Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 10-Οκτ-2019 11:20

    Η χειρουργική θεραπεία της ενδομητρίωσης αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

    Η χειρουργική θεραπεία της ενδομητρίωσης αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

    Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για εν τω βάθει ενδομητρίωση (ενδομητρίωση ανάμεσα στον κόλπο και το έντερο) και θέλουν να μείνουν έγκυοι έχουν αρκετά υψηλές πιθανότητες σύλληψης, ακόμη και αν στο παρελθόν είχαν αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και διίστανται οι απόψεις για το αν είναι καλύτερα να γίνουν προσπάθειες επίτευξης εγκυμοσύνης με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (πχ εξωσωματική γονιμοποίηση) πριν ή μετά το χειρουργείο.

    Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα κλινικά δεδομένα από τη βάση δεδομένων για την ενδομητρίωση CIRENDO όπου καταγράφονται μέσω κλινικών στη Γαλλία στοιχεία για ασθενείς με ενδομητρίωση.

    Οι ερευνητές μελέτησαν ειδικά τις περιπτώσεις γυναικών ηλικίας κάτω των 43 ετών που είχαν κάνει τουλάχιστον δύο προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, είχαν υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία της ενδομητρίωσης και είχαν δηλώσει ότι θέλουν να μείνουν έγκυοι μετά τη χειρουργική επέμβαση.

    Στη βάση δεδομένων βρέθηκαν 73 ασθενείς που ταίριαζαν με αυτά τα κριτήρια και για τις οποίες είχαν στοιχεία για τουλάχιστον ένα έτος μετά το χειρουργείο. Οι περισσότερες είχαν ενδομητρίωση τετάρτου σταδίου και κατά μέσο όρο είχαν κάνει 3,7 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    Από αυτές τις γυναίκες 32 (43,8%) έμειναν έγκυοι και 23 από αυτές γέννησαν. Οι υπόλοιπες εγκυμοσύνες ήταν εξωμήτριες (2), μοίλη κύηση (1) ή υπήρξε αποβολή στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης (6).

    Οι περισσότερες εγκυμοσύνες επιτεύχθηκαν με ιατρική βοήθεια (πχ εξωσωματική γονιμοποίηση) και επτά εγκυμοσύνες έγιναν με φυσική σύλληψη (21,8%). Ο μέσος χρόνος μεταξύ χειρουργικής επέμβασης και σύλληψης ήταν 11,1 μήνες.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τρεις σημαντικές μεταβλητές που σχετίζονται με χαμηλότερη πιθανότητα σύλληψης: όταν η γυναίκα έχει υποβληθεί ξανά σε χειρουργική επέμβαση στις ωοθηκες, όταν είναι ηλικίας 35 ετών και άνω, και παραδόξως όταν έχει ενδομητρίωση πιο ελαφρού σταδίου.

    "Πολλές από τις ασθενείς μας είχαν κάνει τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης ή είχαν προχωρήσει τη διαδικασία για χρήση ωαρίων δότριας όταν αποφάσισαν να κάνουν χειρουγική επέμβαση για να σταματήσει ο πόνος της ενδομητρίωσης. Δεν είχαν πια ελπίδες να μείνουν έγκυοι με δικά τους ωάρια. Γι’αυτό τα αποτελέσματα της έρευνάς μας μπορεί να ενθαρρύνουν τους χειρουργούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τη μήτρα ακόμα και ασθενών που "δεν έχουν καμία ελπίδα να μείνουν έγκυοι”.

    Η μελέτη με τίτλο "Ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από χειρουργική θεραπεία της εν τω βάθει ενδομητρίωσης σε υπογόνιμες ασθενείς με τουλάχιστον 2 προηγούμενες αποτυχίες IVF / ICSI" δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Minimally Invasive Gynecology.

    Η άποψή μου
    Η μελέτη αυτή έδειξε ότι υπάρχει σχετικά υψηλό ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης και γεννήσεων στις ασθενείς με ενδομητρίωση που προσπάθησαν να κάνουν παιδί μετά το χειρουργείο. Συνεπώς η εγκυμοσύνη μετά το χειρουργείο για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης πρέπει να αποτελεί επιλογή, ακόμα και σε περιπτώσεις που η επίτευξη της εγκυμοσύνης φαντάζει απίθανη.

    Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ
        

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    24/12 2025

    Τέλος στις ενέσεις; Το πρώτο χάπι απώλειας βάρους πήρε έγκριση στις ΗΠΑ

    Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο χάπι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

    22/12 2025

    Πώς λειτουργεί η δίαιτα 90-30-50 και γιατί όλο και περισσότεροι την ακολουθούν

    H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.

    21/12 2025

    Υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης στις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν και πώς προστατευόμαστε

    Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.

    19/12 2025

    Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντικών εμφυτευμάτων

    Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων

    19/12 2025

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς- Όσα πρέπει να γνωρίζουμε φέτος

    Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.

    18/12 2025

    ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.

    18/12 2025

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει ενεργά το EU Safe Hearts Plan της Ε.Ε.

    Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.

    18/12 2025

    Εναλλασσόμενη νηστεία μέρα παρά μέρα: Ο νέος τρόπος για απώλεια βάρους έχει υπέρ και κατά

    Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).

    18/12 2025

    Δυσοίωνες προβλέψεις για τη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2028

    Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.

    17/12 2025

    Ανοσοθεραπεία στον Καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία

    Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..

    17/12 2025

    Πόσο μας προστατεύει το φετινό εμβόλιο από το νέο "υποκλάδο" Κ της γρίπης

    Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

    16/12 2025

    Συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

    Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...