Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Απρ-2019 10:35

  Δωρεά οργάνων: Δείτε τη μέσα από τα δικά τους μάτια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την Δευτέρα 15 Απριλίου,  στις 2 το μεσημέρι, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) διοργανώνει στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (Ω.Κ.Κ.) εκδήλωση για την προώθηση της Δωρεάς Οργάνων, που απευθύνεται και σε ειδικό αλλά και σε ευρύ κοινό, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δράσης "Eudonorgan”. Η εκδήλωση αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιείται από τον ΕΟΜ και έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. 

  Στόχος του Eudonorgan, στο οποίο συμμετέχουν 28 κράτη μέλη, είναι η επικοινωνία θεμάτων που αφορούν στην ανάπτυξη της Δωρεάς Οργάνων, τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και σε ειδικά κοινά που αποτελούν σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης και πολιτικής στον χώρο των Μεταμοσχεύσεων, όπως δημοσιογράφους, συλλόγους ασθενών, συλλόγους εθελοντών, ευρύτερο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εκπροσώπους υπηρεσιών και φορέων. 

  Δείτε και ακούστε τι σημαίνει στην πράξη η δωρεά οργάνων
  Την εκδήλωση για το ευρύ κοινό στις 2 το μεσημέρι θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Υγείας του ΑΝΤ1 κα. Φωτεινή Γεωργίου. Αναλυτικά οι ομιλητές:
  Ο κ. Φαίδων Καρυδάκης, ως εκπρόσωπος οικογένειας δότη οργάνων και κατασκευαστής της γέφυρας "Γέφυρα παιδιών – Γέφυρα Ονείρων" (Λεωφ, Κηφισίας, ύψος Κολλεγίου) θα αναφερθεί στη σημασία της δωρεάς για μια οικογένεια και τα ένστικτα κοινωνικής προσφοράς που ενεργοποιεί. 
  Οι κ.κ. Αναστάσιος και Κωνσταντίνος Μαρκουΐζος (Ιαβέρης) θα μιλήσουν για το διαφορετικό "ράλλυ" ζωής που κλήθηκαν να υποβληθούν καθώς έπρεπε να αγωνιστούν απέναντι στη νεφρική ανεπάρκεια. Παράλληλος σκοπός της ζωής τους πλέον, πέρα από την προώθηση της οδικής ασφάλειας, η προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων. 
  Ο κ. Απόστολος Χαριτωνίδης, ως εκπρόσωπος της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων, θα αναφερθεί στην εμπειρία και τις διακρίσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων (World Transplant Games), καθώς και στη σημασία του αθλητισμού στη ζωή πριν και μετά τη μεταμόσχευση. 
  Ο Κύπριος δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Σταύρος Κυπριανού, με τη διττή ιδιότητα του μεταμοσχευμένου και του "διαμορφωτή γνώμης", στέλνει ένα συγκινητικό γράμμα στην οικογένεια του δότη που του χάρισε το δικαίωμα στη ζωή μετά την πρόσφατη μεταμόσχευσή του.
  Η κα Αγγελική Γκουζιούτα, καρδιολόγος της ομάδας Μεταμοσχεύσεων του Ω.Κ.Κ., θα περιγράψει, προβάλλοντας και οπτικό υλικό, μια αγωνιώδη αερογέφυρα ζωής μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, για έναν μικρό ασθενή τα Χριστούγεννα του 2016.
  Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, εντατικολόγος Παίδων από το Π.Γ.Ν. Πατρών,  θα παρουσιάσει την πολυσύνθετη προσπάθεια μεταμόσχευσης καρδιάς στον μικρό Αλέξανδρο, από την εισαγωγή του στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου, μέχρι και την έξοδό του από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Πάντοβα  και θα αναφερθεί στον τρόπο που πολλές διαφορετικές ομάδες (Νοσοκομείων, Ε.Κ.Α.Β., Αεροπορίας), εντός και εκτός Ελλάδας, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού και του Ιταλικού ΕΟΜ, συνεργάστηκαν αποτελεσματικά με τον Αλέξανδρο να επιστρέφει νικητής στην Ελλάδα.
  Ο  8χρονος Αλέξανδρος, γερός και δυνατός πια, θα μας μιλήσει για το όσα πρόλαβε να μάθει μέσα από την περιπέτειά του αυτή, ενώ θα βραβεύσει εκ μέρους των 252 ασθενών που σώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, χάρη στην Ελληνο-Ιταλική συνεργασία, τον τέως Πρόεδρο του Ιταλικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Dr. Alessandro Nanni Costa.

  Όπως σε κάθε χώρα που διοργανώθηκε το Eudonorgan, μετά το τέλος των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί συμβολική ενέργεια προς τιμήν των δοτών οργάνων στο προαύλιο του Ω.Κ.Κ., εκεί που θα ανεγερθεί και το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο: Όλοι οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης θα κληθούν να παραλάβουν 200 βιοδιασπώμενα μπαλόνια, με τα μικρά ονόματα των πρόσφατων 200 δοτών οργάνων, γραμμένα συμβολικά πάνω σε κάρτες δωρητή. Θα τα απελευθερώσουν ταυτόχρονα για να μεταφέρουν το μήνυμα της αξίας της Δωρεάς στον Αττικό ουρανό. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