Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Νοε-2019 09:52

  Κλιματική αλλαγή: Επηρεάζει την υγεία, τη δουλειά και τη ζωή μας

  Κλιματική αλλαγή: Επηρεάζει την υγεία, τη δουλειά και τη ζωή μας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Και μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την αντιμετωπίσουμε. Μάλιστα, μία από τις επιστημονικές ομάδες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταστρώνει ήδη το σχέδιο δράσης. "Ως ομάδα ονειρευόμαστε έναν κόσμο στον οποίο η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων θα κατανοούν πώς και πόσο το περιβάλλον επηρεάζει τη ζωή τους και θα σχεδιάζουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους σε αρμονική συνάρτηση με τη μακροπρόθεσμη ευημερία της ανθρωπότητας. Στόχος μας είναι να δείξουμε το δρόμο προς αυτόν τον τρόπο ζωής και να προσφέρουμε εργαλεία που θα βοηθήσουν για την επίτευξη του στόχου αυτού", σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου FAME Lab Δρ. Ανδρέας Φλουρής. 

  Θερμική καταπόνηση των εργαζομένων

  Αυτή την περίοδο σημαντικό κομμάτι στο πεδίο των ερευνών της ομάδας αποτελεί η μελέτη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους σε βασικούς τομείς της βιομηχανίας (π.χ. μεταποίηση, κατασκευές, μεταφορές, τουρισμός, και γεωργία). Στην Ευρώπη, η παραπάνω μελέτη υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου HEAT-SHIELD και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της θερμικής καταπόνησης στην υγεία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, κυρίως σε εκείνους που ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες.

  Εκτός Ευρώπης, για να διασαφηνιστεί το ζήτημα της θερμικής καταπόνησης που δέχονται οι εργαζόμενοι στο Κατάρ και για να προασπιστεί η υγεία τους, ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία κάλεσε την ομάδα του FAME Lab να διεξάγει μια σειρά από μελέτες το καλοκαίρι του 2019. "Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση", εξηγεί ο Δρ. Φλουρής. Για
  τη μελέτη αυτή, συνολικά 15 ερευνητές και ερευνήτριες του Εργαστηρίου μετέβησαν στο Κατάρ το καλοκαίρι όπου εκτελούσαν καθημερινά μετρήσεις και ελέγχους σε διάφορους εργασιακός χώρους. Χρησιμοποίησαν τεχνολογίες αιχμής και μεθόδους τις οποίες έχουν αναπτύξει στο Εργαστήριό τους στα Τρίκαλα.

  Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Φλουρής, "έχουμε ακριβέστατη γνώση για την έκθεση του κάθε εργαζόμενου σε θερμική καταπόνηση συνδυάζοντας, για πρώτη φορά, κλιματολογικά δεδομένα από μετεωρολογικά όργανα, δεδομένα εντοπισμού του κάθε εργαζόμενου και πληροφορίες ανάλυσης εργασίας για τον κάθε εργαζόμενο. Επίσης, χρησιμοποιήσαμε λογισμικό που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριό μας το οποίο προσομοιώνει τη θερμική καταπόνηση σε οποιοδήποτε περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μελετήσουμε πιθανές συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων σε πιο ακραίες συνθήκες οι οποίες αναμένονται τα επόμενα χρόνια εξαιτίας  της κλιματικής αλλαγής".

  Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής μας

  Συνεχίζοντας, ο Δρ. Φλουρής εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον και αλληλεπιδρά με αυτό όχι μόνο για καλή υγεία, αλλά και για την εκπαίδευση, τη στέγαση, τις οικονομικές ευκαιρίες και την κοινωνική συνοχή. Οι άνθρωποι βιώνουν σήμερα ριζικές αλλαγές στο οικοσύστημά τους, καθώς οι κλιματικές αλλαγές και η αστικοποίηση αλλάζουν δραματικά το περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το γεγονός αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα ανακοίνωσε ότι περίπου 12.5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως (~23% όλων των ετήσιων θανάτων παγκοσμίως) οφείλονται σε τροποποιημένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ή/και την αστικοποίηση".

