Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Οκτ-2019 11:35

  Ψωρίαση – Ψωριασική αρθίτιδα: Οι επιπτώσεις της νόσου στον ασθενή

  Ψωρίαση – Ψωριασική αρθίτιδα: Οι επιπτώσεις της νόσου στον ασθενή
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τον Λεωνίδα Φωτιάδη, πρόεδρο Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσημάτων ΑΚΕΣΩ – Μέλος Ομοσπονδίας ΡευΜαζήν.

  Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται ως αυτοάνοσο, αυτοφλεγμωνόδες νόσημα το οποίο προσβάλλει το δέρμα και τις αρθρώσεις, ενώ έχει πολλές συχνά οδυνηρές συνέπειες στον ψυχοκοινωνικό, οικονομικό αλλά και εργασιακό τομέα της ζωής τους ασθενούς. Οι επιπτώσεις αυτές μεγεθύνονται όταν στον ίδιο οργανισμό έχουν προσβληθεί και οι αρθρώσεις, όταν δηλαδή υπάρχει ψωριασική αρθρίτιδα. Τα στεγανά των επιπτώσεων αυτών δεν είναι πάντοτε ορατά, καθώς για παράδειγμα εκδηλώσεις ενός ψυχοκοινωνικού προβλήματος δύνανται να επηρεάσουν την εργασιακή ζωή κάποιου και κατ’ επέκταση και την οικονομική του κατάσταση. 

  Η συναισθηματική και ψυχολογική πίεση 

  Ως νόσημα το οποίο προσβάλλει όλες τις ηλικίες, λόγω της μορφής των εκδηλώσεών του επηρεάζει την ψυχολογία του ασθενούς, ειδικά τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες κατά το στάδιο της κοινωνικής ανάπτυξης του ατόμου, όπου σχηματίζεται η ταυτότητά του και κατά συνέπεια το αίσθημα της αυτοεκτίμησης είναι ευάλωτο. Παρότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, οι ασθενείς πιθανόν να βιώσουμε κάποιες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού, κάτι βέβαια το οποίο ήταν εντονότερο στο παρελθόν, ενώ πλέον μέσα από τη δράση των συλλόγων ασθενών και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού τέτοια φαινόμενα έχουν περιοριστεί αρκετά. 
    
  Πέραν όμως της ψυχολογικής πίεσης που αισθάνεται ο ασθενής λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων, η ίδια η διαχείριση της νόσου είναι λογικό να τον επιβαρύνει αρκετά. Η αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων ταλαιπωρεί ψυχολογικά τους ασθενείς, γεγονός που μπορεί να επιδράσει αρνητικά ακόμα και στη συμμόρφωσή τους στη θεραπευτική αγωγή. 

  Η οικονομική επιβάρυνση της ψωριασικής νόσου

  Η συνολική οικονομική επιβάρυνση της αντιμετώπισης της ψωριασικής νόσου είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τον ασθενή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υψηλού κόστους θεραπείες των βιολογικών παραγόντων παρέχονται δωρεάν από το κράτος τόσο για τους ασφαλισμένους πολίτες όσο και για τους ανασφάλιστους, με μόνη προϋπόθεση την κατοχή ΑΜΚΑ. Υπάρχουν, όμως, άμεσα κόστη τα οποία καλούνται οι ασθενείς να καλύψουν εξ ολοκλήρου, καθώς ένας ασθενής με ψωρίαση έχει ανάγκη καθημερινής περιποίησης του δέρματός του, ενώ χρειάζεται πολλές φορές να επισκέπτεται όχι μόνο τον δερματολόγο του αλλά και επιπλέον ειδικότητες, όπως αυτή του ρευματολόγου, λόγω εμφάνισης ψωριασικής αρθρίτιδας. Η οικονομική επιβάρυνση φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στους ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν συννοσηρότητες όπως διαβήτη ή κατάθλιψη. 

  Η επίδραση της ψωριασικής νόσου στην επαγγελματική ζωή του ασθενούς

  Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση εμφανίζεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις ηλικίες 15 έως 30. Σε όποιο στάδιο της ζωής του ατόμου και αν εμφανιστεί, είναι πιθανόν να μεταβάλει το αίσθημα αυτοεκτίμησης τους ασθενούς, φαινόμενο ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά όταν οι επιπτώσεις του επηρεάζουν την επιλογή εργασιακού αντικειμένου ή εν γένει την εύρεση εργασίας. Τα δεδομένα γίνονται πιο απογοητευτικά καθώς οι ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα όχι μόνο μειώνουν  τις εργασιακές ώρες απασχόλησης, αλλά φαίνεται να εγκαταλείπουν την εργασία τους κάποια χρόνια μετά την διάγνωση της αρθρίτιδας.

