Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 29-Οκτ-2019 11:35

    Ψωρίαση – Ψωριασική αρθίτιδα: Οι επιπτώσεις της νόσου στον ασθενή

    Ψωρίαση – Ψωριασική αρθίτιδα: Οι επιπτώσεις της νόσου στον ασθενή
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Από τον Λεωνίδα Φωτιάδη, πρόεδρο Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσημάτων ΑΚΕΣΩ – Μέλος Ομοσπονδίας ΡευΜαζήν.

    Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται ως αυτοάνοσο, αυτοφλεγμωνόδες νόσημα το οποίο προσβάλλει το δέρμα και τις αρθρώσεις, ενώ έχει πολλές συχνά οδυνηρές συνέπειες στον ψυχοκοινωνικό, οικονομικό αλλά και εργασιακό τομέα της ζωής τους ασθενούς. Οι επιπτώσεις αυτές μεγεθύνονται όταν στον ίδιο οργανισμό έχουν προσβληθεί και οι αρθρώσεις, όταν δηλαδή υπάρχει ψωριασική αρθρίτιδα. Τα στεγανά των επιπτώσεων αυτών δεν είναι πάντοτε ορατά, καθώς για παράδειγμα εκδηλώσεις ενός ψυχοκοινωνικού προβλήματος δύνανται να επηρεάσουν την εργασιακή ζωή κάποιου και κατ’ επέκταση και την οικονομική του κατάσταση. 

    Η συναισθηματική και ψυχολογική πίεση 

    Ως νόσημα το οποίο προσβάλλει όλες τις ηλικίες, λόγω της μορφής των εκδηλώσεών του επηρεάζει την ψυχολογία του ασθενούς, ειδικά τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες κατά το στάδιο της κοινωνικής ανάπτυξης του ατόμου, όπου σχηματίζεται η ταυτότητά του και κατά συνέπεια το αίσθημα της αυτοεκτίμησης είναι ευάλωτο. Παρότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, οι ασθενείς πιθανόν να βιώσουμε κάποιες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού, κάτι βέβαια το οποίο ήταν εντονότερο στο παρελθόν, ενώ πλέον μέσα από τη δράση των συλλόγων ασθενών και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού τέτοια φαινόμενα έχουν περιοριστεί αρκετά. 
      
    Πέραν όμως της ψυχολογικής πίεσης που αισθάνεται ο ασθενής λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων, η ίδια η διαχείριση της νόσου είναι λογικό να τον επιβαρύνει αρκετά. Η αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων ταλαιπωρεί ψυχολογικά τους ασθενείς, γεγονός που μπορεί να επιδράσει αρνητικά ακόμα και στη συμμόρφωσή τους στη θεραπευτική αγωγή. 

    Η οικονομική επιβάρυνση της ψωριασικής νόσου

    Η συνολική οικονομική επιβάρυνση της αντιμετώπισης της ψωριασικής νόσου είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τον ασθενή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υψηλού κόστους θεραπείες των βιολογικών παραγόντων παρέχονται δωρεάν από το κράτος τόσο για τους ασφαλισμένους πολίτες όσο και για τους ανασφάλιστους, με μόνη προϋπόθεση την κατοχή ΑΜΚΑ. Υπάρχουν, όμως, άμεσα κόστη τα οποία καλούνται οι ασθενείς να καλύψουν εξ ολοκλήρου, καθώς ένας ασθενής με ψωρίαση έχει ανάγκη καθημερινής περιποίησης του δέρματός του, ενώ χρειάζεται πολλές φορές να επισκέπτεται όχι μόνο τον δερματολόγο του αλλά και επιπλέον ειδικότητες, όπως αυτή του ρευματολόγου, λόγω εμφάνισης ψωριασικής αρθρίτιδας. Η οικονομική επιβάρυνση φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στους ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν συννοσηρότητες όπως διαβήτη ή κατάθλιψη. 