  Μια απάντηση που πρέπει να δοθεί

  Πώς μπορούμε, λοιπόν, εμείς και οι μελλοντικές γενιές να αναπτυχθούμε μέσα σε ένα τόσο ριζικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον; Οι ερευνητές του εργαστηρίου εργάζονται σκληρά και μεθοδικά, και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μέσα από τις συστηματικές μελέτες και τα αποτελέσματά τους, θα καταφέρουν να βοηθήσουν την κοινωνία να κατανοήσει και να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων. Και όπως επισημαίνουν, η πλήρης κατανόηση των παραγόντων που επιδρούν αρνητικά στην υγεία, την απόδοση και την παραγωγικότητα, καθώς και η προσαρμογή του κόσμου σε αυτούς είναι πολύ σημαντική καθώς θα επιταχύνει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των
  ανθρώπων – με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 28/11

  Η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντικότερη από την κλιματική αλλαγή

  Στον κόσμο των φυσικών πόρων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παλεύουν εδώ και καιρό με ένα "τρίλημμα": πώς να επιτύχουν ασφάλεια εφοδιασμού, διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλά τις τιμές και προστατεύοντας...

  11:51 24/11

  Αλ. Τσίπρας: Οι προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν βιώσιμες και συμπεριληπτικές λύσεις για το μέλλον του πλανήτη

  Αναφερόμενος στην ΕΕ ρώτησε "για ποια αλληλεγγύη μιλάμε", λέγοντας ειδικότερα ότι "η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίζεται σαν να είναι μονάχα πρόβλημα επάρκειας και όχι πρόβλημα υψηλού κόστους".

  00:05 22/11

  Πυρηνική ενέργεια: ή τώρα ή ποτέ

  Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας πυρηνικής αναγέννησης. Στην πραγματικότητα, το να γίνει αυτό πραγματικότητα απαιτεί κάτι για το οποίο δεν φημίζεται η πυρηνική ενέργεια: ταχύτητα. Οι...

  19:09 21/11

  "Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα" από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

  Δεδομένα και προτάσεις μεταρρυθμίσεων θα παρουσιαστούν στις 29 Νοεμβρίου.

  08:30 20/11

  COP27: Εγκρίνεται η δημιουργία ταμείου για "τις απώλειες και τις ζημίες" των φτωχών χωρών

  Δεν τέθηκαν νέοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

  22:36 19/11

  COP27: H Κίνα χαιρετίζει τις "εποικοδομητικές σινοαμερικανικές συνομιλίες"

  Ο απεσταλμένος της Κίνας για το Κλίμα Σιέ Τζενχουά χαρακτήρισε "πολύ εποικοδομητική" την επανάληψη των επίσημων συνομιλιών με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι που τερματίζει το πάγωμα της...

  12:40 14/11

  ΣΕΒ: Η πρόοδος και οι προκλήσεις στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

  Προτάσεις για τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας.

  17:45 11/11

  Μπάιντεν: Καλή πολιτική για το κλίμα σημαίνει καλή οικονομική πολιτική

  Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πρόκληση με επείγοντα χαρακτήρα και ζήτησε συγγνώμη για την προσωρινή έξοδο της χώρας από τη Συμφωνία του Παρισιού πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του.

  09:54 10/11

  Χρ. Σταϊκούρας: Σημαντικές προκλήσεις για τους κρατικούς προϋπολογισμούς δημιουργεί η κλιματική αλλαγή

  Ο κ. Σταϊκούρας κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση, υπογράμμισε ότι οι οικονομικές ζημίες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

  14:53 08/11

  Φον ντερ Λάιεν: Ας μην πάρουμε τον δρόμο προς την κόλαση - Επίσπευση της δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής

  "Η παγκόσμια κρίση των ορυκτών καυσίμων πρέπει να αποτελέσει ορόσημο αλλαγής", τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

  14:10 08/11

  COP27: Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

  Οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν πολλές δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσουν την κλιματική δράση.

  13:18 08/11

  Γερμανία: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση σχετικά με τη δράση των ακτιβιστών για το κλίμα

  Πώς "απαντούν" οι ακτιβιστές στις εισηγήσεις για επιβολή ποινών φυλάκισης σε όσους προκαλούν προβλήματα στους δρόμους.

  13:10 08/11

  Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27, αύριο, ο Χρ. Σταϊκούρας

  Στο περιθώριο της διάσκεψης ο κ. Σταϊκούρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Mohamed Maait.

  12:51 08/11

  Copernicus: Ο Οκτώβριος του 2022 ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη

  Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν "κοντά στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από την περίοδο αναφοράς 1991-2020".