Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 16-Σεπ-2019 11:37

    Το... σήριαλ συνεχίζεται: Να τρώμε αβγά ή όχι;

    Το... σήριαλ συνεχίζεται: Να τρώμε αβγά ή όχι;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Για δεκαετίες ολόκληρες, τα αβγά θεωρούνταν πως αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα για στεφανιαία νόσο, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη (185 mg στον κρόκο ενός μεγάλου αβγού). Μετά, ήρθαν μελέτες που αποκατάστησαν τη φήμη των αβγών, καταδεικνύοντας πως η διατροφική χοληστερόλη, που βρίσκεται μόνο στα ζωικά τρόφιμα, επηρεάζει ελάχιστα την χοληστερόλη στο αίμα. Ο βασικός ένοχος βρέθηκε να είναι τα ζωικά λιπαρά. 

    Νέα μελέτη αλλάζει (πάλι) τα δεδομένα 
    Η μάχη αβγού-και-χοληστερόλης ήρθε πάλι στο προσκήνιο με τη δημοσίευση μιας μεγάλης μελέτης στην επιθεώρηση American Medical Association. Η ανάλυση πήρε στοιχεία από έξι μεγάλες καρδιαγγειακές μελέτες, που περιλάμβαναν 29.615 adults (μέση ηλικία 52 έτη), τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για έως και 30 χρόνια (17,5 χρόνια, κατά μέσο όρο). 

    Όπως βρέθηκε από τις μελέτες, κάθε επιπλέον μισό αβγό που έτρωγαν την ημέρα οι συμμετέχοντες (δηλαδή, 3 ή 4 αβγά την εβδομάδα, λίγο περισσότερο από τη μέση κατανάλωση) σχετιζόταν με 6% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 8% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Κάθε επιπλέον 300 mg χοληστερόλης την ημέρα (κυρίως από αβγά και κρέας) σχετιζόταν με κατά 17% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 18% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Οι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη πολλούς ιατρικούς και διατροφικούς παράγοντες, καθώς και τον τρόπο ζωής. 

    Το συμπέρασμα
    Οι ερευνητές κατέληξαν πως ο κίνδυνος που έθεταν τα αβγά οφειλόταν πλήρως στη χοληστερόλη που περιέχουν και πως ακόμη και άνθρωποι με "υψηλής ποιότητας" διατροφή, επηρεάζονταν. 

    Τα προβλήματα
    Ωστόσο, και αυτή η μελέτη είχε πολλά σημαντικά προβλήματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε τέτοιας μορφής μη τυχαιοποιημένων διατροφικών μελετών παρατήρησης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα: Η διατροφική πρόσληψη προσδιοριζόταν από ένα και μόνο ερωτηματολόγιο διατροφής στην αρχή της κάθε μελέτης, μερικές φορές κάποια στιγμή ανάμεσα στο 1985 και το 2005. Ακόμη κι αν οι συμμετέχοντες μπορούσαν να θυμηθούν με ακρίβεια την διατροφή τους, η δίαιτά τους μπορεί να είχε αλλάξει στις επόμενες δύο περίπου δεκαετίες. Επίσης καθώς πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές κατέληξαν μόνο σε συσχετισμούς και δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας και αιτιατού. 

    Τι κάνουμε τώρα;
    Με όλες αυτές τις αβεβαιότητες της συγκεκριμένης μελέτης και με την έρευνα που έχει γίνει γενικότερα για τα αβγά, ας τηρήσουμε το μέτρο. Τα αβγά είναι μια καλή τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως όλα όμως τα ζωικά τρόφιμα, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Αυτό σημαίνει τρία με επτά αβγά την εβδομάδα για τους περισσότερους από εμάς ή σύμφωνα με τις συγκεκριμένες οδηγίες του γιατρού μας. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.