  Το συμπέρασμα

  Ως ασθενείς καλούμαστε να διαχειριστούμε την ψωριασική νόσο και να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες της καθημερινότητας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Βέβαια, με την εξέλιξη της φαρμακευτικής τεχνολογίας και τη δράση των συλλόγων ασθενών, η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από το 2004 που καθιερώθηκε για πρώτη φορά η 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι πλέον περισσότερες  και καλύπτουν όλο και πιο πολλές από τις ανάγκες των ασθενών. Παράλληλα, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν έγκυρα και να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν τα νοσήματά τους. 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:03 06/12

  Σημαντική "σύμπραξη" για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες

  Συνεργασία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και της σύμπραξης Theracell – Orgenesis στον τομέα των προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.

  13:04 06/12

  Είναι η ελιά η "κορωνίδα" της μεσογειακής διατροφής;

  Η ποικιλία, οι συνθήκες καλλιέργειες και η επεξεργασία επηρεάζουν όχι μόνο τη γεύση αλλά και τα θρεπτικά συστατικά της ελιάς.

  08:36 06/12

  Θετικά τα αποτελέσματα μελέτης για τη ριβαροξαμπάνη σε παιδιά με φλεβική θρομβοεμβολή

  Για να διευκολυνθεί η παιδιατρική χρήση, αναπτύχθηκε μία νέα υγρή μορφή ριβαροξαμπάνης από του στόματος, που δεν απαιτεί ενέσεις και τακτική παρακολούθηση.

  08:34 06/12

  Πόνος στον καρπό; Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις

  Αυτές οι 5 απλές ασκήσεις θα βοηθήσουν σημαντικά για τη βελτίωση της κινητικότητας στα χέρια σας.

  08:32 06/12

  To 6o Santa Run επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας!

  Ο πιο χριστουγεννιάτικος αγώνας δρόμου, το Santa Run, επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας, για να προσφέρει στιγμές χαράς και διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους.

  08:32 06/12

  Draeger Hellas: 10 χρόνια "Tεχνολογία για τη Ζωή" και στην Ελλάδα

  Η Draeger Hellas φέρνει νέα προσέγγιση για την πρόληψη στην Ελλάδα.

  08:32 06/12

  "Life matters": Νέο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της MSD Ελλάδος

  H MSD παρουσίασε τον νέο απολογισμό δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας για τα έτη 2017-2018.

  15:50 05/12

  Η κατάσταση που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου για τα παιδιά με διαβητικές μητέρες, σύμφωνα με νέα δημοσιευμένη έρευνα.

  09:03 05/12

  Εξελίξεις: Στεφανιαία νόσος και διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας

  Τα παραπάνω είναι δύο από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στο 23ο Συμπόσιο αθηροσκλήρωσης και συναφών παραγόντων κινδύνου.

  09:02 05/12

  Διαφορετικοί τύποι, ξεχωριστή αντιμετώπιση, καλύτερη ζωή!

  Όπως ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, αντίστοιχα ξεχωριστή πρέπει να είναι και η διαχείριση του διαβήτη του για καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

  09:00 05/12

  Επιτυχημένη κρίνεται η Ημερίδα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας για την 3η Δεκέμβρη

  Με πολλές ελπίδες για την καλύτερη καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία έκλεισε η ημερίδα.

  08:28 04/12

  Πώς συνδέονται οι στάτινες για τη χοληστερίνη με τον καρκίνο του προστάτη;

  Νέα έρευνα δείχνει πως η χρήση τους μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση του συχνού αυτού καρκίνου στους άντρες.

  08:24 04/12

  Πόνος στο χέρι; Είναι... στο χέρι μας να μην πονάμε πια!

  Ο πόνος στο χέρι, σε ό,τι κι αν οφείλεται, μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

  08:11 04/12

  Νέας γενιάς συσκευή για εισπνοές Elpenhaler®

  Η καινοτόμος συσκευή για εισπνοές προσφέρει σημαντική βοήθεια για τη σωστή λήψη της θεραπείας σε ασθενείς με προβλήματα του αναπνευστικού.

  08:05 04/12

  Νέος finance director στη Pfizer Hellas

  O Αντώνης Χατζημανωλάκης ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα Οικονομικού Διευθυντή Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ενώ παράλληλα ηγείται του Business Finance στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

  10:59 03/12

  Η καθημερινή συνήθεια που προστατεύει από αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια

  Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει (και) την καρδιά από αρρυθμία και ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα.