Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 04-Μαϊ-2021 23:59

    "Είμαστε ό,τι τρώμε"; Τότε, τι να τρώμε για να είμαστε καλά;

    "Είμαστε ό,τι τρώμε"; Τότε, τι να τρώμε για να είμαστε καλά;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο Ιπποκράτης έλεγε την φράση "φάρμακο σας ας γίνει  η τροφή σας κι η τροφή σας ας γίνει  το φάρμακο σας". Και η personal trainer Λένα Σχίζα μας εξηγεί γιατί το "είμαστε ό,τι τρώμε" δεν αποτελεί έναν ακόμη μύθο! 

    Κατανοώντας την ουσία της φράσης του Ιπποκράτη, μπορούμε να διαπιστώσουμε τη σημασία  που έχει  η τροφή για τον οργανισμό μας, η οποία είναι  υπεύθυνη, τόσο για τη σωματική, αλλά  και  για την ψυχική μας υγεία,  στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό. Πώς, λοιπόν, μας επηρεάζει, τι;

    Καλές διατροφικές συνήθειες - τις περισσότερες ημέρες 

    Ο πιο σημαντικός παράγοντας για μία ισορροπημένη διατροφή είναι οι συνήθειες και τι καταναλώνουμε μέσα στην καθημερινότητα μας. Και όχι τι θα καταναλώσουμε μία ημέρα μέσα στην εβδομάδα που θα βγούμε με τους φίλους μας! Καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα τρόφιμα που βρίσκονται σπίτι μας, καθώς εκεί γίνονται τα  σημαντικότερα λάθη. Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που αναφέρουν ότι έχουν  λίγα λιπαρά ή καθόλου ζάχαρη και πάντα να διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες, γιατί μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις. Μερικές καλές διατροφικές συνήθειες είναι να φροντίσουμε να έχουμε ποικιλία και χρώμα στο φαγητό μας και να μην παραλείπουμε γεύματα, ώστε να έχουμε έλεγχο στις ποσότητες που καταναλώνουμε. Πάντα φροντίζουμε να τρώμε αργά, μασώντας καλά κάθε μπουκιά και να πίνουμε άφθονο νερό.

    Tip: Αποφεύγουμε τις τρεις λευκές σκόνες: αλάτι, ζάχαρη και λευκό αλεύρι.

    Καλής ποιότητας θρεπτικά τρόφιμα


    Σημαντικές σε ένα τρόφιμο δεν είναι μόνο οι θερμίδες. Ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η διατροφική του αξία, τι προσφέρει δηλαδή στον οργανισμό μας. Μια καλή συνήθεια είναι να επιλέγουμε τρόφιμα όσο το δυνατό πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, τα οποία αργούν, σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα, να αποθηκευτούν στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί το αίσθημα της πείνας αλλά και η άμεση εναπόθεση της τροφής στις λιποαποθήκες του σώματος. Επίσης, προτιμούμε μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, ζυμαρικά ολικής), άπαχες πηγές πρωτεΐνης (άπαχο κρέας,  ψάρι, γιαούρτι) ενώ από λιπαρά, τίποτα καλύτερο από ελαιόλαδο!

    Κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη

    Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά και να επιλέγουμε τρόφιμα που περιέχουν ακόρεστα λίπη, όπως φυτικά έλαια και λιπαρά ψάρια.   Επιλέγουμε άπαχα κομμάτια κρέατος και αφαιρούμε το ορατό λίπος. Μειώνουμε τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά και τα γλυκά, τα οποία περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και προτιμούμε αυτά που βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα φρούτα. 

    Να  θυμάστε, όπως συνηθίζουμε να τρώμε ανθυγιεινά έτσι συνηθίζουμε να τρώμε και υγιεινά. Για να μας γίνει όμως κάτι συνήθεια απαιτείται χρόνος,  τον οποίον αξίζει να διαθέσουμε για την διατροφή μας, μιας και προστατεύουμε την υγεία τη δική  μας αλλά και της οικογένειας μας.

