλλυντικών και προμηθευτείτε τα πιο στιλάτα προστατευτικά αξεσουάρ για λόγους… υγείας!

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:12 10/12

  Συνεχίζει να μειώνεται ο πληθυσμός από το 2011 έως σήμερα

  Η γήρανση του πληθυσμού και η βραδεία ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού επιβραδύνουν το ΑΕΠ και όχι μόνο.

  09:01 10/12

  Πότε η τριχόπτωση πρέπει να σε απασχολήσει;

  Το 85% των ανδρών αντιμετωπίζει πρόβλημα τριχόπτωσης. Σε αρκετούς μάλιστα το πρόβλημα ξεκινάει από την ηλικία των 20 ετών. Μην περιμένεις για να δράσεις!

  08:57 10/12

  Τι είναι η αιμορροφιλία, η νόσος που πλήττει τα αγόρια

  Μια πρωτότυπη εκστρατεία ενημέρωσης για την αιμορροφιλία από τη Roche Hellas που βοηθά παιδιά και ενήλικες στην καλύτερη διαχείριση της νόσου.

  08:59 09/12

  Η συνήθεια που μπορεί να μειώσει φυσικά τη χοληστερίνη

  Η νηστεία αποτελεί, εκτός από το θρησκευτικό της συμβολισμό, μια πολύ καλή ευκαιρία για να βελτιώσετε τους δείκτες της υγείας σας.

  08:53 09/12

  Αντρική γονιμότητα: Τα 5 χαρακτηριστικά που έχει το υγιές σπέρμα

  Η υπογονιμότητα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στα ζευγάρια. Ο έλεγχος του σπέρματος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διερεύνησης του προβλήματος.

  23:59 08/12

  3 απαντήσεις για την "πίεση" και τα αντιυπερτασικά φάρμακα

  Η υπέρταση είναι μια δυνητικά επικίνδυνη νόσος. Τα καλά νέα: Μπορείτε να την ελέγξετε!

  16:03 06/12

  Σημαντική "σύμπραξη" για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες

  Συνεργασία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και της σύμπραξης Theracell – Orgenesis στον τομέα των προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.

  13:04 06/12

  Είναι η ελιά η "κορωνίδα" της μεσογειακής διατροφής;

  Η ποικιλία, οι συνθήκες καλλιέργειες και η επεξεργασία επηρεάζουν όχι μόνο τη γεύση αλλά και τα θρεπτικά συστατικά της ελιάς.

  08:36 06/12

  Θετικά τα αποτελέσματα μελέτης για τη ριβαροξαμπάνη σε παιδιά με φλεβική θρομβοεμβολή

  Για να διευκολυνθεί η παιδιατρική χρήση, αναπτύχθηκε μία νέα υγρή μορφή ριβαροξαμπάνης από του στόματος, που δεν απαιτεί ενέσεις και τακτική παρακολούθηση.

  08:34 06/12

  Πόνος στον καρπό; Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις

  Αυτές οι 5 απλές ασκήσεις θα βοηθήσουν σημαντικά για τη βελτίωση της κινητικότητας στα χέρια σας.

  08:32 06/12

  To 6o Santa Run επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας!

  Ο πιο χριστουγεννιάτικος αγώνας δρόμου, το Santa Run, επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας, για να προσφέρει στιγμές χαράς και διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους.

  08:32 06/12

  Draeger Hellas: 10 χρόνια "Tεχνολογία για τη Ζωή" και στην Ελλάδα

  Η Draeger Hellas φέρνει νέα προσέγγιση για την πρόληψη στην Ελλάδα.

  08:32 06/12

  "Life matters": Νέο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της MSD Ελλάδος

  H MSD παρουσίασε τον νέο απολογισμό δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας για τα έτη 2017-2018.

  15:50 05/12

  Η κατάσταση που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου για τα παιδιά με διαβητικές μητέρες, σύμφωνα με νέα δημοσιευμένη έρευνα.

  09:03 05/12

  Εξελίξεις: Στεφανιαία νόσος και διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας

  Τα παραπάνω είναι δύο από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στο 23ο Συμπόσιο αθηροσκλήρωσης και συναφών παραγόντων κινδύνου.

  09:02 05/12

  Διαφορετικοί τύποι, ξεχωριστή αντιμετώπιση, καλύτερη ζωή!

  Όπως ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, αντίστοιχα ξεχωριστή πρέπει να είναι και η διαχείριση του διαβήτη του για καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής του.