Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιουν-2019 10:30

  Είναι ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εγκυμοσύνη;

  Είναι ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εγκυμοσύνη;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται σταθερά, καθώς έχει διαφημιστεί ως μία ασφαλής εναλλακτική λύση στο κάπνισμα κοινών τσιγάρων. Ωστόσο, οι έγκυοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.

  Μια νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 27.920 γυναίκες ηλικίας 18 έως 44 ετών (1.071 έγκυοι και 26.849 μη έγκυοι) έδειξε ότι ηλεκτρονικό τσιγάρο χρησιμοποιεί το 38,9% των καπνιστριών, το 1,3% των γυναικών που έχουν κόψει το κάπνισμα και το 0,3% εκείνων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στο παρελθόν.

  Ενώ λιγότερες έγκυοι καπνίζουν κοινά τσιγάρα (8%) σε σχέση με τις μη-εγκύους (14,3%), είναι εντυπωσιακό ότι το ποσοστό των εγκύων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο (3,6%) είναι σχεδόν ίδιο με το ποσοστό των γυναικών που δεν είναι έγκυοι (3,3%).

  Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι η ποσότητα νικοτίνης που καταναλώνεται από τις χρήστριες ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι συγκρίσιμη με εκείνη που καταναλώνουν οι καπνίστριες κοινών τσιγάρων.

  Ερευνητές ανέλυσαν 91 μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το αναπτυσσόμενο έμβρυο κινδυνεύει από τη νικοτίνη, καθώς έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των πνευμόνων και στην καρδιακή λειτουργία του εμβρύου.

  Μία νέα μελέτη σε κουνέλια έδωσε στους επιστήμονες άμεσες αποδείξεις ότι η ενδομήτρια έκθεση στη νικοτίνη έχει επιπτώσεις και μετά τη γέννηση του μωρού και σχετίζεται με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών (SIDS) και τις καρδιακές αρρυθμίες στα νεογέννητα.

  Η έκθεση του εμβρύου στο τσιγάρο μέσα στη μήτρα παραμένει ο υψηλότερος παράγοντας κινδύνου στο 85% των περιπτώσεων. Ο καπνός περιέχει πάνω από 3.000 τοξικές ενώσεις, αλλά από όλες αυτές μόνο η νικοτίνη συνδέεται με καρδιακές αρρυθμίες σε νεογέννητα.

  "Τα στοιχεία μας δείχνουν όμως ότι η νικοτίνη από μόνη της είναι αρκετή για να μεταβάλλει τα ηλεκτρικά δυναμικά μέσα στην καρδιά και να δημιουργήσει αρρυθμίες που οδηγούν στο σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου βρεφών ", ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

  Στη μήτρα, το έμβρυο δεν μπορεί να αναπνεύσει μόνο του και η καρδιά του αντιδρά στη μείωση του οξυγόνου με βραδυκαρδία και ελάττωση του μεταβολισμού του για να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια. Αυτή η προσαρμογή του εμβρύου είναι γνωστή ως "αντανακλαστικό του δύτη".

  Όταν ένα βρέφος παθαίνει ασφυξία κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος αισθάνεται τη μείωση του οξυγόνου στο αίμα και προκαλεί έκκριση αδρεναλίνης για να επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό. Μόλις ο καρδιακός ρυθμός επιταχυνθεί, το μωρό ξυπνά.

  Αυτό το "αντανακλαστικό ανάνηψης" φαίνεται ότι δεν υπάρχει στα μωρά με το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου. Αντί για αυτό, τα βρέφη όταν δεν έχουν αρκετό οξυγόνο εμφανίζουν επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, σαν να έχει παραμείνει η προσαρμογή της καρδιάς στο επίπεδο της ενδομήτριας ζωής.

  Η γνώμη μου
  Μπορεί πολλές γυναίκες να θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μία ασφαλή εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι η νικοτίνη που καταναλώνεται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι παρόμοια σε ποσότητα με εκείνη που καταναλώνεται όταν καπνίζουν κανονικά τσιγάρα και είναι επικίνδυνη για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.


  Διαβάστε περισσότερα:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov

  https://www.heartrhythmjournal.com

  https://www.contemporaryobgyn.net

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