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:21 11/05

    Εμβολιασμός COVID-19: Μετά το εμβόλιο, τι;

    H Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσιάζει την καμπάνια για τον εμβολιασμό COVID-19.

    08:07 11/05

    Θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής CHMP για νέα θεραπεία ενηλίκων με ατοπική δερματίτιδα

    Εφόσον εγκριθεί, η τραλοκινουμάμπη θα αποτελέσει τον πρώτο εγκεκριμένο βιολογικό παράγοντα που στοχεύει ειδικά την κυτοκίνη IL-13, βασικό συντελεστή της εκδήλωσης συμπτωμάτων στην ατοπική δερματίτιδα.

    08:01 11/05

    Έρευνα: Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και COVID-19

    Παγκόσμια έρευνα βρίσκει τους μισούς από τους συμμετέχοντες να βιώνουν μείωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

    08:34 10/05

    COVID-19 και καρδιακή ανεπάρκεια: Νέα ερευνητικά δεδομένα

    Η καρδιακή ανεπάρκεια ως επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19 εξετάζεται από την επιστημονική κοινότητα.

    08:26 10/05

    Εμβόλια για τον κορονοϊό και έφηβοι: Το ηθικό δίλημμα της κοινωνίας μας

    Θα πρέπει τα εμβόλια για τον κορονοϊό να προωθηθούν στους εφήβους στις αναπτυσσόμενες χώρες; Το ερώτημα που θέτουν οι ειδικοί χρειάζεται άμεση απάντηση.

    23:59 09/05

    Η διατροφή στην προεμμηνόπαυση – οι απαραίτητες βιταμίνες και συστατικά

    Τι αλλάζει στη διατροφή στην προεμμηνόπαυση; Πολλά, αφού οι ανάγκες του οργανισμού είναι διαφορετικές και χρειάζεται περισσότερη προσοχή ώστε να τις καλύπτουμε.

    09:36 07/05

    Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών

    Περίπου 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο γι’ αυτό και οι εξελίξεις στη θεραπεία της ψωρίασης είναι σημαντικές.

    09:20 07/05

    Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Η νόσος και οι προκλήσεις

    H 8η Μαΐου δρα αφυπνιστικά ως η Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαθρίτιδας.

    23:59 06/05

    Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;

    Τα τηγανητά δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, όταν τηγανίζουμε όμως το λάδι που επιλέγουμε είναι σημαντικό!

    09:26 06/05

    Άσθμα: Κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19 οι ασθενείς;

    Η βαρύτητα και η μορφή του άσθματος επηρεάζει την απάντηση, ωστόσο οι ασθματικοί ασθενείς θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν κανονικά.

    09:03 06/05

    Μεταλλάξεις του κορονοϊού: Πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

    Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μας δίνουν στοιχεία για το κατά πόσο εμβόλια που διαθέτουμε παρέχουν προστασία από παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

    14:42 05/05

    Μελέτη: Η δράση του anakinra κατά της πνευμονίας από COVID-19

    Η Sobi και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης αναφέρουν ότι η χρήση του anakinra βελτίωσε τη συνολική κλινική έκβαση κατά 64% σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19.

    09:08 05/05

    Θρομβώσεις μετά τα εμβόλια και μετά τη νόσηση με COVID-19

    Οι θέσεις Αμερικανικών Ιατρικών Ενώσεων για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και τους πιθανούς κινδύνους.

    08:56 05/05

    Εσύ, μήπως παίρνεις το σάκχαρό σου χαΛΛΛαρά;

    Η νέα διαδικτυακή εκστρατεία της ΑΜΚΕ "Με Οδηγό το Διαβήτη" κάνει focus στη Βόρεια Ελλάδα με ambassador τον Γιώργο Μαυρίδη.

    23:59 02/05

    Σας έμειναν κόκκινα αυγά; Να πώς θα τα απολαύσετε - και γιατί σας κάνουν καλό

    Σε κάθε σπίτι αυτές τις ημέρες υπάρχουν κόκκινα αυγά. Να τα φάμε ή όχι; Και πώς αν τα έχουμε βαρεθεί "απλά βραστά";