Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 30-Μαϊ-2022 23:59

    "Είμαστε ό,τι τρώμε"; Τότε, τι να τρώμε για να είμαστε καλά;

    "Είμαστε ό,τι τρώμε"; Τότε, τι να τρώμε για να είμαστε καλά;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο Ιπποκράτης έλεγε την φράση "φάρμακο σας ας γίνει  η τροφή σας κι η τροφή σας ας γίνει  το φάρμακο σας". Και η personal trainer Λένα Σχίζα μας εξηγεί γιατί το "είμαστε ό,τι τρώμε" δεν αποτελεί έναν ακόμη μύθο! 

    Κατανοώντας την ουσία της φράσης του Ιπποκράτη, μπορούμε να διαπιστώσουμε τη σημασία  που έχει  η τροφή για τον οργανισμό μας, η οποία είναι  υπεύθυνη, τόσο για τη σωματική, αλλά  και  για την ψυχική μας υγεία,  στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό. Πώς, λοιπόν, μας επηρεάζει, τι;

    Καλές διατροφικές συνήθειες - τις περισσότερες ημέρες 

    Ο πιο σημαντικός παράγοντας για μία ισορροπημένη διατροφή είναι οι συνήθειες και τι καταναλώνουμε μέσα στην καθημερινότητα μας. Και όχι τι θα καταναλώσουμε μία ημέρα μέσα στην εβδομάδα που θα βγούμε με τους φίλους μας! Καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα τρόφιμα που βρίσκονται σπίτι μας, καθώς εκεί γίνονται τα  σημαντικότερα λάθη. Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που αναφέρουν ότι έχουν  λίγα λιπαρά ή καθόλου ζάχαρη και πάντα να διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες, γιατί μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις. Μερικές καλές διατροφικές συνήθειες είναι να φροντίσουμε να έχουμε ποικιλία και χρώμα στο φαγητό μας και να μην παραλείπουμε γεύματα, ώστε να έχουμε έλεγχο στις ποσότητες που καταναλώνουμε. Πάντα φροντίζουμε να τρώμε αργά, μασώντας καλά κάθε μπουκιά και να πίνουμε άφθονο νερό.

    Tip: Αποφεύγουμε τις τρεις λευκές σκόνες: αλάτι, ζάχαρη και λευκό αλεύρι.

    Καλής ποιότητας θρεπτικά τρόφιμα


    Σημαντικές σε ένα τρόφιμο δεν είναι μόνο οι θερμίδες. Ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η διατροφική του αξία, τι προσφέρει δηλαδή στον οργανισμό μας. Μια καλή συνήθεια είναι να επιλέγουμε τρόφιμα όσο το δυνατό πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, τα οποία αργούν, σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα, να αποθηκευτούν στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί το αίσθημα της πείνας αλλά και η άμεση εναπόθεση της τροφής στις λιποαποθήκες του σώματος. Επίσης, προτιμούμε μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, ζυμαρικά ολικής), άπαχες πηγές πρωτεΐνης (άπαχο κρέας,  ψάρι, γιαούρτι) ενώ από λιπαρά, τίποτα καλύτερο από ελαιόλαδο!

    Κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη

    Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά και να επιλέγουμε τρόφιμα που περιέχουν ακόρεστα λίπη, όπως φυτικά έλαια και λιπαρά ψάρια.   Επιλέγουμε άπαχα κομμάτια κρέατος και αφαιρούμε το ορατό λίπος. Μειώνουμε τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά και τα γλυκά, τα οποία περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και προτιμούμε αυτά που βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα φρούτα. 

    Να  θυμάστε, όπως συνηθίζουμε να τρώμε ανθυγιεινά έτσι συνηθίζουμε να τρώμε και υγιεινά. Για να μας γίνει όμως κάτι συνήθεια απαιτείται χρόνος,  τον οποίον αξίζει να διαθέσουμε για την διατροφή μας, μιας και προστατεύουμε την υγεία τη δική  μας αλλά και της οικογένειας μας.

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 15/12

    Πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή H3N2 της "σούπερ γρίπης"; Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".

    11:48 13/12

    Ο Δανός δότης σπέρματος, οι γενετικοί έλεγχοι, οι κίνδυνοι και τα κενά

    Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.

    08:00 13/12

    Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο

    Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.