    Η επίδραση της ψωριασικής νόσου στην επαγγελματική ζωή του ασθενούς

    Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση εμφανίζεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις ηλικίες 15 έως 30. Σε όποιο στάδιο της ζωής του ατόμου και αν εμφανιστεί, είναι πιθανόν να μεταβάλει το αίσθημα αυτοεκτίμησης τους ασθενούς, φαινόμενο ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά όταν οι επιπτώσεις του επηρεάζουν την επιλογή εργασιακού αντικειμένου ή εν γένει την εύρεση εργασίας. Τα δεδομένα γίνονται πιο απογοητευτικά καθώς οι ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα όχι μόνο μειώνουν  τις εργασιακές ώρες απασχόλησης, αλλά φαίνεται να εγκαταλείπουν την εργασία τους κάποια χρόνια μετά την διάγνωση της αρθρίτιδας.

    Το συμπέρασμα

    Ως ασθενείς καλούμαστε να διαχειριστούμε την ψωριασική νόσο και να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες της καθημερινότητας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Βέβαια, με την εξέλιξη της φαρμακευτικής τεχνολογίας και τη δράση των συλλόγων ασθενών, η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από το 2004 που καθιερώθηκε για πρώτη φορά η 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι πλέον περισσότερες  και καλύπτουν όλο και πιο πολλές από τις ανάγκες των ασθενών. Παράλληλα, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν έγκυρα και να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν τα νοσήματά τους. 


     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 16/01

    Ο συνδυασμός για να ζήσουμε περισσότερο: Μόλις πέντε επιπλέον λεπτά άσκησης και μείωση του χρόνου που καθόμαστε κατά 30 λεπτά

    Σύμφωνα με νέα έρευνα που αναδεικνύει τα μεγάλα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας.

    11:19 15/01

    Η Seneca Medical Group ανατρέπει τα δεδομένα στη Μεταμόσχευση Μαλλιών: Καινοτομία και Ιατρικές Υπηρεσίες Υψηλών Προδιαγραφών

    Με όραμα, επιστημονική συνέπεια και συνεχείς επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνολογία, η Seneca Medical Group συνεχίζει να διαμορφώνει το μέλλον της μεταμόσχευσης μαλλιών, θέτοντας νέα δεδομένα...

    07:30 15/01

    Οι έξι νέες διατροφικές τάσεις που κυριαρχούν σήμερα σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Οι καταναλωτές στρέφονται προς πρότυπα που συνδυάζουν υγεία, βιωσιμότητα, ποιότητα.

    07:30 14/01

    Σε έξαρση η γρίπη, πότε αναμένουμε κορύφωση

    Εμβολιασμοί της τελευταίας στιγμής στα φαρμακεία

    16:50 12/01

    Συμφωνία Novartis-SciNeuro 1,7 δισ. δολαρίων για νέες θεραπείες κατά του Αλτσχάιμερ

    Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.

    08:21 10/01

    Μόλις 10 λεπτά άσκησης μπορεί να φρενάρουν το καρκίνο δείχνει νέα έρευνα

    Πώς η φυσική δραστηριότητα "επικοινωνεί" με τα κύτταρα. Η σημασία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

    07:30 08/01

    Πού νικά και πού υστερεί το χάπι αδυνατίσματος GLP-1 σε σχέση με τις ενέσεις

    Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους τύπου GLP-1 είναι πλέον γεγονός.

    16:09 07/01

    Νέα εποχή στη µεταµόσχευση µακριών µαλλιών

    Η σύγχρονη τεχνική Long Hair FUE φέρνει επανάσταση στην αποκατάσταση µαλλιών, ανεξαρτήτως του µήκους τους

    07:44 07/01

    Γρίπη: Για πόσο καιρό παραμένουμε μεταδοτικοί μετά τα πρώτα συμπτώματα

    Οι πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες.

    20:45 05/01

    ΙΣΑ: Ανακριβείς ισχυρισμοί για τις οφειλές στον ΠΙΣ

    Τα στοιχεία που παραθέτει.

    07:30 05/01

    Σαρώνει η γρίπη - Μεγάλη άνοδος του υποκλάδου K, υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

    Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα, μυαλγίες, κόπωση και αδυναμία.

    24/12 2025

    Τέλος στις ενέσεις; Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους πήρε έγκριση στις ΗΠΑ

    Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.