Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Σεπ-2019 12:37

  Μυελοειδή νεοπλάσματα θυρεοειδούς αδένα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  Μυελοειδή νεοπλάσματα θυρεοειδούς αδένα: Τι πρέπει να γνωρίζετε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τον Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, Fellow of the European Division of Endocrine Surgery, διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων του "Ερρίκος Ντυνάν" Hospital Center (drvamvakidis.gr). 

  Τα μυελοειδή νεοπλάσματα του θυρεοειδούς αδένα δεν απαντώνται συχνά και αποτελούν περίπου το 3-5% του συνόλου του καρκίνου του θυρεοειδούς. 

  Τι είναι

  Προέρχονται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα ή C-κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα που εκκρίνουν την καλσιτονίνη. Για αυτό το λόγο η μέτρηση της καλσιτονίνης είναι πολύ χρήσιμη στην διάγνωση του μυελοειδούς καρκινώματος του θυρεοειδούς.

  Φυσικά δεν σημαίνει ότι κάθε αύξηση της καλσιτονίνης οφείλεται σε μυελοειδές καρκίνωμα, αφού υπάρχουν διάφορες καλοήθεις καταστάσεις που συνδυάζονται με αύξησή της, όπως η υπερπλασία των C-κυττάρων ή ακόμα και η εκσεσημασμένη θυρεοειδίτιδα. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ενδοκρινολόγος είναι ο ειδικός ιατρός που θα διερευνήσει τα αίτια της αύξησης της καλσιτονίνης και θα θέσει την διάγνωση του μυελοειδούς καρκινώματος ή την ισχυρή υποψία ύπαρξής του.

  Η σωστή διάγνωση 

  Τα όπλα στη φαρέτρα του ενδοκρινολόγου για την σωστή διερεύνηση είναι η διεγερμένη τιμή καλσιτονίνης μετά ενδοφλέβια χορήγηση ασβεστίου, η παρακέντηση στους ύποπτους όζους, η χαρτογράφηση λεμφαδένων στον τράχηλο καθώς και η λήψη αναλυτικού ιστορικού του ασθενούς που μπορεί να αναδείξει στοιχεία σχετιζόμενα με την νόσο που αφορούν είτε τον ίδιο τον ασθενή ή τους συγγενείς του. Η νόσος στο περίπου 25-30% των περιπτώσεων σχετίζεται με το σύνδρομο της πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας και μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα όπως τους παραθυρεοειδείς αδένες και τα επινεφρίδια. Το σημαντικότερο όλων είναι ο αποκλεισμός προεγχειρητικά του φαιοχρωμοκυτώματος, ενός δυνητικά κακοήθους όγκου που μπορεί να προκαλέσει παροξυσμική υπέρταση και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής.

  Η χειρουργική αντιμετώπιση

  Από τη στιγμή που ο θεράπων ενδοκρινολόγος θέσει την διάγνωση του μυελοειδούς καρκινώματος την σκυτάλη παίρνει ο εξειδικευμένος χειρουργός που θα πραγματοποιήσει το χειρουργείο. Το μικρότερο χειρουργείο που είναι αποδεκτό στην αντιμετώπιση της νόσου είναι η ολική θυρεοειδεκτομή με κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό. Ο λόγος είναι ότι τα μυελοειδή καρκινώματα δίνουν πολύ συχνά και νωρίς λεμφαδενικές μεταστάσεις ενώ η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο δεν έχει καμία επίδραση σε αυτά.

  Η έκταση της χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτηθεί από την βασική τιμή της καλσιτονίνης και την χαρτογράφηση λεμφαδένων. Αν η τιμή της καλσιτονίνης είναι υψηλή ή η χαρτογράφηση αναδείξει παθολογικούς λεμφαδένες στα πλάγια τραχηλικά διαμερίσματα τότε το ενδεδειγμένο χειρουργείο περιλαμβάνει εκτός της ολικής θυρεοειδεκτομή και εκτεταμένο κεντρικό και πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό.

  Η αντιμετώπιση του μυελοειδούς καρκινώματος είναι μια πρόκληση για τον ενδοκρινολόγο και τον χειρουργό και προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία τους για το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:53 27/10

  Rapid test για τον κορονοϊό: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους

  Οι προκλήσεις της ευρείας χρήσης των γρήγορων τεστ (rapid tests) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και της COVID-19.

  08:08 27/10

  Diabetes Challenge Project: "Μετρήσου κι εσύ"

  Σήμερα ζουν στη χώρα μας 1.000.000 άτομα με διαβήτη ενώ υπολογίζεται ότι 300.000- 400.000 δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη/προδιαβήτη.

  07:57 27/10

  Έγκριση νέας θεραπείας για σπάνια μορφή καρκίνου με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές

  Έγκριση και σε τρίτη ένδειξη για τις θεραπείες βάσει του συνδυασμού nivolumab με ipilimumab στην αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών καρκίνου του θώρακα και έβδομη ένδειξη συνολικά.

  08:47 26/10

  Είναι η ασπιρίνη τα "καλά νέα" για την COVID-19;

  Νέα μελέτη αναδεικνύει τον θετικό της ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενών που νοσούν σοβαρά με COVID-19.

  08:13 26/10

  Το πρώτο podcast για τον Διαβήτη τύπου 1 είναι γεγονός!

  Μπες στο #elenitalksdiabetes και ενημερώσου πιο άμεσα από ποτέ για το πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου καθημερινά.

  08:06 26/10

  Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες... Η φωνή μιας νοσηλεύτριας μας αφυπνίζει

  Η Αθανασία Νούνη, νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, μιλά για τους νοσηλευτές, τους ήρωες και το σύστημα Υγείας.

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

  09:09 23/10

  3 βασικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση είναι μία εξελιγμένη τεχνική που δίνει λύση σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις.

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  08:25 22/10

  Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από την Covid-19;

  Οι μεσήλικες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19 με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

  08:20 22/10

  "Έξυπνη" νίκη κατά του χρόνιου πόνου

  Πρώτες επιτυχείς εφαρμογές στη θεραπεία της χρόνιας αφόρητης φαρμακοανθεκτικής οσφυοϊσχιαλγίας στην Ελλάδα με "ευφυή" ολοκληρωμένα κυκλώματα.

  09:04 21/10

  Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: 3 καίριες ερωτήσεις για τη νόσο

  Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος αποτελούν το κάπνισμα, η ηλικία >65 και το θετικό κληρονομικό ιστορικό.

  09:03 21/10

  Εμβολιασμός: Το "όπλο" μας για επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια

  Η επιστροφή στο σχολείο των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών, αλλά και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γίνει με ασφάλεια.