Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Σεπ-2019 11:37

  Το... σήριαλ συνεχίζεται: Να τρώμε αβγά ή όχι;

  Το... σήριαλ συνεχίζεται: Να τρώμε αβγά ή όχι;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για δεκαετίες ολόκληρες, τα αβγά θεωρούνταν πως αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα για στεφανιαία νόσο, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη (185 mg στον κρόκο ενός μεγάλου αβγού). Μετά, ήρθαν μελέτες που αποκατάστησαν τη φήμη των αβγών, καταδεικνύοντας πως η διατροφική χοληστερόλη, που βρίσκεται μόνο στα ζωικά τρόφιμα, επηρεάζει ελάχιστα την χοληστερόλη στο αίμα. Ο βασικός ένοχος βρέθηκε να είναι τα ζωικά λιπαρά. 

  Νέα μελέτη αλλάζει (πάλι) τα δεδομένα 
  Η μάχη αβγού-και-χοληστερόλης ήρθε πάλι στο προσκήνιο με τη δημοσίευση μιας μεγάλης μελέτης στην επιθεώρηση American Medical Association. Η ανάλυση πήρε στοιχεία από έξι μεγάλες καρδιαγγειακές μελέτες, που περιλάμβαναν 29.615 adults (μέση ηλικία 52 έτη), τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για έως και 30 χρόνια (17,5 χρόνια, κατά μέσο όρο). 

  Όπως βρέθηκε από τις μελέτες, κάθε επιπλέον μισό αβγό που έτρωγαν την ημέρα οι συμμετέχοντες (δηλαδή, 3 ή 4 αβγά την εβδομάδα, λίγο περισσότερο από τη μέση κατανάλωση) σχετιζόταν με 6% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 8% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Κάθε επιπλέον 300 mg χοληστερόλης την ημέρα (κυρίως από αβγά και κρέας) σχετιζόταν με κατά 17% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 18% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Οι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη πολλούς ιατρικούς και διατροφικούς παράγοντες, καθώς και τον τρόπο ζωής. 

  Το συμπέρασμα
  Οι ερευνητές κατέληξαν πως ο κίνδυνος που έθεταν τα αβγά οφειλόταν πλήρως στη χοληστερόλη που περιέχουν και πως ακόμη και άνθρωποι με "υψηλής ποιότητας" διατροφή, επηρεάζονταν. 

  Τα προβλήματα
  Ωστόσο, και αυτή η μελέτη είχε πολλά σημαντικά προβλήματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε τέτοιας μορφής μη τυχαιοποιημένων διατροφικών μελετών παρατήρησης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα: Η διατροφική πρόσληψη προσδιοριζόταν από ένα και μόνο ερωτηματολόγιο διατροφής στην αρχή της κάθε μελέτης, μερικές φορές κάποια στιγμή ανάμεσα στο 1985 και το 2005. Ακόμη κι αν οι συμμετέχοντες μπορούσαν να θυμηθούν με ακρίβεια την διατροφή τους, η δίαιτά τους μπορεί να είχε αλλάξει στις επόμενες δύο περίπου δεκαετίες. Επίσης καθώς πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές κατέληξαν μόνο σε συσχετισμούς και δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας και αιτιατού. 

  Τι κάνουμε τώρα;
  Με όλες αυτές τις αβεβαιότητες της συγκεκριμένης μελέτης και με την έρευνα που έχει γίνει γενικότερα για τα αβγά, ας τηρήσουμε το μέτρο. Τα αβγά είναι μια καλή τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως όλα όμως τα ζωικά τρόφιμα, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Αυτό σημαίνει τρία με επτά αβγά την εβδομάδα για τους περισσότερους από εμάς ή σύμφωνα με τις συγκεκριμένες οδηγίες του γιατρού μας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:00 20/05

  20 Μαΐου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών

  Ο ΣΦΕΕ στηρίζει δυναμικά και διαχρονικά την ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία.

