Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιουν-2019 10:33

  Λιποπρωτεΐνη-α: Αυτός είναι ο γενετικός παράγοντας για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό

  Λιποπρωτεΐνη-α: Αυτός είναι ο γενετικός παράγοντας για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χοληστερόλη παράγεται σε κάθε κύτταρο του σώματος και είναι ζωτικής σημασίας για τις κυτταρικές μεμβράνες και τις ορμόνες. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την LDL και την HDL, την "κακή" και την "καλή" χοληστερόλη και παρακολουθούμε τις τιμές τους στις εξετάσεις αίματος. Ωστόσο όταν ο γιατρός μιλάει για τη χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς, δεν ενδιαφέρεται τόσο για την ίδια τη χοληστερόλη όσο για τις δομές που τη μεταφέρουν στο κυκλοφορικό, τις λιποπρωτεΐνες. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, όλες οι χοληστερόλες είναι ίδιες, αυτό που διαφέρει είναι οι λιπορωτεΐνες. Και αυτή που είναι η πιο σημαντική για την καρδιαγγειακή μας υγεία είναι η λιποπρωτεΐνη-α. 

  Τι είναι η λιποπρωτεΐνη-α και γιατί είναι επικίνδυνη 

  Αλλιώς γνωστή ως Lp(a), θεωρείται σήμερα ως ο ισχυρότερος γενετικός παράγοντας κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο. Στις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας του 2013 για τη μείωσης της χοληστερόλης αίματος και του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ενήλικες, τα αυξημένα επίπεδα της Lp(a) συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια σε νεαρή ηλικία. Το 2010, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης σύστησε τον έλεγχο για αυξημένη λιποπρωτεΐνη-α ως προτεραιότητα για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. 

  Κληρονομική προδιάθεση για καρδιαγγειακές παθήσεις 

  Η λιποπρωτεΐνη-α φαίνεται πως σχετίζεται με κληρονομική προδιάθεση για πρόωρη στεφανιαία νόσο, αθηροσκλήρωση, αρτηριακή θρόμβωση και εγκεφαλικό, ευνοώντας το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών μέσα στις αρτηρίες. "Σε κάποιους ανθρώπους, η λιποπρωτεΐνη-α είναι γενετικά αυξημένη. Δρα καταστρέφοντας τα αγγεία τη καρδιάς του και του εγκεφάλου και έχει βρεθεί ότι τριπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Έχει παρατηρηθεί ότι η λιποπρωτεΐνη-α έχει αιτιολογική σχέση στένωσης των αγγείων και των βαλβίδων της καρδιάς ενώ σχετίζεται άμεσα με ανεύρυσμα καρδιακής αορτής. Καθώς δεν υπάρχει θεραπεία που να μπορεί να τη μειώσει, είναι πολύ σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους να προσπαθούν να διατηρούν κάτω από 70 μονάδες την LDL, χρησιμοποιώντας στατίνες", συστήνει ο καρδιολόγος Δημήτρης Χασάπης. "Ένα παράλληλο όφελος από τις στατίνες στις γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη και λιποπρωτεΐνη-α είναι η προστασία από την οστεοπόρωση", συμπληρώνει ο γιατρός. 

  Μια απλή αιματολογική εξέταση

  Η ποσότητα της λιποπρωτεΐνης-α μπορεί να μετρηθεί με μια απλή εξέταση αίματος, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται πάντα στις τυπικές εξετάσεις λιπιδίων. Πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει πως με τις τρέχουσες οδηγίες για τη χοληστερόλη "διαφεύγει" το 8% των ανθρώπων που παρουσιάζουν καρδιαγγειακό επεισόδιο και που ο μοναδικός τους παράγοντας κινδύνου είναι η συγκεκριμένη λιποπρωτεΐνη.

  Να εξεταστούν τα παιδιά σας;

  Εάν έχετε υψηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης-α, μπορεί το ίδιο να ισχύει στα παιδιά σας. Κάνετε έναν έλεγχο ώστε να γνωρίζουν πως θα είναι καλό να προσέχουν από νωρίς τη διατροφή τους και να υιοθετήσουν καλές καθημερινές συνήθειες που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. 

  Τι μπορείτε να κάνετε

  Η υψηλή Lp(a) είναι κάτι στο οποίο δεν μπορείτε να παρέμβετε. Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να φροντίζετε περισσότερο τη διατροφή σας και να προτιμάτε τα "καλά" λιπαρά, όπως τα παχιά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο και να βάλετε στη ζωή σας τη φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον, αν καπνίζετε, διακόψτε αυτή τη συνήθεια και προσπαθήστε να κάνετε τακτικά πράγματα που σας βοηθούν να νιώθετε καλύτερα ώστε να αποσυμπιέζεστε από το άγχος της καθημερινότητας. 

  Το λιπίδιο των... ατρόμητων

  Η λιποπρωτεΐνη-α έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ανθρώπου: Εκείνοι που είχαν υψηλότερα επίπεδα ήταν οι "ατρόμητοι" της φυλής, όταν ο προϊστορικός άνθρωπος κυνηγούσε την τροφή του. Στην πορεία και καθώς ο άνθρωπος έγινε καλλιεργητής και "εκπολιτίστηκε", η ουσία αυτή που ήταν προγραμματισμένη να του σώζει τη ζωή και να τον βοηθά να επιβιώσει, στράφηκε εναντίον του -καθώς δεν έχει πλέον ζωτικό ρόλο στην καθημερινότητά μας- και καταστρέφει τα αγγεία και τις φλέβες. 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:16 03/06

  "Θετικό βήμα η αναθεώρηση της λίστας, η καινοτομία όμως απουσιάζει"

  Ανακοίνωση του PhRMA Innovation Forum αναφορικά με την ένταξη 195 συσκευασιών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων.

  09:58 03/06

  Νέα έρευνα ενοχοποιεί τα ηρεμιστικά πριν την εγκυμοσύνη για την εξωμήτριο κύηση

  Η χρήση ηρεμιστικών βενζοδιαζεπινών πριν τη σύλληψη αυξάνει τον κίνδυνο εξωμήτριας κύησης, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

  09:52 03/06

  Νέα δεδομένα για το nusinersen στη νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA)

  Νέα δεδομένα για το nusinersen ενισχύουν τη διατηρούμενη αποτελεσματικότητα και τη μακροχρόνια ασφάλεια του φαρμάκου σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών.

  23:59 02/06

  Γιατί είναι καλύτερο να κοιμάστε στο αριστερό σας πλευρό

  Πώς μπορεί να επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα του ύπνου σας η στάση στην οποία προτιμάτε να κοιμάστε;

  13:55 02/06

  1st International Multidisciplinary Connected Congress on COVID-19 Update

  Το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο για επαγγελματίας υγείας από το ΥΓΕΙΑ και το Metropolitan Hospital.

  08:32 02/06

  Γιατί και πώς το περπάτημα μας κάνει καλό αλλά και τι να προσέχουμε

  Η run concept master trainer Ελευθερία Ζαπαντιώτη απαντά μέσα από την προσωπική της εμπειρία στις παραπάνω ερωτήσεις.

  08:14 02/06

  Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αιμορροΐδες

  Οι αιμορροΐδες είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας που μπορεί να μας κάνει την καθημερινότητα δύσκολη.

  08:00 02/06

  Και ένα καλό νέο από το πεδίο των μεταμοσχεύσεων

  Σημαντική αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας ιστών και οργάνων μετά την άρση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

  16:48 01/06

  Ξεχάστε το six pack: Τεστ αίματος θα δείχνει τη φυσική μας κατάσταση

  Υπό ανάπτυξη το πρώτο τεστ αίματος που θα δείχνει πόσο καλή φυσική κατάσταση έχει κάποιος πριν και μετά την άσκηση.

  09:18 01/06

  Update: Τα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων σε ασθενείς με κορονοϊό

  Xορήγηση πλάσματος ιαθέντων από τη την νόσο COVID-19: τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μείωση θνητότητας χωρίς παρενέργειες

  08:56 01/06

  Ενδυνάμωση για τις Ενώσεις Ασθενών από τη Novartis Hellas

  Διαδραστικό Ψηφιακό Σεμινάριο Ενδυνάμωσης & Ανάπτυξης Δεξιοτήτων αποκλειστικά για Ενώσεις Ασθενών από τη Novartis Hellas.

  08:56 01/06

  Τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

  Σημαντικές οδηγίες για τη σωστή εκτίμηση των αποτελεσμάτων από τα τεστ αντισωμάτων σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

  23:59 31/05

  5 καλοί λόγοι να φάτε φέτα

  Ναι, έχει χοληστερίνη και αλάτι, αλλά εξακολουθεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

  10:43 29/05

  Ελλειπτικό Vs Διάδρομος: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς;

  Ένα λεπτομερές crash test για να ξέρετε ποια άσκηση θα είναι πιο αποδοτική για εσάς. Από το ορθοπαιδικό χειρουργό & αθλίατρο Εμμανουήλ Μπριλάκη.

  10:02 29/05

  Ο ρόλος του σχολείου στη μετά-κορονοϊό εποχή

  Νέο άρθρο στο The Lancet είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένης της επαναλειτουργίας των Δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα.

  09:33 29/05

  Υπό αξιολόγηση η πρώτη θεραπεία για χρόνια αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία

  Ο FDA αξιολογεί κατά προτεραιότητα το sutimlimab, τη δυνητικά πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία της αιμόλυσης σε ενήλικες ασθενείς με νόσο εκ ψυχροσυγκολλητινών (CAD).