Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Σεπ-2019 11:37

  Το... σήριαλ συνεχίζεται: Να τρώμε αβγά ή όχι;

  Το... σήριαλ συνεχίζεται: Να τρώμε αβγά ή όχι;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για δεκαετίες ολόκληρες, τα αβγά θεωρούνταν πως αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα για στεφανιαία νόσο, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη (185 mg στον κρόκο ενός μεγάλου αβγού). Μετά, ήρθαν μελέτες που αποκατάστησαν τη φήμη των αβγών, καταδεικνύοντας πως η διατροφική χοληστερόλη, που βρίσκεται μόνο στα ζωικά τρόφιμα, επηρεάζει ελάχιστα την χοληστερόλη στο αίμα. Ο βασικός ένοχος βρέθηκε να είναι τα ζωικά λιπαρά. 

  Νέα μελέτη αλλάζει (πάλι) τα δεδομένα 
  Η μάχη αβγού-και-χοληστερόλης ήρθε πάλι στο προσκήνιο με τη δημοσίευση μιας μεγάλης μελέτης στην επιθεώρηση American Medical Association. Η ανάλυση πήρε στοιχεία από έξι μεγάλες καρδιαγγειακές μελέτες, που περιλάμβαναν 29.615 adults (μέση ηλικία 52 έτη), τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για έως και 30 χρόνια (17,5 χρόνια, κατά μέσο όρο). 

  Όπως βρέθηκε από τις μελέτες, κάθε επιπλέον μισό αβγό που έτρωγαν την ημέρα οι συμμετέχοντες (δηλαδή, 3 ή 4 αβγά την εβδομάδα, λίγο περισσότερο από τη μέση κατανάλωση) σχετιζόταν με 6% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 8% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Κάθε επιπλέον 300 mg χοληστερόλης την ημέρα (κυρίως από αβγά και κρέας) σχετιζόταν με κατά 17% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 18% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Οι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη πολλούς ιατρικούς και διατροφικούς παράγοντες, καθώς και τον τρόπο ζωής. 

  Το συμπέρασμα
  Οι ερευνητές κατέληξαν πως ο κίνδυνος που έθεταν τα αβγά οφειλόταν πλήρως στη χοληστερόλη που περιέχουν και πως ακόμη και άνθρωποι με "υψηλής ποιότητας" διατροφή, επηρεάζονταν. 

  Τα προβλήματα
  Ωστόσο, και αυτή η μελέτη είχε πολλά σημαντικά προβλήματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε τέτοιας μορφής μη τυχαιοποιημένων διατροφικών μελετών παρατήρησης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα: Η διατροφική πρόσληψη προσδιοριζόταν από ένα και μόνο ερωτηματολόγιο διατροφής στην αρχή της κάθε μελέτης, μερικές φορές κάποια στιγμή ανάμεσα στο 1985 και το 2005. Ακόμη κι αν οι συμμετέχοντες μπορούσαν να θυμηθούν με ακρίβεια την διατροφή τους, η δίαιτά τους μπορεί να είχε αλλάξει στις επόμενες δύο περίπου δεκαετίες. Επίσης καθώς πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές κατέληξαν μόνο σε συσχετισμούς και δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας και αιτιατού. 

  Τι κάνουμε τώρα;
  Με όλες αυτές τις αβεβαιότητες της συγκεκριμένης μελέτης και με την έρευνα που έχει γίνει γενικότερα για τα αβγά, ας τηρήσουμε το μέτρο. Τα αβγά είναι μια καλή τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως όλα όμως τα ζωικά τρόφιμα, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Αυτό σημαίνει τρία με επτά αβγά την εβδομάδα για τους περισσότερους από εμάς ή σύμφωνα με τις συγκεκριμένες οδηγίες του γιατρού μας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:53 27/10

  Rapid test για τον κορονοϊό: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους

  Οι προκλήσεις της ευρείας χρήσης των γρήγορων τεστ (rapid tests) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και της COVID-19.

  08:08 27/10

  Diabetes Challenge Project: "Μετρήσου κι εσύ"

  Σήμερα ζουν στη χώρα μας 1.000.000 άτομα με διαβήτη ενώ υπολογίζεται ότι 300.000- 400.000 δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη/προδιαβήτη.

  07:57 27/10

  Έγκριση νέας θεραπείας για σπάνια μορφή καρκίνου με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές

  Έγκριση και σε τρίτη ένδειξη για τις θεραπείες βάσει του συνδυασμού nivolumab με ipilimumab στην αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών καρκίνου του θώρακα και έβδομη ένδειξη συνολικά.

  08:47 26/10

  Είναι η ασπιρίνη τα "καλά νέα" για την COVID-19;

  Νέα μελέτη αναδεικνύει τον θετικό της ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενών που νοσούν σοβαρά με COVID-19.

  08:13 26/10

  Το πρώτο podcast για τον Διαβήτη τύπου 1 είναι γεγονός!

  Μπες στο #elenitalksdiabetes και ενημερώσου πιο άμεσα από ποτέ για το πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου καθημερινά.

  08:06 26/10

  Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες... Η φωνή μιας νοσηλεύτριας μας αφυπνίζει

  Η Αθανασία Νούνη, νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, μιλά για τους νοσηλευτές, τους ήρωες και το σύστημα Υγείας.

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

  09:09 23/10

  3 βασικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση είναι μία εξελιγμένη τεχνική που δίνει λύση σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις.

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  08:25 22/10

  Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από την Covid-19;

  Οι μεσήλικες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19 με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

  08:20 22/10

  "Έξυπνη" νίκη κατά του χρόνιου πόνου

  Πρώτες επιτυχείς εφαρμογές στη θεραπεία της χρόνιας αφόρητης φαρμακοανθεκτικής οσφυοϊσχιαλγίας στην Ελλάδα με "ευφυή" ολοκληρωμένα κυκλώματα.

  09:04 21/10

  Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: 3 καίριες ερωτήσεις για τη νόσο

  Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος αποτελούν το κάπνισμα, η ηλικία >65 και το θετικό κληρονομικό ιστορικό.

  09:03 21/10

  Εμβολιασμός: Το "όπλο" μας για επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια

  Η επιστροφή στο σχολείο των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών, αλλά και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γίνει με ασφάλεια.