Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 18-Απρ-2019 11:39

    Ο συνδυασμός που πρέπει να αποφεύγουν οι καρδιοπαθείς

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι άνθρωποι που τείνουν να παραλείπουν το πρωινό και να τρώνε βραδινό λίγο πριν κοιμηθούν, παρουσιάζουν χειρότερη πρόγνωση μετά από ένα έμφραγμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στη Βραζιλία, την πρώτη που μελέτησε αυτές τις διατροφικές συνήθειες σε ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα.

    Η νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας "European Journal of Preventive Cardiology" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο και υιοθετούν αυτές τις δύο διατροφικές συνήθειες, είναι τέσσερις με πέντε φορές πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα, να πάθουν και άλλο έμφραγμα ή να εμφανίσουν στηθάγχη (πόνο στο στήθος) μέσα στις επόμενες 30 μέρες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

    Στην έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Μάρκος Μινικούτσι από το Πανεπιστήμιο του Σαν Πάολο, συμμετείχαν 113 ασθενείς με μέση ηλικία 60 ετών. Όλοι είχαν νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, διότι είχαν υποστεί σοβαρό οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ανάρρωση ήταν δυσκολότερη για τους ασθενείς που παρέλειπαν το πρωινό και έτρωγαν για βράδυ προτού κοιμηθούν.

    Ο Μινικούτσι προτείνει ότι το πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα, ενώ για το βραδινό είναι ανάγκη να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον δυο ώρες μεταξύ της κατανάλωσής του και του ύπνου.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες συνδέονται με άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα και τα χαμηλά επίπεδα φυσικής άσκησης. Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές, εφόσον οι δύο συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες (παράλειψη πρωινού και καθυστερημένο δείπνο) έχουν τόσο αρνητικές επιδράσεις, είναι αναμενόμενο ότι, αν συνοδεύονται και από άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη χειρότερα.

    "Οι άνθρωποι που εργάζονται έως αργά, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να τρώνε δείπνο πολύ καθυστερημένα και το πρωί να μην πεινάνε", ανέφερε ο δρ Μινικούτσι. Επίσης, τόνισε ότι ορισμένοι ασθενείς που έχουν πάθει έμφραγμα, χρησιμοποιούν τις στατίνες (φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα) ως αντιστάθμισμα της ακατάλληλης διατροφικής συμπεριφοράς τους. Όμως, με βάση τα παραπάνω ευρήματα, υπογράμμισε ότι "οι στατίνες πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την καλή διατροφή και όχι ως υποκατάστατο της".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    00:01 23/10

    Κάνουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τους ιατρούς χειρότερους στη δουλειά τους;

    Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η συνεργασία με την ΤΝ μπορεί να έχει ένα κρυφό κόστος.

    Γράφει o Teddy Rosenbluth

    15:33 22/10

    VML και WPP Media: Μια μοναδική γραμματοσειρά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

    Καθώς διανύουμε τον Οκτώβριο, τον Μήνα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, η VML και η WPP Media ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, δημιουργώντας μια...

    08:16 22/10

    Αλκοόλ, κάπνισμα, παράνομες ουσίες και τυχερά παιχνίδια: Οι συνήθειες των 16χρονων στην Ελλάδα

    1 στους 8 έχει κάνει έστω και μια φορά χρήση κάποιας παράνομης ουσίας.

    00:01 22/10

    Είναι ασφαλείς οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα;

    Τα βλαστοκύτταρα καταπολεμούν τις ασθένειες εκ των έσω. Αλλά δεν είναι όλες οι θεραπείες ίδιες.

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    12:49 21/10

    FT: Η ΕΕ εξετάζει την απαγόρευση της χρήσης αιθανόλης σε απολυμαντικά χεριών λόγω φόβων για καρκίνο

    Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επιστημονική γνωμοδότηση.

    08:00 18/10

    Πώς συνδέεται η χαμηλή χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για άνοια

    Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    08:00 11/10

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

    Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.

    07:30 09/10

    Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή μετά τα πενήντα, σύμφωνα με μελέτες

    H σωστή διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γνωστικής φθοράς.

    13:14 07/10

    Έρευνα EY, Hellas EAP και ΕΚΠΑ: Επιδεινώνεται η ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

    88% επιζητούν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση.