Δευτέρα, 18-Νοε-2019 09:52
Κλιματική αλλαγή: Επηρεάζει την υγεία, τη δουλειά και τη ζωή μας

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Και μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την αντιμετωπίσουμε. Μάλιστα, μία από τις επιστημονικές ομάδες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταστρώνει ήδη το σχέδιο δράσης. "Ως ομάδα ονειρευόμαστε έναν κόσμο στον οποίο η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων θα κατανοούν πώς και πόσο το περιβάλλον επηρεάζει τη ζωή τους και θα σχεδιάζουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους σε αρμονική συνάρτηση με τη μακροπρόθεσμη ευημερία της ανθρωπότητας. Στόχος μας είναι να δείξουμε το δρόμο προς αυτόν τον τρόπο ζωής και να προσφέρουμε εργαλεία που θα βοηθήσουν για την επίτευξη του στόχου αυτού", σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου FAME Lab Δρ. Ανδρέας Φλουρής.
Αυτή την περίοδο σημαντικό κομμάτι στο πεδίο των ερευνών της ομάδας αποτελεί η μελέτη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους σε βασικούς τομείς της βιομηχανίας (π.χ. μεταποίηση, κατασκευές, μεταφορές, τουρισμός, και γεωργία). Στην Ευρώπη, η παραπάνω μελέτη υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου HEAT-SHIELD και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της θερμικής καταπόνησης στην υγεία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, κυρίως σε εκείνους που ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες.
Εκτός Ευρώπης, για να διασαφηνιστεί το ζήτημα της θερμικής καταπόνησης που δέχονται οι εργαζόμενοι στο Κατάρ και για να προασπιστεί η υγεία τους, ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία κάλεσε την ομάδα του FAME Lab να διεξάγει μια σειρά από μελέτες το καλοκαίρι του 2019. "Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση", εξηγεί ο Δρ. Φλουρής. Για
τη μελέτη αυτή, συνολικά 15 ερευνητές και ερευνήτριες του Εργαστηρίου μετέβησαν στο Κατάρ το καλοκαίρι όπου εκτελούσαν καθημερινά μετρήσεις και ελέγχους σε διάφορους εργασιακός χώρους. Χρησιμοποίησαν τεχνολογίες αιχμής και μεθόδους τις οποίες έχουν αναπτύξει στο Εργαστήριό τους στα Τρίκαλα.
Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Φλουρής, "έχουμε ακριβέστατη γνώση για την έκθεση του κάθε εργαζόμενου σε θερμική καταπόνηση συνδυάζοντας, για πρώτη φορά, κλιματολογικά δεδομένα από μετεωρολογικά όργανα, δεδομένα εντοπισμού του κάθε εργαζόμενου και πληροφορίες ανάλυσης εργασίας για τον κάθε εργαζόμενο. Επίσης, χρησιμοποιήσαμε λογισμικό που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριό μας το οποίο προσομοιώνει τη θερμική καταπόνηση σε οποιοδήποτε περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μελετήσουμε πιθανές συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων σε πιο ακραίες συνθήκες οι οποίες αναμένονται τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής".
Συνεχίζοντας, ο Δρ. Φλουρής εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον και αλληλεπιδρά με αυτό όχι μόνο για καλή υγεία, αλλά και για την εκπαίδευση, τη στέγαση, τις οικονομικές ευκαιρίες και την κοινωνική συνοχή. Οι άνθρωποι βιώνουν σήμερα ριζικές αλλαγές στο οικοσύστημά τους, καθώς οι κλιματικές αλλαγές και η αστικοποίηση αλλάζουν δραματικά το περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το γεγονός αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα ανακοίνωσε ότι περίπου 12.5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως (~23% όλων των ετήσιων θανάτων παγκοσμίως) οφείλονται σε τροποποιημένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ή/και την αστικοποίηση".
Πώς μπορούμε, λοιπόν, εμείς και οι μελλοντικές γενιές να αναπτυχθούμε μέσα σε ένα τόσο ριζικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον; Οι ερευνητές του εργαστηρίου εργάζονται σκληρά και μεθοδικά, και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μέσα από τις συστηματικές μελέτες και τα αποτελέσματά τους, θα καταφέρουν να βοηθήσουν την κοινωνία να κατανοήσει και να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων. Και όπως επισημαίνουν, η πλήρης κατανόηση των παραγόντων που επιδρούν αρνητικά στην υγεία, την απόδοση και την παραγωγικότητα, καθώς και η προσαρμογή του κόσμου σε αυτούς είναι πολύ σημαντική καθώς θα επιταχύνει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των
ανθρώπων – με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο.
Οι εποχικές ιώσεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, ο ΣΦΕΕ απαντά σε κατηγορίες για μέλη του που διατυπώθηκαν από πλευράς του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.
Μικρότερος ο κίνδυνος άνοιας για τις ηλικιωμένες που περπατάνε περισσότερο και είναι πιο δραστήριες σωματικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού, ακόμη και 20 χρόνια μετά τον τοκετό, για τις γυναίκες που είχαν προεκλαμψία, δείχνει δανική μελέτη.
Το νέο τεστ είναι αιματολογικό και σύμφωνα με έρευνα μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ έως 3,5 χρόνια πριν την κλινική διάγνωσή της.
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκινούν προπονήσεις για άτομα με νοητική αναπηρία σε 2 αθλήματα.
Εάν θέλουμε υγιές συκώτι, το ιδανικό είναι να αποφεύγουμε εντελώς το αλκοόλ, εάν όμως θέλουμε να έχουμε μια επιλογή, υπάρχει κάποιο ποτό που μπορούμε να πίνουμε με μέτρο.
Ο Ιανουάριος θεωρείται μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου της μήτρας και οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες πρόληψης.
Στον παραπάνω συσχετισμό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.
Βραδύτερη η απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους που κάνουν υγιεινή ζωή και πάνω από όλα υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με κινεζική μελέτη.
Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου για τους διαβητικούς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η οποία προσδιορίζει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Με εκρηκτική άνοδο θερμοκρασιών.
Στόχος του νέου φορέα είναι να συμβάλλει μέσω εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών, στη διαθεσιμότητα των νέων αλλά και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς.
Ίσως για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας, συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν σιρόπια για το βήχα, τα οποία φέρονται να ευθύνονται για θανάτους παιδιών.