  09:57 20/05

  Tα πολλαπλά οφέλη που έχει το ρόδι για τον ανθρώπινο οργανισμό

  Το ρόδι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά φρούτα και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην καθημερινή μας διατροφή.

  09:47 20/05

  Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ευλογιά των πιθήκων

  Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να εξελιχθεί σε επιδημία; Τα συμπτώματα, η μετάδοση και η θεραπεία.

  08:51 20/05

  Κάπνισμα και καρκίνος του προστάτη: Πώς συνδέονται

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές, ιδίως τους παχύσαρκους, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  08:40 20/05

  Πώς θα είμαστε στα 70 μας; Η επιστήμη απαντά κι εμείς γνωρίζουμε - και προλαμβάνουμε

  Ο τρόπος που μεγαλώνουμε είναι ξεχωριστός για τον καθένα. Υπάρχουν όμως ορισμένες αλλαγές σε στη δεκαετία των 70 που είναι κοινές για όλους και αν τις γνωρίζουμε μπορούμε να τις "προλάβουμε" σήμερα...

  15:40 19/05

  1η Ημερίδα του δικτύου Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

  Ολοκληρώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη η πρώτη ημερίδα του δικτύου Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ για το 2022, με θέμα: "Απολογισμός 2021 & Παρουσίαση νέων δράσεων του δικτύου GreenPharmacy 2022".

  11:24 19/05

  Ευλογιά των πιθήκων: Πολλές δεκάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

  Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς.

  11:20 19/05

  Θεσμική αναγνώριση της συμμετοχής των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχεται με ικανοποίηση την θεσμοθέτηση της "φωνής των ασθενών", η οποία αποτελεί ιστορική μέρα για το κίνημα των ασθενών στην Ελλάδα και πρωταρχικός στόχος από την στιγμή...

  09:49 19/05

  Ιδιοπαθή νοσήματα του εντέρου: Γιατί αναμένεται αύξηση των περιπτώσεων στο μέλλον;

  Τι είναι τα ΙΦΝΕ, ποια τα συμπτώματά τους και τι αναμένεται για τη συχνότητα εμφάνισής τους στο μέλλον.

  09:33 19/05

  Έρευνες: Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα μακράς Covid-19

  Τα εμβόλια έχουν αυτή την θετική επίδραση ακόμη κι αν γίνουν μετά τη λοίμωξη, αλλά σύνδρομο μετά-Covid έχουν πολλοί που ποτέ δεν νοσηλεύθηκαν λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

  10:23 18/05

  Πώς ο αριθμός των παιδιών μας επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου

  Ο εγκέφαλος των πολύτεκνων γερνάει πιο γρήγορα, υποστηρίζει διεθνής μελέτη που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα.

  09:57 18/05

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη Φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Στα 25 και πλέον χρόνια λειτουργίας του αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  09:51 18/05

  Η ρύπανση σκοτώνει κάπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως τον χρόνο

  Το 2019, στη μόλυνση του αέρα αποδόθηκαν 6,7 εκατομμύρια θάνατοι, σε αυτή του νερού 1,4 εκατ., στη μολυβδίαση 900.000.

  09:49 18/05

  Ένα πρωτοποριακό βοήθημα για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

  Το βοήθημα "Αποφασίζουμε μαζί" στοχεύει στη μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις θεραπείες για την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

  09:37 18/05

  Ευρωκλινική: Κολεκτομή χωρίς τομή στην κοιλιά

  Mία πανευρωπαϊκή πρωτοπορία στην ρομποτική χειρουργική ανακοίνωσε η Ευρωκλινική Αθηνών.

  18:55 17/05

  Spetsathlon 2022: Η γιορτή του αθλητικού τουρισμού επέστρεψε γεμάτη αδρεναλίνη

  Η δράση, η συγκίνηση και η διασκέδαση ήταν η συνταγή ενός μοναδικού τριήμερου που απόλαυσαν πλήθος από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές.