Δευτέρα, 30-Μαϊ-2022 23:59
"Είμαστε ό,τι τρώμε"; Τότε, τι να τρώμε για να είμαστε καλά;

Ο Ιπποκράτης έλεγε την φράση "φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας κι η τροφή σας ας γίνει το φάρμακο σας". Και η personal trainer Λένα Σχίζα μας εξηγεί γιατί το "είμαστε ό,τι τρώμε" δεν αποτελεί έναν ακόμη μύθο!
Κατανοώντας την ουσία της φράσης του Ιπποκράτη, μπορούμε να διαπιστώσουμε τη σημασία που έχει η τροφή για τον οργανισμό μας, η οποία είναι υπεύθυνη, τόσο για τη σωματική, αλλά και για την ψυχική μας υγεία, στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό. Πώς, λοιπόν, μας επηρεάζει, τι;
Ο πιο σημαντικός παράγοντας για μία ισορροπημένη διατροφή είναι οι συνήθειες και τι καταναλώνουμε μέσα στην καθημερινότητα μας. Και όχι τι θα καταναλώσουμε μία ημέρα μέσα στην εβδομάδα που θα βγούμε με τους φίλους μας! Καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα τρόφιμα που βρίσκονται σπίτι μας, καθώς εκεί γίνονται τα σημαντικότερα λάθη. Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που αναφέρουν ότι έχουν λίγα λιπαρά ή καθόλου ζάχαρη και πάντα να διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες, γιατί μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις. Μερικές καλές διατροφικές συνήθειες είναι να φροντίσουμε να έχουμε ποικιλία και χρώμα στο φαγητό μας και να μην παραλείπουμε γεύματα, ώστε να έχουμε έλεγχο στις ποσότητες που καταναλώνουμε. Πάντα φροντίζουμε να τρώμε αργά, μασώντας καλά κάθε μπουκιά και να πίνουμε άφθονο νερό.
Tip: Αποφεύγουμε τις τρεις λευκές σκόνες: αλάτι, ζάχαρη και λευκό αλεύρι.
Σημαντικές σε ένα τρόφιμο δεν είναι μόνο οι θερμίδες. Ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η διατροφική του αξία, τι προσφέρει δηλαδή στον οργανισμό μας. Μια καλή συνήθεια είναι να επιλέγουμε τρόφιμα όσο το δυνατό πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, τα οποία αργούν, σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα, να αποθηκευτούν στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί το αίσθημα της πείνας αλλά και η άμεση εναπόθεση της τροφής στις λιποαποθήκες του σώματος. Επίσης, προτιμούμε μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, ζυμαρικά ολικής), άπαχες πηγές πρωτεΐνης (άπαχο κρέας, ψάρι, γιαούρτι) ενώ από λιπαρά, τίποτα καλύτερο από ελαιόλαδο!
Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά και να επιλέγουμε τρόφιμα που περιέχουν ακόρεστα λίπη, όπως φυτικά έλαια και λιπαρά ψάρια. Επιλέγουμε άπαχα κομμάτια κρέατος και αφαιρούμε το ορατό λίπος. Μειώνουμε τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά και τα γλυκά, τα οποία περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και προτιμούμε αυτά που βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα φρούτα.
Να θυμάστε, όπως συνηθίζουμε να τρώμε ανθυγιεινά έτσι συνηθίζουμε να τρώμε και υγιεινά. Για να μας γίνει όμως κάτι συνήθεια απαιτείται χρόνος, τον οποίον αξίζει να διαθέσουμε για την διατροφή μας, μιας και προστατεύουμε την υγεία τη δική μας αλλά και της οικογένειας μας.
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις δύο νέες πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον.
Παρότι χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους άνω των 30 ετών, οι ειδικοί δεν συμφωνούν στο εάν υπάρχει όφελος από μία επόμενη αναμνηστική δόση για τις ηλικίες 30-59 ετών.
Στο επίκεντρο η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα αλλά και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα προϊόντα χωρίς καύση, συμπληρώνοντας τα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος.
Στην ετήσια αυτή έκθεση παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.
Η έκθεση σε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και υπέρτασης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να μας...
Οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον μας απασχολούν ήδη και έχει ενδιαφέρον η σχετική ανάλυση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου.
Τα ευεργετικά οφέλη της κίνησης για ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας αναδεικνύονται όλο και περισσότερο.
Πιθανή πρώιμη ένδειξη Αλτσχάιμερ αν ένας ηλικιωμένος είναι πρόθυμος να δώσει γενναιόδωρα τα χρήματα του, υποστηρίζει αμερικανική έρευνα.
Η χρήση των δεδομένων από τα wearable health trackers σε συνδυασμό με την "εκπαίδευση" της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνουν σε λίγο διάστημα διαθέσιμη αυτή τη νέα τεχνολογία.
Πρόκειται για καινοτόμο επέμβαση για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και βεβαρημένη υγεία.
Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και για τους ανθρώπους με προδιαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Νέα διεθνής μελέτη υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες των γυναικών για long covid είναι πολλαπλάσιες συγκριτικά με των ανδρών που έχουν νοσήσει με κορονοϊό.
Σε έρευνα βρέθηκε ότι αυτό το τεστ της ισορροπίας αποκαλύπτει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια για όποιον δεν το καταφέρει.
Τα παραπάνω θα συζητηθούν σε διαδικτυακή ημερίδα στις 24 Ιουνίου στις 18.00 μ.μ.
Ο νέος ιστότοπος φιλοδοξεί να γίνει ένας ψηφιακός χώρος ενημέρωσης για την κατανόηση των θεμάτων που μπορεί να προβληματίζουν και να απασχολούν έναν ασθενή.